• Etusivu
  • Remontti

Mikä on näätä ja miten häädät sen välikatolta?

Netta Uusitalo
Julkaistu 08.04.2025
näätä 1920x1080

Näätä voi aiheuttaa ongelmia välikatolle pesiytyessään.

Näätä (Martes martes) on keskikokoinen petonisäkäs. Näädällä on ruskea turkki, kurkussa ja rinnassa keltainen laikku. Näätä pesii ontossa puussa tai kallionhalkeamassa. Näädät ovat yleensä äänettömiä. Näätä on monipuolinen lihansyöjä, mutta syö myös marjoja ja sieniä. Näätä liikkuu enimmäkseen hämärällä ja on yöeläin.

Miten tunnistan näädän jäljistä?

Näädän lumeen jättämät jäljet näyttävät suurilta käpälien karvapeitteen vuoksi, toisaalta yksittäiset polkuanturat piirtyvät huonosti juuri karvapeitteen vuoksi. Näädän jäljessä erottuu viisi varvasta. Etutassun jälkeen piirtyy usein antura. Etutassun jälki on noin 6 cm pitkä. Takatassun jälki on hieman pienempi ja kantapään painallus jää harvoin näkymään. Näädän jälki on lähes poikkeuksetta parijälki.

Huom! Näätä on rauhoitettu metsästysajan ulkopuolella.

Ilman metsästyskorttia et voi tappaa näätää metsästysajan puitteissa (elävä pyynti on sallittua), mutta pesiytynyttä näätää ei saa häätää ilman riistakeskuksen lupaa.

Jos rapinaa kuuluu jo esim. välipohjasta, niin peli voi jo olla menetetty, joten...

Miten estän näädän pääsyn välikatolle?

Paras on tietysti koittaa ennaltaehkäistä näädän kuten muidenkin mahdollisesti tuhoa tekevien eläinten pääsy rakenteisiin. Ensin täytyy varmistaa, että rakennuksen rakenteet ovat tiiviit ja näätien pääsyreitit suljettu. Näätä mahtuu vain 4,5 cm aukosta. Tiivistä aukot ja halkeamat: Käytä kestävää materiaalia, kuten metalliverkkoa tai paksua muovia, joilla estät näädän pääsyn. Jos löydät pieniä koloja tai halkeamia, jotka eivät sulkeudu suuremmilla materiaaleilla, kokeile niiden tiivistämistä teräksisellä verkolla, jota näätä ei pysty purkamaan.

<p data-block-key="tgl9j">Näätä (Martes martes).</p>
Näätä (Martes martes).

Huom! Varmista, että rakenteet kuitenkin hengittävät ja toimivat suojauksista huolimatta suunnitellusti!

Ruokajätteet houkuttelevat näätiä, joten pidä huoli, että ruokajätteet ja roskat säilytetään tiiviisti suljetuissa astioissa, jotka eivät houkuttele eläimiä, kuten näätiä. Pidä myös komposti ja roskat kaukana rakennuksista.

Näätä välikatolla – miten häädän sen?

Kokeile näitä.

Loukut ja niiden asettaminen

Loukut ovat tehokas tapa pyydystää näätiä. Käytä sopivia elävänä pyydystäviä loukkuja. Nämä loukut ovat turvallisia ja mahdollistavat eläimen vapauttamisen. Aseta loukut mahdollisimman lähelle paikkaa, jossa näätiä on havaittu liikkuvan. Voit käyttää houkutteena pähkinöitä, lihaa tai kalapaloja. Tarkista loukut säännöllisesti, jotta eläin ei jää loukkuun liian pitkäksi aikaa.

Äänet ja hajut

Näädät ovat herkkiä voimakkaille äänille ja hajuille. Käytä ultraviolettivaloa ja melua, kuten radiota, jonka ääni voi saada näädän poistumaan. Myös voimakkaat hajut, kuten etikka tai pippuri.

Käänny asiantuntijan puoleen

Jos et ole varma, miten toimia tai et halua ottaa riskiä eläimen pyydystämisessä, kannattaa kääntyä asiantuntijan puoleen. Metsästysaikojen puitteissa eläimen siirtoon kannattaa pyytää apua paikalliselta metsästysseuralta. Jos näätä on pesiytynyt rakenteisiin rauhoitusaikana, sen häätämiseen tai siirtämiseen voi hakea riistakeskuksen luvan.

Lue lisää: riistainfo.fi tai jahtimedia.fi

Remontti
katto
eläimet
Kiinnostuitko? Tilaa RakentajaPRO-uutiskirje

Aiheeseen liittyvää

202210_79659.jpg
Tee se itse - lintulauta
Rakentamisen ja remontoinnin yhteydessä jää usein kaikenlaista käyttökelpoista tavaraa ja tarviketta ylimääräiseksi. Ei taida löytyä rakennustyömaata, jossa ei jäisi muutamaa laudanpätkää tähteeksi.Näistä niin sanotuista hukkapätkistä voi helposti rakentaa vaikkapa linnuille ruokinta-automaatin! Kokosimme alle ohjeet, jonka mukaan voit itse tehdä pihallesi ruokinta-automaatin.
Kelatuotteet
Peltituotteet – muun muassa kelat, reikälevyt ja arkit – rakentamisen monipuoliseen käyttöön
Metehen laaja raaka-ainevarasto on yksi Suomen kattavimpia ja tarjoaa laadukkaan sekä kilpailukykyisen vaihtoehdon raaka-ainetoimituksille. Joustavan palvelun ja nopean tuotannon avulla varmistetaan sujuvat toimitukset asiakkaille. Erikokoisten kelojen lisäksi Metehe toimittaa rainoja, arkkeja sekä reikälevytuotteita.
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Vapo ja Liperin Osuusmeijeri kaukolämpöyhteistyöhön
Liperin Osuusmeijeri ulkoistaa lämmöntuotannon Vapo Oy:lle. Vapo korvaa meijerin nykyisen, taloudellisen käyttöikänsä saavuttaneen kotimaista polttoainetta käyttävän kattilan uudella kattilalla. 2,5 MW:n tehoisen puuta ja palaturvetta käyttävän kattilan rakentaminen nykyiseen kattilahuonerakennukseen alkaa toukokuussa. Varavoimaksi jää uudet 3,5 ja 2,5 MW:n öljykattilat. Vapo myy laitoksen tuottaman lämmön Liperin Osuusmeijerille. joka käyttää osan lämmöstä itse ja myy osan edelleen Liperin Aluelämpö Oy:lle. Lämpöä tuotetaan 14 000-15 000 MWh vuodessa. Sopimus tulee voimaan 1.10.2008.Liperin Osuusmeijerin pääliiketoiminta-alue on maidon hankinta ja myynti Valiolle. Lisäksi osuuskunnalla on myymälä ja mylly, joka valmistaa kotimaisesta viljasta leipäviljatuotteita ja nautakarjan rehuja.Osuuskunnan liiketoimintaan kuuluu myös lämpöenergian tuotanto. Lämpöenergiaa myydään kaukolämmöksi Liperin Aluelämpö Oy:lle, joka hoitaa lämmön jakelun Liperin kirkonkylän taajamaan.Liperin Osuusmeijerin maidonjalostustoiminnan loputtua tuli ajankohtaiseksi selvittää lämpöenergian tuotantovaihtoehdot tulevaisuudessa ja selvitystyön tuloksena päädyttiin lämmöntuotannon ulkoistamiseen. Vapo valittiin yhteistyökumppaniksi tarjouskilpailun perusteella.Vapo tuottaa lämpöä ja sähköä yli 50 paikkakunnalla Suomessa pääosin kotimaisilla polttoaineilla – puupolttoaineilla, turpeella ja pelleteillä. Vuonna 2006 Vapon ja sen tytäryhtiöiden lämmöntuotanto ja -toimitukset olivat n. 1 600 GWh. Sähkön kokonaismyynti oli n. 350 GWh. Kahdeksalla paikkakunnalla Vapo vastaa lämmön tuotannon lisäksi sen jakelusta. Sähköä Vapo tuottaa Forssassa, Lieksassa, Porkkalassa, Salossa, Sotkamossa, Ilomantsissa ja Haapavedellä sekä seitsemällä tuulivoimalalla Kuivaniemessä.
Toimiva ilmanvaihto.jpg
Monet ilmanvaihdon ongelmat on "itse aiheutettuja"
Monen vanhemman omakotitalon ja miksei myös rivitalon ongelmana on toimimaton ilmanvaihto ja siitä seurauksena on puutteellinen kosteuden poisto ja huono sisäilman laatu.Jo yli sata vuotta sitten osattiin taloihin tehdä korvausilmaventtiilit. Tiedettiin, että asukkaat tarvitsevat asuntoihin raitista ilmaa pysyäkseen virkeänä ja nukkuakseen hyvät yöunet. Myös uunit ja takat tarvitsevat hyvin palaakseen korvausilmaa. Aikojen saatossa venttiilit poistettiin käytöstä esim. lämmityskulujen säästöihin vedoten.Monessa, vanhasta talosta otetussa, valokuvassa näkyy julkisivussa olevat alkuperäisten korvausilmaventtiilien ritilät, mutta sisällä niistä ei enää näy jälkeäkään.
20212_68443.jpg
Lattialaatoissa on nyt kokoa - katso kuvat!
Lattiaa peittävät nyt suuret tai kuusikulmaiset laatat. Suuret laatat ovat jo kokoa 60x60 cm tai 60x120 cm ja vielä tästä suurempiakin löytyy. Suuret laatat ovat löytäneet tiensä jopa pesutiloihin linjalattiakaivojen yleistyttyä. Keittiössä laatoilla leikitellään värien ja laatoitusmallien kanssa.
20221_74425.jpg
Kolhuilta ei voi välttyä - ei niin ihmiset kuin seinätkään
Koti on meille jokaiselle tärkeä paikka. Siellä tapahtuu elämä: arjen ilot ja surut sekä kaikki siltä väliltä. Kolhuiltakaan ei voi välttyä – ei niin ihmiset kuin seinätkään.Kokemukset tekevät ihmisistä vahvoja ja kasvattavat kestämään sen, mitä eteen tuleekaan. Mutta kodin seinissä kestävyyttä pitää yllä vuosikymmenten aikana tapahtunut tuotekehitys sekä erilaiset tuote- ja rakenneratkaisut. Näin on myös kipsilevyjen kohdalla.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton