• Etusivu
  • Rakentaminen

Elämää Villa Sukassa osa 1 – Christel ja Jukka rakentavat unelmiensa ekotaloa

Tiina Painokallio
Päivitetty 05.08.2024
20229_79616.jpg

Jukka on eläkkeellä oleva merivartiostoupseeri ja veneenveistäjä. Christel on ammatiltaan terapeutti ja artesaani.

Christel Abborre ja Jukka Harmainen rakentavat unelmiensa ekokotia olkielementeistä ja savesta Inkoon Degerbyhyn. Ympäristöystävällisyys on heille tärkeää, sopivan täydellistä estetiikkaa unohtamatta. Vaikka taloprojekti on vielä kesken, näkee että talosta tulee Christelin ja Jukan näköinen koti ‒ täydellinen heille, monimuotoista ja eläväistä pihapiiriä myöten.

Rakentaja.fi pääsee seuraamaan ekotaloprojektia sen alkuhetkistä valmistumiseen saakka. Tässä ensimmäisessä osassa kuulemme, mistä ajatus ekotalon rakentamiseen lähti ja näemme kuvia projektin alkuhetkistä ja upeasta pihapiiristä, jota Christel ja Jukka ovat rakkaudella rakentaneet.

Idea ekotaloprojektiin lähti unelmasta

Jukka ja Christel hankkivat unelmatalonsa tontin savimaalta, tuulessa lainehtivien viljapeltojen välisestä metsäsaarekkeesta. Meren läheisyys oli ratkaiseva tekijä tontin lopullisessa valinnassa, sillä pariskunta oli käynyt katselemassa kymmeniä tontteja, jotka olivat liian kaukana heidän veneensä kaipaamasta satamasta.

– Christel oli jo ennen kuin minä olin "olemassa", luvannut itselleen oman ekologisen kodin. Itse olin ollut samoissa aatoksissa, mutten niin vannoutunut asialle kuin hän. Oman kodin rakentaminen maatalouden ylijäämämateriaalista oljesta ja omalta tontilta kaivettavasta savesta tuntui kiehtovalta ajatuksesta. Olkipaalien käyttäminen arvelutti, sillä sille ei joka kunnassa löydy ymmärrystä, kertoo Jukka.

Jukka piirsi talon 3D-ohjelmalla ja tuotos kelpasi arkkitehdille lähes valmiina pohjana, jonka hän viimeisteli rakennuslupahakemusta varten. Rakennuslupahakemus jätettiin 21.2.22 ja lupapäätös tuli jo 9.3.2022. Inkoon kunnan rakennusvalvonta oli todella tehokas toimielin lupamenettelyn suhteen. Projektiin oli valjastettu vaatimusten mukaisesti kaikki vaadittavat rakennusalan ammattilaiset ja projekti saattoi alkaa.

Välttääkseen sokkelin kosteusvauriot, päätettiin ekotalon perustustavaksi paalutus.

<p data-block-key="o3vo3">Ekotalo on Christelin ja Jukan suunnittelema ja arkkitehdin piirtämä.</p>
Ekotalo on Christelin ja Jukan suunnittelema ja arkkitehdin piirtämä.

Ekotalon pihapiiri rakentuu vauhdilla

Vaikka talon rakentaminen aloitettiin vasta keväällä 2022, on pihapiiriin ilmestynyt kaikenlaista. Pihaan on pystytetty kasvihuone, kunnostettu pieni hirsimökki ja tontille on tuotu kolme merikonttia, jotka toimivat ensin työmaan varastona ja myöhemmin Jukan puuvenekorjaamona ja musiikkihuoneena. Viimeisimpänä pihaan rakennettiin pieni lepomökki, johon muuten osa materiaaleista löytyi Tori.fi:stä.

‒ Olemme jo tehneet puutarhassa paljon töitä. Olemme perustaneet perhosniityn, hyötypuutarhan, istuttaneet puita ja pensaita, perustaneet pienen viinitarhan ja paljon muuta. Olemme kunnostaneet pienen punaisen hirsimökin ja tuoneet tontille kolme isoa käytettyä merikonttia, jotka haluaisimme verhoilla harmailla käytetyillä laudoilla esimerkkinä vanhasta ladosta. Merikontteihin tulee vinokatot, joiden päälle asennetaan aurinkopaneeleja. Kun kontit jossain vaiheessa yhdistetään, niistä tulee mieheni miesluola, jossa sijaitsevat musiikkihuone, autotalli ja puuverstas, kertoo Christel Abborre taloprojektisuunnitelmista.

Ekotalon seinien olkielementit tilattiin Baltiasta

Seinälementti on 40 senttiä syvä kehys, joka pakataan koneellisesti täpötäyteen olkea. Olki on ihanteellinen rakennusmateriaali. Olki on uusiutuva, laajasti saatavilla oleva maatalouden ylijäämätuote. Paketista tulee tiivis, lämpöä ja kosteutta tasaisesti eristävä elementti, ja valmiina seinät ovat puolisen metriä paksut.

Talon ulkoseiniin asennetaan 60 mm olkilevy, joka voidaan rapata suoraan laastilla ja seinien sisäpintoihin monikertainen savilaasti. Talon ulkoseinistä tulee tummat. Myös lattioiden pintamateriaaliksi tulee savilaasti. Lämmitysratkaisu on vesikiertoinen lattialämmitys. Vesi otetaan omasta porakaivosta. Harmaat vedet käsitellään panospuhdistamon avulla ja lasketaan puhdistettuna tontin purkuojaan.

<p data-block-key="hycdc">Villa Sukan ekotalosta rakennetaan hengittävä, myrkytön ja &quot;hiljainen&quot; talo olkielementeistä ja savesta.</p>
Villa Sukan ekotalosta rakennetaan hengittävä, myrkytön ja "hiljainen" talo olkielementeistä ja savesta.

Paljon on jo toteutunut, ja koska lupaprosessi eteni odotetusti, maankaivuutyöt päästiin aloittamaan aikaisin keväällä. Ekotalo päätettiin perustaa ruuvipaaluille, koska maapohjassa on 4-6 m savea. Talosta on tulossa kokonaispinta-alaltaan 133 m², josta asuinpinta-alaa on 115 m².

Kaikessa rakentamisessa hyödynnetään kierrätysmateriaaleja niin pitkälle kuin mahdollista ja muusta rakentamisesta ylijääviä materiaaleja. Kaikki on suunniteltu ja toteutettu huolella.

Katso kaikki kuvat >>>

3583_476902965_2022928111943.jpg
Pintamaata poistettiin vain välttämätön humuskerros, sillä haluttiin säästää aikaa ja rahaa. Pintamaa käytettiin hyväksi tontilla. Ihan tosissamme ajattelimme - hetken - siirtää yli 50.000 kg kivimurskaa käsivoimin tontilla...mutta...

Rakentaminen ei katso ikää

Christel ja Jukka ovat molemmat yli 60-vuotiaita ja he ovat alusta asti päättäneet tehdä rakennusprojektissaan mahdollisimman paljon itse. Pitkiä työpäiviä on tullut tehtyä työmaalla vuoden ympäri. Mutta mitä sitä ihminen ei tekisi unelmiensa kodin eteen.

– Meidän touhujamme seuratessa voi tulla sellainen kuva, että jaksamme "ihan mitä vaan" aamusta iltaan. Itse asiassa ollemmekin todella innoissamme projektista, mutta kotiin tulessamme olemme kyllä erittäin väsyneitä, kertoo Christel.

Projektimme saa sielumme laulamaan ja sydämemme tanssimaan, kehomme kyllä protestoivat välillä. Paljon roskaruokaa tulee syötyä ja koti on sotkuinen.
Christel Abborre

Villa Sukan Jukka nukahtaa parissa minuutissa, kunhan saa päänsä tyynylle. Christel taas tarvitsee hetken sukkapuikkojen ja villalangan parissa ennen kuin voi mennä "sänkyyn". Pariskunta nukkuu lattialla. Koska tuleva ekokoti, tulee olemaan pariskunnalle myös työpaikka ja he haluavat vastaanottaa vierailijoita Villa Sukkaan, on rakentamisessa vauhti päällä loppuun asti.

Villa Sukassa vallitsee kiireestä huolimatta lämminhenkinen tunnelma ja siellä jo vierailleet ryhmät ovat olleet innoissaan ja erityisen haltioissaan pihapiirin kaikista ihanista yksityiskohdista ja ympäristöä kunnioittavista valinnoista.

Lue lisää:
Ekokoti syntyy oljesta ja savesta

Haluatko tulla vierailulle Villa Sukkaan?

Villa Sukassa tullaan tulevaisuudessa järjestämään päiväleirejä lapsille ja aikuisille. Luvassa on kädentaitoja, kasvisruokaa, ihmissuhdetaitoja ja paljon muuta. Tällä hetkellä Villa Sukan pienessä punaisessa mökissä toimii muun muassa Christelin terapiavastaanotto.

Seuraa Villa Sukan rakennusprojektia Facebookissa:

MitakuuluuVillaSukka

<p data-block-key="ayyjl">Tervetuloa Villa Sukkaan!</p>
Tervetuloa Villa Sukkaan!

Vierailijat ovat sovitusti tervetulleita tutustumaan ja viihtymään Villa Sukkaan. Ota yhteyttä Christel Abborreen sopiaksesi vierailuaika:
info(at)christelabborre.com

Projektissa mukana:

  • Paalutus (PaaluPiste Oy)
  • Puutavara ja pienrauta (Rauta-Halmesmäki Oy/K-Rauta Kirkkonummi)
  • Aurinkopaneelit (Daniel)
  • Maalämpö (Max’s)
  • Porakaivo (Max’s)
  • Jätevesien käsittely, harmaavesi (Vestelli Biopuhdistaja)
  • Polttava WC, LVIS suunnittelu (LVIS Kauppila)
  • IV Enervent Pinion (HPT Hanko)
  • Lattiavalu lekasorabetoni (Bekason)
  • Katto teräslukkopontti (Weckmann)
  • Ikkunat ja ovet (Pihla)
Rakentaminen
asuminen
rakennukset
Kiinnostuitko? Tilaa RakentajaPRO-uutiskirje

Aiheeseen liittyvää

havainnekuva minitalo Varjosta. kuvassa kontin kokoinen talo jossa näkyy julkisivulla suuri ikkuna ja etuovi
Talo Varjo: Uusi aikakausi minitalon rakentamisessa on alkanut
Rakentamisen uusi aikakausi on täällä, kun Aulis Lundell Oy ja arkkitehti Matti Kuittinen yhdistävät voimansa esitelläkseen Minitalo Varjon – konseptitalon, joka ei ainoastaan ole askel eteenpäin kestävyydessä, vaan astuu rohkeasti kiertotalouden ja hiilineutraaliuden eturintamaan. Tervetuloa tutustumaan rakennusinnovaatioon, joka ei pelkästään rakenna tulevaisuutta, vaan kunnioittaa myös ympäristöä ja haastaa perinteiset rakentamisen normit.
Oulun asuntomessuille 2025 rakentuva Talo Hjemman julkisivu
Talo Hjemma – kotoinen sekä upea messutalo 2025
Vuoden 2025 asuntomessualue nousee Oulujoen suistomaisemiin, Hartaanselän rantaan. Hietasaaren puoleiselle alueelle rakentuva asuinalue on ympäröity kauniilla luonnolla, jossa historialliset huvilat tulevat elämään sopuisaa rinnakkaiseloa modernimman rakennuskannan kanssa.Yksi näistä moderneista uusista kodeista on Talo Hjemma, jonka rakennustyöt käynnistyivät huhtikuussa 2024 ja parhaillaan viimeistellään talon sisäpintoja.
Mies kuuntelee stetoskoopilla talon pienoismallin kattoa
Kuntokatselmus, Kuntotarkastus vai Kuntotutkimus?
Olet sitten myymässä kotiasi, ostamassa itsellesi niin kutsuttua loppuiän kotia tai haluat selvittää, missä kunnossa rakennus on, on sinun hyvä tietää rakennusten kuntotarkastuksista.Rakennusten kuntotarkastukset voidaan jakaa kolmeen luokkaan: Kuntokatselmus, Kuntotarkastus ja Kuntotutkimus. Mitä eroa näillä onkaan keskenään?
luminen auto autotallin edustalla
Autotallinovia on mahdollista vaihtaa mihin vuodenaikaan tahansa, talvellakin
Monella autotalli toimii eräänlaisena varastotilana. Hyllyiltä löytyy jos jonkinlaista purkkia ja purnukkaa, jotka eivät saa altistua kylmälle. Joillain saattaa myös olla autotallissaan vesipiste – ja se mitä viimeiseksi talliinsa haluaa on vettä joka suuntaan ruiskiva haljennut vesiputki.Mitä tulisi tehdä siinä tapauksessa, jos autotallinovi kaipaa kipeästi vaihtoa ja talvipakkanen paukkuu nurkissa – tuleeko vain odottaa kevääseen?Vastaus esitettyyn kysymykseen on ei, ja tässä tulevat syyt miksi.
mies ja nainen istuvat lattialla ikkunan edessä ja suunnittelevat taloa
Rakennus- tai remonttihankkeen valmistelu
Pientalohankkeissa rakennushankkeeseen ryhtyvä on yleensä rakentajaperhe, jolla toiveet ovat korkealla. Realistiset tavoitteet ja kustannustilastot eivät kuitenkaan aina vastaa rakennuttajan kaikkia haaveita. Koko hankkeen onnistumisen kulmakivenä on rakennusalan realiteetit ymmärtävä rakennuttaja. Rakennuttaja tekee hankkeen valmisteluvaiheessa keskeiset päätökset, jotka suuntaavat projektin halutulle reitille.Kaikilla rakennuttajilla, varsinkin kun lähdetään ensimmäiseen pientalohankkeeseen, ei ole kovinkaan laajaa kokemusta johtaa hallitulla tavalla rakennushanketta alan normien mukaan. Urakassa piilee myös lisätyövaaroja, jotka pitää ottaa huomioon heti alussa.Useimmiten tarvitaan kokeneita asiantuntijoita rakennuttajan luottohenkilöiksi, jotta säästytään turhilta yllätyksiltä ja budjetin pettämiseltä.Tilaajan (=rakennuttajan) oikeaksi kädeksi tyypillisesti valittu rakennuttajakonsultti valmistelee hankkeen keskeisimmät päätökset ja laatii realistisen hankeaikataulun heti alussa tilaajan käyttöön. Rakennuttajakonsultti vahvistaa rakennuttajan ja suunnittelijoiden yhteistyön onnistumisen edellytyksiä tuomalla suunnittelu- ja työmaavaiheeseen oikea-aikaista tietoa tilaajan päätösten pohjaksi.
Ihmisiä viettämässä aikaa rannalla.
Kiuas kuntoon mökkikautta varten: näin huollat tai vaihdat kiukaasi
Kevät ja aurinko, linnun viserrys ja lumien sulaminen houkuttelee mökille. Mökkikausi on aluillaan ja mieli tahtoo touhuamaan mökille. Kesä lähenee kovaa vauhtia; rentoa oleskelua, koivunlehtien kahinaa, laineiden liplatusta ja lämmin kesätuuli kruunattuna lämpiävän saunan tuoksulla. Jotta voisimme aloittaa mökki- ja saunakauden, pitäisi varmaan kurkistaa, missä kunnossa mökkikiuas onkaan?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton