Tunnista oma tilanteesi ja tee opastettu jätevesiselvitys
Rakentajan toimitus
Päivitetty 14.04.2025

Uusi jätevesiasetus vähensi vaatimustasoa edellisestä asetuksesta. Suurimpana muutoksena kuitenkin ikärajan asettaminen kiinteistön omistaja-asukkaille. Seuraavien linkkien avulla voit tunnistaa oman tilanteesi ja tutustua vaatimustasoon. Eli valitse alla olevasta seitsemästä vaihtoehdosta se joka parhaiten kuvaa kohteesi tilannetta.
Kiinnostuitko? Tilaa RakentajaPRO-uutiskirje
Aiheeseen liittyvää

Mökin ostajan oikeuspaketti
Kesämökkiin liittyy parhaimmillaan iloa ja lepoa, yhdessäoloa, puuhailua ja mielihyvää. Epäonnistunut kauppa voi johtaa unelmien romahtamiseen, pitkään painajaiseen ja riitaan. Mökkikauppa on kiinteistön kauppana tehtävä huolella. Unelmista huolimatta jalat maassa on selvitettävä todella huomattava joukko oikeusasioita ja tietoja. Jotta tietäisit, mitä olet ostamassa, lainhuutotodistuksesta, rasitustodistuksesta, kiinteistörekisteriotteesta ja rekisterikartasta saat jo perustietoja.

Rakentamislaki ja alle 30 neliöiset rakennukset
1.1.2025 se tapahtuu, paljon puhuttu uusi rakentamislaki astuu voimaan. Rakentamislain tavoitteena on edistää kestävää kehitystä ja digitalisaatiota, parantaa rakentamisen laatua sekä sujuvoittaa itse lupaprosesseja.Eniten ennakkokeskustelua on aiheuttanut alle 30 neliöiset rakennukset – mitä tämä uusi rakentamislaki tarkoittaa niiden osalta ihan käytännössä?

Myyjän vastuu kiinteistön kaupan laatuvirheistä
Kiinteistön myyjän kannattaa olla realisti. Vaikka kiinteistöä myytäessä tuodaan kohteesta mielellään esille vain hyviä ja positiivisia puolia, virheiden ja puutteiden ilmoittaminen on myyjän vastuun kannalta olennaisen tärkeää. Virheet ja puutteet on myös syytä merkitä näkyviin kauppakirjaan tai sen liitteeseen, jotta ne on dokumentoitu. Suullisen keskustelun toteennäyttäminen on aina jälkeenpäin vaikeaa. Pelkkä perinteinen maininta siitä, että kiinteistö myydään siinä kunnossa kuin se on, ei ole riittävä. Vaikka kauppakirjassa olisi tällainen ehto, myyjä ei vapaudu vastuusta, jos ostaja ei ole voinut havaita virhettä.

Kaikki mitä sinun täytyy tietää asuntokaupasta - kuuntele podcast
Miten tehdään onnistuneet asuntokaupat? Entäs jos kaupat menevätkin pieleen, mitäs sitten tehdään? Kaikkien asuntokaupan osapuolien pitää ottaa selvää, minkälaista kohdetta ollaan myymässä ja ostamassa. Tiedonantovelvollisuudesta ja selonottovelvollisuudesta on jo laissa määrätty. Mutta miten sitä tulkitaan? Mitä sitten tapahtuu, kun asunnosta löytyykin virhe? Kuka korvaa ja mitä?Vaikka valtaosassa tapauksista asunnon ostaminen ja myyminen onnistuukin sujuvasti, kannattaa silti miettiä myös, millaisia riskejä kaupantekoon sisältyy ja miten niihin voi varautua etukäteen.Sisältö:(2:30) Mitä eroa on omakotitalon ja kerrostalo-osakkeen kaupassa?(4:13) Myyjän vastuu osakehuoneiston kaupassa(5:20) Virhe asuntokaupassa ja sen merkitys vastuukysymyksissä(8:29) Vastuuasiat omakotitalon kaupassa(10:50) Riskien minimointi asuntokaupassa(14:34) Kuntokartoituksen merkitys ongelmatilanteissa(18:09) Mikä on salainen virhe ja miksi sillä on merkitystä(25:00) Sovittujen asioiden dokumentointi on tärkeää(29:00) Miksi kiinteistönvälittäjän käyttäminen on ihan fiksu ratkaisu?(37:00) Onko asunnon ostaminen oikopolku ongelmiin?(43:17) Millaisia riitoja on uudiskohteissa?(45:32) Muista kriittinen ajattelu ja selvitä faktat(49:30) Kaiken nyt puhutun jälkeen on hyvä muistaa: valtaosa asuntokaupoista on onnistuneita(51:05) Varautua voi myös vakuutuksiin(Podcast on tallennettu 2021 vko 2)

Kaukolämmönjakokeskus – milloin tulee vaihto eteen ja mitä huomioida vaihtoa harkittaessa?
Laitteet, kuten kaukolämmönjakokeskuskin, tulee jossain vaiheessa tiensä päähän. Mutta mistä tietää milloin kaukolämmönjakokeskus tulee vaihtaa ja mitkä ovat ensimmäiset merkit vaihtoajan lähestymisestä? Mitä on hyvä huomioida uutta valittaessa? Kannattaako nykyisen lämmönjakokeskuksen vaihto uuteen, vaikka vaihtoaika ei olisikaan umpeutumassa?

Perustusrakenteita koskevat määräykset
Talonrakennushankkeen suunnitteluvaiheen jälkeen ensimmäinen varsinainen työvaihe on perustusten tekeminen. Se on yksi vaativimmista työvaiheista rakentamisessa, sillä sen varaan rakentuu koko muu rakennus. Lisäksi perustusten korjaaminen jälkikäteen on todella hankalaa ja kallista, joten tämä rakenne on tehtävä kerralla oikein. Pohjarakenteisiin liittyy myös tiettyjä määräyksiä, jotka velvoittavat tekemään perustusten suunnittelun sekä toteutuksen virallisten ohjeiden mukaisesti. Seuraavassa käydään läpi keskeisimmät määräykset, jotka on hyvä tietää pohja- ja perustusrakenteista.