Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Kattoremontti: täytyykö koko katto vaihtaa?

Vesikatto

Kysytty: 19.3.2011 klo:2:43
taloyhtiön kaikkien kattojen ruodelaudat ovat täysin lahoja. Ovat lahonneet rauhassa 20 vuotta levyjen takana, jotka on kiinnitetty suoraan ruodelautoihin niin, ettei ilma ole päässyt katon ja levyn välissä yhtään kulkemaan. Asiantuntijat kertoivat tiedotustilaisuudessa, että mitään muuta vaihtoehtoa ei ole kuin koko katon uusiminen ja pahimmillaan kustannus reilun 100 neliön huoneistolle on 30 tuhatta euroa. Minusta tuntuu "ei-insinöörinä" käsittämättömältä, että katto pitää kokonaan uusia lahonneiden lautojen takia, kun pelti on kuulema moitteettomassa kunnossa ja itse peltikate on kuulema asennettu oikein. Kertokaahan ammattilaiset ja muut minua fiksummat, että onko tosiaan niin, että ainoa vaihtoehto on tuo katon uusiminen vai voisiko esim. ruodelautoja uusia jollakin keinolla?

Vastauksista jo etukäteen kovasti kiittäen!Virallinen vastaus
Tuuletus ei ole toiminut. Jos ruodelaudat uusitaan, vesikatto pitää purkaa. Purkamisen jälk...

Nähdäksesi vastauksen kokonaan sinun on oltava >>sisäänkirjautunut<< palveluun.
Liity jäseneksi >>tästä<< Jäsenyys on maksuton, eikä velvoita sinua mihinkään.
Jäsenenä voit myös itse kysyä kysymyksen palstalla.


Arvostele vastaus kysymykseen "Vesikatto / Kattoremontti: täytyykö koko katto vaihtaa?":
Jäsenen antama (19.3.2011 klo:8:39) kommentti

Voi tietysti. Sahataan alakautta laudat poikki, levyt roskalavalle ja taltalla halkaistaan pätkä pois kattotuolin päältä. Ujutetaan tilalle ruodelaudat esim. 270 cm pätkinä, laudat ruuvilla vinosti kiinni peltiä nostaen samalla. Keplotellaan pelti vanhoilla kiinnikkeillä kiinni ruodelautaan. Ja uusi aluskate rimojen varaan 5 cm ilmavälillä. Kustannukset 3000 euroa 100 neliöltä.

Jäsenen antama (19.3.2011 klo:9:06) kommentti

Nyt kyllä täytyy sanoa, että hapakorjauksen ehdotus ei ole järkevä.

Se alakauttakorjaaminen tulee kalliimmaksi ja toisaalta pitää ajatella katon elinkaarta. Ei näitä millään vippaskonsteilla kannata korjata.

Uskokaa asiantuntijoita.

Jäsenen antama (19.3.2011 klo:9:29) kommentti

Mistähän noita huru-ukkoja löytyy ja piisaa, en tietenkään tarkoita niitä asiantuntijoita!

Jäsenen antama (19.3.2011 klo:10:22) kommentti

Jos kyseesssä on 20 vuotta vanha konesaumattu pelti, niin elinkaarta on jäljellä vielä ainakin 40 vuotta. Silkkaa hulluutta viedä hyvä katto roskalavalle.Tuo konsti vaatii kyllä tavallista enemmän rakentajalta että osaa korjauksen tehdä.

Jäsenen antama (19.3.2011 klo:11:03) kommentti

Nyt pantiin jo päälle pakki, joka ei puutu!

Jäsenen antama (19.3.2011 klo:11:43) kommentti

Joo, se tuntuu olevan se R-vaihde (rallivaihde).

Ja lepikko kutsuu...

Jäsenen antama (19.3.2011 klo:12:47) kommentti

Niin tässäkin tapauksessa asiantuntijat olivat katon rakentaneet (20 vuotta sitten).

Jäsenen antama (19.3.2011 klo:12:52) kommentti

" Ujutetaan tilalle ruodelaudat esim. 270 cm pätkinä, laudat ruuvilla vinosti kiinni peltiä nostaen samalla. Keplotellaan pelti vanhoilla kiinnikkeillä kiinni ruodelautaan. Ja uusi aluskate rimojen varaan 5 cm ilmavälillä. "

Tuo voisi teoriassa onnistua jotenkuten, mutta vaatii huolellisuutta ja vaivannäköä, jota voi löytyä joltakulta oman katon korjaajalta.

Vaan että joku (urakalla) tekisi moisen savotan vieraalle katolle...

En usko tuollaista tekijää löytyvän!

Jäsenen antama (19.3.2011 klo:13:00) kommentti

Halpakorjaus taispa tulla ensimmäinen virhe,no immeenen se on

mummukin.

Jäsenen antama (19.3.2011 klo:13:34) kommentti

Miten ihmeessä voi jakaa päivästä päivään ja tunnista tuntiin "neuvojaan", joita kukaan ei missään vaiheessa puolla, vaan teilaa ne sinne alimpaan? Se vaatii, niin mitä? Ei mitään!

Kaikkien muiden aika menee niiden teilaamiseen ja oikomisiin, jolloin varsinaisen kysyjän ongelmat jäävät täysin taka-alalle ts. vastauksia vaille.

Ensin "neuvojalla" heti ennen kuin joku muu ehtii antaa minkäälaista neuvoa "täysi höyry päällä".

Sitten hieman tasaantumista puolustaen sanomisiaan henkeen ja vereen, jonkin ajan kuluttua pakki päälle, kun joku tietävä on latonut peliin sellaista faktaa, jota "neuvoja" ei alkuunkaan tajua.

Lopuksi "minä olen oikeassa-neuvojen" poistot areenalta, jolloin muitten oikomiset jäävät roikkumaan täysin ikään kuin "hölmöjen antamina ohjeina täysin näyttäen päättömiltä vastauksilta". 

Sitten seuraavassa taas keekoillaan kuin kaiken "minä ainoastaan tiesin"-tiedon omaavana.   

Jäsenen antama (19.3.2011 klo:13:42) kommentti

"laudat ruuvilla vinosti kiinni peltiä nostaen samalla"Tuossa kätevä peli on kulmavaihteellinen porakone, muutenkin työ vaati luovaa asennetta. Standardiratkaisut eivät toimi tällaisessa projektissa, mutta työ on täysin ihmisen hallittavissa.

Jäsenen antama (19.3.2011 klo:13:53) kommentti

Kysymyksessä mainitaa ainoastaan,että kyse on taloyhtiöstä ei talo

tyyppiä.Kuvitellaan vaikka ,että se on matala rivitalo sitten tarvii

kyllä "ketkutella"joteniin.

Jäsenen antama (19.3.2011 klo:14:30) kommentti

Kysyjähän sai jo neuvon: tee vain (sokeasti) niin kuin asiantuntijat sanovat.

Alkuperäinen kysyy: "muut minua fiksummat, että onko tosiaan niin, että ainoa vaihtoehto on tuo katon uusiminen vai voisiko esim. ruodelautoja uusia jollakin keinolla?"

Tuossa on juuri jutun juju: kaikkea sopii eppäillä.


Mutta minun neuvonihan ovat ylimääräistä extraa tuon taloyhtiön asiantuntijan (konsultin) neuvon päälle.

Jäsenen antama (20.3.2011 klo:11:36) kommentti

"Mutta minun neuvonihan ovat ylimääräistä extraa tuon taloyhtiön asiantuntijan (konsultin) neuvon päälle."Meinaat, että asiantuntijan neuvoa ei kannata kuunnella, vaan ottaa halpakorjaus-menetelmät käyttöön.Sillähän ei ole mitään merkitystä, että ko. asiantuntija on todennäköisesti jopa tutustunut kohteeseen paikan päällä !?Halpakorjauksessahan näin ei tarvitse tehdä, -joten se on parempi ?

Taloyhtiön kannalta turvallisin vaihtoehto on kuunnella niitä asiantuntijoita, ja esittää kysymyksiä aina kun niitä vähänkin eiintyy.


Jäsenen antama (20.3.2011 klo:20:23) kommentti

"Kustannukset 3000 euroa 100 neliöltä."Halpakorjaus mistä tämä

hinta-arvio on laskettu onko siihen laskettu työnosuus.

Jäsenen antama (20.3.2011 klo:20:52) kommentti

Tuohan oli selkeästi tarjous koko hommasta. Se esitettiin ensimmäisessä kommentissa vastineeksi kysyjän saamalle hinnalle. Tämän takana sitten seistään tietenkin yhtä tukevasti, kuin muunkin kirjoitetun...?

Jäsenen antama (20.3.2011 klo:22:00) kommentti

Katto n.300 m2 Eirassa, paljon kattolyhtyjä, jyrkkiä lappeita, jalkarännejä ja kerroksia 6-7. Kokonaisurakka n. 600000 euroa koska neliöitä talossa n. 2000.
Hmm... no pari viikoa tuota yksi mies väkertää. Huom. ei palkattua työväkeä, vaan yksin yrittäjä töissä. On se mahdollista, luulisin. 

Telinekuluja tässä 5 kpl lankkuja, vrt. toisessa vaihtoehdossa taloon korkeat telineet joka puolelle.

Jäsenen antama (20.3.2011 klo:22:35) kommentti

Nytpä halvalla on antanut liian kalliin tarjouksen, sillä selviät neljällä (4) lankulla (kaks molemmille sivuille). Ai mutta tarvithan sinä sinne päätyy yhden pokittain jotta pääset toiselle puolen. Höh kyllä ammattilainen sittenkin osaa laskea ja ennen kaikkea tietää. Ei ku neulaa sitten kamelin silmästä läpi. Vai miten se oli?

Jäsenen antama (21.3.2011 klo:1:35) kommentti

En pääse tuosta yhtälöstä / laskennasta yhtään jyvälle.

Oletkos "Halpakorjaus" ihan itse tuon homman laskenut, - mahdollisesti myös toteuttanut tai osallistunut ?Epäilen vahvasti tuon totuudenperäisyyttä (nuo teline-jutut jo kertovat omaa satuaan). Hintapolitiikkakin on jostain "lottokoneesta" noilla tiedoilla.

Jäsenen antama (21.3.2011 klo:7:45) kommentti

Ja sitten on unohtunut yksi asia: kaikkia ruoteita ei tarvitse vaihtaa, yleensä lahovauriot keskittyvät tiettyihin katon ongelmakohtiin. Lahoa voisi ajatella olevan n. 25% ruoteista jolloin 100 neliön sijaan korjattavaa on 25 neliötä.

"Tuohan oli selkeästi tarjous koko hommasta."

Ei ollut koko hommasta vaan 100 neliöltä, tämä lukee vastauksessani.

Kyllä minä laskea osaan. Muistatteko kun laskin koristekaivon kannen sivun pituudenkin ihan oikein?
(löytyy haku-toiminnolla Koristekaivon kansi -hakusanoilla)

Jäsenen antama (21.3.2011 klo:8:56) kommentti

Joo mutta täysin poskelle kuitenkin meni eli lyhkäsiksi jäi ja tekijä joutui hakemaan uudet, kalliit tavarat puutavaraliikkeestä. Sen näkee vähänkin osaava ko. kohdasta. Siis ei tarvitse kuin vähän vain osata.

Jäsenen antama (21.3.2011 klo:10:24) kommentti

Tarkistusmittauksen jälkeen Rakentaja.fi -vastaaja päätyi samaan tulokseen kuin minkä minä olin laskenut!

Jäsenen antama (21.3.2011 klo:12:32) kommentti

"Hmm... no pari viikoa tuota yksi mies väkertää. Huom. ei palkattua työväkeä, vaan yksin yrittäjä töissä. On se mahdollista, luulisin."
Työkustannukset tuntiveloitus n.30e/h+kilometrikorvaus mukaan laskettu ALV
siitä kun laskee työveloitus mennee n.2500euroon.Kysymyksessä mainittiin,että
kaikki ruodelaudat ovat lahoja(vaihdettava)Työveloitus  laskettu n.80h mukaan. 

Jäsenen antama (22.3.2011 klo:9:03) kommentti

"Asiantuntijat kertoivat tiedotustilaisuudessa, että mitään muuta vaihtoehtoa ei ole kuin koko katon uusiminen ja pahimmillaan kustannus reilun 100 neliön huoneistolle on 30 tuhatta euroa."Kertomus on surullista kuultavaa. Mutta näytettiinkö "tiedotustilaisuudessa" kuvia lahonneista ruodelaudoista? Kerrottiinko kuinka laajalti aluetta on avattu vaurioiden toteamiseksi? Kuinka tosi tuo kertomus on? Rakenne sinänsä ei ole niin vääräoppinen, että täydellinen laho olisi mahdollinen. Tuuletusrima on jätetty pois useinkin ilman että se juuri koskaan on täydellistä tuhoa aiheuttanut. Ennen kuin osakkeenomistajana tuollaisen korjaussuunnitelman hyväksyy, kannattaa vaatia kattava tutkimus vaurioiden laajuudesta. Mahdollisesti ennen lopullista korjauspäätöstä, jos kyseessä on konesaumattu pelti, poistaa aluskate kokonaan, koska nykyisellään aluskatteesta on enemmän haittaa kuin hyötyä. Sitten kun rakenteet ovat avoinna, näkee vaurioiden laajuuden kunnolla.Jos kyseessä on jokin halpa profiilipelti, silloin kynnys täydelliseen remonttiin on matalampi. Hintatietojen perusteella (300 euroa asuntoneliö) vaikuttaisi siltä että kyseessä on konesaumattu pelti kerrostalossa ja kantakaupungin alueella.Toisaalla tälläkin palstalla on näytetty kuvia lahoista ruodelaudoista, kuka tahansa sellaisten edessä hyväksyy ajatuksen täydellisestä tuhosta. Tässä tapauksessa vaikuttaa siltä että on vain konsultin kertomus, eikä muuta näyttöä.Yhtiökokouksessa osakkaalla on oikeus vaatia kunnollinen kuvaus vaurioiden laajuudesta ja on myös oikeus vaatia lisäselvityksiä ja rakenteiden avaamista jotta voidaan varmistua vaurion laajuudesta ja oikeasta korjaustavasta. Mihinkään paniikkikorjauksiin ei tuossa ole tarvetta, vaan on mahdollista vaatia ja tehdä lisäselvityksiä.


Jäsenen antama (22.3.2011 klo:9:58) kommentti

Täällä näyttää ja tuntuu olevan hyvin tietävä konsulentti, joka tietää miten katto on korjattava, vaikka ilmeisesti ei ole nähnyt edes kattoakaan eli on "yliasiantuntija".

Jäsenen antama (22.3.2011 klo:10:50) kommentti

Konsulentit ja konsulttiuskovaiset eivät hyväksy ajatusta, että joku epäilee heidän "asiantuntemustaan".Kaikenlaisten lahkolaisten kelkkaan ei kannata sokeasti hypätä. Siitä on huonoja esimerkkejä paitsi uskonelämän puolella, niin myös rakennusalan toimijoiden kokouksissa.Eipä täällä muillakaan ole mitään muuta kuin tuon "konsultin" arvio, mihin ei todellakaan pidä sokeasti uskoa, ennen kuin on kunnollinen näyttö asiasta.

Jäsenen antama (22.3.2011 klo:11:11) kommentti

Tuossahan Halpakorjaus edellä puhuu täysin itseään vastaan (kolme lausetta/virkettä ja kaikki itseään vastaan, silloinhan se on oma itsensä arvio ja puolueetonkin).

PS. En keskustele enkä väittele tämän enempää.

Jäsenen antama (22.3.2011 klo:16:55) kommentti

Puhu Kiinan keisarille.

Jäsenen antama (22.3.2011 klo:21:17) kommentti

Hei ja kiitos kommenteista! Vähän olen ymmälläni, kun en ole täällä foorumilla ennen ollut, että mielipiteet näin kovasti vaihtelevat. Henk. koht. yleisesti ottaen ajattelen, että kaikki sellainen, mikä on käyttökelpoista, pitäisi säästää eikä turhaan roudata kaatopaikalle, vaan siksi, että työnhinta on kova ja on sääli jos korjausrakentamisessa vaihtoehtona pidetään lähtökohtasesti sitä, että kaikki aina uusitaan. Toisaalta, jos työn onnistuminen vaihtamalla ruodelaudat alakautta on todella hankalaa ja tästä syystä sisältää riskin, että korjaus epäonnistuu teknisesti, niin sitten ymmärrän, että "pakko" vaihtaa koko katto.Kyseessä on siis rivitalo, jossa noin 20 asuntoa ja pääkaupunkiseudulla sijaitsee. Saimme tiedotustilaisuudessa selvityksen, joka sisälsi paljon kuvamateriaalia. Aika karun näköisiä ovat nuo ruodelaudat ja näytti siltä, että pahimmillaan oli siinä kunnossa, että laudat katkeavat jos tulee paljon painoa katon päälle. Kaikki laudat olivat lahoja mutta eivät täysin lahoja. Pelti on konesaumattua ja siinä ei kuntoarvioitsijan mukaan ole mitään vikaa.


Jäsenen antama (23.3.2011 klo:8:22) kommentti

Lopullinen kustannus>osakas sehän selviää sitten kun olette ottanut

urakkatarjouksia.Ruodelautojen vaihto alakautta senkin voi ottaa

puheeksi,mutta korjaus ei kyllä tule onisttumaan muuten kuin uusimalla

katteen>ruodelaudat>aluskate.


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Katon lisälämmöneristys ja mineriittikaton uusiminen

Asumme Espoossa 1976 valmistuneessa jyrkkäharjakattoisessa talossa, jossa katon lämpöeriste on liian ohut: lumi sujaa katolla. Katto ei ole vuotanut.Vesikatto: mineriitti...

kattoristikon yläpaarteen vaihto

On tarkoitus vaihtaa tiilikatto peltikatoksi.Kattoristikon yläpaarre on huonossa kunnossa,saanut vettä.Paarre 1:4 kaksi pystysauvaa ja kolme vinoa saumaa.Koko 123kertaa 4...

Katon uusiminen

Meillä 1952 valmistunut talo, johon on -70-luvun lopulla tehty kattoremontti jolloin siihen on vanhan huovan päälle asennettu pelti. Kun lisäeristimme yläkertaa huomasimm...

putkiremontti

Asumme -78 valmistuneessa omakotitalossa. Kaikki pelottelevat vesivahingolla, joten putkiremontti on varmaankin tulossa lähiaikoina. Käsittääkseni niin vesi-, viemäri- ku...

Rypyläpintaisen sisäkaton uudelleen maalaus

Miten voin maalata rypyläpintaisen (ruiskutetun) olohuoneen sisäkaton uudelleen. Talo on valmistunut v.1981, mikä on sopiva maali, maalataanko telalla vai pensselillä, yh...

Vesikaton uusiminen

Kerrostaloomme on tulossa kattoremontti. Työhön liittyvät mitat: Kattopintoja n. 550 m2, tuplakourut n.80 m, kattosilta n. 40 m, nousukisko ja vaunu n. 11 m. Työhön kuulu...

Sähköpatterin tikitys

Mistä sähköpatterin tikitys/nakutus johtuu? Miten siitä pääsee eroon? Täytyykö vaihtaa patterit?...

öljynerotuskaivo

Autotallissa rakennettu 1975 on normaalilattiakaivo, täytyykö se vaihtaa öljynerotuskaivoksi. Onko se välttämätön tehdä?...

Kylppärin katto

Teetätimme alkuvuodesta ison remontin v.1979 omakotitalom kylpyhuoneeseen/saunaan ja jälkeenpäin olen jäänyt miettimään, että olisko kuvassa näkyvät laudat pitänyt vaihta...

Peltikatto huovan päälle

heiKyseessä kattoremontti, jossa vanha huopakate jätetään alle ja uusitaan peltikatteella.Kattofirman suunnitelma on että väliin laitetaan aluskate. Toisessa saamassamme...

kattokaltevuus

Hei !  Kattoremontti edessä,katteeksi olemme katsoneet ruukin tiilikainen premium pellin.Ruukki on ilmoittanut minimi kaltevuudeksi 1:4(eikös se tarkoita että neljän metr...

Tuuliohjaimet

Kattoremontti tehtiin, koska kattopelti oli kiinni villaeristeissä. Korjaus tehtiin väärin ja koska kattoa ei korotettu jäi yhä kosketus villaeristeisiin ja vettä tuli lä...

Kattoprofiilin muutos

Ostimme 1960 rakennetun talon, jota olis tarkoitus laajentaa korottamalla kattoa, että saataisiin matala käyttöullakko asumiskäyttöön. Talo on puurunkoinen ja purueristei...

Kattoremontti

Asumme paritalossa, joka on kiinteistö. Meillä on hallintasopimus vain yhteisestä tienpätkästä ja parkkipaikasta sekä pannuhuoneesta. Aikomuksenamme olisi nyt remontoida...

vesikatteen uusimisen luvanvaraisuus

Täytyykö vesikatteen uusimiseen olla lupa, mikäli kaava-alueella asuessaan vaihtaa katteen huovasta peltiin? Entä mikäli vaihtaa katteen värin tiilenpunaisesta mustaan -...

Lattiakaivon ritilän uusiminen

Vanhaan kylpyhyuoneeseen laitetaan lattialämmitys ja uudet kaakelit. Emme pura vanhaa lattiaa, vaan laitamme uuden lattian vanhan kaakelin päälle. Olemme varmoja että ved...

Lastulevy hirsitalon sisäpintamateriaalina?

Remontoin 1928 rakennettua hirsirunkoista taloa ja edelliset omistajat ovat 70-luvulla laittaneet seiniin lastulevyt. Seinät ovat maalattuja ja osaksi tapetoituja ja hyvä...

Vesikaton aluskatteiden korjaus

                                                                    Hei! Rivitaloyhtössämme on 2kpl kuuden osakehuoneistojen käsittävää rakennusta. Valm.vuosi 1984. Harja...

Peltikatto uudelleenasennus

Mitä olette Ruukin Tiilikaisen uudelleen asennuksesta samaan rakennukseen.Lähtökohtana homeisten ruoteiden vaihto. Katto 1v vanha.Itse näen ongelmina peltien venymisen ir...

Ontelolaatta yläpohjan eristäminen

Mikä on järkevin tapa eristää ontelolaatasta tehty yläpohja? Tällä hetkellä rakenne on alhaalta ylöspäin ontelolaatta-tervapaperi-n.200mm villaa. Aluskatteen vuodon ja ko...

Onko toimivan viemärintuuletuksen muutos pakollista

Moikka,Meillä on tulossa kesällä kattoremontti (huopakatto, kaltevuus 1:3) ja olen alkanut pohtimaan sen toteutustapoja. Suurin ongelma tällä hetkellä on tietämättömyys v...

Akustiikkalevyjen liimaus ruiskumaalattuun kattoon?

Aikomuksena on asentaa akustiikkalevyt portaikon kattoon vähentämään alakerrasta kantautuvia ääniä yläkertaan. Voiko akustiikkalevyt liimata ruiskumaalattuun kattoon, vai...

kattoremontti

Ostimme vuosi sitten rivitalokolmion. Ostovaiheessa ei isännöitsijäntodistuksessa ollut mainintaa tulevasta kattoremontista. Tällä viikolla alkoi kattoremontti koko taloy...

Vaatiiko konesaumapeltikatto lisäeristystä?

Tarkoitus teettää kattoremontti '58 rakennettuun RM-tyyliseen taloon.Nyt saatu hieman ristiriitaisia kommentteja ja ajattelin täältä kysyä.Kattopelliksi ajateltu ns. "kon...

Kattoremontti

Hei. 80 luvun omakotitaloon tehtiin keväällä kattoremontti. Remontin teki kattoihin erikoistunut firma. He jättivät vanhat ruode laudat paikallee...