Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Höyrynsulusta edelleen?

Ylä-, ala- ja välipohjat

Kysytty: 11.6.2009 klo:16:49

Hei,

On ollut paljon kysymyksiä höyrynsulun asentamisesta yläkerran ja käyttöullakon suhteen, vastauksena yleensä on ollut että se pitää kiinnittää yläkerran seinistä alakerran höyrynsulkuun.
Olen kuitenkin kuulut toisesta asennustavasta (yläkerran seinistä yläkerran lattiaan taitettuna ja kiinnitettynä 5 cm) josta en ainakaan minä ole löytänyt että kellään olisi ollut hankaluuksia.
Miksi siis neuvotaan tekemään toisin ja mikä siinä on vaarana jos näin tehdään?

Ohessa linkki Parocin ullakon eristämisen ohjeeseen jossa myös näin neuvotaan.
http://www.paroc.com/SPPS/Finland/BI_attachments/BIFI%20esitteet/Ullakon_eristaminen.pdf


Kepukka Käyttäjä on mies
Kysymyksiä: 38 kplVirallinen vastaus
Kun yläkerran seinistä tuodaan höyrysulku yläkerran lattiaan, sen pitää olla vähintään 50 cm leveä kaista. Tällöin ehdottomasti...

Nähdäksesi vastauksen kokonaan sinun on oltava >>sisäänkirjautunut<< palveluun.
Liity jäseneksi >>tästä<< Jäsenyys on maksuton, eikä velvoita sinua mihinkään.
Jäsenenä voit myös itse kysyä kysymyksen palstalla.


Arvostele vastaus kysymykseen "Ylä-, ala- ja välipohjat / Höyrynsulusta edelleen?":
Jäsenen antama (12.6.2009 klo:9:03) kommentti

Eli summasummarum, kumpikin tapa on käytössä. Voi siis tehdä jommin kummin.

Jäsenen antama (12.6.2009 klo:9:03) kommentti

Eli summasummarum, kumpikin tapa on käytössä. Voi siis tehdä jommin kummin.

Jäsenen antama (12.6.2009 klo:11:38) kommentti

Oikein tehtynä se on tehtävä: höyrynsulku seinältä seinälle "saumattomasti" eli ylhäältä alas ja sivulta sivulle, mutta se ei valitettavasti pelkällä höyrynsulkumuovilla onnistu "reiättömästi".


Usein näkee niitä kyhäelmiä, joissa välipohjakannattimia asennettaessa on pantu pätkä höyrynsulkumuovia "ohittamaan" välipohjakohta ennakoidusti. Sitten sen muovin päälle "tasakerrassa" on välipohjakannattimet pantu. Näinhän se onnistuu teoriassa, mutta ei varmasti käytännössä, sillä reikiähän siihen muoviin tulee ja varmasti. Siihen on ratkaisu, jossa ei käytetä välipohjaohituksessa muovia ollenkaan ja tiivistä tulee.


Jäsenen antama (13.6.2009 klo:8:10) kommentti

Pari viikkoa sitten tutkittiin eräs omakotitalo jossa oli höyrysulku tehty kuten "rakentaja.fi" neuvoi. Se on ensinnäkin RAKmk:n vastainen ohje.

Toiseksi, jos välipohjan kohta on ilma höyrysulkua ei se 50 cm:n kaistalla tule miksikään. Kaikki harvat eristeet "vuotavat" ilmaa ulkoseinään päin ja päinvastoin.

Ajatellaan ensin ilmanvaihtoa. IV-pitää olla alipaininen ulkoilmaan nähden, jolloin välipohjan kohta vuotaa ja jäähdyttää lattian. Jos IV on ylipaineinen puskee IV sisäilmaa rakenteisiin ja kosteusvaurioita tulee...

Eli, se välipohjan kohta auki ja höyrysulku on tiivistettävä seinästä seinään kuten edellä on kerrottu. Se on ainut oikea tapa ja myös RakMk:n mukainen rakenne.

Tuossa tutkitussa talossa (uusi talo, 2v) oli tuulensuojana Cyproc-levy, homeessa yläkerran osalla ja kaikkein eniten sen välipohjan kohdalla.

Jäsenen antama (13.6.2009 klo:14:08) kommentti

Jatketaan vielä, että pahimmin homehtuu ne talot, joissa tuulensuojana on kipsilevy (en osoittele tiettyä merkkiä), vaan siis kipsilevy, kun pahus ne muutkin "merkkikipsilevyt" ovat täsmälleen vastaavanlaisia.

Muuten kipsilevy on sisäpuolen levy, joten se on korvike ja myyntitykkien lanseeraama levy väärään paikkaan. Vastaavasti on myös pelti vesikatossa.

Jäsenen antama (15.6.2009 klo:8:04) kommentti

Ymmärsikö oikein väärin, että alkuperäis kysymys on yläkerran huoneesta ja se viereisestä käyttöullakosta. Ja siten alakerran höyrysulun liittämisestä yläkerran huoneen höyrysulkuun.Montalta kysyisin, että onko pelti todellakin vesikatoissa väärä valinta. Kipsilevyt ulkoseinissä lienee väärä valinta/ohje, kasvaahan ko.materiaalissa mm. ameebat sisäkäytössäkin.

Jäsenen antama (15.6.2009 klo:9:54) kommentti

Kerrankin seurasin että on asiantuntevaa keskustelua. Sitten ihmettelen taas että miksi kipsilevyt ovat niin huonoja tuulensuojalevyjä (pärjäsivät ihan hyvin TM testissä) Ja peltikatto?. Voisitko taas selittää.

Jäsenen antama (15.6.2009 klo:16:10) kommentti

Kun rakenne seinässä ulkoa sisään


1) tuulensuojavilla 30mm+villaa 220mm+ höyrynsulku 0,20mm+kipsilevy 13mm U= n. 0,14, jolloin höyrynsulussa EI OLE reikiä (niitä yleensä on), no problem (piilevääkään probleemaa ei ole)


2) tuulensuojavilla 30mm+villaa 220mm+ höyrynsulku 0,20mm+kipsilevy 13mm U= n. 0,14, jolloin höyrynsulussa on reikiä (niitä yleensä on), no problem (piilevää probleemaa on, mutta asukas on onnellisen tietämätön)


3) tuulensuojakipsi+villaa 250mm+ höyrynsulku 0,20mm+kipsilevy 13mm U= n. 0,14, jolloin höyrynsulussa EI OLE reikiä (niitä yleensä on), no problem (eikä piilevääkään ole)


4) tuulensuojakipsi+villaa 250mm+ höyrynsulku 0,20mm+kipsilevy 13mm U= n. 0,14, jolloin höyrynsulussa ON reikiä (NIITÄ YLEENSÄ ON), ON, (siis ON-nappula päällä (ei OFF)) PROBLEEMAA (homehtuu ainakin kipsilevy ja asukas on aikansa onnellisen tietämätön ja siitten mahdollisesti myöhemmin alkaa köhiminen)


Mitä sitten kattopeltiin tulee, niin se on korvikeajatteluna henkkoht näkemys: siinä on yleensä matkittu ulkonäöltä aivan toista kattomateriaalia. Vertaus: oletteko nähnyt esim. päre-, paanu- tai tiilikattoa, jossa pyritään "näyttäytymään" peltikattona.


Kukin ratkaiskoon katemateriaalin itse tai rakvalvonta.


Jäsenen antama (15.6.2009 klo:21:52) kommentti

"Mitä sitten kattopeltiin tulee, niin se on korvikeajatteluna henkkoht
näkemys: siinä on yleensä matkittu ulkonäöltä aivan toista
kattomateriaalia."


Eli kipsilevy toimisi tuulensuojalevynä, jos näyttäisi joltain muulta? Siihenhän sitä vertauskuvassasi vertasit.


Se, että peltikattoa saa monen näköisenä, tekee siitä väärän materiaalin vesikatoksi? Pärettäkö se "Monta" sinne katolle laittaisi?


Jäsenen antama (15.6.2009 klo:23:12) kommentti

On se perin merkillistä, kun lukemaansa ei ymmärrä, niin pitää sitten vääristellä kaikkea. Niinhän se on, että jos tädillä on munat, niin se on setä.


Jäsenen antama (16.6.2009 klo:23:48) kommentti

Olisko,Monta,pelti sitten sisäkatossa parempi???.

Jäsenen antama (17.6.2009 klo:12:35) kommentti

"pelti sitten sisäkatossa parempi???." kuin Kuussa, Marsissa? Onhan se silloin, kun se on tehty sen maailman sääntöjä ja määräyksiä noudattavasti ja ensin yritetty muulla tavoin onnistumatta siinä, mutta älä unohda rakentaessasi Kuussa sen taivaankappaleen hyvää rakennustapaa. Otapa sisäkattopellit matkaan varalta heti, jotta kuljetuskustannukset eivät tule turhan suuriksi eestaas-matkailussa, mutta kyllähän itäinen naapurimaamme (ei kuitenkaan Norja)kuskailee ne sinne ja sinutkin, joten teepä vuosisopimus heti.PS! Onpa kohdattu puutalon sisäkatossa peltikin ja vielä rosteria. Pelti on hyvä sisäkattomateriaali. Pitää paikkansa, kun se on vain oikeassa paikassa. Sitähän on paljonkin, että se siitä.

Jäsenen antama (18.6.2009 klo:8:51) kommentti

Joo, se on tuo Juhannuksen vietto alkamassa, jotkut on jo ilmeisesti alkaneetkin. Hyvää Juhannusta kaikille tasapuolisesti.


Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Höyrynsulusta edelleen 2

Hei,Aikaisemmin kyselin höyrynsulun asennustavasta (Paroc) jossa ullakkorakentamisen yhteydessä höyrynsulkua ei liitetty alakerran höyrynsulkuun vaan yläkerran lattiaan 5...

Rossipohjan lisälämmöneristäminen

Kysymys ilman-/höyrynsulusta sekä rintamamiestalomme osittaisen rossipohjan lisäeristämisestä. Rakenne on seuraava: lattialaatta, kosteussulku, lattialastulevy, lämmitysk...

höyrynsulkumuovista

Paljon on keskusteltu höyrynsulusta tällä palstalla, mutta kysyisin vielä, tarvitaanko vanhan puutalon rempassa höyrynsulkua viileän eteistilan ja keittiön väliseinässä?...

Huoneen lisäeristäminen

50-luvun rintamamies talon yläkerran makuuhuone on vetoinen ja ulkoa kuuluvat tien äänet kantautuvat sisälle liian hyvin. Taloon tehty 80-luvulla remonttia, jonka seurauk...

Puurunkoinen pienelementti.

Eli olisi kysymys puurunkoisen pienelementin höyrynsulusta sekä toisiinsa liittämisestä/naulaamisesta. 1. Onko elementeissä jo valmiiksi sisäverhouslevyt ja jos on niin...

Entisen lisäeristeen korvaaminen?

Saneeraan omistamaamme rintamamiestaloa vähän kerrallaan tarvepohjaisesti, koska kaikki suuret eristykseen- ja kosteudenpoistoon liittyvät parannukset on jo asuinkerroksi...

Bitumivuorauspaperin käyttö mökin höyrysulkuna

Rakennan rossipohjaista, puurunkoista mökkiä, jossa on lomalaudoitettu ulkoverhoilu. Ulkoverhoilun ja tuulensuojalevyn välissä on tuuletusrako. Eristeenä on 15cm kivivill...

Sauna kattorakenne

Hei,Tulossa on piahkoin energiaremotti jossa ilmanvaihtoa korjataan. Nykyinen koneellinen poisto on tarkoitus vaihtaa LTO ratkaisuksi. Kysymyksessä on Älvby-talo.Saunan v...

kylpyhuoneen katon eristämisestä

Rakennamme vanhaan puutaloon yläkerran, meneillään kylpyhuone. Mietimme kattorakennetta. Katossa villaa 25cm, sitten muovi. Sitten koolaus 5 cm ja tähän kiinni sisäkattom...

Laminaatti ja maanvarainen laatta

(Sisustaminen) 2.10.2004 tiedusteltiin höyrynsulusta laminaatin ja maanvaraisen laatan välissä. JMA.n vastauksessa tekstin pätkä : "Ei vaikuta lämmitykseen mitenkään" h...

Välipohj höyrynsulku

Moi, tuossa eilen joku kysyi välipohjan höyrynsulusta. Mulla täsmälleen sama homma nyt edessä. Eka ajattelin viiluttaa muovin läpi palkkien mutta taidan siirtyä tuohon le...

Verannan katon höyrynsulku

Hei. Kysymys on verannan katon höyrynsulusta. Eristin verannan kolme puurunkoista seinää SPU anselmi 70mm eristeellä. Rakenne on nyt kylmästä lämpimään laudoitus, tuulens...

Onko pesuhuoneen vesieristys muovimatolla ja vesieristyslaastilla tehtynä hyväksyttävä?

Remontissa 2005 pesuhuoneen ja saunan lattialla ollut, sekä saumojen, että pinnan suhteen ehjä alkuperäinen muovimatto jätettiin vesieristyslaast...

vinolaudoituksen korvaaminen levyllä

Hei, voiko 50-luvun torpan ulkovinolaudoituksen korvata jollakin esim. cyproclevyllä. Pintalaudoitus olisi edelleen lomalaudoitus ja kuinka kannattaa tehdä sein...

Remontinteettäjän vastuu

Teetätin urakoitsijalla omakotitalon kylpyhuoneen remontin 1993. Myin kiinteistön v. 2000. He myivät kiinteistön edelleen v. 2005. Uusin asukas huomasi kylpyhuoneessa vak...

Kellarin sisäseinän eristyksestä

Kellarista on aukaistu vesivahingon takia seinää noin 0,5 m korkeudelta. Entisenä eristyksenä on ollut ja on edelleen 0,5 m ylöspäin vuorivillaa. Yhdessä seinässä kosteus...

Kipsilevyn uudelleen saumaus

Hei,Korjasin vanhan rivitalon gyproc seinien saumoja. Kittasin ja maalasin kolmatta kertaa, niin alkoi kuplimaan. Nyt kittasin samaa kohtaa uudelleen, koska edelleen "epä...

selvennys 29.3 vastaukseen

pitääkö höyrynsulkumuovi edelleen reijittää...

suojalevy saunan kattoon?

Saunaremontti meneillään ja ennen remonttia kuusipaneloidussa katossa oli jatkuvalämmitteisen puukiukaan yläpuolella kattoon kiinnitettynä suojalevy, joka vaikutti gyproc...

Pesuhuonetilan ja asuinhuonetilan väliseinän kosteus/home-ongelma

Homekoira jäljitti talostamme ongelmia kylpyhuoneen seinässä sekä kylpyhuoneen puolelta että sen ja työhuoneeni välisen kiviseinän (tiiliseinä) toiselta puolelta eli työh...

Urakoitsijan keskeneräinen työ - jatkoa

Miten pitäisi toimia? - Olen reklamoinut urakoitsijan tekemistä virheistä ja remonttini loppulasku on edelleen maksamatta. Osa urakkaan kuuluneista viimeistelytöistä on...

Vesiritäminen

Onko vesieristyserifikaatti tullut määräyksenä käyttöön vai onko se edelleen susitus?...

E-30 palosuojaikkunat

Mistä löytyisi kohtuuhintainen toimittaja E-30 paloluokan ikkunoille? Aihe tuntuu olevan edelleen outo monille ikkunatoimittajille....

sähkölieden kytkentä

ostimme uuden lieden. voiko vanhan irroittaa itse ja edelleen uuden kytkeä itse,vai vaatiiko sähkömiehen?...

7.8 Lattian rakenne jatkoa, jatkoa

Edelleen on epäselvää tuo käytännön toteutus. Talo on saneerauskohde, jossa seinien rakenne ulkoapäin: Betoni, villa, tiilikuori, rappaus ja maali?...