Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Käyttöveden kierto lämmittää myös kylmän veden

Vesi ja viemäröinti

Kysytty: 4.8.2011 klo:9:55
Terve,

meillä on autotallissa sijaitsevassa pannuhuoneessa kiertovesipumppu mikä toistaiseksi kierrättää käyttövettä talon kahdella jakotukille (ylä ja alakerta) koko ajan. Autotallista taloon on kanaalia n. 10 metriä.

Kuumaa vettä onkin tällä järjestelyllä saatavissa hyvin nopeasti, mutta haittapuolena on että myös kylmä vesi lämpiää. Etenkin kun veden käyttö on vähäistä, näyttäisi että kuumuus siirtyy myös kylmälle puolelle. Tämä aiheuttaa tietty sen että kun tarviikyömää vettä,niin hanaa joutuu pitämään päällä pitkään. Pannuhuoneessa on Oraksen syöttösekoitusventtiili, ja senhän pitäisi käsittääkseni estää ainakin se että kuuma vesi ei missään tilanteessa suoraan pääse "kiertämään" ja sekoittumaan kylmään veteen?

Mietinkin että johtuuko kuumeneminen käytännössä johtumisesta, koska kuumuushan kyllä kupariputkea pitkin tehokkaasti leviää. Pannarissa kun kokeilee sekoitusventtiilille tulevaa kylmän veden syöttöä, niin se on kyllä hyvin kuuma sekoitusventtiilin vierestä. Onko hyviä vinkkejä miten tämän voisi estää? Auttaisiko esim. se että pistää käyttöveden kiertoon kellokytkimen että kuumaa vettä ei kierrätetä koko ajan? Vai pitäisikö tuo sekoitusventtiilin lisäksi olla kylmälle vedelle yksisuuntaventtiili tms, mutta sekään ei tietty tuota johtumista poista...

t.Pekka

MazterI Käyttäjä on mies
Kysymyksiä: 3 kplVirallinen vastaus
Kokonaissäästön kannalta on tarkoituksenmukaista laittaa lämpimän käyttöveden kiertoon kellokytkin. Tämä ei kuitenkaan vähennä kylmän veden lä...

Nähdäksesi vastauksen kokonaan sinun on oltava >>sisäänkirjautunut<< palveluun.
Liity jäseneksi >>tästä<< Jäsenyys on maksuton, eikä velvoita sinua mihinkään.
Jäsenenä voit myös itse kysyä kysymyksen palstalla.


Arvostele vastaus kysymykseen "Vesi ja viemäröinti / Käyttöveden kierto lämmittää myös kylmän veden":
Jäsenen antama (5.8.2011 klo:0:53) kommentti

Käytännössä tuo eristäminen on mahdotonta koska putket kulkevat autotallista taloon valmiissa 4 reikäisessä "kanaaliputkessa". Eli semmoisessa missä uretaanin sisällä kulkee 4 kappaletta putkia joista kaksi on lämmitykseen ja kaksi kuuman käyttöveden kiertoon. Sinällään kyllä kylmävesiputki itsessään tulee eri reittiä tuosta irrallaan eli tuolla matkalla se lämpeäminen ei tapahdu. Käytännössä ainoa missä putket toisiaan voi lämmittää on pannuhuoneen pää, koska kaivolta tuleva vesi haaroitetaan siellä sekä taloon että pannuhuoneeseen. Eli itse epäilisin että kuumuus johtuu sekoitusventtiililtä kylmän veden syöttöön ja etenee sitä kautta haaroitukseen ja talon kylmävesipuolen letkuun. Pannuhuoneessa ko putkien ympärillä n vain yksinkertainen semmoinen sollumuovieriste tms.

Jäsenen antama (5.8.2011 klo:16:42) kommentti

No jos putki menee maan alla erillään, niin voiko se lämmetä muualla kuin pannuhuoneessa tai talossa sisällä. Eli paranna niiden kohtien eristystä, joissa vesi voi lämmetä, niihin lienee pääsee käsiksikin.

Jäsenen antama (6.8.2011 klo:9:39) kommentti

Onko oma kaivo vai kunnanvesi?

Jäsenen antama (6.8.2011 klo:11:28) kommentti

Missä kulkee jakotukilta eteenpäin menevät putket?

Jäsenen antama (6.8.2011 klo:11:31) kommentti

Laita ylimääräinen yksisuuntaventtiili kylmän putken syöttöön, eli siihen kohtaan missä haara lämpimän veden syöttöön.

Mitäköhän merkitystä sillä jos oma kaivo tai kunnallistekniikka?

Jäsenen antama (6.8.2011 klo:16:11) kommentti

Vinkki: Laita jääkaappiin vesiastia niin saat aamulla kylmää juotavaa tai  ota olvia.     

Jäsenen antama (6.8.2011 klo:18:05) kommentti

"Mitäköhän merkitystä sillä jos oma kaivo tai kunnallistekniikka?"Valistetaanpas tai sitten ei!Onhan sillä maksaako pelkästään pumppauksen sähkön vai veden, mutta se poisto saattaa olla arvokaskin (omassa systeemissä), jos se hanasta laskettu vesi menee umpikaivoon.

Jäsenen antama (6.8.2011 klo:19:48) kommentti

jos on kunnanvesi niin silloin ei ole paisuntasäiliötä. Jos kaivovesi ja paisuntasäiliö saunassa lauteiden alla niin varmasti tulee aamulla lämmintä vettä kunnes paisunta-astian vesi on vaihtunut:)

Jäsenen antama (6.8.2011 klo:20:09) kommentti

Onko sauna päällä yötä päivää? Mistä oletat että PAINESÄILIÖ on saunan lauteiden alla? Ja kuka halavattu sen sinne laittaisi ensinkään?

Jäsenen antama (6.8.2011 klo:20:11) kommentti

Mikä ihmeen "paisuntasäiliö"? Ja vielä "saunassa lauteiden alla"? On ihme viritys, jos kylmävesikin tarvitsee "paisuntasäiliön".Onkohan "asiantuntijamme" nyt hieman unessa vielä? Kannattaa herätä!

Jäsenen antama (6.8.2011 klo:21:23) kommentti

No mun talossa(mökki) oli ainakin rakennettu se paisuntäsäiliö vai mikä ihmeen paineenvaraaja se onkaan niin saunanlauteiden alle ja saunassa lattialämpö päällä ja sen päällä se purkki niin kyllä aikas lämmintä vettä sai joka aamu laskea. Sitten siirsin sen purkin samaan kaivantoon porakaivon kanssa niin jo vesi pysyy viileänä.


Jäsenen antama (6.8.2011 klo:23:03) kommentti

Oma vesi on, eli ei kunnallista ja putsaus tapahtuu pienpuhdistamossa. Eli koko episodissa ei niinkään ole kyse kustannuksista vaan käyttömukavuudesta.Vesikierto kuumassa käyttövedessä on toteutettu siten että vesi kiertää ainoastaan jakotukeille asti. jakotukit on sitten ylä- ja alakerrassa, mutta putkivedot niistä on mak 5 metriä eespäin ja kierto ei tosiaan mene tukkia kauemmas. Jakotukilta eespäin menevät putket menee ihan "normaalisti" rakenteessa alakautta kohteeseen.Alakerran jakotukki on lämpökanaalin päässä, eli siihen asti putket on hyvin eristetty. Jakotukkien väli (ala- ja yläkerta) eristys ei ole kovin hyvä, mutta noin niinkuin perstuntumalla tai paremmin kädellä, putket ei kyllä siinä lämpiä vaan nimenomaan se tapahtuu pannuhuoneessa.Ja nyt empiiristen kokeiden perusteella, jos pistän kierron pois, ei lämpeämstä tietty tapahdu, mutta jos kierto on alkaa kuumuus johtua siitä sekoitusventtiililtä kylmän veden syöttöön ja sitä kautta talolle asti. Ts. vesi putkessa kuumuu. Alkuperäinen idea mulla oli kuten ThePutkari tuolla kommentoi että laittaisi ylimääräisen yksisuuntaventtiilin. Minua kun askarruttaa onko mahdolista että kun kierto on jatkuva niin osa kierron voimasta menisikin väärään suuntaan tuossa sekoitusventtiilissä ja pääsee siten kylmään veteen...
Jäsenen antama (6.8.2011 klo:23:05) kommentti

Larmatin: oliko siis paremminkin painesäiliö siellä eikä paisuntasäiliö? Painesäiliö on porakaivon kaivannossa meillä ja paisari pannuhuoneessa, mutta paisuntasäiliö ei kyllä käyttöveteen vaikuta...


Jäsenen antama (7.8.2011 klo:1:58) kommentti

Jatka empiirisiä kokeita ja kerro mihin tulokseen päädyit.    

Jäsenen antama (7.8.2011 klo:8:11) kommentti

No mulla uudessa talossa tapaus numero 2:Siellä on kuumanveden kierto,en ole viellä rakennusvaiheessa pitänyt varajaa kovin kuumana joten en huomannut ongelma. Sitten kerran kokeilin laittaa varaajan kunnolla kuumaksi (jäspi 1800l),yllätys oli melkoinen kun huomasin että pannuhuoneessa oleva rätinpesulavuaarin hana jonka sain kaverilta kun ne uusi hanoja oli kuuma kuin hella kuokku vaikka vettä ei laskettukkaan. hana jäähtyi kun kuumanveden kierron otti pois päältä.

Tutkittuani (autonkorjaaja kun olen) päädyin siihen että hanassa pystyy kiertämään kuumavesi takaisin kylmälle puolelle kun hana on suljettu!

Nyt on uusi hana odottavassa sen asennusta.

Voisiko sulla olla samasta kyse eli joku hana vuotaa kuumanveden kylmälle puolelle?

Jäsenen antama (7.8.2011 klo:8:19) kommentti

"Tutkittuani (autonkorjaaja kun olen) päädyin siihen että hanassa pystyy kiertämään kuumavesi takaisin kylmälle puolelle kun hana on suljettu!"

Ei pysty, jos järjestelmä on oikein tehty ja yksisuuntaventtilit ovat kohdillaan, joten haukkunet väärää puuta.

Jäsenen antama (7.8.2011 klo:8:24) kommentti

No kyllä mun hanassa pystyy kun ei ole yksisuunta ventiileitä missään.

Eikös voisi olettaa että hana olisi tiivis kuumalta puolelta kylmälle puolelle kun hana on kiinni?

Jäsenen antama (7.8.2011 klo:9:59) kommentti

Siis järjestelmä järjetön. Hoi!Hoi! Mitään ei tehdä oletuksilla ja luuloilla. Jos tekee, niin järjetön tulee.

Jäsenen antama (7.8.2011 klo:10:05) kommentti

Oraksen joissakin termostaattihanoissa on sisäänrakennetut yksisuuntaventtiilit, jotka saattavat falskata.

Jäsenen antama (7.8.2011 klo:10:09) kommentti

Josko se hana onkin  sekoittaja?    

Jäsenen antama (7.8.2011 klo:10:11) kommentti

Kaikki yksisuuntaventtiilit saattavat falskata, jos ne on sopivasti"pikeentyneet/kuluneet/syöpyneet/likaantuneet". Jos näin on, niin silloinkaan järjestelmä ei ole kunnossa.

Jäsenen antama (7.8.2011 klo:12:06) kommentti

"Oraksen joissakin termostaattihanoissa on sisäänrakennetut yksisuuntaventtiilit, jotka saattavat falskata."varmaankin tästä on mun tapauksessa kyse mutta voisiko sama olla alkuperäisellä kysyjällä?

Jäsenen antama (7.8.2011 klo:13:12) kommentti

Asia selvinnee kun aamulla ennen veden juoksutusta tunnustelee vesipisteiden sekoittajien/´hanojen` lämpötilaa tai illalla sulkee kalustesulun lämmin tai kylmä. 

Jäsenen antama (7.8.2011 klo:13:26) kommentti

Juuripa tästä on mulla kyse. Eli se sekoittaja (johon tulee kylmän syöttä) päästää kierron ollessa päällä veden myös takaisin kylämälle puolelle. Kyseessä on Oraksen nikale, jossa on yhtenä osana yksisuuntaventtiili mikä ei nyt vain toimi. Takuuhommiksi menee eli ko murkula (tai sisähilut, en niin tarkasti tunne onnistuuko) vaihtoon.


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

lämpimän käyttöveden kierto - kannattaako asentaa putkiremontin yhteydessä?

Hei,Meille on tulossa Uponorin putkiremontti jossa koko talon käyttövesiputkisto uusitaan (Uponorin komposiittiputki). Olemme ajatelleet asennuttaa myös lämpimän käyttöve...

Lämpimän käyttöveden kierto

Millainen on periaatteeltaan lämpimän käyttöveden kierto? Onko kannattavaa tehdä esim. pientaloon, jos on maalämpöpumppu ja varaajan ja etäisimmän kulutuspisteen välinen...

Pyyhepatteri

Asennetaanko kuumaan käyttöveden kiertoon tulevat pyyhekuivaimet omaksi haarakseen kiertojohtoon vai voiko kierto mennä patterin kautta?...

Lämmin käyttövesi

Onko ohjearvoa lämpimän käyttöveden minimilämpötilalle liittyen mahdollisesti bakteereihin, jos on, onko se oleellista silloin kun käyttövesi lämmitetään kierukassa eikä...

kylmän veden lämpötila

Asun v 2009 rivitaloyhtiössä.Yhtiöön kuuluu kaksi 6 huoneiston rivitaloa.Molemmissa taloissa on ongelmana kylmän veden lämpötila.Itse asun päätyhuoneistossa. Kylmä vesi o...

lämpimän käyttöveden kierto ja tilapäinen pysäytys

Mitä mieltä olette, kannattaako esim. pidemmän lomamatkan aikana talvella laittaa lämpimän käyttöveden kierto kokonaan pois päältä energian säästämiseksi? Onko haittavaik...

vedensekoittaja

suihkun-sekoittajasta virtaa kylmävesi kuumanveden puolelle . mikä on vikana.? kuuman veden putkeen on kytketty käyttövesipatteri josta kyseinen ongelma tuli esille kun...

Öljykattilan vaihto

Hei, kysy´mys liittyen öljykattilan vaihtoon. Entinen kattila on Jämä Miniter Focus vm. -76 ja siinä hormiliitäntä kattilan takana alhaalla, josta noin 70 cm yhteellä lii...

Lämpimänkäyttöveden kierto ja sähkönkulutus

Hei talossamme on lämpimän käyttöveden kierto, pitkän putkivedon takia varaajalta suihkuun ja keittiöön.Kokeilin huvikseni paljon sähkönkulutus laskee näin kesällä, jos k...

Epätasainen lattialämpö

Hei,Perustiedot:-83 valmistunut kaukolämpötalo-Ilmalämmitys käyttövedellä-Kylpyhuoneessa lattialämmitys käyttövedellä-Lämmönsiirrin uusittu 2007. Vain yksi lämmityspiiri,...

Lämmityksen lisääminen/uudistaminen

Kuinka järkevää maalämmön tekeminen on omakotitaloon.Pinta-ala 200 neliötä.Nykyinen lämmitys varaava sähkölämmitys kaapeleilla.Talossa varaava takka ja ilmalämpöpumppu.Sä...

Varaajan toiminta

Minulla on varaava sähkölämmitys ja laitteisto alkaa olla jo aika vanha. Nyt siitä on ilmeisesti vioittunut yksi vastus ja yölämmityksen aikana kuluu sähköä vain kaksi ko...

Onko hyötyä liittää 2500 l keskuskattilan lisäksi 230 l lämminvesivaraajaa?

Toisessa rakennuksessa sijaitsee 2500 litran puu/sähkölämmitteinen lämminvesivaraaja. Joka lämpenee suurimmaksi osaksi sähköllä. Lämmittää käyttöveden ja lämmityksen.  Ja...

onko järkee vai ei

hei. asumme vuonna -84 rakennetussa omakotitalossa jossa on varaava vesikiertoinen sähkölämmitys(yösähkö). meillä on pannuhuoneessa 2000l varaaja jossa lämpiää myös käytt...

Lämminvesi??

Talonyhtiössämme on öljylämmitys. Vesimaksun maksamme vain kylmän veden kulutuksen mukaan. Olisinkin kysynyt montako prosenttia pientaloyhtiössä suurinpiirtein lämmitysku...

Hidas lämpimän veden tulo

Kysymykseeni saamaani vastausta vielä haluaisin selventää ja jos mahdollista kertoa yksityiskohtaisemmin mikä voisi olla vikana?Talo on rakennettu 80-luvun alkupuolella....

Viemäri ja kylmä vesi piharakennukseen

Asuintalon pannuhuoneesta vedän viemärin ja kylmän veden piharakennukseen.Rakennan sinne wc ja suihkutilat.Saanko vuokrata piharakennuksen?...

Autokatoksen lattia

Kylmän autokatoksen betonilattia murenee ilmeisesti pakkasen, veden, tiesuolan ja auton nastojen yhteisvaikutuksesta. Mitä tehdä?...

Takka ja vesikiertoinen lattialämmitys

Hei! Hirsitaloomme on LVI-suunnittelijan ehdotuksesta tulossa tulisijan sisään muurattava lämminvesivaraaja, joka lämmittää sekä käyttöveden, että koko talon vesikiertoi...

Lattialämmityksen vastapaine

Vesikiertoisen lattialämmityksen paisuntasäiliö on 16 litraa, minkälainen paine siellä on oltava ja onko lattiapiiristä oltava silloin paineet pois, kun vastapaine säiliö...

pihasauna nykyaikaiseksi

ideoita pihasaunan nykyaikaistamiseksi.olis tarkoitus saadaa lattia lämpöiseksi ja suihu toimimaan saunaan tulee tällähetkellä kylmävesi ,onko sellaista yhdistelmää joka...

maalämpö

Suunnittelemme uuteen taloomme lämpöässän V-mallin maalämpöpumppua. Edustaja vakuuttaa, että sähköä tarvitaan vain koneen pyörittämiseen ja maasta saatava lämpö riittää l...

saneerauslaasti

Olisi kylmän autotallin harkkosokkelia pätkä vielä, (tallin sisällä) "slammaamatta". Saako saneerauslaastista millään pikkupakkasenkestävää? Periaatteessa tallia voisi lä...

Lattialämmitys

Maalämpöpumppu 7 kw lämmittää talon ja käyttöveden, (carrier c7). Pumppu on kytketty suoraan jakotukkeihin, lisäpumppua tai ohitusputkea ei ole. Talossa on huonetermostaa...

Lattialämmitysvuoto?

Vesikiertoinen lattialämmitys kytkettiin n. 1,5kk sitten. Suunnilleen samoihin aikoihin alkoi yhden huoneen alapuolella, tuulettuvassa tilassa/kellarissa ontelolaatan ala...