Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Vesivahinko/korvausvastuu?

Vesi ja viemäröinti

Kysytty: 24.1.2013 klo:17:30
Hei,

Talomme kodinhoitohuoneessa sattui vesivahinko tammikuun 2.päivä 2013. Pesukoneen alta viemäristä nousi likavesi koko kh lattialle, noin 2-3 cm. Tukos oli kaupungin vesijohtoviemärissä. Meillä on IF vakuutusyhtiössä kodin irtaimiston vastuu ja heiltä olemme hakenneet kalusteiden korvausta. Talomme täysarvovakuutus on Tapiolassa ja lattia kuuluu siis talon vakuutuksen piiriin, mutta tässä tapauksessa Tapiolasta ilmoitettiin, että he eivät korvaa lattian osuutta, koska vika oli kaupungin viemäreissä - kaupunki vastuussa.
Kaupungin tekninen palvelu kävi mittaamassa kodinhoitohuoneen viemäreiden korkeudet ja tulos oli, että viemä on puoli metriä talon piirustuksissa olevan mitan alapuolella. Mittausmiehet totesivat, että kaupunki ei korvaa, koska rakennuttaja ei ole noudattanut piirustuksia/niitä mittoja, mitkä näkyvät rakennuspiirustuksissa.
Talo on rakennettu 1992.
Rakennustarkastaja kaupungilta on hyväksynyt talon piirustukset ja lopputarkastuspaperit löytyvät meiltä ja missään ei näy mainintaa, että talo on rakennettu alemmaksi kuin papereiden mukaan pitäisi.
MIttaustulosket kuitenkin kertovat muuta tänä päivänä.
Tiedustelemme, että onko meillä kuitenkin oikeus vaatia lattian korjauskuluja kaupungilta, kun he ovat hyväksyneet lopputarkastuksen, eikä siinä ole mitään kohtaa, että mittauksia ei ole noudatettu tai ne poikkeavat paperilla olevista tai muuta, että lukemat eivät pidä paikkansa? Eikä kaupungilta ole mitään liitettä, että vastuu tässä tilanteessa olisi talon omistajalla tai rakennuttajalla?
Entä voiko puolen metrin vajoamista tapahtua ajan kuluessa?








Virallinen vastaus
Jos padotuskorkeutta ei ole noudatettu, on ainoa vaihtoehto hakea korvausta myyjältä. Rakennustarkastus ei lopputarkastuksen yhteydessä tarkasta rakennuk...

Nähdäksesi vastauksen kokonaan sinun on oltava >>sisäänkirjautunut<< palveluun.
Liity jäseneksi >>tästä<< Jäsenyys on maksuton, eikä velvoita sinua mihinkään.
Jäsenenä voit myös itse kysyä kysymyksen palstalla.


Arvostele vastaus kysymykseen "Vesi ja viemäröinti / Vesivahinko/korvausvastuu?":
Jäsenen antama (25.1.2013 klo:7:44) kommentti

Ei se kyllä voi puolta metriä painua se talo. Yleensä rakennusvalvonnalla ei ole oikeastaan minkäänlaista vastuuta teoistaan. Voittehan te yrittää selvittää asiaa rakennusvalvonnan kanssa, mutta veikkaan,että kultaa ja kunniaa ei ole tulossa.

Jäsenen antama (26.1.2013 klo:15:10) kommentti

vaan itkua ja hammasten kiristystä, kun lähtökohtana hyvin heikot eväät. Kuitenkin on syytä katsoa siihen kuuluisaan omaan peiliin ja maksaa mitä on maksettavaa eli kaikki ja se on siinä. Lyhyestä virsi kaunis. Pitkään ei kannata vollottaa.

Jäsenen antama (26.1.2013 klo:19:42) kommentti

Rakennuslain mukaan rakentamisesta vastaa rakennushankkeeeseen ryhtyvä, eli rakentaja itse.

Jos talon ns padotuskorkeus on alle vaaditun, on vastuu rakentajalla.

Jos halutaan ruveta peräämään kaupungin vastuuta ja rakennusvalvonnan mahdollisia laiminlyöntejä tarkastuksissa yms, on lakimies oikea henkilö selvittämään kiemurat.

Kannattaa tietysti harkita jos vahinko on 10-tonnia ja rähjäyksen kulut 20-tonnia, niin mikä on sitten viisasta.

Jäsenen antama (26.1.2013 klo:20:05) kommentti

Tottahan toki kannattaa silloin rähjätä eli tyhjentää se sappirakko eli lompsa ja sappirakko tyhjäksi.Ja tuossa jutussaa ne saa varmasti tyhjäksi ja sitten odottamaan uutta keikkaa, jota sitten taas tulviessa pukkaa.

Jäsenen antama (26.1.2013 klo:20:08) kommentti

Niin... kysymyhän on siitä, että selvitetäänkö asia vai ei.


Jäsenen antama (26.1.2013 klo:20:13) kommentti

Kysyjä joutuu kärsimään varmasti. Sehän on jo selvää, mitä sitä enää selvittämään.

Jäsenen antama (26.1.2013 klo:20:27) kommentti

Jos IF korvaa jotakin kannattaisiko kysyä sieltä ohjeita kyseiseen vahinkoon ja jos on oikeusturva hyödyntää sitä,kysymyksetä saa käsityksen että Tapiola korvaisi mutta kun sen käsityksen mukaan syyllinen on kaupunki niin korvaus kuuluu sille(tyypillistä Tapiolaa)joten kyseisen tapauksen riitaosapuolet olisi Tapiola ja kaupunki. Ennen

oli käytäntö että kaupunki tuo rakennuksen kulmapaikat ja korkeuden ja sokkelin valmistuttua käy ne mitat tarkistamassa joista toimenpiteistä se myös rakennusluvan yhteydessä laskuttaa.Nämä asiakirjat pitäisi kaupungin arkistoista löytyä joista tiedot voi käydä tarkistamassa.Mittausmiehillä tuskin on valtuuksia päättää mitä kaupunki korvaa ja mitä ei? Rakentajan korvausvastuuseen maakaari tuskin enään ylettää? Jos talo painuu puolimetriä,taloviemäri tuskin painuu niin paljon.

Jäsenen antama (26.1.2013 klo:20:41) kommentti

Kysymys on selvästi väärään korkoon rakentamisesta tai sitten viemärin padotuskorkeudesta. Jos padotuskorkeus on oikein (kaupungin ohjeen mukainen) alkaa kaupungin vastuu olla lähellä. Onko se padotuskorkeus selvitetty?


Jäsenen antama (26.1.2013 klo:22:06) kommentti

Selvä tapaus: Kaupunki ei korvaa eikä ole mitenkään vastuussa. Kaupunki ei myöskään mittaa/tarkista viemäreiden korkoja, vaan antaa korot rakentaijlle, joita on syytä noudattaa. 

Jäsenen antama (26.1.2013 klo:22:06) kommentti

Tuskimpa vahinko oli montaa tonnia. paikat kuntoon ja energia muualle

Jäsenen antama (26.1.2013 klo:23:01) kommentti

Jos kaupunki antaa korkeuden,niin eikös siitä määräydy myös viemärin korkeus ? Myös vesilaitos tarkistaa ja hyväksyy Kvv kuvat?

Jäsenen antama (27.1.2013 klo:8:18) kommentti

Ja korkojen noudattamisesta vastaa rakennushankkeeseen ryhtyvä, eli rakentaja itse.

Jäsenen antama (27.1.2013 klo:9:39) kommentti

Juuri niin kuin tuolla edellä sanotaan "Kaupunki ei myöskään mittaa/tarkista viemäreiden korkoja, vaan antaa korot rakentaijlle, joita on syytä noudattaa."

Jäsenen antama (27.1.2013 klo:11:08) kommentti

Kyseisessä tapauksessa korkeudet ja kaadot ovat ilmeisesti olleet kohdallaan ja luonnon lakien mukaiset koska ovat kaksikymmentä vuotta moitteettomasti toimineet,nyt kun p....ka teki juoksun alapuolelle padon

ja lykkäsi tulevat tortut naapurin pesuhuoneeseen ei joidenkin tulkinnan

mukaa ole kyse äkkinäisestä ja arvaamattomasta vesivahingosta vaan halutaan erilaisin verukkein ja toisia syyttelemällä luistella korvausvastuista.

Jäsenen antama (27.1.2013 klo:11:47) kommentti

Todista, arvoisa sähkötesteri!

Jos putkikorot olisivat ollett kohdallaan, niin tuskinpa niitä torttuja olisi tullutkaan, koska taas se on kyseessä vain noin kolmesenttiä. Suoritapa sähkötesteri vähän vähennyslaskua.

Periaatehan on, että se maksaa kelle se maksu kuuluu. Ei vakuutusyhtiö ole hyväntekeväisyyslaitoskaan, jos olisi, niin kuikahan paljon enemmän sähkötesterilläkin olisi niitä vakuutusmaksuja.

Osallistutko mielelläsi tuollaisiin muitten mokien tekemiin hyväntekeväisyystalkoisiin? Minä en vapaaehtoisesti, mutta jos on pakko, niin asia on eri juttu!

Eiköhän tässäkin jutussa ole kysyjän katsottava vain omaan peiliin, jolloin pääsee kaikista vähimmällä.

Jäsenen antama (27.1.2013 klo:12:26) kommentti

On vaikea suorittaa vähennyslaskua kun ei ole numeroita,noin kolme senttiä ei kerro mitään.

Jäsenen antama (27.1.2013 klo:13:07) kommentti

Onhan niitä numeroita paljonkin eli puolimetriäkin. Siinä on numeroita aivan riittämiin. Siis et osaa laskea, mutta osaat osoittaa syyttävän sormesi syyttömille!

Jäsenen antama (28.1.2013 klo:15:31) kommentti

"Noin kolmesenttiä", eikös se ole aika normaali kakkajöötin paksuus, siis helppohan tuosta on laskea että patoja syntyy, kun semmonen menee poikittain putkeen; ja sitten kun on ne korkeudet vielä alakanttiin!
Kovastihan tommonen haraa vastaan, verronkin kun on sattunu vähän wiskiä ottamaan päivää ennen..., siihen sitten vielä paperia ja kalsaritkin ehkä..., ei ihme että tulvii!


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

KIRVESMIEHEN VASTUU?

JOS PALKKAAN KIRVESMIEHEN TEKEMÄÄN SISUSTUSREMONTTIA, NIIN MIKÄ ON HÄNEN VASTUU VIRHETILANTEESSA JA KUKA MAKSAA HUONOSTI TEHDYN REMONTIN TAI VÄÄRIN ASENNETUT KEITTIÖKALUS...

Vastuu

Moi. Kysyn  uuden omakotitalon liesituuletin rikkoutui 3kk kaupan jälkeen laitetakuu oli umpeutunut kenellä korvausvastuu korjauksesta toimi ostettaessa...

Rivitalon raja-aita

Taloyhtiö on kolmen asunnon yhtiö. Kummallakin rajalla on raja-aita. Kaupungin maan ja tontin rajalla on puinen aitalia, jonka korjaus on mennyt taloyhtiön...

Talopaketin asennuksen myöhästyminen

Mikä on talotoimittajan korvausvastuu myöhästyneen talopaketin osalta. Ehdoissa viitataan RTT yleisiin ehtoihin, joiden mukaan toimitaan. Talopaketissamme jouduttiin teke...

Myyjän oikeuksista kiinteistökaupassa?

Kysymyksessä on kuluttajien välinen vanhan kiinteistön kauppa myyjän näkökulmasta katsottuna.Ostaja väittää milloin mitäkin asiaa rakennusvirheeksi (ei muka ole tehty sen...

kuivantilan lattialaattojen irtoaminen alustastaan

Ostimme uuden rivitalo-osakkeen joulukuussa 2005, jonka myimme 2009, ja nyt uudet asukkaat vaativat korvausta alustastaan irti olevien lattialaattojen korjauksesta. Laat...

Kylpyhuoneremontin vastuukysymykset

Olemme teettäneet kylpyhuoneremontin vajaa kaksi vuotta sitten. Nyt talossamme on voimakas kemikaalin haju. Hajun syytä lähdetään selvittäm&...

Mattoliimassa asbestia

Betonilattiassa on linoleumilaattapäällyste, se on kiinnitetty alustaan liimalla joka sisältää asbestia. Rakennuksessa on ollut muutama vuosi sit...

Vesieristys kerrostalossa.

Olisi tarkoitus laajentaa kylpyhuonetta vaatehuoneen puolelle. Pinta-alaa lattialle tulisi noin 9m2 ja seinäpinta-alaa reilu 20m2. Mitähän tälläisen tilan vesieristäminen...

Kuka vastaa ?

Asukas aloittaa kylpyhuoneremontin isännöitsijän luvalla. Tavoitteena uusia kaakelit. Työn aikana löytyy laatan alta vesivahinko, koska tilassa ei ole vesieristeitä (teht...

Kylpyhuoneen vesivahinko

Kylpyhuoneessamme kerrostalossa oli vesivahinko, joka johtui ammeen poistoputken tiivistyksen pettämisestä. Vesivahinko kuivattiin ammattilaisen toimesta. Taloy...

Vesivahinko rivi-taloyhtiössä

Mikäli rivitalo asunnossa tapahtuu vesivahinko, kumpi on korvausvelvollinen asukas vai rivitaloyhtiö?...

ERISTE LATTIAAN

Kylpyhuoneessa , takkahuoneessa ja saunassa oli vesivahinko ja joudutaan purkamaan lattia(piikkaamaan)  ja seuraavaksi laitetaan finnfoam lattiaan.Paljonko on vuoden 2009...

osakeyhtiön vastuu kosteusvahingossa

Yhtiössämme teetettiin pintakosteusmittaus kylpyhuoneissa kaikissa huoneistoissa.Mittauksessa paljastui, että kylpyhuoneemme seinässä suihkun oikealla puolella betonisein...

Kylpyhuoneen katon korjaus- ja korvausvastuu

Hei! Kylpyhuoneen kattopaneeleista tippuu vettä, joka on tullut ulkoa, vesikaton läpi. Korjautamme kylpyhuoneen katon, laitanko laskun taloyhtiölle, millainen on taloyht...

vastuukysymyksiä

Hei!Ostimme parikymppisen talon viime vuonna. Kuntotarkastuksen yhteydessä tuli ilmi, että huopakatto oli tiensä päässä. Asia sovittiin niin, että jo sovittua hintaa koro...

ILMASTOINTIPUTKEN ERISTÄMINEN

Remontoin omistamani omakotitalon alkukesästä 2003.  LVI-työt teki Kuhmon Putkityö tuntiveloitustyönä.  Saunan muuttamisen, puulämmityksestä sähkölämmitteiseksi , yhteyde...

Vesivahinko myydyssä rivitaloasunnossa, kenen vastuu?

Hei, myin hiljattain vuonna -98 ostamani -77 rakennetun rivitalokolmion. Ostaja ilmoitti kylpyhuoneessa olevan vesivahinko, joka johtuu muovimatossa olevasta reiästä (...

vesivahinko ja vastuu

Keväällä 2005 myymästämme asunnosta löytyi n. 3 kk uusien omistajien muuttamisen jälkeen vesivahinko. Vesivahinko oli aiheutunut kylpyhuoneen lattikaivosta puuttuneen kup...

Kenen vastuulle kuuluu

Kylpyhuoneessa vesivahinko, johtunut väärin tehdystä remontista, ostaja reklamoinut myyjälle yli kaksi vuotta hallintaoikeuden siirtymisestä,joten ostaja teettänyt ja mak...

Vesivahinko

Moi! Olohuoneemme valkoiseen kattoon ilmaantui vesivahinko.Ilmoitimme tästä isännöitsijälle ja hän korjautti kattoa,ettei vesivahinko laajenisi.Kattoa korjattiin vain ul...

Lämminvesivaraajan vaihto

Kiitos vastauksesta! Ehkä ei kannatakkaan vaihtaa vielä laitetta. ...Luimme jostain, että näiden käyttöikä olisi  vain15-20 vuotta...

Kodinhoitohuoneen tulvakynnys

Eli määräykset eivät edellytä tuota kynnnystä? ?? Mietin vain, että jos vesivahinko tulee ja pesukoneen vedet valuvat toiseen huoneesee...

eristäminen

talo rakennettu 1983, loppukesästä oli vesivahinko kuivaus kesti 27.8-20.12 ajan jonka jälkeen oli kuukausi ettei tapahtunut mitään rakliike vei...

Pesuhuoneen tulvakynnys

Koska taloyhtiö ei näe mitään virhettä niin miten uskoisin vakuutusyhtiön hyväksynnän mikäli sattuisi vesivahinko. Meillä...