• Etusivu
  • Talo

Vesi, viemäröinti ja lämmitys - yleisimmät ongelmat

Rakentajan toimitus
Päivitetty 22.09.2014
20149_40959.jpg

Vesi-, viemäri- ja lämmitysjärjestelmät ovat osa rakennuksen talotekniikkaa ja niiden oikealla käytöllä voidaan vaikuttaa sekä asumisviihtyvyyteen että energian- ja vedenkulutukseen. Laitteille tehtävä säännöllinen huolto estää vikojen kasautumista sekä vahinkojen syntymistä, mutta hyvästäkin huollosta huolimatta ongelmia saattaa joskus ilmetä.

Ongelmia vesiputkissa

Putkistoissa ilmeneviin ongelmiin on monia syitä, sillä ne joutuvat elinkaarensa aikana varsin kovan rasituksen alaisiksi: pelkkä veden virtaus itsessään rasittaa putkia, mutta myös äkilliset paineenvaihtelut sekä lämpötilan muutokset aiheuttavat putkien kulumista.

Vanhemmissa rakennuksissa, joiden vesiputkina on käytetty pääasiassa kupariputkia, putkien kestävyyteen vaikuttaa suuresti putkistoissa virtaavan veden laatu. Etenkin kaivoista otettu käyttövesi saattaa olla kemiallisilta ominaisuuksiltaan sellaista, että se syövyttää putkistot hyvinkin nopeasti. Yksi ehkä suurimmista ongelmista ja ongelman aiheuttajista sekä vesiputkien että viemäreiden suhteen on korroosio, mikä saattaa ilmetä vesivuotona, juomaveden muuttuneena värinä, tukoksina hanoissa sekä paineiden katoamisena putkistoista.

Nykyisin vesiputkina käytetään lähes yksinomaan muoviputkia, joiden käytössä on ilmennyt hyvin vähän ongelmia. Vuodot muoviputkissa ovat aiheutuneet lähinnä inhimillisistä tekijöistä, kuten puutteellisista eristyksistä johtuvasta jäätymisestä, asennusvirheestä, putkistoon päästetystä liian kuumasta vedestä, rakennusmiehen putkeen ampumasta naulasta tms.

Keittiön hajulukko on hyvä aika ajoin avata ja puhdistaa - varsinkin, jos keittiössä on tunnistamaton pahan hajun lähde.
Keittiön hajulukko on hyvä aika ajoin avata ja puhdistaa - varsinkin, jos keittiössä on tunnistamaton pahan hajun lähde.

Ongelmia viemärissä

Viemäriputkien kunto voidan tarkastaa viemärikuvauksen tai savukokeen avulla. Kuvauksella voidaan paikallistaa esimerkiksi mahdolliset putkistoon syntyneet notkot sekä painaumat, myös halkeamat kyetään havaitsemaan, näin saadaan korjaustyöt alkamaan ennen varsinaisen vahingon syntymistä. Savukokeella voidaan paikallistaa muuten viemäriverkostosta hankalasti löydettävien vuotovesien sijainti. Savukokeen kemiallinen savu paljastaa vuotokohdat varmasti.

Viemäriverkoston toimintaan vaikuttaa erityisesti maan painuminen, jolloin on mahdollista, että viemäri irtoaa liitoksistaan. Viemärin tukkeutuminen estää myös viemärin normaalin toiminnan. Erityisen vakavia ongelmia saattaa tulla eteen silloin, kun viemäriverkostoa ei ole suojattu yleisessä verkostossa tapahtuvaa padotusta vastaan. Padotuksen saattaa aiheuttaa esimerkiksi välipumppaamossa tapahtuva toimintakatkos tai voimakkaat sateet, jotka nostavat viemärikanavien suorituskyvyt aivan äärirajoilleen – lopputuloksena voi olla jätevettä kellarissa tai jopa asuintiloissa. Tällaisten tilanteiden ennaltaehkäisyyn auttaa esimerkiksi padotusventtiili.

Sekä vesi- että viemärilaitteiden aiheuttamista ongelmista saattaa usein aiheutua vesivahinko. Erityisesti hiljalleen rakenteisiin pääsevä vesi saa aikaan mittavankin vahingon ennen esille tuloaan.

Ongelmia lämmitysjärjestelmässä

Lämmitysjärjestelmien pienistä ongelmista selviää yleensä sillä, että on tutustunut oman kiinteistönsä lämmityslaitteiden toimintaan, mistä säädetään mitäkin ja miten saadaan lämmöt sopivalle tasolle. Kosteusongelmien aiheuttajana saattaa joissakin tapauksissa olla vesikeskuslämmitys.

Yleisimpiä ovat syöpymisen aiheuttamat putkivuodot, jotka ovat aiheutuneet vedessä olevan hapen syövyttävästä vaikutuksesta. Lämmitysverkostot ovat lähes poikkeuksetta nykyisin suljettuja järjestelmiä, joissa kiertävästä vedestä pyritään poistamaan happi.

Oikeinmitoitetun ja toimivan järjestelmän tunnusmerkkinä on, että verkostoon ei tarvitse toistuvasti lisätä vettä. Vettä lisättäessä järjestelmään pääsee aina syövyttävää happea. Jatkuvaan vedenlisäämiseen voi olla syynä esimerkiksi väärin mitoitettu, ehkä jopa rikkoutunut paisuntasäiliö tai verkoston muu vuoto. Tilannetta kannattaa tarkkailla (ja ottaa yhteyttä asiantuntijaan) mikäli tuntuu, että vettä pitää järjestelmään lisäillä.

Vanha lämmityslaite voi olla vielä pitkään toimintakuntoinen ulkonäöstään huolimatta.
Vanha lämmityslaite voi olla vielä pitkään toimintakuntoinen ulkonäöstään huolimatta.

Painekokeen avulla voidaan varmistaa lämmitysverkoston tiiviys, painekoe kannattaa tehdä säännöllisin väliajoin. Kokeessa käytettävä paine valitaan siten, etteivät verkostoon kytketyt laitteet rikkoonnu. Paisuntasäiliö kytketään kokeen ajaksi pois verkostosta. Lämmitysverkoston alustava perussäätö tehdään esisäätöarvojen perusteella kun rakennus valmistuu. Varsinainen säätö tehdään vasta lämmityskaudella vuorokauden keskilämpötilan ollessa alle 5 ˚C.

Vesi-, viemäri- ja lämmitysjärjestelmien oikealla ja huolellisella käytöllä voidaan monesti välttää osa laitteissa ilmenevistä ongelmista ja rikkoutumisista. Kiinteistöjen ikääntyminen aiheuttaa kuitenkin väistämättä kaikkiin laitteisiin kulumisia, jotka saattavat ennemmin tai myöhemmin rikkoa laitteen. Kuten kaikkien taloteknisten laitteiden tai järjestelmien rikkoutuessa, tulisi näissäkin tapauksessa korjaustyöt jättää ammattilaiselle.

Talo
Kiinnostuitko? Tilaa RakentajaPRO-uutiskirje

Aiheeseen liittyvää

Korvausilmaventtiilit.jpg
Säästä asunnon energian­kulutuksessa - yhdessä asiassa säästäminen on kuitenkin virhe
Energianhintojen noustessa alkaa moni hakemaan säästökohteita asumisesta. Motivan äskettäin julkaisema Astetta alemmas-kampanja tarjoaa konkreettisia keinoja, joilla jokainen voi välttää turhaa kulutusta ja säästää fiksusti. Yksi säästökohde kannattaa kuitenkin unohtaa.
20126_31261.jpg
Muutamalla satasella kodin ilmanvaihto kuntoon
Toimivaa ilmanvaihtoa kohtuuhinnallaPuhdas sisäilma parantaa elämänlaatua ja terveyttä. Suomen Terveysilma tarjoaa kaikkiin taloihin, joissa on painovoimainen ilmanvaihto tai vain koneellinen poisto, oivat ja kohtuuhintaiset ratkaisut tehostaa ilmanvaihtoa ja estää haitallisten epäpuhtauksien pääsy huoneilmaan.Koneellinen ilmanvaihto vaatii uudet ilmastointikanavat ja koneen paikka on löydettävä. Vanhaan taloon on välillä hankala tätä systeemiä asentaa, jolloin varteenotettavaksi vaihtoehdoksi jää venttiilien asennus. Nyrkkisääntönä on, että 20 m² vaatii yhden tuloilmaventtiilin. Poistoilmaventtiilit sijaitsevat keittiössä, WC:ssä, vaatehuoneessa ja kylpyhuoneessa.Kuvan esimerkissä venttiilit maksavat alle 500 € + työkulut, kun tekee reiän tuuletusluukkuun tai seinään. Pieni investointi loppuiän hyvinvointiin nähden.Osta venttiilit ja suodatinsukka Jäsentukusta
Huurtunut ikkuna
Ikkunan huurtuminen
Ikkunoiden huurtumista voi esiintyä sekä lasin sisä- että ulkopinnoilla. Jos huomaat ikkunan huurtuvan, tarkista aina ensin, millä pinnalla kosteutta esiintyy. Sen jälkeen on helpompi arvioida, mistä huurteen muodostuminen voi johtua. Yleensä huurtuminen ei johdu ikkunan rakenteesta tai viallisesta tuotteesta, vaan useimmiten syy on ympäröivissä tekijöissä ja olosuhteissa.
Yksiön pohjakuva
Kerrostaloyksiön remontointi
Rakentaja.fi-sivustolla on alkamassa mielenkiintoinen seurantakohde, Porin keskustassa sijaitsevan kerrostaloyksiön remontointi. Asunto Oy Tähtisilmä sijaitsee Porin keskustassa, näköyhteyden päässä (n. 100 m) linja-autoasemasta. Kaksitoistakerroksinen Tähtisilmä on yksi Porin keskustan korkeimpia taloja. Remontoitava yksiö sijaitsee talon ensimmäisessä kerroksessa. Asunnossa ei ole asuttu muutamaan vuoteen ja aikaisemminkin erilaiset korjaus- ja kohennustyöt on jätetty väliin, varmaan useammalta vuosikymmeneltä. Lähtökohta onkin, että asunto on rakennettava sisältä kokonaan uusiksi.Kohteen seurannassa tulemme tutustumaan asunnon remontoinnin vaiheisiin, ja lisää mielenkiintoa seurantaan tuo remonttikustannusten arviointi etukäteen RemonttiOptimi-kustannusarvio-ohjelmalla. Töiden edistyessä seuraamme remontin teon lisäksi siis arvioitujen remonttikustannusten paikkansa pitävyyttä.
20227_79111.jpg
Varaava takka lisää kotisi huoltovarmuutta ja säästää sähköä - ideat ja vinkit asuntomessuilta
Kesän lämmössä syksyn koleus ja talvipakkaset tuntuvat kaukaisilta. Kesä on kuitenkin hyvää aikaa parantaa kotisi huoltovarmuutta vaihtamalla vanha takka puhtaasti polttavaan nykyaikaiseen takkaan tai hankkia takka, jos sellaista ei vielä ole. Varaava takka on paras sähkötön lämmityslaite, joka tukee muita lämmitysmuotoja sekoittamatta niiden toimintaa. Se turvaa kotisi lämmön ja ruoanvalmistuksen, ja merkitys korostuu erityisesti poikkeustilanteissa.
20154_43218.jpg
Sisäpuolinen tasoitetyö
Tarvittavat materiaalit- sekoituskone ja vispilä- teräslastoja ja liippa- sekoitusastia- hiontalevy jatkovarrella- hiomapaperia- leveä harja- työpukkiEnnen varsinaista työtä ikkunat, patterit ja muut ei-tasoitettavat pinnat suojataan huolellisesti suojamuovilla. Tarkastetaan, että ilman ja pinnan lämpötila- ja kosteusolot täyttävät tuotteen valmistajan ohjeen mukaiset vaatimukset. Alusta tarvittaessa puhdistetaan pölystä harjaamalla tai imuroimalla.Valmistelevat työt1. Tasoitettavasta pinnasta poistetaan ylimääräiset kohoumat, nystermät ja naulat. Valmistajan käyttöselosteesta tarkastetaan sopiiko tasoite kyseiselle pinnalle. Enimmäiskerrospaksuutta ei saa ylittää.2. Massa sekoitetaan veteen vispilällä valmistajan ohjeen mukaan. Yleensä tasoitemassa annetaan seistä 15–30 minuuttia sekoituksen jälkeen valmistajan ohjeen mukaan. Massaa tehdään valmiiksi vain sen verran mitä työstöaikana ehditään levittämään.Osittain tasoitus3. Astiasta otetaan tasoitetta pieneen lastaan ja painumat ja syvennykset tasoitetaan teräslastalla voimakkaasti painamalla.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton