• Etusivu
  • DIY

Hupia talvipäiviksi! Tee Se Itse - Jääkiekkomaali

Mariana Ravonius
Päivitetty 27.03.2025
1920 pieni poika pelaa jääkiekkoa

Harvoin, jos koskaan onnistutaan materiaalien määrälaskennassa niin täydellisesti, että mitään ylimääräistä rakennusmateriaalia ei jäisi nurkkiin rakentamisen tai remontoinnin jäljiltä. Hukkapalathan eivät ole hukkapalaa, jos niistä keksii jotain käytännöllistä.

Näistä ns. hukkapätkistä voi helposti ja nopeasti valmistaa näin talviseen aikaan lätkämaalit pihamaalle tai vaikkapa luistinradalle vietäviksi.

Mitä tarvitset jääkiekkomaalin tekoon?

  • laudanpätkiä, joista pisin on n. metrin mittainen,
  • rullamitta,
  • nauloja ja vasara,
  • käsisaha sekä
  • säkkikangasta tai vaikkapa vanha matto.
  • Suorakulma kannattaa varata käsille, jolla kulmien suoruus on helppo tarkistaa. Suoruuden voi tarkistaa tietysti myös mittaamalla.
<p data-block-key="njsww">Jääkiekkomaalin tekemiseen ei tarvita pitkiä pätkiä puutavaraa.</p>
Jääkiekkomaalin tekemiseen ei tarvita pitkiä pätkiä puutavaraa.

Jääkiekkomaalin rakentaminen

Maalin rakentaminen on ehkä helpointa aloittaa kasaamalla laudoista naulaamalla kaksi symmetristä sivua. Sivut eli maalin päädyt muodostuvat kolmesta laudankappaleesta. Aluksi onkin syytä sahata sopivanmittaiset laudat valmiiksi molempia sivuja varten.

Kun sivut on kasattu, ne yhdistetään ylärimalla ja "takaraudalla". Jääkiekkomaali on nyt muodossaan, mutta se on edelleen hieman hutera.

Siksi sahataan vielä kaksi sopivan mittaista lautaa ja kiinnitetään ne maalin takapuolelle vinotueksi. Ennen vinotukien kiinnittämistä tarkistetaan maalitolppien suoruus, esimerkiksi ristimitalla.

Lopuksi asennetaan paikoilleen maaliverkko eli tässä tapauksessa säkkikangas tai vanha matto.

<p data-block-key="yl3nk">Rakenteeltaan jääkiekkomaali on hyvin yksinkertainen ja näin helppo toteuttaa.</p>
Rakenteeltaan jääkiekkomaali on hyvin yksinkertainen ja näin helppo toteuttaa.

Jääkiekkomaalin viimeistelyt ja variaatiot

Maalin kokoa voi muuttaa käyttötarkoituksen ja pelaajien koon mukaan. Jääkiekkomaalit voivat olla hyvinkin pienet, jos ideana on pelata ilman "veskaria". Toisaalta noin metrin mittaisille pelimiehille riittää vähän pienemmätkin maalit esimerkiksi korkeus 60 cm. Vähän varttuneempien pelimiesten käyttöön kannattaa valmistaa vähän suuremmat maalit.

Maaliin riittää hyvin, kun eteen ripustetaan säkkikangas tai vanha matto maaliverkoksi, mutta jos kangasta ja innostusta riittää, niin koko maalin voi verhoilla kankaalla.

Lopuksi on hyvä muistuttaa, että esitetty maalin rakennusratkaisu ei kestä aikuisten kiekolla vedetty, 200 km tunnissa etenevää, "viuhuavaa lämäriä".

Maalit soveltuvat ns. tossupalloon, jossa pelivälineenä käytetään esimerkiksi tennispalloa. Ja kunnolla tehtyinä ne kestänevät myös pienempien kiekkoilijoiden vedot, vaikka pelivälineenä olisikin kiekko.

DIY
ideat
ohjeet
Kiinnostuitko? Tilaa RakentajaPRO-uutiskirje

Aiheeseen liittyvää

20201_62148.jpg
Tee linnunpönttö pöllölle
Lintujen tarkkailu on mukavaa puuhaa - ja niistä on myös hyötyä! Säännöllisen talviruokinnan ohella pesäpönttöjen tarjoaminen auttaa siivekkäitä asettautumaan juuri Sinun puutarhaasi. Linnunpöntöt tarjoavat hyvän suojapaikan linnuille myös talvella.Luonnonkolojen vähyyden takia kolopesijöillä on nykyään melkoinen pula pesimäpaikoista, joten asuntopulan helpottaminen pönttöjen avulla kannattaa. Pönttöihin saa pian asukkaita ja pesiviä lintuja on mukava seurata - ja lintujen liverrys täyttää pihapiirin!Linnunpönttöjen tekeminen on hauskaa ja hyödyllistä. Lue linnunpönttöön tarvittavat materiaalit ja sen teko-ohjeet tästä - ja ryhtykää työhön vaikka koko perheen voimin!
20076_5422.jpg
Laiturin piirustukset
Alla olevasta kuvasta näet laiturin piirustukset. Tee se itse -ohjeiden linkistä pääset tutustumaan tarkkoihin mittoihin ja materiaaleihin, joita laiturin piirustukset sisältävät.
Polttopuita siistissä pinossa kuivumassa
Helppo ohje puukatoksen tekoon
Polttopuiden järkevä varastointi on usein ongelma, johon lähes jokainen omakotitalon tai kesämökin omistaja törmää. Puita varten on hyvä olla katos, joka suojaa puut vesisateelta, mutta päästää tuulen kierron ja auringon kuivattamaan.Samalla puukatoksesta voi rakentaa pihaa koristavan tyylikkään elementin, joka sopii asuinrakennuksen ja muiden rakennusten muodostamaan kokonaisuuteen.Muistathan myös halkopinon sijoittamista koskevat säännöt
20144_38931.jpg
Selkäystävällisiä vinkkejä puutarhatöihin
Puutarhatyöt ovat hyvää arkiliikuntaaPuutarhatyöt antavat hyvää kuormitusta keholle ja saavat yleensä myös hien pintaan. Miltei kaikissa puutarhatöissä kyykistytään, kumarrellaan ja nostellaan. On tärkeää tehdä työt oikealla tavalla, ettei selkää rasiteta turhaan.Selkään kohdistuvaa kuormitusta voi pienentää työskentelemällä mahdollisimman pystysuorassa ja tekemällä nostot ergonomisesti. Selkämme pitää myös vaihtelevasta tekemisestä ja työn tauottamisesta; silloin jaksaa tehdä isompiakin urakoita pihalla!Suomen Selkäliitto listasi ergonomiavinkkejä, joiden avulla saa selkäystävällistä liikuntaa pihatöiden lomassa.
200611_658.jpg
Tee Se Itse: Pihakivetys
Pihan viimeistelyyn ja komistukseen voidaan käyttää myös luonnonkiviä. Luonnonkiveä voi käyttää joko pelkästään tai yhdistellä sitä betonin ja puun kanssa. Luonnonkivimateriaali on eläväpintaista, kestoltaan lähes ikuista. Luonnonkivillä voi luovasti toteuttaa itseään. Käyttötavasta tai paikasta riippuen luonnon muovaamia kiviä voidaan käyttää joko sellaisenaan tai kivituhkaan asennettuina.
202110_73280.jpg
Näin asennat saunan lauteet
Nykyisin sisustaminen on ulotettu myös saunoihin. Suomalaiset valitsevat saunaansa enimmäkseen luonnonmateriaaleja, kuten puuta ja kiveä. Lisänä perinteiseen tyyliin ovat tulleet erilaiset laatat sekä lasi.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton