• Etusivu
  • LVI

Uusista pientaloista yli puolet on A- tai B-energialuokkaa

Rakentajan toimitus
Julkaistu 12.10.2010
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg

Suomessa viime vuosina rakennetut pientalot ovat energiatehokkuudeltaan normirakentamista parempia. Yli puolet pientaloista saa energialuokakseen joko A tai B. Rakentamismääräysten tason mukainen talo olisi energialuokaltaan C tai D. Rakentamismääräykset tulevat vuonna 2012 kiristymään, joten panostukset uudisrakennusten energiatehokkuuteen tulevat kasvamaan.

Muut uudisrakennukset eivät ole niin energiatehokkaita kuin pientalot vaan pääosin rakentamismääräysten tasolla: selvästi suurin osa on energiatehokkuudeltaan C- tai D-luokkaa.

Uudisrakennusten sekä olemassa olevien rakennusten energiatehokkuutta voidaan ensimmäistä kertaa seurata keskitetysti. Ympäristöministeriö kerää energiatodistustiedot sekä kunnilta että erillisten energiatodistusten laatijoilta uuteen seurantajärjestelmään Tavoitteena on, että järjestelmän kautta saadaan paitsi tietoa uudesta ja olemassa olevasta rakennuskannasta myös seurataan energiatodistuksia koskevan lain toimivuutta.

"Energiatodistusten kautta saatava tieto on arvokasta: aiemmin tämän tyyppiset tiedot ovat olleet hajallaan. Nyt on ensimmäistä kertaa mahdollista saada selkeää, koottua tietoa suomalaisten uudisrakennusten energiatehokkuudesta", ympäristöministeriön yli-insinööri Maarit Haakana toteaa.

Vuoden 2010 tiedon keruu käynnissä

Käytössä olevat tiedot rakennusten energialuokista perustuvat vuosien 2008 ja 2009 aikana annettujen energiatodistusten tietoihin. Tiedot kerätään seurantajärjestelmään kuntien rakennusvalvonnoista sekä erillisten energiatodistusten laatijoilta kahdesti vuodessa. Parhaillaan on käynnissä tiedonkeruu koskien vuoden 2010 aikana tehtyjä energiatodistuksia. Erillisiä energiatodistusten antajia on noin 500 ja ne löytyvät esim. www.motiva.fi/energiatodistus -sivuston kautta.

"Ensimmäisellä keruukierroksella tiedot saatiin noin kolmasosasta kuntia. Tavoite on nyt laajentaa tietopohjaa. Kannustammekin kaikkia kuntia ilmoittamaan tiedot uudisrakennusten energiatodistuksista vuoden 2010 osalta ", kertoo Haakana.

Kunnat voivat syöttää tiedot järjestelmään 15.10.2010 mennessä.

Lisätietoja:
yli-insinööri Maarit Haakana, Ympäristöministeriö
viestintäpäällikkö Kirsi-Maaria Forssell, Motiva Oy Motiva Oy ylläpitää energiatodistusten neuvontapalvelua ympäristöministeriön toimeksiannosta. Energiatodistusten neuvontapalvelu auttaa sekä kuluttajia että energiatodistusten tekijöitä todistuksiin liittyvissä kysymyksissä. Neuvontapalvelun verkkosivuilta (www.motiva.fi/energiatodistus) löytyy tietoa energiatodistuksista. Puhelinpalvelumme vastaa kysymyksiin kerran viikossa tiistaisin klo 9–12 (puh. 0424 281 291).

Motiva on asiantuntijayritys, joka kannustaa energian ja materiaalien tehokkaaseen ja kestävään käyttöön. Motivan palveluja hyödyntävät niin julkinen hallinto, yritykset ja yhteisöt kuin kuluttajatkin. Motivassa on 41 työntekijää ja sen liikevaihto on 5,9 miljoonaa euroa (2009). www.motiva.fi

LVI
Kiinnostuitko? Tilaa RakentajaPRO-uutiskirje

Aiheeseen liittyvää

20235_81956.jpg
Miten lämpöpumpun ulkoyksikkö pitäisi sijoittaa?
Ilma-vesilämpöpumpun ulkoyksikkö tarvitsee avointa tilaa toimiakseen kunnolla. Sisäyksikön on hyvä sijaita lämpimässä tilassa lähellä lattiakaivoa. Mahdollisimman pienen lämpöhäviön vuoksi sisä- ja ulkoyksiköt kannattaa sijoittaa lähelle toisiaan.
20097_17674.jpg
Uusia tuulia lämmönjakoon
Lattialämmitys on jo pitkään ollut pientalojen vallitseva lämmönjakojärjestelmä. Lattialämmitysratkaisujen kehitystyö on tapahtunut viime vuosina lähinnä säätöautomatiikan alueella. Asuntomessujen yhteisosastolla Uponor esittelee uusia uria avaavan kehitysaskeleen. Se tuo markkinoille lattialämmityksen, joka lämmittämisen lisäksi myös viilentää.
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Tunnista oma tilanteesi ja tee opastettu jätevesiselvitys
Uusi jätevesiasetus vähensi vaatimustasoa edellisestä asetuksesta. Suurimpana muutoksena kuitenkin ikärajan asettaminen kiinteistön omistaja-asukkaille. Seuraavien linkkien avulla voit tunnistaa oman tilanteesi ja tutustua vaatimustasoon. Eli valitse alla olevasta seitsemästä vaihtoehdosta se joka parhaiten kuvaa kohteesi tilannetta.
201710_50367.jpg
Mikä lämmitysratkaisu sopii sinun taloosi?
Mitoitus kohteen mukaanLämpöpumppu tulee aina mitoittaa huolellisesti kohteen mukaan. Näin varmistetaan, että taloon asennetaan oikean tehoinen lämpöpumppu ja keruupiiri (maalämpö). NIBE käyttää lämpöpumpun mitoituksessa lähtökohtana talon energiantarvetta kylmimpinä päivinä. Silloin lämpöpumppu kattaa noin 70–80 % talon lämmityksen tehontarpeesta ja lähes koko energiatarpeen. Sähkövastusta tarvitaan avuksi vain huippupakkasten aikana. Osatehomitoituksella vältetään kompressorin liian usein tapahtuva käynnistyminen ja saadaan mukavan tasainen sisälämpötila.Tilaa NIBEn lämpöpumppu-esite veloituksetta
piirrettyjä rakennusalan hahmoja
Rakennusalan ammatit
RakennusmiesRakennusmiehen tulee hallita lähes kaikki työmaalla tehtävät työvaiheet betonivalusta aina loppuviimeistelyihin asti. Raskaimpien töiden osalta työmaalla olevat nosturit ja muut koneet ja laitteet kuitenkin keventävät rakennusmiehen työtä. Työ vaatii silti hyvää fysiikkaa ja luovaa ongelmanratkaisukykyä.Koulutusrakennusalan perustutkinto ammattioppilaitoksessatalonrakennusalan ammatti- ja erikoisammattitutkintooppisopimus
kylpyhuone, jossa seinä wc, lavuaari pienellä allaskaapilla sekä pyöreä seinäpeili
Mitä sinun tulee tietää kylpyhuoneremontin kustannuksista
Tiesitkö, että kylpyhuoneremontti voi nostaa kotisi arvoa noin 5–10 prosenttia? Mutta ennen kuin ryhdyt suunnittelemaan remonttia, on tärkeää tietää, mitä kylpyhuone tulee maksamaan. Tässä artikkelissa saat yleiskuvan kylpyhuoneremonttien hinnoista ja siitä, miten voit saada unelmiesi kylpyhuoneen ilman, että se tyhjentää pankkitilisi.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton