Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Pesukoneen poistovesi vaatehuoneesta kylpyhuoneeseen

Vesi ja viemäröinti

Kysytty: 7.12.2010 klo:12:01
Asuntomme kylpyhuone on hyvin pieni ja haluaisin sijoittaa pesukoneen kylpyhuoneen vieressä olevaan vaatehuoneeseen seuraavasti:- Tulovesiputki vedetään seinän läpi kylpyhuoneesta ja putken päässä olisi pesukoneliitin- Kylpyhuoneen ja vaatehuoneen väliseen seinään on jo upotettu liitäntäviemäri, joka johtaa kylpyhuoneen lattiakaivoon. Liitäntäviemärin päässä on kylpyhuoneen seinällä viemäröintiliitin, jonka kääntäisin vaatehuoneen puolelle samaan kohtaan.
Lvi-suunnittelija väittää, että pesukoneen jätevettä ei saa ohjata toisen tilan lattiakaivoon, vaan se on ohjattava suoraan runkoviemäriin. Runkoviemäriliitos vaatisi kylpyhuoneen lattian auki repimistä, mikä tulisi tarpeettoman kalliiksi. Todettakoon, että rakennusvalvontaviranomainen sallii pesukoneen sijoittamisen tilaan, jossa ei ole lattiakaivoa kunhan koneen alla on vuotoallas.
Olen lukenut Rakentamismääräyskokoelman osa D1:n enkä ole löytänyt sieltä vaatimusta, että pesukoneen jätevesi tulisi ohjata lattiakaivon sijasta suoraan runkoviemäriin. Miten on, voiko pesukoneen jäteveden ohjata viereisen tilan (kylpyhuoneen) lattiakaivoon?

AsukasZ Käyttäjä on mies
Kysymyksiä: 3 kplVirallinen vastaus
Määräystä asiasta ei D1:ssä ole. On tietenkin vaikea asia mennä suunnittelijan ajatusten yli, koska hän tietää koko asian. Asun...

Nähdäksesi vastauksen kokonaan sinun on oltava >>sisäänkirjautunut<< palveluun.
Liity jäseneksi >>tästä<< Jäsenyys on maksuton, eikä velvoita sinua mihinkään.
Jäsenenä voit myös itse kysyä kysymyksen palstalla.


Arvostele vastaus kysymykseen "Vesi ja viemäröinti / Pesukoneen poistovesi vaatehuoneesta kylpyhuoneeseen":
Jäsenen antama (7.12.2010 klo:13:21) kommentti

Jos tuo on taloyhtiössä, tarvitaan taloyhtiön hyväksyntä muutostyöhön etukäteen. Omakotitalossa tuon vähäisen muutostyön voi LVI-asentaja tehdä ilman mitään LVI -suunnittelijaa. Kannattaa kuitenkin sivusta seurata, että asentaja  asentaa kulman oikein paikalleen (eikä esim. kumitiiviste mene ryttyyn jolloin seurauksena on laajamittainen vesivahinko). Työn teettäjänä kuitenkin vastaat tuosta asentajan tekemästä työstä.  
D1 -kokoelmasta en minäkään löytänyt tuollaista rajoitusta. Onkohan tuolla suunnittelijalla väärää tietoa? Hänen pitäisi pystyä näyttämään kyseinen määräys D1 -kokoelmasta. On hyvä lueskella noita säädöksiä itse, ettei teetetä turhia ja kalliita korjauksia.

http://www.korvo.fi/3rakennuslupakynnys/72

Tuolta  erinomaiselta sivustolta voi itse selvittää, tarvitaanko työn tekemiseen omakotitalossa  mitään lupaa tai edes LVI-asentajan pätevyyttä. Niitäkin "asiantuntijoita" on, jotka vaativat ko. työstä kaiken maailman suunnitelmat ja paperit ja todistukset.

Jäsenen antama (7.12.2010 klo:13:56) kommentti

Tee niin kuin itse ajattelet. Hyvä siitä tulee. Sinähän siellä asut eikä se putkarisunnitelija ja toisaalta mitä sinä sillä suunnittelijalla teet? Pyyhi vaikkapa...., jos et asu asoyssä viraitten kanssa.

Jäsenen antama (7.12.2010 klo:15:13) kommentti

Jos luetaan D 1:stä tarkasti, siellä lukee ohjeosiossa4.2.1.3 Ohje,että seuraavat tilat varustetaan lattiakaivolla, 3) huonetilat,joissa on ylitulvimisvaara. Tuosta voi vetää sellaisen tulkinnan,että sinne pitää laittaa lattiakaivo,koska pesukoneessa on ylitulvimisen vaara.

Jäsenen antama (7.12.2010 klo:15:42) kommentti

Jos asuu pelkässä omassa tuvassa, niin se pilkuttelu ja tulkinta on kunkin asia, mutta tietohan lisää tuskaa.

Jäsenen antama (7.12.2010 klo:16:18) kommentti

Juu-u! Rättikoneessa ei yleensä pestä astioita eikä astianpesukoneessa rättejä ts. astianpesukone ei ole rättikone eikä päin vastoin vaikkakin koneita molemmat niinkuin helikopteri ja lentokone.

Jäsenen antama (7.12.2010 klo:19:18) kommentti

Jatketaan vielä: jos laittaa lattiakaivon, niin silloin lattia oltava/kannattaa olla vesitiivis kynnysesteineen, muutenhahan siitä ei ole mitään hyötyä.Kysyjä: tee kuten ajattelet. Älä kerro kenellekään, jos asut siis OK-talossa. Tätähän minä en "lausu ääneen", vaan ajattelen vain.

Jäsenen antama (8.12.2010 klo:10:02) kommentti


Pesukoneen nukkasihtiä puhdistettaessa tulee mikäli sihti on tukossa jopa litrakaupalla vettä lattialle, joten kaukalo koneen alle on tarpeen ja lisäksi vähän suurempikin, esim. laatoitettu kaukalon muotoinen tila koneelle, josta vähäisen vuodon (ei tulvan) veden voi vahinkotapauksessa kauhalla kauhoa pois.

Jäsenen antama (8.12.2010 klo:14:08) kommentti

Olen ilmoittanut muutoksesta isännöitsijälle. Kyseessä on kerrostalo, jossa on menossa putkiremontti (jossa myös kylpyhuoneet tehdään kokonaan uusiksi) ja tuo lvi-suunnittelija on myös koko putkiremontin pääsuunnittelija. Hän ollut väärässä ennenkin. Hän väitti, että vaatehuoneeseen täytyy laittaa lattiakaivo, jos sinne tulee pesukone, rakennusvalvontavirasto ei vaadi lattiakaivoa. Hän on myös perusteli tuon runkoviemäriliitännän RAKMK D1:n kohdalla 4.2.6.1, joka liittyy siihen, miten jäteveden pääsy estetään takaisin koneeseen, ei tulvimisvaaraan.Pesukoneliitäntä on jo toteuttu putkiremontissa kylpyhuoneen puolelle eli on asianmukainen. KH on kuitenkin niin pieni, että sinne ei mahdu pesukonetta ja siksi haluaisin siirrättää jo tehdyn liitännän seinän toiselle puolelle vaatehuoneeseen (jossa meillä olikin pesukone ennen putkiremonttia). Ai, että miksikö liitäntä on jo tehty? Pyysin purkiremonttiurakoijalta tarjousta pesukoneliitännästä vaatehuoneeseen ja hinnaksi olisi tullut 3400 euroa! Se perustui siihen pää/lvi-suunnittelijan väärään tietoon, että vaatehuone olisi pitänyt muuttaa märkätilaksi (rakentaa lattiakaivo, kaadot ja vesieristeet, hakea rakennusluvat, yms). Sillä aikaa, kun hankin todisteita, että pää/lvi-suunnittelija on väärässä, urakoija oli toteuttanut pesukoneliitännät kylpyhuoneeseen.Nyt minusta tuntuu, että pää/lvi-suunnittelija kyykyttää minua, koska osoitin hänen olevan väärässä ja hän yrittää teettä pesukoneliitännän mahdollisimman kalliilla. Eli tästä on tullut arvovaltakiista.Olen harkinnut toisen lvi-suunnittelijan käyttöä, mutta koska tuo putkiremontin lvi-suunnittelija on myös koko remontin pääsuunnittelija, hän todennäköisesti sabotoisi minun käyttämäni suunnitelijan työn. Lisäksi rakennusvalvonta vaatii, että tästä pikkuruisesta muutoksesta tehdään lvi- ja rakennepiirrustukset ja hyväksytetään ennen toteutusta rakennusvalvonnassa. Eli myös rakennusvalvonta kyykyttää minua.Ja typerintä tässä on se, että homma ei vaadi mitään suunnittelua. Kuka tahansa putkimies tekisi työn puolessa päivässä: poraisi reiän väliseinään, työntäisi reikään 20 cm vesiputkea ja irrottaisi tulovesiputken, pesukoneliittimen ja viemäröintiliittimen kylpyhuoneesta seinästä ja ruuvaisi samaan kohtaan vaatehuoneen puolelle.Ja kaikkein typerintä on se, että jos pesukoneliitäntä olisi tehty silloin, kun kylpyhuonetta rakennettiin uusiksi putkiremontin aikana, ainoa ylimääräinen työ (verrattuna siihen, mitä remontissa tehtiin joka tapauksessa) olisi ollut reiän poraaminen KH:n ja VH:n väliseen seinään ja 20 cm putkenpätkän iskeminen siihen eli kustannus olisi ollut 50 - 100 euroa.

Jäsenen antama (8.12.2010 klo:14:13) kommentti

Olen ilmoittanut muutoksesta isännöitsijälle. Kyseessä on kerrostalo, jossa on menossa putkiremontti (jossa myös kylpyhuoneet tehdään kokonaan uusiksi) ja tuo lvi-suunnittelija on myös koko putkiremontin pääsuunnittelija. Hän ollut väärässä ennenkin. Hän väitti, että vaatehuoneeseen täytyy laittaa lattiakaivo, jos sinne tulee pesukone, rakennusvalvontavirasto ei vaadi lattiakaivoa. Hän on myös perusteli tuon runkoviemäriliitännän RAKMK D1:n kohdalla 4.2.6.1, joka liittyy siihen, miten jäteveden pääsy estetään takaisin koneeseen, ei tulvimisvaaraan.Pesukoneliitäntä on jo toteuttu putkiremontissa kylpyhuoneen puolelle eli on asianmukainen. KH on kuitenkin niin pieni, että sinne ei mahdu pesukonetta ja siksi haluaisin siirrättää jo tehdyn liitännän seinän toiselle puolelle vaatehuoneeseen (jossa meillä olikin pesukone ennen putkiremonttia). Ai, että miksikö liitäntä on jo tehty? Pyysin purkiremonttiurakoijalta tarjousta pesukoneliitännästä vaatehuoneeseen ja hinnaksi olisi tullut 3400 euroa! Se perustui siihen pää/lvi-suunnittelijan väärään tietoon, että vaatehuone olisi pitänyt muuttaa märkätilaksi (rakentaa lattiakaivo, kaadot ja vesieristeet, hakea rakennusluvat, yms). Sillä aikaa, kun hankin todisteita, että pää/lvi-suunnittelija on väärässä, urakoija oli toteuttanut pesukoneliitännät kylpyhuoneeseen.Nyt minusta tuntuu, että pää/lvi-suunnittelija kyykyttää minua, koska osoitin hänen olevan väärässä ja hän yrittää teettä pesukoneliitännän mahdollisimman kalliilla. Eli tästä on tullut arvovaltakiista.Olen harkinnut toisen lvi-suunnittelijan käyttöä, mutta koska tuo putkiremontin lvi-suunnittelija on myös koko remontin pääsuunnittelija, hän todennäköisesti sabotoisi minun käyttämäni suunnitelijan työn. Lisäksi rakennusvalvonta vaatii, että tästä pikkuruisesta muutoksesta tehdään lvi- ja rakennepiirrustukset ja hyväksytetään ennen toteutusta rakennusvalvonnassa. Eli myös rakennusvalvonta kyykyttää minua.Ja typerintä tässä on se, että homma ei vaadi mitään suunnittelua. Kuka tahansa putkimies tekisi työn puolessa päivässä: poraisi reiän väliseinään, työntäisi reikään 20 cm vesiputkea ja irrottaisi tulovesiputken, pesukoneliittimen ja viemäröintiliittimen kylpyhuoneesta seinästä ja ruuvaisi samaan kohtaan vaatehuoneen puolelle.Ja kaikkein typerintä on se, että jos pesukoneliitäntä olisi tehty silloin, kun kylpyhuonetta rakennettiin uusiksi putkiremontin aikana, ainoa ylimääräinen työ (verrattuna siihen, mitä remontissa tehtiin joka tapauksessa) olisi ollut reiän poraaminen KH:n ja VH:n väliseen seinään ja 20 cm putkenpätkän iskeminen siihen eli kustannus olisi ollut 50 - 100 euroa.

Jäsenen antama (8.12.2010 klo:14:15) kommentti

Eihän sillä lvi-pääsuunnittelijalla vaimikälie ole mitään valtaa siihen, jos taloyhtiö antaa luvan ja kunta ei vaadi toimenpide- tai rakennuslupaa. Miten hän voi sen sabotoida?Itse en kyllä asentaisi kerrostaloon pesukonetta muualle kuin märkätilaan. Jos se jostain syystä vuotaa, voi tulla aika mittava vahinko ja lasku. Jos muilla on sama ongelma, niin miksette teetä kaikille samantien isompaa kylppäriä ja pienennä vaatehuonetta?

Jäsenen antama (8.12.2010 klo:14:29) kommentti

Rakennusvalvonta vaatii muutospiirustukset, jotka tekee pätevä lvi-suunnittelija ja rakennesuunnittelija ja käy "leimauttamassa" ne rvv:ssä ennen kuin urakoija toteuttaa ne. Erikoista on se, että tässä putkiremontissa on tehty rakennusluvan mukaisiin piirustuksiin paljon muutoksia, mutta mitään niistä ei ole tarvinnut "leimata" etukäteen rvv:ssä, ne leimataan urakan lopuksi. Ainoastaan tämä mitätön muutos vaati ennakkohyväksynnän eli myös rvv kyykyttää jostain syystä. Tästä olen jo tehnyt oikaisuvaatimuksen rvv:lle, mutta en ole vielä saanut vastausta.> Itse en kyllä asentaisi kerrostaloon pesukonetta muualle

> kuin märkätilaanTaloyhtiö hyväksyy pesukoneen asennettavaksi keittiöön, jossa ei ole lattiakaivoa. Ja todettakoon vielä, että vaatehuoneen lattiaan tehtiin vuonna 2006 vedeneristys (Kiilto Krafiber ja päälle keraaminen laatta).>Jos muilla on sama ongelma, niin miksette teetä kaikille

>samantien isompaa kylppäriä ja pienennä vaatehuonetta?a) yhtiössä on 256 huoneistoa ja osassa niistä on putkiremontti jo ohi

b) pelkkä outkiremontti maksaa 25000- 35000 e/huoneisto, siinäkin on nielemistä

Jäsenen antama (8.12.2010 klo:14:52) kommentti

Nyt kysyn hyvin tyhmän kysymyksen: miksi et heti kertonut totuuttasi, vaan annoit oikeastaan, jos ei  täysin väärää tietoa, niin ainaki täysin virheellisell tavalla? Miksi? Sehän ei palvellut Sinua mitenkään.

Kaikesta huolimatta kannattaa tehdä näin (Sinun harkintasi mukaan):
1) Tee nyt niin kuin kyykyttäjät haluavat eli ole asentavinasi tai asenna se pesukoneesi sinne pesuhuoneesesi tai
2) Jatka letkuja ja pistä pesukone pesuhuoneen ulkopuolelle ja alle se kaukalo. Jos joku ihmettelee, niin sano, että "peset pesuhuonetta vielä, jotta se saadaan hyvin pestyksi ja että pesukonetta on turha siirrellä",  tämä vain niin kauan, kun niitä kyykyttäjiä liikkuu huushollissasi tai
3) Älä paljasta niitä pikaliittimillisiä jatkoletkuja ja käytä niitä sitten vain tarvittaessa ja sano, että "pesukonetta saa säilyttää vaikka mh:ssa"
4)Kun kyykyttäjät eivät enää liiku eli ne ovat lopullisesti poistuneet, siis tarkastukset suoritettu (koko talossa), niin tee yksityinen pesukoneen siirto
a) luullakseni se ei onnistu, jos teet ilmoituksen taloyhtiölle eli kyykyttäjät tulevat kuvaan mukaan ja piruuttaan kieltävät
b) tee se komeroon siirto täysin omin voimin hiiskumatta mihinkään. Jos jäät siitä sitten myöhemmin kiinni, niin "ota lakki nöyrästi päästäsi" pyydellen anteeksi ja siirrä pesukone sinne kylppärin oven taakse tai peräti kylppäriin ja sano vakuudeksi "se on nyt siinä".
c) kun vohotus on hiljentynyt, niin siirrä pesukone takaisin komeroosi. Jois Sinulle tulee sitä yksityistä siirtoa tekemään ammattilainen, niin opettele nuo offensiivit siten, että et jatkossa siirroissa tarvitse ulkopuolista rahastajaa.
d) tuon b)-kohdan voit toistaa kuinka monta kertaa se on tarpeen, niin kyllä se siitä
e) Mikä tärkeintä linnaan et joudu, sillä se paikka on täysin hyväksytty, kun siellä on se kaukalo alla ja vakuutusyhtiösi vastaa siten vahingoista, jos ei, niin vaihda yhtiötä, jos kysymykseesi on kieltävä vastaus ko.yhtiöltä.

PS!
"Itse en kyllä asentaisi kerrostaloon pesukonetta muualle kuin märkätilaan."

Eihän tuo ole neuvojan pesukone? Jos ei ole niin mitä tuolla on merkitystä? Ei mitään!

"Jos se jostain syystä vuotaa, voi tulla aika mittava vahinko ja lasku."

Ei syytä huoleen! Neuvojalle neuvo: kts edellä.

"Jos muilla on sama ongelma, niin miksette teetä kaikille samantien isompaa kylppäriä ja pienennä vaatehuonetta? "
Onpas neuvo, kun homma on jo tehty!Jäsenen antama (8.12.2010 klo:15:15) kommentti

> Tuossahan voisi osakas tehdä seinään 5x5 cm:n aukon josta letkut

> saa viedyksi vaatehuoneesta toiselle puolelle.Tämä on itse asiassa varasuunnitelmani, jos tuo 1-suunnitelma ei onnistu. Haluaisin mieluummin siistin ratkaisun, jossa kylpyhuoneen puolella ei seinässä turhaa tavaraa (KH on siis todella pieni!)> Nyt kysyn hyvin tyhmän kysymyksen: miksi et heti kertonut totuuttasi,

> vaan annoit oikeastaan, jos ei täysin väärää tietoa, niin ainaki täysin

> virheellisell tavalla?Sorry, en ymmärtänyt kysymystä: mistä annoin väärää tietoa?> Kaikesta huolimatta kannattaa tehdä näin ...Voisin toki tehdä tuon itse, mutta se vaatisi minulta ylimääräistä työtä. Nyt on nimittäin niin, että varsinainen putkiurakoija tekisi muutoksen (siis liitäntöjen siirron seinän toiselle puolelle + reikäisten laattojen vaihdon KH:ssa) ilman kustannuksia, jos pää/lvi-suunnittelija hyväksyisi sen, että jätevesi ohjataan olemassa olevaa liitäntäviemäriä pitkin KH:n lattiakaivoon (mihin se menisi joka tapauksessa, jos pesukone olisi KH:ssa).Kaikkiaan kyse on siis siitä, että pää/lvi-suunnittelija, osin isännöitsijä, osin urakoija ja rvv ovat kämmänneet ja sen seurauksena minun pitäisi maksaa satoja tai tuhansia euroja tuosta muutoksesta, joka oikein suunniteltuna ja oikeaan aikaan toteutettuna (kun KH oli vielä "auki") olisi maksanut minulle 50 - 100 euroa.Jos nyt saisin tuon pää/lvi-suunnittelijan myöntämään, että pesukoneen jäteveden voi ohjata KH:n lattiakaivoon, tarvittava muutostyö olisi pieni ja putkiurakoija tekisi sen ilmaiseksi.

Jäsenen antama (8.12.2010 klo:15:39) kommentti

Vielä yksi juttu tuosta pää/lvi-suunnittelijasta. Kun kysyin, miksi jätevettä ei saisi ohjata VH:sta KH:n lattiakaivoon, vastaus oli seuraava: "Jos lattiakaivo alkaa tulvia KH:ssä (on tukossa), sitä ei huomaa VH:sta käsin". Eli tyyppi väitti vakavissaan, että kun pesukone on käytössä, joku istuu koko ajan sen vieressä valvomassa, ettei vesi vuoda/tulvi mistään. Se on tietysti selvää, että jonkun pitää olla huoneistossa pesun ajan, mutta että pesukoneen vieressä koko ajan... Aika paksua juttua.

Jäsenen antama (8.12.2010 klo:15:50) kommentti

Niinhän se on, sillä moni muukin aina "haluaisi". Jos kaikki oli vain siitä kiinni, niin sitä ongelmaa ei olisi (lue: ole), mutta saapas näkee, kun kumpi ja kampi tappelevat. Minä veikkaan, että sittenkin Zeppo.Toisaalta, jos tädillä on munat, niin hän onkin setä. Sen voin myöskin sanoa, että ohjeita on annettu ja kun niistä ei ole apua, niin silloin on pantava nyrkki taskuun ja puitava/puristettava sitä kovasti.Kun tuulimylläjä vastaan taistelee, niin silloin on otettava se viekkaus, mutta ei vääryys, käyttöön. Siinä punnitaan se kyvykkyys.

Jäsenen antama (8.12.2010 klo:17:02) kommentti

> Kun tuulimylläjä vastaan taistelee,Tältä se tosiaan tuntuu, mutta vielä en ole luopunut toivosta> niin silloin on otettava se viekkaus, mutta ei vääryys, käyttöön.

> Siinä punnitaan se kyvykkyysJep, tämäkin linja on menossa ja juristini on siinä hyvänä apuna :-)

Jäsenen antama (8.12.2010 klo:17:43) kommentti

No, jopa jo jotakin! Nyt ei ole kyvykkyydestä, saatikka viekkaudesta ollenkaan kysymys, vaan kaukana niistä. Niin nyt ne rahasi menevätkin viemäriin ja se on sitten se parempi paikka! Olkoon! Halleluja! En uskalla sanoa: voi pyhä yksinkertaisuus, joten enpä sano!
Siinä hommassahan ei tonni ja kaksikaan kalahda mihinkään. Kullakin olkoon siis se tyylinsä. Maksoi mitä maksoi!

Jäsenen antama (8.12.2010 klo:19:40) kommentti

> Siinä hommassahan ei tonni ja kaksikaan

> kalahda mihinkään.a) Juristini on tuttu, joka on minulle kiitollisuuden velassa eli voin käyttää hänen palveluitaan ilmaiseksi.b) Hyvä juristi on sellainen, joka ratkaisee tapaukset tuomioistuimen ulkopuolella nopeasti ja tehokkaasti. Ja minun juristini on hyvä juristi.

Jäsenen antama (8.12.2010 klo:19:51) kommentti

Ja se harmauskin vielä! Mitähän ver..ver... sanoisi? Kai ne velvoitteet yhteikuntaa kohtaan myös täytetään! Tottahan toki! Ettei vaan ole täydellistä viemäröintiä. Ei tietenkään.Ne hoidetaan vastaavasti ...ulkopuolella.

Jäsenen antama (9.12.2010 klo:7:29) kommentti

Taloyhtiö ei halua vastuulleen ko. virityksiä. Siksi eivät anna lupaakaan.

Jäsenen antama (9.12.2010 klo:8:47) kommentti

Näin on että taloyhtiön pj. ja hallitus että ovat niin isoja herroja että voivat jopa asettua vastustamaan D1 -määräysten mukaista rakentamista. Ja kyllähän riski kasvaa jos sallitaan yleisesti pesukoneiden sijoittelu vaatekomeroihin. Mutta D1-määräykset eivät kiellä pesukoneen sijoittamista vaatekomeroon ja tavallista pitempiä letkuja myydään ja tarvittaessa tehdäänkin mittojen mukaan, joten tällä periaatteella käyttö on mahdollista pesuhuoneen liitännöistä.

Taloyhtiössä lupaa suunnitelmista poikkeamiseen ei voi tehdä ilman osakkaan lupahakemusta eikä urakoitsijakaan voi toimia ennen kuin taloyhtiö antaa luvan muutokseen. Hyvä juristi ei edes yrittäisi näistä lähtökohdista nostaa juttua.

Jäsenen antama (9.12.2010 klo:9:52) kommentti

Kyse on nyt siitä, että salliiko D1 pesukoneen viemäröinnin viereisen huoneen lattiakaivoon. Olen kysynyt tätä rakennusvalvonnasta ja he kieltäytyvät ottamasta kantaa. Heidän mukaansa ainoa tapa saada rvv:n kanta, on tehdä ensin teettää suunnittelijoilla kalliit piirustukset, joihin rvv ottaa kantaa maksua vastaan.Ongelma on se, että viranomaismääräys (RAKMK D1 4.2.6.1) on epäselvä enkä suostu maksamaan viranomaiselle siitä, että se esittää kantansa tuon epäselvän viranomaismääräyksen tulkintaan. Tätä tukee myös hallintolain § 8.Mitä tulee noihin pesukoneen asennuksen riskeihin, taloyhtiö siis sallii pesukoneen sijoittamisen keittiöihin, vaikka niissä ei ole lattiakaivoa eikä vedeneristystä. Siinä mielessä pesukoneen käyttö keittiössä ja vaatehuoneessa on sama asia. Paitsi että meidän tapauksessa vaatehuoneessa on vedeneritys (tehty sertifioidulla menetelmällä ja materiaaleilla vuonna 2006), veden pitävä kynnys ja pesukoneen alle tulee tietenkin vuotokaukalo. Haluan vielä muistuttaa, että meillä siis oli jo ennen putkiremonttia pesukone vaatehuoneessa yhtiön luvalla, mutta liitäntä jouduttiin purkamaan putkiremontin takia (KH otettiin irti kaikki mikä irti lähtee).Lisäksi taloyhtiön hallituksen pj. suostuu ao. asennukseen, mutta isännöitsijä vaatii kalliiden suunnittelijoiden käyttöä ja maksullista hyväksyntää rvv:ssä. Rakennusvalvontaviraston internet-sivuilla olevan tulkinnan mukaan tällaisen päätöksen voi tehdä taloyhtiö.Mitä tulee noihin lupahakemuksiin, yhtiössä on siis menossa putkiremontti ja mihinkään muihin osakkaiden haluamiin muutoksiin tai urakoijan tekemiin muutoksiin (rakennuslupaan nähden) ei ole tarvittu etukäteislupaa rvv:stä. Kaikki muut muutokset leimataan muutoskuvien kanssa yhtenä nippuna urakan lopussa. Tämä on rvv:n tarkastajan mukaan normaali käytäntö isoissa rakennushankkeissa.

Jäsenen antama (9.12.2010 klo:10:09) kommentti

Tapelkaa! Myös viisaampi väistää tarvittaessa, kun se auttaa lopputulokseen pääsyä tavalla tai toisella. Täällä tuomioistuin-turpakäräjillä sen käsittely on halpaa, mutta halvalla ei hyvää saa. Onhan se ainakin terapiaa tai muuta joogaa!

Jäsenen antama (9.12.2010 klo:10:29) kommentti

Hallituksen pj. on pestannut isännöitsijän hoitamaan homman. Isännöitsijä on vastuussa siitä että hänen toimintansa kestää tarkastelun myös jälkikäteen. Ilmeisesti ei halua ottaa mitään riskejä. Tuo aikaisempi lupa ei enää ole voimassa uudessa tilanteessa. Ja on myös niin että osakas vastaa tällaisista ylimääräisistä itse tekemistään lisäyksistä ja niiden kunnossapidosta. Yhtiöllä ei ole velvollisuutta kunnostaa entiselleen tuota ylimääräistä lisäystä, vaan riittää alkuperäinen taso.

Jäsenen antama (9.12.2010 klo:10:44) kommentti

Isännöitsijä ei voi päättää, että pitää olla rvv:n luvat, jos kerran taloyhtiön hallitus ei vaadi. Isännöitsijä ei päätä, mitä hallitus tekee, vaan toisinpäin.

Jäsenen antama (9.12.2010 klo:11:26) kommentti

Se on selvä, että yhtiö ei vastaa tämän muutoksen kustannuksista. Se on myös selvää, että vastuu muutoksesta on osakkaalla, ei yhtiöllä. Olen tarkastanut vakuutusyhtiöstä, että jos asennus tehdään haluamallani tavalla ja vaatehuoneessa tapahtuu äkillinen vesivahinko, kotivakuutus korvaa minun vahinkoni ja vastuuvakuutus muille aiheutuneet vahingot.Se on totta, että tässä on kyse vastuun väistelystä. Isännöitsijä siirtää vastuun suunnittelijalle, suunnittelija siirtää vastuun D1:lle (ja tulkitsee sitä väärin/yli), rakennusvirasto siirtää vastuun suunnittelijalle ja urakoija siirtää vastuun taloyhtiölle ja taloyhtiö on siirtänyt vastuun isännöitsijälle (hänelle tehdään muutosilmoitukset). Ja kaikki vaativat varmuuden vuoksi ydinsodankestävää ratkaisua silloinkin kun vähempi riittäisi ja osakkaan odotetaan maksavan kiltisti.Se hyöty tästä keskusteluketjusta on ollut, että kukan ei ole ollut sitä mieltä, että suunittelija olisi oikeassa D1:n tulkinnassaa. Tästä on hyvä jatkaa prosessia eteenpäin.Kaikille epäiljöille todettakoon, että oman etuni nimissä haluan hoitaa tämän liitäntäasian turvallisesti ja kaikkien sääntöjen mukaan. Nyt on vain kyse siitä, mikä on näiden sääntöjen oikea tulkinta. Tähän mennessä olen saanut kaikki osapuolet (suunnittelija, isännöitsijä, rvv, urakoija) kiinni vähintään yhdestä väärästä/tarkoitushakuisesta tulkinnasta. Ainoastaan hallituksen pj:llä on puhtaat paperit. Täytyy varmaan vielä hakea hallituksen virallinen kanta asiaan.

Jäsenen antama (9.12.2010 klo:11:55) kommentti

Ap:na palkkaisin oman lvi-suunnittelijan. Ne piirustuksete eivät montaa satkua maksa. Kyse on kuitenkin hyvin yksinkertaisesta asiasta ja pienestä kohteesta (ei vie paljoa aikaa).

Jäsenen antama (9.12.2010 klo:12:59) kommentti

> Ap:na palkkaisin oman lvi-suunnittelijan.

> Ne piirustuksete eivät montaa satkua maksaTämä on yksi vaihtoehto, jota olen harkinnut. Tosin ensin niin, että pyytäisin vain lyhyen konsultaation eli kysyisin "Voiko pesukoneen jäteveden ohjata VH:sta KH:n lattiakaivoon vai täytyykö se ohjata runkoviemäriin?" (vastaus tähän kysymykseen on villakoiran ydin).Onko kellään tietoa, paljonko lvi-suunittelija veloittaisi tuohon kysymykseen vastaamisesta kirjallisesti?Putkiurakan pääsuunnittelija vaatii sekä lvi-suunnittelijan että rakennesuunnittelijan piirustukset muutoksesta ja ne tosiaan maksaisivat varmaan vähintään satoja euroja. Mutta, jos viemäröinnin voi hoitaa lattiakaivoon, se ei vaadi mitään suunnittelua, koska viemäröinti on jo toteutettu putkiremontin yhteydessä. Ainoa työ olisi olemassa olevan tulovesiputken vieminen KH:n seinän läpi VH:een ja KH:n seinässä olevan viemäröintiliittimen siirtämisen VH:n puolelle. Tämä on siis työ, jonka kuka tahansa putkimies osaa tehdä ilman suunnittelua ja työhön menee korkeintaan 2 - 3 tuntia.Jos tämän työn suunnittelusta täytyy maksaa satoja euroja ja siitä että suunnittelijat menevät esittämään piirustukset rvv:oon täytyy maksaa 100 - 200 euroa ja rvv veloittaa vielä n. 200 euroa, puhutaan vähintään 1000 euron kustannuksesta. Ja itse muutostyö maksaisi 100 - 200 euroa. Kyllä tässä joku on pielessä, jos suunnittelu ja viranomaiskustannukset ovat moninkertaiset verrattuna toteutuskustannuksiin.

Jäsenen antama (9.12.2010 klo:13:15) kommentti

Kun seuraavassa yhtiökokouksessa annat suostumuksesi ryhtyä hallituksen jäseneksi ja sitten edelleen suostut puheenjohtajaksi niin jatkossa pääset helpommalla.

Jäsenen antama (9.12.2010 klo:13:36) kommentti

Hyväksyyköhän muut!

Jäsenen antama (9.12.2010 klo:13:47) kommentti

Zeppo vaikuttaa viksulta ja aikaansaavalta, joten asia riippunee vain hänen suostumuksestaan.


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

liian vähän kaatoa(ko)

Meillä pesukoneen poistovesi menee samaan viemäriin kuin saunan vedet.Ongelmana on että pesukonetta käytettäessä vesi nousee saunan viemäristä lattialle eikä mene kunnoll...

saunan ja kylpyhuoneen lattiakaivot

Meillä on suihkutilassa vesilukollinen lattiakaivo ja saunassa kuivakaivo. Pesukoneen poistovesi nousee saunan lattialle aiheuttaen sinne lammikon joten olemme tukkineet...

viemärin tuuletusputki

vuonna 1975 rakennettu yksikerroksinen talo, jossa muoviset viemäriputket. Kysymys voiko kylpyhuoneenlattian nurkasta tulevaanja katon läpi nousevaan viemärin tuuletusput...

Pesukoneen vesi suoraan porakaivosta

Haltuumme on tulossa vanha talo, jossa mukavuudet ovat vain sähkö ja sähköpumpulla varustettu porakaivo pihassa. Pohdimme, miten saisimme pesukoneen käyttöön yksinkertais...

Suihkutila ilman lattialämmitystä

Hei,Huoneistoomme (kerrostalo) on v. 2006 rakennettu laatoitettu (seinät ja lattia) suihkutila, jossa ei ole lattialämmitystä. Oletamme kuitenkin, että laattojen alla on...

Osakehuoneiston kauppa, korvaako myyjä jääkaapin?

Hei!Ostimme huoneiston perikunnalta, ja huoneiston esittelyn teki yksi osakas. Hän sanoi, että jää-viileäkaappi on kunnossa ja että se on vain muutaman vuoden vanha. Mutt...

Karmea haju keittiön lavuaarista

Putkimies käynyt tutkimassa,vesilukko toimii ja lisäksi astiapesukoneen poistovesi tulee samaan rykelmään.Onko mahdollista että tapahtuu jotain takaisinvirtausta hajuluko...

uusi lattialämmitysmatto vanhan lämmityksen päälle

meillä on vanha kaakeloitu lattialämmityksellinen lattia mitä ei haluais purkaa vaan ajatelimme laittaa uuden lämmitysmaton lattialämmitystasoiteella siihen päälle ja sen...

Saunan puulattian pinnoitus

Meillä on kesäkäyttöinen, pilareille perustettu hirsisauna, jonka tiivistetty lautalattia on kestänyt vedellä lotraamiset jo 34 vuotta tehokkaan tuuletuksen avulla.Poisto...

kosteusvaurio, kenen vastuu?

Ostimme vuosi sitten rivitalo-osakkeen johon myyjä on tehnyt kylpyhuoneremontin 80-luvulla! Nyt kylpyhuoneeseen hyökkäsi lentomuurahaiset, jonka seurauksena avasimme saun...

kosteusvaurio, kenen vastuu?

Ostimme vuosi sitten rivitalo-osakkeen johon myyjä on tehnyt kylpyhuoneremontin 80-luvulla! Nyt kylpyhuoneeseen hyökkäsi lentomuurahaiset, jonka seurauksena avasimme saun...

Kylpyhuoneremontti, metallikehikko ja ovi

Kerrostalomme on rakennettu vuonna 1975. Nyt suunnitellaan perinteisellä tavalla toteutettavaa putkiremonttia, jonka yhteydessä kylpyhuoneesta puretaan alkuper&...

Pesukoneen vesijohto ja viemäri

Suunnittelemme kylpyhuoneremonttia. Kylpyamme pois ja suihku tilalle. Lattiakaivo on nyt ammeen ja käsialtaan välissä. Se jää paikoilleen. Ongelmana miten saada pesukonee...

Vaatehuoneesta kodinhoitohuone

Voiko kerrostaloasunnon vaatehuoneesta tehdä kodinhoitohuoneen eli sijoittaaa pesukoneen ja kuivauskaapin sinne? Mistä lupaa kysytään, kestääkö mahdollisen luvan saamine...

Kellarin vedet

Talossamme on rakennettu kellari,n 1,5 m syvä...vaatehuoneesta pieni luukku..kellari on kaivon rankaan kokoinen....nyt kellarin pohjalla on 10 cm vettä...monet ovat sanon...

Tuloilmaventiili

Ostimme 1977 rakennetun talon. Talossa hiuppuimuri, mutten ole löytänyt lainkaan tuloilmaventiilejä. Mitä teen. Poistoventtiilit löytyvät suihkusta, saunasta, vaatehuonee...

Saunasuunnitelma kerrostalohuoneistoon

Hei. Tarkoitus on rakentaa kerrostalohuoneistoon (rv. 1968) vaatehuoneen tilalle sauna. Tämä edellyttää tietenkin saunasuunnitelman tekoa ja kysymys kuuluukin että mitä s...

väliseinän siirtämisen kustannukset

Suunnittelen vaatehuoneen suurentamista /muutostyötä siten, että toinen päätyseinä, jossa ovi, siirrettäisiin n.30cm eteisenpuolelle. Kyseessä ei ole kantavat seinät. Lis...

Poisto iv kanavat

Onko mitään järkevää selitystä minkä vuoksi omakotitaloon on laitettu jokaiseen makuuhuoneeseenkin poisto venttiilit?  Ilmanvaihto...

Saunan ilmanvaihto

Sauna on rakennettu vaatehuoneeseen kylpyhuoneen viereen.Osa vaatehuoneesta on jätetty entiseen käyttöön. Sauna on rakennettu 80-luvulla kerrostaloasu...

Hätäpoistumistie

Suunnittelemme 1 kerroksista omakotitaloa. Päämakuuhuoneeseen johtaa kaksi ovea. Vaatehuoneeseen ja makuuhuoneen välissä ei ole ovea. Vaatehuoneesta o...

Makuuhuoneen teko kellarikerroksen varastoon

Onko kellarissa sijaitsevasta vaatehuoneesta/varastosta makuuhuoneen tekeminen aina luvanvarainen homma tai voiko olla huono idea jostain muusta syystä. Sijaitsee pa...

Lattiakaivo pesukoneen alle?

Rouva haluaisi uudisrakennuksen kodinhoitohuoneeseen 30x30 kokoista kaakelia. Tämän kokoistahan on vaikea laittaa tilaan, johon pitää tehdä lattiakaivolle kaato lattiaan....

kupariputki pesukoneen viemärinä

Kestääkö kupariputki pesukoneen viemäriputkena?....

Kylpyhuoneen pistorasian paikka

Sähkömies on asentanut pesukoneen kannellisen vikavirtasuojalla varustetun pistorasian 120 cm:n korkeudelle lattiasta ja 40 cm:n etäisyydelle suihkukaapin seinästä (suihk...