Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Mikä alapohjaratkaisuksi?

Ylä-, ala- ja välipohjat

Kysytty: 11.9.2012 klo:7:35
Ostimme keväällä 1960-luvulla rakennetun tiilirunkoisen, 1-kerroksisen ok-talon. Pesutilan vieressä on pieni talouskellari, joka on luokkaa 1m*2,4 m ja joka on 0,5..1 m syvä. Tarkoituksemme on purkaa väliseinä pois ja tehdä suurempi takkahuonetila pesutilan yhteyteen. Miten lattia kannattaisi rakentaa kellarin kohdalle? Tulisiko nykyinen tila täyttää ja tehdä maavarainen betonilattia (pesutilan lattia on betonia) vai kannattaisiko lattia tehdä rossirakenteella ja alapuolelle järjestää myös tuuletus (kellarin tuuletusputki on tosin lattiapinnan yläpuolella)? Nyt alapohja on pääosin maavarainen, mutta joissakin paikoissa lienee jonkin verran rossirakennetta, koska sokkelissa on tuuletusritilä ainakin parissa kohdassa (talo on osittain kallion päällä). Kellarin kohdalla joka puolella alapohjan korkeudella on betoni tai tiili, joten betonipohjainen alapohja on kai luonnollinen ratkaisu muuten?Virallinen vastaus
Alapohjan kokonaisrakenne kannattaa ratkaista ennen lopullista päätöstä. Voi olla, että paras ratkaisu on maanvaraisen laatan tekeminen. Rakenne on samanlainen kuin muuallakin talossa on toteutettu.

Arvostele vastaus kysymykseen "Ylä-, ala- ja välipohjat / Mikä alapohjaratkaisuksi?":
Jäsenen antama (4.10.2012 klo:18:18) kommentti

Joo..näyttää siltä, että tuon kyseisen tilan osalta teemme maavaraisen laatan,joka yhdistyy vanhan pesuhuoneen betonilattiaan. Pesuhuoneen ja pikkukellarin edessä on pieni 1m*1,5 m eteistila, joka on tarkoitus liittää myös takkahuoneeseen. Siinä lattiarakenne on seuraava:

-pohjalla betonivalu

-eristeenä puru, jonka sisällä kulkee patterivesiputket

-päällä lastulevy

Miten tämän tilan lattia tulisi yhdistää em. rakenteeseen? Voiko ko.rakenteeseen tehdä betonivalun päälle (tartunta ympärillä oleviin betoni/tiilirakenteeseen) ja jättää purut ja putket alle, vai pitääkö ko.tila täyttää esim hiekalla ja sitten eristää, jonka päälle betonivalu. Viimeisessä vaihtoehdossa ehkä pitää putket siirtää kulkemaan muuta kautta. Vai voisiko kantavan osan yksinkertaisesti tehdä vaikka 3-kerroksisella ek-kipisilevyllä, jättää purut ja putket nykyiselleen ja huomioida pinnoituksessa ko levyn ja betonin sauma?


Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia: