• Etusivu
  • Talo

Kodin kunnossapidon vuosikello − Mitä pitäisi muistaa?

Tiina Painokallio
Päivitetty 07.04.2025
202212_80482.jpg

Kodin LVI-järjestelmien huollot varmistavat asumismukavuuden.

Jokainen talo vaatii huoltotoimenpiteitä pysyäkseen kunnossa pitkään. Jotta rakennuksen suunniteltu elinkaari saavutetaan ja siellä on terveellistä ja turvallista asua, tulee säännölliset tarkistukset sekä tarvittavat huollot tehdä ajallaan. Myös kodin piha-alueella on muistettava hoitaa tiettyjä töitä eri vuoden aikoina. Tässä artikkelissa käymme läpi vanhemman pientalon ylläpitoa vuosikellon avulla.

Mitä pitäisi muistaa tarkastaa, huoltaa, korjata tai säätää vuoden aikana?

Talvella:

  • Pihan hiekoitus. Hiekoitushiekkaa tai -soraa myös varastoon myöhempää tarvetta varten.
  • Lumikinosten kuljettaminen pois talon sokkelin viereltä.
  • Muista myös suojata pensaat ja talvenarat puut.

Keväällä:

  • Ilmanvaihtokoneiden suodattimien puhdistus sekä tarvittaessa vaihto. Myös keskuspölynimurin tarkistus (kuukausittain) ja huolto tarvittaessa.
  • Sadevesikaivojen puhdistus ja tarkastus.
  • Kellarin kesälämpötila-asetus (21 astetta)
  • IV-koneen lämmöntalteenotto pois päältä.
  • Palovaroitinjärjestelmien ja vuotovahtien tarkastus ja mahdollinen huolto.

Kesällä:

  • Öljykattilan puhdistus, tarkastus ja mahdollinen huolto. Syksyn lähestyessä kannattaa myös tarkistaa polttoöljyn määrä.
  • Tarvittavat huoltomaalukset.

Syksyllä:

  • Rännien puhdistus lehdistä ja muista roskista.
  • Kellarin lämpötila talviasetukselle (16 astetta).
  • Ilmanvaihtokoneen lämmöntalteenotto päälle.
  • Sadevesikaivojen puhdistus ja tarkastus.
  • Palovaroitinjärjestelmät ja vuotovahtein tarkistus vielä ennen talven tuloa.
Huomio

Huomio

Oletko Rakentaja.fin jäsen?

Helpota omaa arkeasi ja tulosta jäsensivuiltamme itsellesi ilmainen Huoltokalenteri vaikka jääkaappisi oveen. Enää eivät pääse määräaikaishuollot unohtumaan! Kirjaudu sisään jäsentunnuksillasi, löydät Huoltokalenterin profiilistasi.

Miten jäseneksi pääsee, miten saan edun itselleni?

Hyvin yksinkertaista. Klikkaa sivumme yläoikealla olevaa "Kirjaudu"-nappia ja seuraa täyttöohjeita. Jäseneksi kirjautuminen ei maksa sinulle mitään. Kirjautumisen yhteydessä voit valita itsellesi, minkä palveluiden uutiskirjeitä haluaisit jatkossa vastaanottaa.

<p data-block-key="jeez0">Esimerkki talon kunnossapidon vuosikellosta.</p>
Esimerkki talon kunnossapidon vuosikellosta.

Muista myös nuohous vuosittain

Nuohous on pakollinen toimenpide vuosittain pientaloasujalle, joten huolehdithan että talosi tikkaat ja katon turvavarusteet ovat siinä kunnossa, että nuohooja voi tehdä työnsä turvallisesti.

Info

Info

Mihin muuhun voi itse vaikuttaa?

Energiankulutus

  • Talon lämmitysjärjestelmä ja sen vaatimat omat tarkastukset ja huollot.
  • Ilmanvaihtolaitteiden päivitys, tarkastukset ja huollot. Uusilla ilmanvaihtokoneilla saadaan aikaan mahdollisimman hyvä lämmön talteenoton hyötysuhde.
  • Sähkönkulutus ja tapa, millä sähköä taloon tuotetaan.
  • Valaistus ja valaistuksen ohjaus.
  • Taloautomaation kehitys teknologiakehityksen puitteissa mahdollistaa vaikka mihin, vrt. etäohjaus eri toiminnoille.

Turvallisuus

  • Palovaroitinjärjestelmät; niiden sijainti ja toimivuus.
  • Erilaiset hälytys- ja turvallisuusjärjestelmät, kuten murtohälyttimet, valvontakamerat ja liiketunnistimet.

Pidätkö talostasi huoltokirjaa?

Talosta kannattaa pitää huoltokirjaa varsinkin jatkoa ajatellen. Jos asuntoa ollaan jossain vaiheessa myymässä, voidaan osoittaa tehdyt toimenpiteet, niin pienet kuin suuretkin, ja näyttää että kodista on pidetty hyvää huolta. Ehkäpä huoltokirjan avulla talon arvokin vähän nousee?

Lue lisää huoltokirjasta

Huomio

Huomio

Oletko Rakentaja.fin jäsen?

Helpota omaa arkeasi ja tulosta jäsensivuiltamme itsellesi ilmainen Huoltokalenteri vaikka jääkaappisi oveen. Enää eivät pääse määräaikaishuollot unohtumaan! Kirjaudu sisään jäsentunnuksillasi, löydät Huoltokalenterin profiilistasi.

Miten jäseneksi pääsee, miten saan edun itselleni?

Hyvin yksinkertaista. Klikkaa sivumme yläoikealla olevaa "Kirjaudu"-nappia ja seuraa täyttöohjeita. Jäseneksi kirjautuminen ei maksa sinulle mitään. Kirjautumisen yhteydessä voit valita itsellesi, minkä palveluiden uutiskirjeitä haluaisit jatkossa vastaanottaa.

Lähde: Oulun rakennusvalvonta

Talo
asuminen
huolto
koti
Kiinnostuitko? Tilaa RakentajaPRO-uutiskirje

Aiheeseen liittyvää

Kuvassa yhdistelmä kirjasta ja kannettavasta tietokoneesta. Tietokoneen näytöllä lukee huoltokirja.
Kodin huoltokirja: enää ei tarvitse muistaa ulkoa
Mikä on huoltokirja?Huoltokirja on eräänlainen kodinomistajan käsikirja, joka vuoden 2000 alusta asti on ollut pakollinen kaikissa uusissa asuinrakennuksissa.Huoltokirja itsessään on kiinteistön ylläpitoon liittyvä asiakirjakokonaisuus, johon kootaan kaikki tarvittavat tiedot kiinteistöstä ja sen hoidosta. Huoltokirjan avulla pystytään helpommin hallitsemaan kiinteistön elinkaarta ja tekemään tarvittavat huoltotoimet ajallaan.
Ihmisiä viettämässä aikaa rannalla.
Kiuas kuntoon mökkikautta varten: näin huollat tai vaihdat kiukaasi
Kevät ja aurinko, linnun viserrys ja lumien sulaminen houkuttelee mökille. Mökkikausi on aluillaan ja mieli tahtoo touhuamaan mökille. Kesä lähenee kovaa vauhtia; rentoa oleskelua, koivunlehtien kahinaa, laineiden liplatusta ja lämmin kesätuuli kruunattuna lämpiävän saunan tuoksulla. Jotta voisimme aloittaa mökki- ja saunakauden, pitäisi varmaan kurkistaa, missä kunnossa mökkikiuas onkaan?
Taloyhtiön vuosikello elokuu
Taloyhtiön vuosikello tikittää: Elokuu
Elokuu on monen mielessä kesän viimeinen kuukausi. Elokuu on myös merkinnyt satokautta, jolloin on puitu tuleentunut vilja sekä poimittu kesän satoa hedelmien ja marjojen muodossa. Elokuun koittaessa suuri osa palaa jo totuttuun vanhaan rytmiin ja arkiseen aherrukseen – aikuiset töihin ja lapset kouluun. Myös taloyhtiössä tämä tarkoittaa paluuta arkeen.
Humoristinen kuva lapsista onkimassa ja sukeltelemassa tulvivassa valkoisessa keittiössä.
Ehkäise vesivuodot ajoissa – tarkista nämä
Vesivahinkojen määrä on kasvanut rajusti viime vuosien aikana johtuen pääasiassa rakennuskannan vanhenemisesta, vettä käyttävien laitteiden lisääntymisestä sekä vääristä rakennustekniikoista.Vakuutusyhtiöt maksavat vuosittain korvauksia reilusti yli 30 000 vesivahingosta, mutta todellinen määrä saattaa olla huomattavasti enemmänkin, sillä kaikkia vahinkoja ei ilmoiteta vakuutusyhtiöön. Keskimäärin vahinkoja sattuu noin 90-100 kappaletta päivittäin. VTT:n selvityksen mukaan suurin osa vuotovahingoista sattuu omakotitaloissa ja useimmiten kyseessä on 1960-1980-luvuilla rakennettu talo. Vahinkoja toki sattuu niin uudemmissa kuin vanhemmissakin taloissa.
202212_78272.jpg
Huolehdi oman kodin vuositarkastuksesta välttyäksesi ikäviltä yllätyksiltä ja vahingoilta
Omakotitalon kunto ja turvallisuus tulisi tarkistaa yhtä säännöllisesti kuin autokin katsastetaan. Säännöllisyys ja toistuvuus ovat myös kodin määräaikaishuollon avainsanat. Listasimme, mitkä asiat jokaisen talon omistajan tai ylläpitäjän kannattaa tarkistaa vuosittain. Palvelun voi tarvittaessa myös hankkia ammattilaiselta.
Asuntomessut 2023 Loviisa Villa Kruunu -kohteen kalustesarja ABB
Pistorasiat ja kytkimet kosteisiin tiloihin
Pesuhuoneeseen ja kosteisiin tiloihin suunnitellut pistorasiat eroavat tavallisista pistorasioista niiden suunnittelussa, jotta ne täyttävät kosteuden ja turvallisuuden vaatimukset. Yleisimpiä piirteitä näissä pistorasioissa ovat roiskeveden ja kosteuden kestävyys, erityiset tiivisteet sekä asianmukainen suojaus sähköiskuilta.Pistorasioiden suojaaminen vikavirtasuojakytkimellä on ollut pakollista kylpyhuoneissa vuoden 1997 jälkeen. Kytkin kykenee katkaisemaan virran vikatilanteissa, tarjoten suojan huomattavasti sulaketta pienemmällä virralla ja estäen välittömän hengenvaaran syntymisen. Vuoden 2007 lopulla käyttöönotetut vaatimukset laajensivat tätä suojamekanismia koskemaan paitsi pistorasioita myös kaikkia muita sähköasennuksia uusissa kylpyhuonetiloissa.Tukesin ohjeiden mukaan sähkölaitteiden sijoittamista suihkun tai ammeen välittömään läheisyyteen on rajoitettu aluemäärittelyjen 0, 1 ja 2 avulla. Alueet on otettava huomioon, kun asennetaan uusia sähkölaitteita tai siirretään suihkun tai ammeen paikkaa. Alueiden yleispiirteet ja aluemäärittelyiden yleisimmät vaatimukset löydät Tukesin sivulta.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton