112-päivä – turvallinen arki

Palovaroittimen toimintakyky tulee testata säännöllisesti.
Jo perinteeksi muodostunut 112-päivä on täällä taas. Päivän tavoitteena on kiinnittää suomalaisten huomio arjen turvallisuuteen ja sen parantamiseen. 112-päivä on perinteisesti eri turvallisuusviranomaisten, järjestöjen sekä vapaaehtoistyöntekijöiden yhteinen tapahtuma.
Vuonna 2025 teemana on hätänumeron oikea käyttö, ja erityisenä kohderyhmänä lapset ja nuoret. 112-päivä muistuttaa myös Euroopan yhteisestä hätänumerosta 112 sekä hätätilanteessa toimimisesta.
Turvallinen arki on tärkeää ja niin myös onnettomuuksien ehkäisy. Tämän vuoksi kokosimmekin yhteen tärkeitä artikkeleja paloturvallisuuteen liittyen.
Kaikki alkaa rakenteista
Paloturvallisuus on asia, johon ei sovi suhtautua kevyesti. On tärkeää kiinnittää huomiota paloturvallisuuteen jo itse tulisijaa ja hormia valittaessa. Kannattaa olla myös itse aktiivinen selvittämään, millaisia vaatimuksia paloturvallisuuden saavuttamisella on esimerkiksi välipohjan sekä yläpohjan suhteen – tai vaikka tulisijan takana olevaan palomuuriin.
Lue artikkeli: Miten hormit ja tulisijat tulee paloeristää?
Polta puita puhtaasti ja turvallisesti
Puilla lämmittäessä tulisi kiinnittää huomio puun oikeaan käyttöön, jotta sen poltosta syntyisi mahdollisimman vähän haitallisia päästöjä. Toisaalta myös puusta saatava energia tulisi saada mahdollisimman hyvin talteen.
Lue lisää:
Tulisijan sijoittamiselle ja rakentamiselle on monia määräyksiä - näin toimit oikein ja estät häkää syntymästä
Varastoi polttopuut turvallisesti
Takan lämmityskauden aloitus vaatii kuitenkin hieman valmistelua on sitten kyse kodin tai mökin lämmittämisestä. Varsinkin syksyisin palovaroittimet soivat usein, koska tulisija ja hormi ovat kylmiä. Myös talven jälkeen ensimmäiset kerrat mökillä voivat olla haastavia tulisijan lämmityksen kannalta.
Lue asiantuntijan ohjeet: 5 vinkkiä lämmityskauteen

Oletko tarkastanut palovaroittimen kunnon?
Palovaroittimen toimintakyky tulee testata säännöllisesti ja varoitin on hyvä vaihtaa uuteen 5-10 vuoden välein. Koska sinä olet viimeksi tarkistanut oman palovaroittimesi kunnon? Olisiko aika uusia se? Onhan sinulla myös häkävaroitin, jos kodissasi on tulisija? Löytyväthän sinun kodistasi lisäksi sammutuspeite sekä käsisammutin käden ulottuvilta?
Lue lisää:
Uudet palovaroittimet toimivat testissä hyvin – vanhaan ei voi luottaa
Näin häkävaroitin kannattaa sijoittaa
Arjen pienillä teoilla voit vaikuttaa omaan sekä läheistesi turvallisuuteen. Tavaroiden pinoaminen esimerkiksi liedelle on äärettömän vaarallista. Levyn kytkeytyessä päälle ohikulun aikana tai lemmikin toimesta voi syttyä melkoinen tulipalo, myös yksin palamaan unohtunut kynttilä tai vaikka huonossa kunnossa olevat sähkölaitteet ovat riski. Muistathan myös, että saunassa kiukaan läheisyydessä ei tule kuivattaa tai säilyttää mitään.
Lue myös:
Suomalaiskotien vaarallisin laite löytyy keittiöstä
Näin poltat kynttilöitä turvallisesti
Muuta huomioitavaa sekä kotona että mökillä:
Ensiapuvälineet
Koko perheen on syytä löytää ensiapuvälineet helposti ja nopeasti. Muista pitää myös autossa ensiapulaukkua. Voit käydä ensiapulaukun sisältöä läpi myös lasten kanssa (ikätaso huomioiden).
Poistumistiet vapaiksi
Esimerkiksi eteistä ei kannata tukkia ylimääräisillä tavaroilla, pidä huoli, ettei muuallekaan kerry turhaa palokuormaa tai esteitä poistumiseen.
Kaatumiset ja liukastumiset
Kotona kaatumisia voi ehkäistä mm. huolehtimalla valaistuksesta sisällä ja pihalla.
Liukastumisen riskiä erityisesti talven liukkailla voi pienentää keskittymällä kävelemiseen, ennakoimalla ja varustautumalla oikein esim. nastakengillä.
Lapsille ja lemmikeille vaaralliset tuotteet pois ulottuvilta
Pidä lapsien ja myös lemmikeiden ulottumattomissa:
- lääkkeet ja vitamiinit
- kemikaalit ja puhdistusaineet
- tulitikut ja sytyttimet
- alkoholi ja muut päihteet
- tupakka, nuuska ja nikotiinikorvaustuotteet sekä vapet.
Säilytä kaikki kemikaalit alkuperäispakkauksissaan!
Huolehdi, että kodin huonekasvit ovat myrkyttömiä.
Aiheeseen liittyvää

Kodin tulipalo saa usein alkunsa keittiöstä

Tulisijan muuraukseen ei käy mikä tahansa laasti

Luotitalo-hankkeen sisäiset rakenteet: Ballistiset seinät ja myrkkykerrokset

Palovaroittimien vastuu siirtyy taloyhtiölle

Mitä remontit oikeasti kannattavat ennen asunnon myyntiä ja mitkä remontit kannattaa välttää?
