Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Aluskatteen kuurottuminen

Vesikatto

Kysytty: 3.12.2010 klo:20:12

Nyt kun on ollut tämä pakkaskausi, huomasin uuden omakotitalon käyttöullakolla käydessäni, että vesikaton (peltikatto) aluskate oli alapuolelta vahvassa kuurassa. Kun kädessäni oli "halovalo", jonka vein aluskatteen lähelle, alkoi kuura sulaa ja vesi valui tietysti alaspäin. Törmätessään seuraavaan aluskatelevyyn pisarat tietysti putosivat alla oleviin eristeisiin. En usko, että vika on eristämisessä, koska samanlaista kuurottumista näkyi myös verannan aluskatteen alla ja verannan katossa ei ole lainkaan eristeitä. Käyttöullakolla on reilusti ilmatilaa ja kaikki räystäänaluset tuulenohjauslevyineen ovat auki, joten tuuletusta pitäisi olla riittävästi. Mistä ilmiö johtuu?

profiilikuva
J398529173 Käyttäjä on mies
Kysymyksiä: 12 kplVirallinen vastaus
Uuden talon rakenteissa on paljon rakennekosteutta, joka poistuu rakenteista vuoden kahden kuluessa valmistumisesta. Ullakon suhteellinen kosteus on käyttöullakolla korkea, ja pakkasella kosteus kondensoituu aluskatteen alapuolelle. Ullakkotilan tuuletusta pitää parantaa paljon. Tuuletus tarvitsee pariksi vuodeksi ylimääräiset tuuletusaukot päätyihin. Kun räystäät ovat kunnolla auki, ja sieltä tulee ilmaa ullakkotilaan, voi tuuletukseen käyttää varsinkin talviaikana koneellista poistoa molemmista päädyistä.

Arvostele vastaus kysymykseen "Vesikatto / Aluskatteen kuurottuminen":
Jäsenen antama (3.12.2010 klo:21:49) kommentti

Jos kyse on ns. uuden rakennuksen kosteudesta, niin lämmityslaite ullakolla auttaa kosteuden haihduttamisessa. Lämpö edistää kosteuden poistumista. Mutta jos kosteudesta ei ole haittaa (on satunnaista eikä tiputtele vettä solkenaan), ei tarvitse tehdä mitään.

Tästä on kaupallinenkin sovellus:

http://www.hedtec.fi/olosuhdevahti

Jäsenen antama (3.12.2010 klo:23:46) kommentti

Täyttä humbuugia ja kalliilla korjausta, joka on Halpakorjauksen suosiossa. Ei onnistu. Talossa tekovika ja/tai älä vie sitä lämmintä halovaloa sinne.

"Lämpö edistää kosteuden poistumista" Juuri päinvastoin!

Jäsenen antama (4.12.2010 klo:7:41) kommentti

Tässä maailmankaikkeudessa lämpö edistää kosteuden poistumista ullakkorakenteista. Tuossa olosuhdevahdissakin on lämpövastus juuri sen vuoksi.

Jäsenen antama (4.12.2010 klo:10:20) kommentti

Kuuraa ja härmää muodostuus kylmänä vuoden aikoina pinnoille kun kastepiste on pakkase puolella ja ympäröivän ilman lämpötila on ylempänä kastepistettä. Ilmiö johtuu katteen jäähtymisestä ulossäteilyn takia.
Jos kuuraa tai härmää esiintyy jatkuvasti katteen alapinnassa on talon yläpohjassa on mahdollinen ilmavuoto. Tämä vaatisi tutkimusta tarkemmin rakenteista, esim. lämpökamerakuvauksella...

Jäsenen antama (4.12.2010 klo:11:27) kommentti

Jos/kun ylä- tai alapohjaa, molemmat joskus kylmiä, joudutaan lämmittämään tai asentamaan puhaltimia joissa on jopa lämmityskin, niin varmasti yksinkertaisimmakin järjellä varustetun on silloin huomattava, että ne (ylä-/alapohja) eivät ole kunnolla tehdyt. Siis ei tarvitse järkikullan olla kovinkaan korkea, kun tietää/oivaltaa vähintään sen.

Ja sitten hieman korkeammalla järjellä oleva tietää/oivaltaa sen, että lämmin ilma sitoo/voi sisältää enemmän kosteutta/vettä kuin kylmä ilma. Kun tällainen lämmin ilma kohtaa kylmemmän pinnan, niin silloin ns. kastepiste saatttaa ylittyä, jolloin se kosteus pisaroituu siihen kylmään pintaan ja seuraukset eivät ainoastaan saata, vaan usein ovat hyvinkin kohtalokkaat ja kalliit.

Miksi pitää mennä  kohottamaan turhaan lämpötiloja tarpeettomasti sinne ala-/yläpohjaan aiheuttaen siten mahdollisesti suurempaa haittaa kuin jo oleva haitta on? Siksi tällöinkin halvalla korjattu tulee hyvin kalliiksi jo lyhyelläkin aikajänteellä, saatikka sitten pitemmällä.

Ymmärrys hoi, äly älä jätä, jos et vielä ole jo jättänyt, mutta jos olet jättänyt, niin sehän on uusiutumatonta luonnonvaraa.

Jäsenen antama (4.12.2010 klo:11:47) kommentti

Tuolla lämmittimellä vain lisäät kuuran määrää. Kosteuden poistumista lämpö ei edistä mitenkään, siihen tarvitaan tuuletusta.

Jäsenen antama (4.12.2010 klo:11:47) kommentti

Monta ihan oikeassa. Ei yläpohjaa pidä lämmittää. Oikein tehty yläpohja ja oikeanlainen tuuletus. Se on siinä. Kaikki muut ovat turhia vippaskonsteja-

Jäsenen antama (5.12.2010 klo:21:00) kommentti

Tuuletushan oli jo kunnossa, kuten kysyjä totesi. Nyt täällä pilkataan jo Olosuhdevahtiakin.

Jäsenen antama (6.12.2010 klo:0:14) kommentti

Niin halpakorjaus taas luulee ja "tietää", että "Tuuletushan oli jo kunnossa".

 Ei ole! Ei!

"Nyt täällä pilkataan jo Olosuhdevahtiakin."

 Ei pilkata, vaan sanotaan totuus Halpakorjauksen "Olosuhdevahdista", joka on = halpakorjaus!
Sehän on se vuosisadan turhake, jota kaiken maailman korjaajille yritetään kaupata, mutta vain halpakorjaajille saadaan myytyä.

Jäsenen antama (6.12.2010 klo:8:28) kommentti

Lämpö ei ole hyvä asia kylmällä ullakolla, niinkö? Sitten pitää kieltää käyttämästä tulisijoja talvella, koska tulikuuma peltinen savuhormi aiheuttaa kosteusongelmia ullakolla.Ei näin! Päinvastoin: jos kysyjällä on talossaan tulisija, kannattaa lämmittää sitä erikoisen paljon, kun on tällaista kuuraongelmaa. Lämpö on hyvä asia. Lämpimässä ilmassa voi olla kosteutta, mutta se ei ole lämmön vika.

Jäsenen antama (6.12.2010 klo:11:01) kommentti

Mutta selvää on, että tuuletus ei ole riittävä suhteessa höyrynsulun tiiveyteen, koska kosteutta on noin paljon. Pelkät räystäät ei riitä tuuletukseen, eikä siinä auta lämpökään. Lämmitys ilma tehostaa tuuletusta, jos se tapahtuu alhaalta ylös virtaavalla ilmalla, mutta ei se mitään hyödytä, jos päädyistä tai harjalta puuttuu tuuletusaukot.

Eli, ilman oikeaa tuuletusta (kysyjä sanoo sen olevan kunnossa, muttei ole, koska kuuraa on) ei lämpö auta ja toimivan tuuletuksen kanssa sitä ei tarvita.

EDIT: Toki, on mahdollista, että rakennusaikana on käynyt vahinko ja yläpohjan eristeet on päässeet kastumaan tai pahemmassa tapauksessa katto vuotaa himpun ja villat on kastuneet syksyllä. Joten kosteutta on tolkuttomasti.

Jäsenen antama (6.12.2010 klo:11:07) kommentti

Voi pyhä yksinkertaisuus, siis yksinkertaisuus! Ei ilman lämmittäminen kerää kosteutta olemassa olevasta tilasta, vaan aivan yksinkertaisellakin järjellä ajatellen ja yksinkertaistettuna sanottuna se haalii sieltä ympäristöstä harakoilta ja vielä enemmän sieltä huushollin hollitallista resuisen höyrynsulun  (jos edes on) kautta kosteutta itseensä, siis atmosfääriinsä.

Kun se ulkoavaruudesta harakoilta ja hollitallista kerätty atmosfäärin vesimöykky kohtaa sen kylmemmän esim aluskatepinnan, niin siihen muodostuu "atlantti" ylösalaisin, jolloin pisara on pieni siinä määrässä.

Se kosteus pitää tuulettaa samantien pois, kun sitä tulee sinne eikä siis kerätä sinne aluskatteen (jos on) alapintaan.

Sitten vielä alkuperäiselle kysyjälle. Rakenteet eivät ole kunnossa. Sinä luulet vain eli "haukut väärää puuta", johon sinä olet saanut hyvän kaverin haukkumaan kanssasi. Käännä katseesi ainakin oikeaan suuntaan. Tapauksessasi tällä hetkellä syy on sysissä, joten hanki oikeat sepät korjaamaan ongelmat. Ensi hoitona: älä vie sitä lamppuasikaan sinne, jos viet, niin hanki kylmää valoa hohkaava.

Jäsenen antama (6.12.2010 klo:11:46) kommentti

Olisiko kyseessä ns. passiivitalo, jossa on 60 cm:n eristeet yläpohjassa? Lämpöä ei johdu alakerrasta juurikaan ullakolle, mikä on kosteusteknisesti huono asia.

Jäsenen antama (6.12.2010 klo:12:22) kommentti

"Lämpöä ei johdu alakerrasta juurikaan ullakolle, mikä on kosteusteknisesti huono asia. "On tosiaan nerokas oivallus! Tällaisia lisää ja niitähän tuntuu tulevan. Se kaivo tuntuu olevan melkoinen lähde!Juuri sehän on päivastoin hyvä asia. Aina, kun halvalla korjaa jotakin, niin kääntäkää se tasan tarkkaa aivan päinvastoin, niin silloin se on ainakin lähempänä totuutta. Eihän eristeitten vähyys ole sitä varten, että yläpohja pysyy läpimänä.Vain hölmö laittaa passiivitalonkin yläpohjaan 60 cm eristettä, kun huomattavasti vähemmällä vastaavaan pääsee.

Jäsenen antama (6.12.2010 klo:13:23) kommentti

http://yle.fi/uutiset/teksti/kotimaa/2009/07/paksut_eristeet_eivat_takaa_energiansaastoa_842304.html

Tässä tutkittua tietoa.

Jäsenen antama (6.12.2010 klo:13:48) kommentti

Suosittelen Halpakorjauksen lukemaan juuri edellä olevaa kommenttia, mutta toistetaan se vielä tässä ilman lainausmerkkejä, sillä uskallan lainata sitä ilman lainausmerkkejäkin, tuo lainaukseni tuolta edeltä on siis Halpakorjauksen mukaan arvostamaansa tutkittua  tietoa (kiitos huomiosta):

Vain hölmö laittaa passiivitalonkin yläpohjaan 60 cm eristettä, kun huomattavasti vähemmällä vastaavaan pääsee.

Suosittelen kaikesta huolimatta Halpakorjauksen siirtymistä lottoon, koska siinä ratkaisee vain se tuuri ja suuri onni, mutta rakennustekniikassa on vain tieto, joka ratkaisee sen osumisen. Niin jaa enpä ensin huomannutkaan, sillä täällähän lottoaminen  on halpaa.

Tuo juttuhan tuossa Halpakorjauksen yritelmässä tuoda julki ei liity mitenkään alkuperäisen kysyjän ongelmiin.

Jäsenen antama (7.12.2010 klo:11:43) kommentti

Joo joo mutta kun eristepaksuuksia kasvatetaan energiansäästön nimissä, yläpohjan kosteus kasvaa siksi että alakerran lämpövaikutus vähenee. Tämä pitää ottaa rakenteissa huomioon: se tuuletus mikä aikaisemmin oli riittävä, ei enää riitäkään. Tuuletusta pitää tehostaa, ja tuon olosuhdevahdin idea on että yläpohjan tilaa valvotaan koko ajan, tarvittaessa lämmitetään sähkövastuksilla, tuuletusta tehostetaan puhaltimin ja joskus tuuletusta taas vähennetäänkin säätilan mukaan. Kun kosteus ylittää raja-arvot, saa talon omistaja tästä tiedon ja voi toimia mikäli tarvetta on.

Jäsenen antama (7.12.2010 klo:15:13) kommentti

Kaikkien kukkien? pitää saada kukkia, mutta onkohan arvon nimimerkillä 'Monta' ikinä juolahtanut mieleen tiedustella, mitä muut lukijat aivan oikeasti ajattelevat tuollaisesta, vähintään erikoisesta tavasta arvostaa muiden ajankäyttöä (jonninjoutavuudet, mollaamiset jne. vs. itse pääasiaan keskittyvät, asialliset viestit). Tarpeemme ne on meillä kaikilla, ....llakin, ja erinomaisiakin olemme, mutta jospa kysäisisit muilta? Mieti kuitenkin ensin, oletko varmasti valmis ottamaan vastaan rehellistä palautetta.

Hieman myös kuin ammattini vuoksi tällaisia lueskelen, ja on myönnettävä, että ikävän usein jää jopa lukematta ketjut, joissa eräät ilmeisen erinomaiset yksilöt kuluttavat muiden aikaa...

Jäsenen antama (8.12.2010 klo:23:58) kommentti

"Joo joo mutta kun eristepaksuuksia kasvatetaan energiansäästön nimissä, yläpohjan kosteus kasvaa siksi että alakerran lämpövaikutus vähenee."No nythän päästiin panemaan fysiikan laitkin uuteen uskoon. Kaikki opiskelemaan tätä aihetta sinne "tieteelliseen seuraan".

Ja päästään myös halvemmalla, - varsinkin kun......"idea on että yläpohjan tilaa valvotaan koko ajan, tarvittaessa lämmitetään sähkövastuksilla, tuuletusta tehostetaan puhaltimin ja joskus tuuletusta taas vähennetäänkin säätilan mukaan. Kun kosteus ylittää raja-arvot, saa talon omistaja tästä tiedon ja voi toimia mikäli tarvetta on."Kyllä nyt olisi nobelin paikka.

Jäsenen antama (9.12.2010 klo:1:01) kommentti

Eihän nyt sentään, vaan konkurssi, kun tulee taas halvalla kallista, yläpohjakin pitää lämmittää.

Jäsenen antama (9.12.2010 klo:1:11) kommentti

Se vesikattokin varmaan kannattaisi krillata kuumaksi, niin pysyisi talvella lumetkin poissa. Tulisi halvaksi, - ei lumenpudotusta taloyhtiön maksettavaksi.

Jäsenen antama (9.12.2010 klo:8:54) kommentti

Fysiikan lakien mukaan lämmin ilma sitoo enemmän kosteutta kuin kylmä ilma. Tämän huomaa kun nostaa asunnon lämpötilaa vaikkapa 5 asteella; kosteusmittarin neula laskee. Sama fysiikan laki toimii kaikkialla maailmankaikkeudessa, myös siellä yläpohjassa. Tämän vuoksi ei kukaan asiantuntija ole kauhistellut niitä tulikuumia takan teräshormeja ullakolla. Lämpö on vain hyvä asia.

Lämmityksen lisääminen ja tuuletuksen lisääminen ovat molemmat fysiikan lakien mukaan toimia, jotka auttavat alkuperäistä kysyjää ongelmansa ratkaisussa.

Jäsenen antama (9.12.2010 klo:10:02) kommentti

Tämän voi ymmärtää niin että edellinenkin on sitä mieltä että lämpö kylmällä ullakolla fysiikan lakien mukaan on hyväksi, mutta ei oikein kehtaa myöntää  sitä venkoilematta.

Jäsenen antama (9.12.2010 klo:10:17) kommentti

Halpakorjaus: "Fysiikan lakien mukaan lämmin ilma sitoo enemmän kosteutta kuin kylmä ilma." Kiitos, vaihdoithan vain lopulta tälle oikealle puolella. Mukava huomata, kun kaverit oppii jotain uutta.

Jäsenen antama (9.12.2010 klo:10:35) kommentti

"lämmityslaite ullakolla auttaa kosteuden haihduttamisessa. Lämpö edistää kosteuden poistumista."
Jo ensimmäisessä viestissäni kirjoitin juuri näin. Kun siis lämmennyt ilma johon sitoutuu kosteutta, tuuletetaan pois, kosteus menee sen ilman mukana pois yläpohjasta. Olen ollut koko ajan samalla puolella, puolustanut fysiikan lakeja.

Jäsenen antama (9.12.2010 klo:10:49) kommentti

nyt kaikki ilmakehää lämmittämään niin rakennusten yläpohjien kosteusongelmat poistuvat!

Jäsenen antama (9.12.2010 klo:13:41) kommentti

Tämän voi ymmärtää niin että edellinenkin on sitä mieltä että lämpö kylmällä ullakolla fysiikan lakien mukaan on hyväksi, mutta ei oikein kehtaa myöntää sitä venkoilematta.

Jäsenen antama (9.12.2010 klo:14:37) kommentti

... Suljettu.


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

katon harjan tuuletus

tarkoitukseni on vaihtaa talooni (pelti)vesikate ensi kesänä.vaihtaa uudet ruoteet ja samalla asentaa aluskate.aluskatteen asennusohjeen mukaan kate menee harjalta ylitse...

Aluskatteen tuuletus

Hei!Pitäisi ratkaista mökkisaunan kattorakenne. Olen pohdiskellut ja nettiä selaillut, löytääkseni oikean (ainakin toimivan) ratkaisun aluskatteen rakenteelle ja sijoituk...

aluskate

miksi sit mainoostaavat tyvek proota että  voi laittaa suoraa eristeeseen ja ei tarvitse jättää normaalia tuuletus väliä??ei ihme jos ihmisillä menee päät pyörälle kaiken...

Vesikate

Terve!Molemmissa ulkorakennuksissa (autokatos/varasto ja autotalli) on käyttöullakkoristikot. Katteena on Ormaxin tiilikate. Kirvesmiehet kiinnittivät aluskatteen suoraan...

Ruodelaudat kastuivat

Talossamme tehdään parhaillaan kattoremonttia. Urakoitsija laittoi tuuletusrimat ja aluskatteen sekä ruodelaudat tulevaa tiilikuvioitua peltikatetta varten. Koko yön jatk...

Peltikaton teko

Onko kattotuolit liian matalat (2x5 tuuman), kun sisäkatto mökissäni on ulkokaton myötäinen. Suunnitelmani on korottaa (2x2 tuuman) kakkoskakkosella kattotuolia niin että...

Peltikatto lautakaton päälle

Tarkoituksena on asentaa peltikatto ns. kevythirsirakennuksen lautakaton päälle. Voiko aluskatteen asentaa suoraan lautojen päälle kiinni ja siihen päälle ensin pystyrima...

tiivistyminen aluskatteeseen

Tere!Harjakattoisen (1:7) Aluskatteen alapinta huurtuu ja/tai kostuu pisaroiksi asti sekä katteessa ja kattotuoleissa tummentumia, pilkkuja ym... - auttaako jos asennan p...

Katon tuuletus

Moi meille tuli uusi konesaumakatto kokonaan ja valitsimme käsinsaumattavan ruukin konesaumakaton. Aluskate ja asiallinen 25mm laudoitus tietenkin. Katolle asennetti...

Peltikaton korottaminen aluskatteen asennusta varten.

Tervehdys! Hieman taustatietoa tästä projektista. Mulla on kaukana landella autotallirakennus (70m2), jonka ullakolle ajattelin rakentaa pienet sosiaalitilat, niin voisi...

Palahuovan aluskate

 korjaan vanhan palahuopakattoni laittamalla uuden palahuovan vanhan päälle.suosittelitte laitettavaksi aluskatteen vanhan päälle.minkälainen aluskate käy?aluskatteen kii...

Varttikatteen muutos

Taloni on rakennettu -80 ja vesikatteena on mineriittikate ilman aluskatetta. Huolena on tuo aluskatteen puuttuminen.Suunnittelin, että laitan 45*45 - koolauksen n. k600...

Lisäeristäminen..

Hei, olen aikeissa lisätä omakotitaloon lisäeristystä. _83 rakennettu ja villaa 450-650mm nyt paljonko kannattaisi lisätä ja olisiko se kivi, lasi vai selluvilla ja paljo...

aluskatteen valinta

Pitäisi jatkaa aluskatetta n.50cm. hormiin asti,onko aluskatteen oltava samaa kuin muuallakin katossa,vai käykö millainen tahansa? Riittääkö ylä- ja alapuolelta teippaus...

Katon korjaaminen

HeiVoiko vuotavan huopakatteen ( kolmiorimat on jo purettu aikaisemmassa kattoremontissa) jättää aluskatteen alle jos aluskatteen laittaa korotusriman (50x50) ja ruoteide...

Aluskatteen tuuletus

Kyseessä vanhan konesauma peltikaton purku ja uuden asentaminen.Alla harvalaudoitus ilman aluskatetta,voiko uuden aluskatteen asentaa vanhojen harvalautojen päälle,jonka...

eristäminen

Vielä askarruttaa että pilaanko pyöröhirsimökkini,jos laitan uretaania kattoon lisäeristeeksi.Toiset osaavat pelotella että ei missään nimessä URETAANIA.Eli paneeli-ureta...

Rintamamiestalon kattoremontti

Hei.Taloomme vaihdettiin vanhan konesaumakato tilalle uusi konesaumakatto.Otimme vanhat pellit pois ja korjasimme vanhoja ruodelautoja siten että jos oli hunoja laut...

Aluskate suoraan kattopellin alle?

Aion vaihtaa taloni aaltopeltikaton ensi vuonna ja ongelmaksi on muodostunut huonokuntoinen aluskate, jota ei ole asennettu kunnolla ja se on rikki monesta paikasta....

Aluskate

Moro. Ollaan ostamassa rantasaunapakettia puuosatoimituksella.  Viiston yläpohjan rakenne sisältäpäin on paneeli, koolaus 22mm, höyry/ilmans...

Hengittävän aluskateen asennustapa

HeiRintamamiestalossa on aivan aluksi ollut huopakate, jonka päälle on myöhemmin suoraan laitettu betonitiilikatto.Nyt hapertuneet tiilet uusitaan ja  vanhat ruoteet pois...

Aluskatteen jälkiasennus

Mahtaako mennä ihan väärän aihealueen sisälle, noh anyway?Rivitalossa josta omistan osakkeen on kattona ns.varttikate, ilman aluskatetta.Olen todennut sen vuotavan yhdest...

tuuletus

vaihdan uuden katteen,poistan vanhan myös vanhat ruoteet paitsi räystäältä,joka on umpeen laudoitettu ja hyväkuntoinen.Aluskate kattotuolien päälle ja räystäällä juoheast...

kondensoiva vai henggittävä aluskate

olen vaihtamassa katetta rintamamiestaloon ja olen pohtinut kummanlaisen aluskatteen laittaisin hengittävän vai kondensoivan. jäähän ilmarako kuitenkin vähän pieneksi alu...

aluskate

Hei! Mökissäni on huopakatto ja sen alla on täysponttti laudoitus. Halusin kuitenkin parantaa kattoa laittamalla sinne aluskatteen. Riittääkö tuuletusväli, kun tuuletusri...