• Etusivu
  • Rakentaminen

Rakentamisessa huomioitavia asioita 1

Rakentajan toimitus
Julkaistu 19.07.2011
20117_27168.jpg

Noudata suunnitelmaa ja laitevalmistajan ohjeita.

Rakenna suunnitelmien mukaan rakentamisohjeita noudattaen

Hyvän jätevesisuunnitelman perusteella järjestelmän rakentaminen on helppoa. Oleellista on, että rakentaminen toteutetaan suunnitelman mukaisesti ja oikeanlaisista materiaaleista laitevalmistajan ohjeita noudattaen. Suunnitelmaan sisältyvään rakentamisohjeeseen tuleekin perehtyä kunnolla ennen rakentamista, eikä vasta ongelmien tullessa vastaan. Oikomiset ja huonolaatuinen rakentaminen nostavat vain kokonaiskustannuksia. Edelleenkin liian moni säiliö pullahtaa ylös maasta, kun säiliön ankkurointivaatimuksia ei oteta tosissaan. Salaojaputken käyttäminen imeytysputkena sekä väärien maa-ainesten käyttö maapuhdistamoissa johtavat nopeasti järjestelmän toimimattomuuteen ja sitä kautta kuormittavat turhaan kiinteistön omistajan kukkaroa.

Huomio laatuun

Järjestelmän rakentamisessa kannattaa panostaa laatuun ja ottaa myös huollettavuus huomioon. Putkilinjat rakennetaan oikeisiin kaltevuuksiin ja linjojen taitekohdat on hyvä varustaa tarkastus-/huuhteluyhteillä. Säiliö, olkoon se sitten umpisäiliö, panospuhdistamo tai saostuskaivo, ankkuroidaan huolellisesti ja se routasuojataan esim. uretaanilevyillä. Ankkuroinnin voi tehdä oman maun mukaan valmiilla ankkurointilaatoilla, betonilaatoilla, liinoilla tai vaikka suodatinkankaalla.

Ankkuroinnilla varmistetaan myös säiliöiden pysyminen suorassa. Vatupassi on oleellinen väline rakentamisessa, jotta jätevesi saadaan virtaamaan tasapuolisesti esim. kentän imeytysputkiin ja panospuhdistamo toimimaan kunnolla.

Säiliöitä maahan asennettaessa on tärkeää tarkastaa laitevalmistajien säiliöille antamat maksimiupotusyvyydet - laitevalmistajan takuu ei nimittäin useinkaan korvaa lyttyyn mennyttä säiliötä, jos se on asennettu maksimiarvoja syvemmälle.

Maapuhdistamoiden erityispiirteitä

Maapuhdistamoiden toiminta perustuu kentässä elävien mikrobien toimintaan. Käytännössä niille tulee rakentaa mahdollisimman hyvät oltavat, jotta ne pystyvät elämään kentässä ja siten puhdistamaan jäteveden. Olot eivät kuitenkaan ole helpot, koska jätevesikuormitus on useimmiten hyvin epätasaista talon asukkaiden elämänrytmistä sekä sauna- ja pyykkipäivistä johtuen.

1. Tiiviit saostuskaivot esikäsittelynä

Saostuskaivot ovat avainasemassa kentän toiminnan kannalta. Saostuskaivoissa vedestä erottuvat kiintoaines ja rasvat, ja vain selkeytynyt vesi jatkaa kenttään. Toiminnan kannalta on oleellista, että saostuskaivoissa on T-haarat kiintoaineen pidätyksen sekä ilmankierron vuoksi, ja että saostuskaivot ovat myös tiiviit. Jos saostuskaivoihin johdetaan salaojavesiä, tai niihin pääsee pinta- tai pohjavesiä, jätevesikuorma on paljon suurempi, kuin mihin kenttä on mitoitettu. Liian märässä kentässä mikrobit eivät pysty toimimaan, mikä yleensä ilmenee kentästä tulevana hajuhaittana.

2. Suodatushiekka mikrobien kasvualustana

Saostuskaivojen perään rakennetaan yleensä joko imeytys- tai suodatuskenttä. Suodatuskentässä suodatushiekka toimii bakteerien kasvualustana. Jos hiekka on liian karkeaa, vesi hulahtaa liian nopeasti läpi, eikä se ehdi puhdistumaan. Karkeassa hiekassa on myös vähemmän tarttumapinta-alaa mikrobeille, jolloin mikrobien määrä ei muodostu riittäväksi. Hiekan ollessa puolestaan liian hienoa, veden läpäisyssä voi tulla ongelmia.

Hiekan toimittajalta pyydetty rakeisuuskäyrä on todiste rakentajalle, että hiekka on juuri oikeanlaista. Hiekkaa tilatessa kannattaa huomioida, että suunnitelmissa esitetty hiekan määrä on useimmiten laskettu tasasivuisen optimikokoisen kentän mukaan - käytännössä hiekkaa kuluu kenttään hieman suunniteltua enemmän.

Suodatushiekkapatja rakennetaan kokoomakerroksen päälle. Hiekka lisätään kerroksittain noin kolmessa erässä ja se tiivistetään aina kerroksittain mieluiten kevyellä täryllä.

3. Mikrobit tarvitsevat happea…

20117_27167.jpg

Kun bakteereille on rakennettu oikeanlainen kasvualusta, tulee huolehtia toisesta perusasiasta, eli niiden hapen saannista. Imeytys- ja suodatuskentissä imeytysputket päätetään maanpinnalle tuleviin ilmaputkiin, joiden on yletyttävä talvella lumirajan yläpuolelle. Ilma otetaan kenttään näiden putkien kautta ja se kulkee niin ikään järjestelmän läpi takaperin saostuskaivoihin ja sieltä edelleen talon katolle. Suodatuskentissä myös keruuputket toimivat ilmakanavina.

Jos talossa ei ole tuuletusta katolle, eikä sitä voida lisätä, niin silloin tuuletusputken voi vetää myös talon seinää pitkin, tai maastouttaa sen nousemaan vaikka puun runkoa ylös. Oleellista on, että ilma kiertää. Mikäli esim. pumppaamoratkaisuissa ilmankierron varmistamiseksi järjestelmään asennetaan ylimääräinen tuuletusputki, pitää muistaa, että hajut tulevat ulos putkesta, joka on järjestelmässä ylimpänä. Siksi putken sijainti on syytä miettiä tarkkaan.

4. …ja lämpöä

Vaikka jätevesi on jo itsessään lämmintä, Suomen oloissa kentät on suojattava pakkaselta. Kenttä voidaan täyttää kaivumassoilla vähintään 80 cm:n paksuudelta, jolloin jakokerroksen päälle on hyvä samalla levittää suodatinkangas estämään täyttömaan ja jakokerroksen sekoittuminen. Vaihtoehtoisesti kenttä voidaan eristää esim. uretaanilevyillä, jolloin täyttöpaksuuden on hyvä olla vähintään 40 cm. Myös tuloputki, säiliöt ja kaivot tulisi eristää huolellisesti.

Rakentaminen tulee siis tehdä suunnitelman ja rakentamisohjeiden mukaisesti. Aina tämä ei kuitenkaan ole järkevää kallion tai jonkin muun odottamattoman yllätyksen tullessa vastaan. Seuraavassa jutussa paneudummekin mm. suunnitelmasta poikkeamistilanteisiin, vastuukysymyksiin sekä työmaan viimeistelyasioihin.

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa RakentajaPRO-uutiskirje

Aiheeseen liittyvää

20235_81847.jpg
Luotettava yhteistyökumppani LVI-remonteissa
LVI-remontit ovat monimutkaisia projekteja, jotka vaativat tarkkaa suunnittelua, aikataulutusta ja laadukkaita materiaaleja. Onkin tärkeää löytää luotettava kumppani, joka tarjoaa laadukkaita tuotteita, pystyy takaamaan tuotteiden saavutettavuuden ja tarjoaa asiantuntevaa tukea läpi projektin.
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Mistä lisärahoitus hankkeelle?
Talon rakennuksessa tai remontoinnissa saattaa tulla vastaan tilanne, jolloin budjetti ei kaikesta huolimatta ole pitänyt. Ylimääräisiä menoja on tullut syystä tai toisesta.Rakennus- ja korjaushankehan lähtee liikkeelle alustavasta kustannusarviosta. Tässä vaiheessa mietitään, onko edes realistista miettiä hankkeen aloitusta. Jos hanketta jatketaan pidemmälle, tehdään tarkempi kustannusarvio, jossa on mietitty lähes 100 %:sti kaikki hankkeeseen kuuluvat kustannukset. Nyt, jos koskaan, on vielä mahdollista muuttaa valittuja ratkaisuja. Ja pitääkin vaihtaa, jos valinnat ovat olleet liian kalliita varattuun budjettiin. Vielä ei kuitenkaan olla aloitettu mitään - muuta kuin paperilla.
todella vanha ja tumma sauna. Saunassa on hirsiseinät, lauteilla puinen kiulu ja alumiininen kauha sekä vihta
Suunnittele ja mitoita sauna oikein
Ennen saunan pääasiana oli istumapaikka ja että saunaan pääsi konstilla millä hyvänsä. Onneksi nyt kiinnitetään huomiota myös saunan mitoitukseen, viihtyvyyteen sekä käytännöllisyyteen.Omasta saunasta halutaan tehdä omistajansa näköinen, viihtyisä keidas ja kodin ilmeeseen sopiva kokonaisuus. Tyylin ja materiaalien lisäksi saunan suunnittelua ohjaavat saunan koko sekä oven ja kiukaan paikka. Sen jälkeen päästään suunnittelemaan lauteita sekä muita sisustusratkaisuja. Kun haluttu tyyli ja käyttötarve ovat selvillä, vaihtoehtoja riittää.Saunan suunnittelu ei ole rakettitiedettä. Rakentajan neuvoilla pääset saunan suunnittelussa jo pitkälle.
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Öljy- ja Kaasualan Keskusliiton jäsenkunta laajenee
Öljy- ja kaasualan yritysten etu- ja yhteistyöjärjestön Öljy- ja Kaasualan Keskusliiton jäsenkunta laajenee ensi vuoden alussa uudella jäsenellä, kun Suomen Osuuskauppojen Keskuskunta (SOK) liittyy keskusliiton jäseneksi. SOK harjoittaa jakeluasematoimintaa ABC-tuotemerkillä.Vuoden 2009 alusta keskusliiton jäsenistön muodostavat Gasum Oy, Neste Markkinointi Oy, Neste Oil Oyj, oy Shell ab, St1 Oy, Suomen Osuuskauppojen Keskuskunta (SOK), Oy Teboil Ab, Tehokaasu Oy sekä Öljy- ja Kaasutekniikka ry. Keskusliitto on perustettu vuonna 1970.Lisätietoja: Öljy- ja Kaasualan Keskusliitto, toimitusjohtaja Jarmo Nupponen
20198_59328.jpg
Ratkaisu märkätilojen seinärakenteeksi
Märkätila on osa lähes jokaista huoneistoa ja rakennusta. Kipsilevy on mainio märkätilojen rakennusmateriaali.Märkätila tarkoittaa huonetilaa, jonka lattiapinta joutuu usein vedelle alttiiksi ja vettä voi roiskua seinille. Toisin kuin usein luullaan, laatoitus ei ole koskaan vesitiivis. Siksi märkätilojen vedeneristeet sekä levysaumojen, liitoksien ja läpivientien tiivistykset on tehtävä ehdottoman huolellisesti ennen lopullisen pintamateriaalin kiinnittämistä.Pinnoitteena voidaan käyttää kaakelilaattoja, klinkkeri- tai luonnonkivilaattoja sekä muovimattoa hitsatuin saumoin.Gyproc-levyjen käyttö on sallittua pientaloissa, rivi- ja kerrostalojen asuntokohtaisissa märkätiloissa sekä sosiaali- ja majoitustilojen kylpyhuone-, suihku- ja sauna- tai vedenkäytöltään näihin verrattavissa tiloissa.
20128_32025.jpg
VTT kehitti pientalojen energiaremonttipalvelumalleja
Kokonaispalvelumalli helpottaa omakotitalojen energiaremonttejaSuomessa on noin 1,1 miljoonaa pientaloa, joista 75 % on rakennettu ennen vuotta 1990. Jos kaikki nämä talot korjattaisiin vastaamaan energiatehokkuudeltaan uutta pientaloa, lämmitysenergiaa säästettäisiin VTT:n mukaan valtakunnallisesti 11,8 terawattituntia (TWh).Säästöpotentiaalista 4,3 TWh olisi mahdollista saavuttaa sähkölämmitteisissä pientaloissa. Se vastaa suuruusluokaltaan neljän keskikokoisen kivihiilivoimalan vuotuista sähköntuotantoa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton