Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Aluskatteen valinta

Vesikatto

Kysytty: 3.6.2009 klo:23:56

Olen aloittamassa taloni kattoremonttia ja mieleeni tuli pari kysymystä. Millainen aluskate tulisi valita kun oli tarkoitus asentaa vanhojen ruoteiden päälle aluskate sitten tuuletus rimat ja sitten uudet ruoteet ja lopuksi uusi pelti. Tulisiko tuo aluskate olla hengittävä vai kondenssisuojattu versio kun ei viitsisi ruveta irroittaan vanhoja ruoteita pois kun kattoa on oikaistu aikanaan ruoteiden alle asennetuilla puukappaleilla vai onko tämä koko ajatus huono? (aluskatteen asennus ruoteiden päälle). Vaikka räystäs tällä rakenteella paksunee niin se ei haittaa kun tarkoitus on laittaa ns. tuplaotsalaudoitus. Välikatolla on tilaa keskellä noin 1,8m ja reunoilla noin 80cm joten tuuletus tilaa on riittävästi eristeisiin ja nykyisin ei ole aluskatetta.
Virallinen vastaus
Kun aluskate asennetaan vanhojen ruoteiden päälle, aluskatteen pitää olla mahdoll...

Nähdäksesi vastauksen kokonaan sinun on oltava >>sisäänkirjautunut<< palveluun.
Liity jäseneksi >>tästä<< Jäsenyys on maksuton, eikä velvoita sinua mihinkään.
Jäsenenä voit myös itse kysyä kysymyksen palstalla.


Arvostele vastaus kysymykseen "Vesikatto / Aluskatteen valinta":
Jäsenen antama (4.6.2009 klo:10:01) kommentti

Revi ne vanhat ruoteetkin pois ja aloita ristikon päältä uusilla värkeillä. Lopputulos kaikkein paras.

Jäsenen antama (4.6.2009 klo:12:35) kommentti

Mestari antoi jo ainoat hyvät ohjeet ja ota huomioon tuo rakentaja.fi varoitus, mutta siihen joka tapauksessa muodostuu pusseja eli miljoonakalalammikoita.
Unoha ihmeessä tuo humbuugi-"hengittävyys", sillä vain ja ainoastaan elävä keuhkoilla varustettu olio hengittää, kaikki muu hengittävyys on myynninedistämiseksi tarkoitettua humbuugia.

Jäsenen antama (4.6.2009 klo:13:20) kommentti

Asenna ruoteiden päälle rimoitus esim 1200 mm jaolla jonka päälle teet "normaali" aluskate asennuksen. Käytä kunnollista sertifioitua kondessisuojattua aluskatetta eikä mitää Kiinasta tuotua halparättiä(mitä myös rautakaupasta löytyy) Hyvälaatuisen aluskatteen voit asentaa melko tiukalle niin että ei muodostu pussia. "Hengittävästä" eli vesihöyryn läpäisevästä aluskatteesta ei tässä tapauksessa ole mitään hyötyä.

Jäsenen antama (4.6.2009 klo:20:48) kommentti

Parashan se tulee, niinkuin Mestari neuvoo, mutta minkä verran sitä kondenssivettä voi muodostua? Jos ihan kalalammikoiksi asti, niin silloin kyllä kate vuotaa.

Siitä hengittämisestä sen verran, että eliöillä sen lopunperäinen tarkoitus on pitää yllä tasapainoa ilman ja verenkierron kesken, jotta veren happipitoisuus pysyy elämälle riittävänä. Rakenteissa se tarkoittaa, että materiaalit sallivat vastaavan tasapainon muodostua ulko- ja sisätilojen välillä. Kun keuhkojen kaasujenvaihtokyky loppuu, loppuu kyllä hengittäminenkin vaikka lihaksisto olisikin priimakunnossa. "Rautakeuhkoon" silloin ihminen pannaan ja samoin käy täysin tiiviille talollekin, asennetaan koneellinen tuuletus.

Että ei se hengittävyys ihan huono sanonta ole. Nykyeristeitä käytettäessä tosin huono ominaisuus mutta ihan hyvä "purutaloissa" esimerkiksi.

Jäsenen antama (4.6.2009 klo:22:37) kommentti

Jos peltikate kondensoi jatkuvasti, on ullakkoila liian lämmin. Tuuletus ei toimi. Ullaakkotilan pitää olla yhtäkuin ulkoilman lämpötila. Peltikate kondensoi säävaihtelujen takia noin 2-3-kertaa vuodessa. Vesimäärät ovat erittäin pieniä. Aluskatettahan peltikattoihin ei ole pakko laittaa, mutta ei sen asentamista ole haittaakaan.

Vielä, hengittäviä rakenteita ei ole olemassakaan, kuten Monta mainitsi.

On vain ilmaa läpäiseviä, tiiviitä tai hygroskooppiisia rakenteita.

Jäsenen antama (5.6.2009 klo:9:48) kommentti

Ullakkotilan ei tarvitse olla sama kuin ulkoilman lämpötila jos käytetään vesihöyryn läpäiseviä aluskatteita. Sehän on juuri vesihöyryn läpäisevän aluskatteen hyöty kun ei tarvitse ottaa sitä kylmää ilmaa sinne ullakotilaan viilentämään eristeitä.

Hengittävyys sanasta vielä sen verran että on vesihöyryn läpäiseviä, tiiviitä tai hydroskooppisia rakenteita(anteeksi saivartelu).Alkuperäiseen kysymykseen vielä vastauksena se että molempi tapa käy ja minun ehdottamani tapa on nopeampi ja helpompi jos ei merkitystä kun vaikuttaa ulkopuoleisiin ulkonäköihin kun on rakenteena hiukan korkeampi.

Jäsenen antama (5.6.2009 klo:12:42) kommentti

Nyt kyllä menee valitettavasti väärin. Ullakkotila on kylmää tilaa. Aluskatetta ei asenneta sen takia, että ullakkotila voidaan "lämmittää".

Aluskate on esim tiilikatteessa ehdottoman tärkeä ja muissa katteissa "normaalin" ilmastokondenssin varalta.

Jäsenen antama (5.6.2009 klo:12:53) kommentti

Ei mikään mennyt nyt väärin. Katto/ullakko voidaan rakentaa joko suljettuna kattoratkaisuna tai tuuletettuna kattoratkaisuna. Suljetussa kattoratkaisussa käytetään vesihöyryn läpäisevää aluskatetta ja taas suljetussa kattoratkaisussa voidaan käyttää joko kond. suojattua tai vesihöyryn läpäisevää(tässä ratkaisussa siitä ei ole mitään hyötyä). Suljettua kattoratkaisua ei tarvitse tuulettaa räystäistä tai päädystä ja vesihöyry kulkeutuu aluskatteen läpi. Tällä keinolla ullakotila pysyy esim talvella muutaman asteen lämpimänä ja koko yläpohja toimii näin lämpötaloudellisesti paremmin.

Jäsenen antama (5.6.2009 klo:13:13) kommentti

Tuli pieni virhe tohon siis tuuletetussa kattoratkaisussa käytetään kond.suojattua tai vesihöyryn läpäisevää(tässä ratkaisussa siitä ei ole mitään hyötyä).

Jäsenen antama (5.6.2009 klo:14:17) kommentti

Ja aina aluskate asennetaan kattotuolien välistä roikkuvaksi, oli suomalainen tai kiinalainen aluskate. Aluskatteiden rungot ovat HD-polyeteeniä tai polypropeenia jotka kutistuvat/venyvät lämpötilan muutoksista johtuen. Noin silmämääräisesti 2cm on riittävä roikkuma.

Roikkuva kouru tekee myös "rännin" mitä pitkin vesi valuu alas ajautumatta korotusrimoihin.Ja Muuten suomessa valmistataan vain kahta kondenssisuojattua aluskatetta...

Jäsenen antama (5.6.2009 klo:15:54) kommentti

Kiinalaiset vaan kutistuu vähintään sen 2% eli metrin matkalla yli 2 cm eli roikkuma pitää olla varmaan joku 5 cm kiinalaisissa!! Tietämäni mukaan eurooppalaiset on vähän parempia näissä laatuasioissa(kutistumat pienempiä)

Jäsenen antama (6.6.2009 klo:8:29) kommentti

Jos ullakkotila on lämpimän puolella koko talven sulaa myös limi katolla. Jos talossa on normaaliräystäät jäätyy kuitenkin lumi räystäillä ja ullakon osalla lumen / jään välissä on vettä joka patoutuu enemmän tai väehemmän lappeella aiheuttaen vuotoriskejä epäjatkuvilla katteilla. Silloin kyllä tarvitaan aluskatteita. Samalla katteen alapinta kondensoi läpi taven. Aivan älytön ratkaisu pitää ullakkotilaa lämpimän puolella. Mutta tämähän on vapaa maa, pilatkaa vaan talonne miten haluatte.

Jäsenen antama (6.6.2009 klo:10:28) kommentti

Ehkä ullakon "lämmittäjät" muistelee niitä puolilämpöisiä ullakoita. Onhan niitä ollut -50-60 luvun taloissa esim. vinttihuoneiden sivuilla. Haltexsista ja kovalevyistä taisi olla tehty ja usein ihan toimivia. Oikeilla materiaaleilla ja oikealla ilmanvaihdolla saa aikaan vaikka minkä lämpöisiä tiloja.

Jäsenen antama (6.6.2009 klo:18:30) kommentti

Hyvä herra Betonitohtori, En oikein ymmärrä mistä oikein puhut mutta et varmasti itsekään. Kukaan ei ole sanonut että ullakkoa pidetään lämpimän puolella koko talven. Olen vain sanonut että suljetussa kattoratkaisussa lämpötila pysyy muutaman asteen lämpimämpänä kuin ulkoilma. Enkä myöskään ole sanonut että ei olisi aluskatteita, siellä on sellainen ainoa asia on että se on vesihöyryn läpäisevä. Se on toimiva ratkaisu! Eikä kenenkään tarvitse pilata omaa taloaan mutta voi säästää muutaman roposen lämmityskustannuksissa.

Jäsenen antama (6.6.2009 klo:21:19) kommentti

Joka tapauksessa ullakkotila pitää tuulettaa. Tuulettumattomissa ullakkotiloissa on erittäin suuri kosteusvaurioriski olemassa. En ole väittänyt ettei aluskatetta ole? Enkä rupea tästä itsestään selvästä asiasta enää kinaamaan. Ja eiköhän sovita siitä, ettei ruveta määrittelemään toistemme ymmärrystä, koska se ei kuulu tähän aiheeseen.

Jäsenen antama (7.6.2009 klo:10:09) kommentti

24:lle, eikö lämmityskuluja säästäisi paremmin kun/jos lisää eristeitä yläpohjaan ettei ullakolle tule lämmintä. Ja jos tulee,osan talvea, eikä kosteus ym. haittoja ole niin asia lienee ok.

Jäsenen antama (7.6.2009 klo:15:37) kommentti

Kyllä lisäeristäminen kannattaa mutta vaikka lisäisi kuinka paljon eristeitä niin aina tulee lämpövuotoja. Eikä minun mielestä ole mitään järkeä ottaa väkisellään kylmää ilmaa ullakkotilaan. Tuulettamattomassa ullakkotilassa ei ole kosteusvaurioriskiä kun käytetään oikeita tuotteita. Tämä on kiistaton asia josta VTT on tehnyt tutkimuksia ja näissä tutkimuksissa on todettu että ullakkotila on jopa kuivempi kuin tuuletetussa ratkaisussa. Vaikka ymmärrystä ei määritellä niin ei kannata kertoa asioista vasten parempaa tietoutta.

Jäsenen antama (8.6.2009 klo:7:51) kommentti

Laitappas näkyville mistä VTT:n tutkimuksesta on kyse,ettei vain tule tulkittua vääriä asioita..

Jäsenen antama (8.6.2009 klo:9:05) kommentti

En nyt tiedä mikä on VTT testauksen numero mutta testauksesta on kirjoitukset RAKEENNUS TAITO lehdessä 9/2001 sekä 2/2002 Tuomo Ojanen ja Ismo Heinonen: Suljetttu aluskatejärjestelmä parantaa katon ilmatiiveyttä ja energiataloutta.

Jäsenen antama (8.6.2009 klo:17:10) kommentti

Tuo saattaa toimiakkin, jos tölli on tehty kunnolla. Mutta, riski vaurioille on melkoinen jos höyrynsulkuun on jäänyt tai tulee riittävän iso reikä..Ennemmin eristäisin. Totta on, että aina syntyy lämpövuotoja, jos pilkkua halkaistaan. Paksuilla eristeillä vuoto on niin mitätön, etten usko ullakon tuuletuksella olevan asiaan mitään merkitystä.


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Vanhan peltikaton remontti: Aluskatteen valinta - "Hengittävä"/diffuusioavoin vai kondenssisuojattu ?

Olemme vaihtamassa 70- ja 45- (laajennusosa) -vuotta vanhaa konesaumakattoamme uuteen. Aiemin rakenteessa ei ole ollut aluskatetta ja se on tarkoitus asentaa samalla. Nyt...

katon harjan tuuletus

tarkoitukseni on vaihtaa talooni (pelti)vesikate ensi kesänä.vaihtaa uudet ruoteet ja samalla asentaa aluskate.aluskatteen asennusohjeen mukaan kate menee harjalta ylitse...

Olisiko poistoilmalämpöpumppu meille oikea valinta?

Olemme rakentamassa uutta ok-taloa,huoneistoala olisi 108+45.Taloon tulee varaava takka ja mahd. vesikiertoinen lattialämmitys.Onko pilp hyvä valinta vai olisiko joku mu...

Mikä lämmitysmuoto yläkertaan

Omistan ok-talon, jossa on yk-varaus. Rakennamme nyt yläkerran valmiiksi. Talossa on kaukolämpö ja alakerrassa vesikiertoinen lattialämmitys. Mikä seuraavista vaihtoehdoi...

Aluskatteen tuuletus

Hei!Pitäisi ratkaista mökkisaunan kattorakenne. Olen pohdiskellut ja nettiä selaillut, löytääkseni oikean (ainakin toimivan) ratkaisun aluskatteen rakenteelle ja sijoituk...

aluskate

miksi sit mainoostaavat tyvek proota että  voi laittaa suoraa eristeeseen ja ei tarvitse jättää normaalia tuuletus väliä??ei ihme jos ihmisillä menee päät pyörälle kaiken...

Maalämpopumpun vaikutus e-lukuun

Moro,Vaikuttaako todellinen maalämpöpumpun valinta (lämpökerroin) suoraan e-lukulaskennan lopputulokseen, vai käytetäänkö laskennassa lämpökertoimena maalämmön kohdalla a...

Yläpohjan lisäeristys

Taskaton muutostyön ohella tarkoitus lisätä eristettä vanhan 20cm lasivillan päälle 20cm ekopuhallusvillaa.Onko Eko-puhallusvilla oikea valinta vaan löytyykö parempi ratk...

ikkunoiden vaihto

mistä löytää puoluetonta tietoa minkä ikkunan valmistajan ikkunat olisi oikea valinta omakotitaloon jota alamme saneeraea.omakotitalo on rakennettu 1983 ja talossa on pai...

Peltikaton teko

Onko kattotuolit liian matalat (2x5 tuuman), kun sisäkatto mökissäni on ulkokaton myötäinen. Suunnitelmani on korottaa (2x2 tuuman) kakkoskakkosella kattotuolia niin että...

Vesikate

Terve!Molemmissa ulkorakennuksissa (autokatos/varasto ja autotalli) on käyttöullakkoristikot. Katteena on Ormaxin tiilikate. Kirvesmiehet kiinnittivät aluskatteen suoraan...

Peltikatto lautakaton päälle

Tarkoituksena on asentaa peltikatto ns. kevythirsirakennuksen lautakaton päälle. Voiko aluskatteen asentaa suoraan lautojen päälle kiinni ja siihen päälle ensin pystyrima...

Ruodelaudat kastuivat

Talossamme tehdään parhaillaan kattoremonttia. Urakoitsija laittoi tuuletusrimat ja aluskatteen sekä ruodelaudat tulevaa tiilikuvioitua peltikatetta varten. Koko yön jatk...

Katon tuuletus

Moi meille tuli uusi konesaumakatto kokonaan ja valitsimme käsinsaumattavan ruukin konesaumakaton. Aluskate ja asiallinen 25mm laudoitus tietenkin. Katolle asennetti...

tiivistyminen aluskatteeseen

Tere!Harjakattoisen (1:7) Aluskatteen alapinta huurtuu ja/tai kostuu pisaroiksi asti sekä katteessa ja kattotuoleissa tummentumia, pilkkuja ym... - auttaako jos asennan p...

Peltikaton korottaminen aluskatteen asennusta varten.

Tervehdys! Hieman taustatietoa tästä projektista. Mulla on kaukana landella autotallirakennus (70m2), jonka ullakolle ajattelin rakentaa pienet sosiaalitilat, niin voisi...

Lämmitystavan valinta

Olemme aloittamassa yksikerroksisen puurakenteisen matalaenergiatalon rakentamista (huoneistoala 123 neliötä ja talon yhteyteen puolilämmin autotalli+varasto). Olen seura...

Bitumikermi aluskatteena, kondensoituminen?

Ymmärrän kyllä, että tuuletus on tärkeää. Mutta miksi hyvä tuuletus riittää estämään kondenssi-ilmi&ou...

Aluskatteen tuuletus

Kyseessä vanhan konesauma peltikaton purku ja uuden asentaminen.Alla harvalaudoitus ilman aluskatetta,voiko uuden aluskatteen asentaa vanhojen harvalautojen päälle,jonka...

eristäminen

Vielä askarruttaa että pilaanko pyöröhirsimökkini,jos laitan uretaania kattoon lisäeristeeksi.Toiset osaavat pelotella että ei missään nimessä URETAANIA.Eli paneeli-ureta...

Rintamamiestalon kattoremontti

Hei.Taloomme vaihdettiin vanhan konesaumakato tilalle uusi konesaumakatto.Otimme vanhat pellit pois ja korjasimme vanhoja ruodelautoja siten että jos oli hunoja laut...

Aluskate suoraan kattopellin alle?

Aion vaihtaa taloni aaltopeltikaton ensi vuonna ja ongelmaksi on muodostunut huonokuntoinen aluskate, jota ei ole asennettu kunnolla ja se on rikki monesta paikasta....

Aluskate

Moro. Ollaan ostamassa rantasaunapakettia puuosatoimituksella.  Viiston yläpohjan rakenne sisältäpäin on paneeli, koolaus 22mm, höyry/ilmans...

Lunta aluskatteen päällä

Onko normaalia, että aluskatteen päälle kertyy lunta? Jos tämä on normaalia, olemme huoletta. Jos näin ei kuitenkaan saisi olla, voimmeko vaatia rakennuttajaa korjaamaan...

Hengittävä vai kondenssisuojattu aluskate

Uusimme omakotitaloomme peltikatteen ja aluskatteen. Katon tuuletus järjestyy tuuletusrimojen avulla. Ullakolla on myös tilaa ( ns. kylmä käyttöullakko). Miten hengittäv...