Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Alipaine ja vessan haju

Vesi ja viemäröinti

Kysytty: 30.12.2010 klo:11:19
Vessassa haisee lattiaan menevästä pesukoneen poistovesiaukosta ja lavuaarista sellainen kostean viemärin haju. Katolle menevä tuuletusputki on puhdistettu viemärinavausjousella, ei ollut tukossa. Voiko alipaine tehdä tämän eli vetää sitä hajua viemäristä? Valmetin Kotilämpökone hoitaa lämmityksen ja ilmanvaihdon, olisiko siinä koneessa jotain vialla?

Vessassa ei ole lattiakaivoa, vaan lavuaari ja pesukone menevät putkilla lattian alle...Virallinen vastaus
Oletan, että molemmissa putkissa on hajulukko. Muuten putkista on suora yhteys viemärin. Vaikka viemärin tuuletusputki on auki, esimerkiksi pytyn tyhje...

Nähdäksesi vastauksen kokonaan sinun on oltava >>sisäänkirjautunut<< palveluun.
Liity jäseneksi >>tästä<< Jäsenyys on maksuton, eikä velvoita sinua mihinkään.
Jäsenenä voit myös itse kysyä kysymyksen palstalla.


Arvostele vastaus kysymykseen "Vesi ja viemäröinti / Alipaine ja vessan haju":
Jäsenen antama (30.12.2010 klo:13:34) kommentti

Kannattaa ensi alkuun uusia lavuaarin hajulukko/poistoputki. Toinen likaisempi vaihtoehto on purkaa hajulukko ja putket sekä pestä hyvin kaikki töhnä pois pulloharjalla.

Jäsenen antama (30.12.2010 klo:14:55) kommentti

Vessan hajulukko ei haise, vasta sitten, jos sitä kautta imetään ilmaa viemäristä ja pesukoneessa sama juttu.

Jäsenen antama (30.12.2010 klo:15:01) kommentti

Kyllä hajulukko osaa haista ihan itsekseen. Monta taas horisee omiaan.

Jäsenen antama (30.12.2010 klo:17:02) kommentti

Ilmanvaihto imee kyllä hajua vaikka hajulukko olisikin vedellä täytetty, molekyylit siellä liikkuvat ja vaihtavat paikkaa ja osa hajumolekyyleistä sitten pintavedestä pääsee ilmaankin jos ilmanvaihto tässä vähän auttaa. Ja olisiko niin että kun vettä lasketaan, niin hajulukko aina falskaa hajuja läpi, kun poreilussa syntyy ikään kuin avoimia käytäviä veteen. Kun 2-3 vuoden välein pesee pulloharjalla keittiön tiskipöydän ja WC:n hajulukon ja putket, niin hajut häviävät. Tämän konstin tietävät kyllä monet, mutta eivät viitsi liata käsiään ja ryhtyä toimeen. Hajuista sitten voidaan kärsiä vuosikausia ja kiusata isännöitsijää talon putkiston hajuongelmilla, vaikka kyse olisi ihan normaalista siivoushygienista. Mutta uuden WC:n hajulukon saa rautakaupasta 20 eurolla, joten kyseessä on halpakorjaus eikä siis kannata kärsiä hajuista.

Jäsenen antama (30.12.2010 klo:18:29) kommentti

Ja toisaalta edellä on taas kansan valistusseuran sitä höpinää, jota ei kannata edes missään tapauksessa lukea ja haaskata aikansa. Se on sitä teoriaa sieltä hyvin syvältä tötteröistä.

Ja niin myös yksi on taas paskastanut ja ei ole laskenut vettä riittävästi. Kyllä se silloin haiseen, mutta muilla on normaali ja riittävä hygienia.


Jäsenen antama (31.12.2010 klo:8:21) kommentti

Monta jatkaa horinaansa, on todettu jo riittävän usein, ettei sitä pysäytä mitään. Onneksi lukija osannee suodattaa.Eli jos hajulukko on riittävän likainen, haisee se ihan itsessäänkin. Ylimääräinen veden laskeminen kaivoon/hajulukkoon yms. ei puhdista sitä riittävästi (jos monta nyt tätä tarkoitti). Joko puhdistusainetta sisään tai sitten perinteinen mekaaninen puhdistus. Jokainen voi testata itsekseen.

Jäsenen antama (31.12.2010 klo:10:12) kommentti

Kyllä pelkkä lavuaarin hajulukko saattaa haista itsekseen, ja yleensä siellä onkin aika mojova bakteerikasvusto, niinkuin edellä jo on todettukin. Vielä enemmän lavuaarin hajulukko tietysti  haisee, jos " yksi on taas paskastanut ja ei ole laskenut vettä riittävästi. Kyllä se silloin haiseen, mutta muilla on normaali ja riittävä hygienia." 
-Joillakin sitä on sitten kummallisia tapoja. Ei olisi tullut mieleenikään. Matkarakastajien motellihuonekäyttäytymisestä olen kyllä kuullut, eli jotkut kusevat, mutta että vielä pa....in. Minä käytän tuohon tarkoitukseen yleensä pyttyä. 


Kysymyksestäsi saa sen kuvan, että lavuaarilla ja pesukoneella on molemmilla oma laskuputkensa. Uskoisin kuitenkin, että sinulla on lavuaarin alla hajulukko, ja sen yläpuolella pesukoneen liitäntä. Pesukoneen poistoputkeen jää siis aina vettä. Tämä vesi pitää yhdessä hajulukossa olevan veden kanssa seinämät kosteina, jolloin bakteereilla on ihanteelliset olosuhteet so. lämmintä, ruokaa ja kosteaa. Lisäksi pesukoneen poistoputkesta mahdollisesti tuleva haju tulee suoraan lavuaarista ulos. Vaikka pesukonetta käytetäänkin, niin se ei putkea puhdista bakteereista täysin, vaan parin päivän kuluttua tilanne on entisensä.

Ota hajulukko ja poistoputki irti ja puhdista. Ei se ole sen sottaisempaa kuin hajulukon vaihtokaan. Et tarvitse edes työkaluja, ja operaatio on ohi vartissa. Hätäavuksi voit lorauttaa vähän kloritea. Tarkoitin siis pesukoneen poistoputkea

Jäsenen antama (31.12.2010 klo:13:26) kommentti

Joo niin noilla aivoituksilla pelkästään Suomessa haisee ja bakterisoituu aina parin päivän jälkeen noin noin noin niin kuin miljoona viiva viismiljoonaa lavuaaria. Siis hyvät ihmiset putsatkaa letkunne ja hajulukkonne aina vähintään joka toinen päivä. Minä jätän sen kuitenkin omalta osaltani tekemättä. Kylläpä tulee bakteeritonta ja puhdasta. Voi pyhä sylvi ja pari muutakin naista!

Jäsenen antama (31.12.2010 klo:13:35) kommentti

Lukko osaa kyllä haista ihan normaalilla käytölläkin, itselläni ei tätä ongelmaa ole, pidän lukot, kaivot jne puhtaana kemiallisesti.Jos montan tapana on paskantaa muualle kuin wc-pönttöön, se on hänen ongelmansa. Uskallan väittää, että hyvin harva muu niin tekee, en ainakaan minä. Toki tietysti näin perheellisenä miehenä joudun joskus mm. pesemään tyttäreni (9kk) takapuolta wc:n lavuaarin yhteydessä ja tästäkin syystä on mukava pitää hajulukot yms. puhtaana (itse tosiaan keminkaalein), ettei hajuhaittoja tms. ehdi edes syntyä.

Jäsenen antama (31.12.2010 klo:13:39) kommentti

Niinhän se on, että se onkin tyttäresi, joka paskantaa. Jopa nyt jotakin! Sorry, että tiesin hieman väärin!

Jäsenen antama (31.12.2010 klo:13:45) kommentti

Eli monta ei ole "saanut" ikinä, siitä tää kiukuttelu johtuu :-)Mutta jos ei tiedä pienten lasten toimintaperiaatetta, niin ei voi mitään. Yhdeksän kuukauden ikäiseltä nyt vaan ei voi odottaa ihan täydellistä nykytekniikan (mm. vesiklosetti) käyttöä.

Jäsenen antama (31.12.2010 klo:14:20) kommentti

"Joo niin noilla aivoituksilla pelkästään Suomessa haisee ja bakterisoituu aina parin päivän jälkeen noin noin noin niin kuin miljoona viiva viismiljoonaa lavuaaria". Montan edelleenkehittely vastauksestani on nyt vähän hakoteillä. Totuus on, että bakteereita siellä lavuaarissa on aina -myös perusteellisen pesun jälkeenkin. Kemiallisesti kasvusto voidaan pitää kurissa, mutta itse en sitä kuitenkaan kannata kuin aivan hätätilassa (en tarkoita sitä hätää).
Pesun tarkoituksena on vähentää putkistossa olevaa kasvualustaa, ja samalla muuttaa bakteerikanta vähemmän haisevaksi, sillä hajun aiheuttaa kaikkein voimakkaimmin anaerobiset bakteerit, jotka vähitellen suhteessa lisääntyvät. Haju ei siis johdu elävistä bakteereista, vaan niiden tuotoksista ja hajoamisjätteistä (vrt. märkivä haava, jonka erite haisee todella pahalta, mutta jonka haju muuttuu, kun haavaa poistava ihosolukko tai rupi poistetaan, ja anaerobiset bakteerit näin kuolevat. Aerobiset kyllä jäävät ja ehkä lisääntyvätkin, mutta haju muuttuu.

Pitää muistaa, että kaikkien hajuaisti ei ole samanlainen. Jonkun mielestä haju jossain huoneistossa voi olla hirveä, toiselle vähän epämiellyttävä, kolmas tuskin huomaakaan ja joillekin taas aivan normaali ominaistuoksu ei missään nimessä haju. Ryysyrannan Joosepissakin keskustan naiset valittivat Joosepin haisevan paskalle, mutta Jooseppi itse ei sitä huomannut.

Jäsenen antama (31.12.2010 klo:14:36) kommentti

Sattuupahan olevan monta kokemusta, sillä yksi ei riitä eikä ole koskan riittänyt. Eipä näytä monta kokemusta rikkaampana nilläkään yksi riittävän.

Jäsenen antama (31.12.2010 klo:15:02) kommentti

Nyt poikettiin vähän sivuun, mutta jälleen olen Montan kanssa eri mieltä. Minun mielestäni yhden pitää riittää, varsinkin kun on sen yhden monta kokemusta rikkaampana lopulta valinnut, eikä näinollen voi haikailla sitä, miltähän tuntuisi, jos olisi nämä monet kokemukset kokematta. Jos kuitenkin on kokemusta vain yhdestä, niin ei se silti anna lupaa kokeilla montaa tai edes yhtä Montaa.

Jäsenen antama (31.12.2010 klo:16:46) kommentti

Vain yksi poikkesi asiasta, kun ei muuta osannut retostella. Käsitä sinä japi vain monta miten monta vain ja miten tahansa. Joillakin on kokemuksia monta ja toisilla vain yksi tai ei yhtään. Se on siinä. Eipä kannattane lähteä kehua retostelemaan, kun on vain yksi ja eipä kannata lähteä myöskään kenenkään aisan kannattajaksi.

Jäsenen   antama (19.1.2015 klo:16:15) kommentti

Kaksi asiaa, joista em.  viemärihaju saattaa johtua. Hajulukon liitosputken ja viemäriputken välinen tiiviste on ajan kovettama ja halkeillut sekä väljistynyt. Huoneen alipaine vetää viemärihajun sisään tätä kautta.  Vaihda tämä usein muovinen osa mielellään joustavaan pehmeään kumiseen.Huuhdottu lattiankuivainmoppi tai liina on usein myös pesukonetiloissa "salaperäinen viemärihajun levittäjä. Nämä ovat niitä seikkoja, joihin viimeksi kiinnitetään huomiota. 
Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Pesuhuoneen viemäri haisee

Moi!!Meillä on v.1940 valmistunut talo, johon teimme viemäriremontin 1999, jolloin putkifirma asensi vessaan vessan pöntön viereen alipaineventtiilin, joka oli 75mm putki...

Huippari tuo viemärinhajua

Mikä mahtaa olla vialla? Meillä on asennettu 2 erillistä huipparia (painovoimainen ilmanvaihto alkujaan), toinen on L-muotoisen talon toisessa päässä pesutiloissa ja kun...

Viemärin haju yläkerran wc:ssä aamuisin

Meillä on otsikon mukainen ongelma, joka toistuu ajoittain ja etenkin matalapaineen aikaan. Vessassa lattiakaivo ei kuiva, eikä ilmanvaihtokone vedä korvau...

Alipaine ja vessan haju

Vessassa haisee lattiaan menevästä pesukoneen poistovesiaukosta ja lavuaarista sellainen kostean viemärin haju. Katolle menevä tuuletusputki on puhdistettu viemärinavausj...

jeo vm-84 alapohja

Hei.Pienen vessan pintaremontin yhteydessä päätin selvittää kaupanteosta lähtien miltäni askarruttaneen hajun aiheuttajan. Pöntön juuren pienen vuodon selvittämiseksi pur...

Alipaine liiketilassamme

Tervehdys. Liiketilassamme on 500 pascalin alipaine. Mittasin sen normaali ilmapuntarilla. Epäilen että alipaine on niin suuri että hajut tulee vessanp&oum...

WC-pöntön viemäri haisee

Muutimme keväällä taloon, jonka toisen vessan viemäristä tuli erittäin vahva haju. Uuden pöntön (IDO) vaihdon yhteydessä k&au...

Viemäristä tuleva haju

Hei!Ostin vajaa vuosi sitten kerrostaloasunnon, jossa kuntotarkastus tehty. Entinen omistaja ei kertonut mitään wc:ssä olevasta hajuhaitasta. Vessan viemäri haisee välill...

haju eristeissä/kosteusvaurio?

Ostimme -57 rakennetun puolitoista kerroksisen talon, jossa olemme asuneet nyt kuukauden. Taloa ostaessamme kuntotarkastaja huomasi erillisessä "kylmässä eteisessä"(jonka...

hirsimökin alapohja

Alapohja uusittavana hirsimökissä,hajun vuoksi purettiin kaikki pois.Tervapaperi oli rossilautojen päällä tuulensuojana.Tämä paperi hai...

Hajuongelma

Asun 2000-luvun alussa rakennetussa 2krs rivitalossa(pääty asunto). Neljä viikkoa sitten eteisessä alkoi haisemaan hyvin pistävä, voimakas,...

Oikea ilmanvaihto

Miten saan mitattua toimiiko ilmastointi oikein talossani?? Eli onko sisällä yli- vai alipaine. Ilmastointi on mitattu ja säädetty urkoitsijan puolesta. Epäilykseni heräs...

Ilmanvaihdon mitoitus

Talossamme on Ilto 440 econo ilmanvaihtokone kiertoilmalla. Kiertoilma +/- 12 l/s , raitisilma 69 l/s ja poisto 73 l/s. Venttiilien yhteenlaskettu tulo siis  81 l/s ja po...

Haara vanhaan pysty viemäriin

Yläkerrassa sijaitsevan keittiön viemäriputki kulkee pitkin lattiaa nurkkan josta se menee pystysuoraan alakerrassa olevan vessan nurkassa alas ja yhtyy ve...

outo tunkkainen haju.

Korjasimme -63 rakennetun talon, jossa hometta.(koirilla tutkittu)teimme kaikki uusiksi paitsi vesikatto, seinärungot ja betonilaatta.talo oli purueristeinen, nyt ekovill...

WC:n lattiasta puuttuu kosteuseriste

Huomasimme järkytykseksemme, että wc tilastamme puuttuu täysin kosteuseriste. Talomme rakennettu vuonna 2006, Jetta. Olemme neljännet asukkaat ett&aum...

Imanvaihto viileässä talossa

Asun v. -88 rakennetussa talossa, jossa on ainoastaan koneellinen poistoilma (huippuimuri). Samassa rakennuksessa on autotalli. Venttiilit ovat autotallin, vessan, kodinh...

Hajuongelma

Hei Meillä on 3 vessaa, josta yksi on alkanut tässä ihan viime päivinä haista aivan kamalalle, mun mielestä hajua tulee sekä pöntöstä että lavuaarista. Talomme on alueel...

Uusi vessa rintamamiestaloon

Mikä mahtanee olla karkea kustannusarvio (ja järkevyysarvio) suihkullisen vessan rakentamiselle II-kerrokseen? Uuden vessan paikka tulisi olemaan alakerran vessan päällä....

Vesieriste

Meillä 2004 rakennetussa talossa puuttuu ilmeisesti vesieriste kokonaan pesihuoneesta, saunasta sekä kodinhoitohuoneesta. Ainakaan vesieristettä ei ole mis...

Lattialämmityksen termostaatista paha haju

Hei, Vuonna 2013 rakennetussa omakotitalossa (120 neliötä), jossa on suora sähkölämmitys, on alkanut haista ummehtuneelta yhdessä huonees...

Rakennuksen liian pieni alipaine?

Paikallinen nuohooja kävi tasapainottamassa yksitasoisen ok-talomme ilmastoinnin. Toimenpide oli hänelle hiukan outo kun koneessamme (pyöriväkenno lto) on lämpimän il...

Väärin tehtykö?

Meillä on pesuhuoneen ja vessan välinen seinä tehty kahi väliseinäponttiharkoista. Pesuhuoneen puolella on asianmukaiset vesieristykset ja vessan puolella on kosteussu...

kahden seinämateriaalin liitos

miten tehdään vessan kahitiiliseinän ja kipsilyvyseinän välinen sauma siten ettei tuleva laattoitus ratkea saumasta toinen kahi seinä jatkuu...

lattiakaivon umpikansi

Voiko vessan lattiakaivon kanneksi laittaa umpikannen ilman että siitä seuraa jotain ongelmia? Tämä vessan kaivo on ihan turhaan tässä tilas...