Mikä on näätä ja miten häädät sen välikatolta?

Näätä voi aiheuttaa ongelmia välikatolle pesiytyessään.
Näätä (Martes martes) on keskikokoinen petonisäkäs. Näädällä on ruskea turkki, kurkussa ja rinnassa keltainen laikku. Näätä pesii ontossa puussa tai kallionhalkeamassa. Näädät ovat yleensä äänettömiä. Näätä on monipuolinen lihansyöjä, mutta syö myös marjoja ja sieniä. Näätä liikkuu enimmäkseen hämärällä ja on yöeläin.
Miten tunnistan näädän jäljistä?
Näädän lumeen jättämät jäljet näyttävät suurilta käpälien karvapeitteen vuoksi, toisaalta yksittäiset polkuanturat piirtyvät huonosti juuri karvapeitteen vuoksi. Näädän jäljessä erottuu viisi varvasta. Etutassun jälkeen piirtyy usein antura. Etutassun jälki on noin 6 cm pitkä. Takatassun jälki on hieman pienempi ja kantapään painallus jää harvoin näkymään. Näädän jälki on lähes poikkeuksetta parijälki.
Huom! Näätä on rauhoitettu metsästysajan ulkopuolella.
Ilman metsästyskorttia et voi tappaa näätää metsästysajan puitteissa (elävä pyynti on sallittua), mutta pesiytynyttä näätää ei saa häätää ilman riistakeskuksen lupaa.
Jos rapinaa kuuluu jo esim. välipohjasta, niin peli voi jo olla menetetty, joten...
Miten estän näädän pääsyn välikatolle?
Paras on tietysti koittaa ennaltaehkäistä näädän kuten muidenkin mahdollisesti tuhoa tekevien eläinten pääsy rakenteisiin. Ensin täytyy varmistaa, että rakennuksen rakenteet ovat tiiviit ja näätien pääsyreitit suljettu. Näätä mahtuu vain 4,5 cm aukosta. Tiivistä aukot ja halkeamat: Käytä kestävää materiaalia, kuten metalliverkkoa tai paksua muovia, joilla estät näädän pääsyn. Jos löydät pieniä koloja tai halkeamia, jotka eivät sulkeudu suuremmilla materiaaleilla, kokeile niiden tiivistämistä teräksisellä verkolla, jota näätä ei pysty purkamaan.

Huom! Varmista, että rakenteet kuitenkin hengittävät ja toimivat suojauksista huolimatta suunnitellusti!
Ruokajätteet houkuttelevat näätiä, joten pidä huoli, että ruokajätteet ja roskat säilytetään tiiviisti suljetuissa astioissa, jotka eivät houkuttele eläimiä, kuten näätiä. Pidä myös komposti ja roskat kaukana rakennuksista.
Näätä välikatolla – miten häädän sen?
Kokeile näitä.
Loukut ja niiden asettaminen
Loukut ovat tehokas tapa pyydystää näätiä. Käytä sopivia elävänä pyydystäviä loukkuja. Nämä loukut ovat turvallisia ja mahdollistavat eläimen vapauttamisen. Aseta loukut mahdollisimman lähelle paikkaa, jossa näätiä on havaittu liikkuvan. Voit käyttää houkutteena pähkinöitä, lihaa tai kalapaloja. Tarkista loukut säännöllisesti, jotta eläin ei jää loukkuun liian pitkäksi aikaa.
Äänet ja hajut
Näädät ovat herkkiä voimakkaille äänille ja hajuille. Käytä ultraviolettivaloa ja melua, kuten radiota, jonka ääni voi saada näädän poistumaan. Myös voimakkaat hajut, kuten etikka tai pippuri.
Käänny asiantuntijan puoleen
Jos et ole varma, miten toimia tai et halua ottaa riskiä eläimen pyydystämisessä, kannattaa kääntyä asiantuntijan puoleen. Metsästysaikojen puitteissa eläimen siirtoon kannattaa pyytää apua paikalliselta metsästysseuralta. Jos näätä on pesiytynyt rakenteisiin rauhoitusaikana, sen häätämiseen tai siirtämiseen voi hakea riistakeskuksen luvan.
Lue lisää: riistainfo.fi tai jahtimedia.fi
Aiheeseen liittyvää

Tee se itse - lintulauta

Peltituotteet – muun muassa kelat, reikälevyt ja arkit – rakentamisen monipuoliseen käyttöön

Vapo ja Liperin Osuusmeijeri kaukolämpöyhteistyöhön

Monet ilmanvaihdon ongelmat on "itse aiheutettuja"

Lattialaatoissa on nyt kokoa - katso kuvat!
