Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Portaat ja aukko ontelolaattalattiaan

Väliseinät ja portaat

Kysytty: 13.9.2010 klo:8:35
Kaksikerroksisen talon välilattia on ontelolaattaa. Kuinka iso projekti on puhkaista reikä lattiaan ja tehdä/teettää portaat? Tällä hetkellä portaat ovat talon toisessa päädyssä, mutta toiveissa on saada uudet portaat talon keskikohtaan seinän viereen.Virallinen vastaus
Ensin pitää löytää vanhat rakennekuvat, jotta nähdään, millaiset ontelolaatat ovat. Rakennesuunnittelija selvittää ja suunni...

Nähdäksesi vastauksen kokonaan sinun on oltava >>sisäänkirjautunut<< palveluun.
Liity jäseneksi >>tästä<< Jäsenyys on maksuton, eikä velvoita sinua mihinkään.
Jäsenenä voit myös itse kysyä kysymyksen palstalla.


Arvostele vastaus kysymykseen "Väliseinät ja portaat / Portaat ja aukko ontelolaattalattiaan":
Jäsenen antama (13.9.2010 klo:11:46) kommentti

Rakenne suunnittelija paikalle. Hän tekee suunnitelman siihen reijän tekoon ja vahvistamiseen. On se mahdollista.

Jäsenen antama (5.2.2011 klo:11:46) kommentti

Kysymys suoraan samanlaiseen tapaukseen. Meillä on luultavasti asunnon ensimmäinen asukki puhkaissut tuon reiäin lattiaan mutta mitään lupia tai tarkastajien lausuntoja / hyväksyntöjä ei löydy. Aukko kulkee siis yksitasoisen asunnon alakerrassa olevaan lämpimään varastoon joss myös uloskäynti. Aukko on 90x90 cm eli kyse vain kulkuaukosta vaikka kunnon portaat sinne asensinkin. Keneltä tai mistä pitää lupa ja hyväksyntä tuolle muutokselle pyytää. En siis tarkoita taloyhtiötä vaan virallista rakennuksen muutokseen tehtävän tarkastuksen hyväksyntää että saan virallisen paperin siitä että aukko hyväksytty ja kaikki määräykset täyttävä.Kiitos kommenteista.

Jäsenen antama (5.2.2011 klo:12:28) kommentti

 "En siis tarkoita taloyhtiötä...." Täh? Rakennusvalvonnasta taloyhtiö hoitaa! (Ellen rivien väliä täysin väärin ymmärrä.)

Jäsenen antama (5.2.2011 klo:12:33) kommentti

niin siis taloyhtiöhän ne hoitaa valvonnat mutta kun tuo on jo tehty ja täytyyhän siihen saada jokin rakennusviranomaisenkin ynm insinöörin hyväksyntä että se täyttää määräykset.

Nyt kyse siitä että kämppä menee kohta myyntiin ja kuitenkin ostajat haluavat siitä saada jonkin näköisen virallisen todistuksen että täyttää se aukko turvallisuus määräykset.Et näin...

Jäsenen antama (5.2.2011 klo:13:24) kommentti

"En siis tarkoita taloyhtiötä...." Täh? Rakennusvalvonnasta taloyhtiö hoitaa! (Ellen rivien väliä täysin väärin ymmärrä.)

-Taloyhtiö voi myös valtuuttaa osakkaan hoitamaan asiaa, jolloin käytännössä osakas hoitaa sen.Näpertelijä, soita kunnnan ravaan ja kysy, millainen lupa siihen tarvitaan ja sitten esitä asia hallitukselle. Tod.näk. tarvitaan rakennuslupa, koska tuo vaikuttaa jo asunnon neliömääräänkin.

Jäsenen antama (5.2.2011 klo:13:26) kommentti

Usko nyt, että taloyhtiö sen hoitaa. Ota yhteys hallituksen etupuhujaan. Toivottavasti se on ajan tasalla.

Että silleen! Eipä auta oikaisukaan N65. Taloyhtiö sen hoitaa ts. on määräyksien antaja eli kysyjä ota ensin yhteys taloyhtiön sikariportaaseen, joten saattaapi olla, että sikariporras hoitaa alusta asti antamatta sanan sijaa siihen majatalolliselle. Sen näkee sitten!

Tuossapa on juuri se esimerkkinä kuinka käy omatoimihommassa! Eikös vain!

Jäsenen antama (5.2.2011 klo:13:34) kommentti

Monta, en mä usko, enkä usko, että sinulla tästä asiasta sen suurempaa kokemusta on.

Tiedän monta taloyhtiötä, jotka ovat valtuuttaneet osakkaan hoitamaan esim. rakennus- tai toimenpidelupia. Varsinkin niissä tapauksissa, kun koskee vain yhtä osakasta.Ap:lle: selvitä ensin, mitä tarvitaan ja sitten asia hallituksen kokouslistalle.

Jäsenen antama (5.2.2011 klo:13:41) kommentti

"Monta, en mä usko, enkä usko, että sinulla tästä asiasta sen suurempaa kokemusta on."
 
N6uusvitosen uskoa en kaipaa ja varsikaan en tarvitse enkä edes huoli.

"Tiedän monta taloyhtiötä, jotka ovat valtuuttaneet osakkaan hoitamaan esim. rakennus- tai toimenpidelupia."
Katsopa peiliin ja käytä logiikkkaa, mitähän tuo sanomasi loppujen lopuksi tarkoittaa vai pitääkö itse sanomasi vielä vääntää rautalangaksi. Taisitpa sortua omaan näppäryyteesi. Lohtuna: et ensimmäistä kertaa.

Kyllä hallitus tietää!

Jäsenen antama (5.2.2011 klo:14:49) kommentti

Sovitaanko Monta, ettet enää kommentoi mitään minun sanomaani ja toisinpäin. Meillä on niin erilainen kokemus-ja koulutuspohja, ettei kyllä yhteisymmärrystä löydetä.

Jäsenen antama (5.2.2011 klo:18:33) kommentti

"Meillä on niin erilainenkokemus-ja koulutuspohja, ettei kyllä yhteisymmärrystä löydetä."

Niinpä varmaan on, sen huomaan sanomisistasi.

Kalahtiko kalikka. Jos, niin se oli tarkoituskin, jotta ymmärtäisit asian - sinäkin eikä vain ak (= alkuperäinen kysyjä, pitäähän minunkin briljeerata lyhenteillä).

Tapanani ei ole lähteä kilpailemaan kenenkään kanssa koulutuksessa ja kokemuksessa! Vain kunkin sanoma on se mittapuu mitä siellä "sisällä" on. Minä noudatan sitä sanomaa, mikä minulla kulloinkin on tiedossani, mutta jos joku selittää jonkun asian paremmin, niin olen hyvin tyytyväinen siitä ja saamastani opista ja ojennuksesta.

PS! En sovi mitään! Minun sanomaani saa aivan vapaasti lainata ja retostaa niin paljon kuin tykkää, mutta suunta pitää/kannattaa olla parempi/oikeampi, ettei joudu noloon valoon.

Jäsenen antama (7.2.2011 klo:9:15) kommentti

Nyt ei kumpikaan lukenut mitä halusin tietää. Voin tarkentaa jos sen pohjalta saisin teltä järkevän vastauksen eikä turhanpäiväsiä nokitteluja.

Eli. Olen pienen 6 huoneiston taloyhtiön isännöitäsijänä tällä hetkellä ja tuo isännöinti on ollut kiertävänä meillä. Kukaan ei teidä miten tuo huoneiston rakenteisiin tehty muutos vaikuttaa rakenteisiin, paloturvallisuuteen ynm ja mistä siihen hyväksyntä. Siis EI rakennus tai toimenpidelupaa vaan viranomaisen (rakennustarkastajan ynm?!) hyväksyntä työlle joka on jo tehty ja jotta se on kirjoissa ja kanssissa ja virallisesti kaupungin hyväksymä.

Jäsenen antama (7.2.2011 klo:9:23) kommentti

Kukaan ei teidä miten tuo huoneiston rakenteisiin tehty muutos vaikuttaa rakenteisiin, paloturvallisuuteen ynm ja mistä siihen hyväksyntä. Siis EI rakennus tai toimenpidelupaa vaan viranomaisen (rakennustarkastajan ynm?!) hyväksyntä työlle joka on jo tehty ja jotta se on kirjoissa ja kanssissa ja virallisesti kaupungin hyväksymä.

- Ensin on laskettava sen aukon muutos rakenteisiin ja niiden pohjalta tehtävä lupakuvat. Et saa rakennusviranomaisen hyväksyntää ilman lupakuvia. Ne pitää toimittaa ensin kunnalle ja sitten voi se lupakin hellitä.

Jäsenen antama (7.2.2011 klo:9:26) kommentti

Sitä hyväksyntää ei voi eikä kuulu saada ilman lupamenettelyä. Eli taloyhtiö hakee sen rakennus- tai toimenpideluvan jälkikäteen ja joko saa sen nykyisellään, tai tekee rakennusvalvonnan edellyttämät muutokset. Asukas ei hae taloyhtiölle mitään lupia.
Jäsenen antama (7.2.2011 klo:11:49) kommentti

Tässä sitä taas ollaan. Et antanut taustatietojasi, vaan salasit ne. Olet isännöitsijä, joka ei hallitse tehtäviäsi. Olisit sanonut heti sen tärkeimmän tiedon, jolloin heti olisit saanut täysin rautalangasta väännetyt ohjeet.
 
Ak katso peiliin ennen kuin ärhentelet tänne. Sitä saa mitä tilaa!

1) Koska olet isännöitsijä, toivottavasti et ole myös hallituksen puheenjohtaja. Ne eivät voi olla sama henkilö. Olet siis taloyhtiön ja hallituksen toimeenpaneva työrukkanen, jossa on peukalohuppu keskellä kämmentä, niin keskellä kuin se voi olla.
 
Samaa on siis varmaan hallituksenkin suhteen. Sekään ei ole ollenkaan ajan tasalla, joten

2) Ota yhteys hallituksen puheenjohtajaan, jolla toivottavasti se peukalo on hieman reunan suuntaan siitä hanskan keskiöstä ja sitten hallituksen nimissä (hallituksen käsiittelynä virallisesti ja hyväksymänä) otetaan yhteys rakennusvalvonnan hyväksymään (eli tietyn pätevyyden omaavaan) rakennesunnittelijaan.
Yleensä se on vähintään rakins (nykyisin saatetaan hyväksyä myös teknkand, mutta ei ilmeisesti vain rakmest eikä myöskään ark) (käytän lyhenteitä, jotta nämä ohjeet näyttäisivät korkeatasoisilta ja korkean koulutuksen sekä pitkän kokemuksen omaamiselta, pitäähän sitä yrittää päteä kaikiin keinoin).

3) Siis ottakaa tehtävän suunnittelijaksi se pätevä suunnittelija, joka laatii kaikki rakluvan vaatimat suunnitelmat ja on samalla hankkeeen (toivottavasti) ps (= pääsuunnittelija). Hänen opastuksellaan teette hall:n nimissä rakluphak:n ja jätätte sen rakval:n hyväksyttäväksi.

4) Jos tai mieluummin kun rakvalv hyväksyy luvan, niin olette tekevinänne vasta nyt sen muutoksen. Siinä raklupvaiheessa jo tarvitsette vast.tj:kin. Oman etunne vuoksi teidän ei kannata olla tyhmän rehellinen ja kertoa rakvalvontaan sitä jo tehtyä luvatonta juttua, sillä silloin säästytte mahdollisilta kaameilta kirouksilta rakvalv:n taholta. Kirous yllänne on sitä, mitä yleensä kirous tarkoittaa.

5) Kun olette teneet sen rakluvassa myönnetyn toimenpiteen, niin vastaava työnjohtaja tilaa korkea-arvoisen rakennustarkastajan (hidalgon) tarkastamaan teoksenne. Siinä on oltava mukana myös se vast.tjkin. Tämä tarkastuspyyntö kannattaa tehdä vasta aikaisintaan seuraavana päivänä rakluvan voimaantulosta, koska silloin pystytte tarvittaessa osoittamaan, kun se tarvittava betonikin on jo kuivunut, niin ette jää kiinni luvattomasta ja saatte täysin puhtaat paperit.

6) Huomaa vielä, että hallitus voi velvoittaa tai antaa luvan myös sille asukkaalle tai sitten isännöitsijälle, jotta se peukalo tällä tavalla kantapään kautta siirtyisi sieltä rukkasen keskiöstä hieman sinne reunaan päin (vastaisen varalta). Riippuu hallituksesta, kuka tämän kaiken tai osan maksaa. Ennakoin (en ennusta) sen huoneiston haltija tai voihan se taloyhtiö saada entisen omistajankin maksumieheksi, mutta se on jo toinen tai kolmas juttu.

7) Tuosta operaatiosta saattaa olla muitakin seuraamuksia, esim. joudut valamaan umpeen koko aukon eli ko. raklupaa ei myönnetäkään. Että sillai!  Enpä maalaa enempää piruja seinälle. 

8) Vielä jäitä pääsi päälle, jotta ei tulisi turhia kustannuksia, niin kannattaa isännöitsijän  kysellä rak.valvonnasta, että saisiko lupaa, jos ko. operatsioni tehtäisiin, jolloin rakvalvonta näyttää mahdollisesti vihreää valoa, joka leimavaiheessa saattakin muuttua punaiseksi. Sekin on mahdollista.  Huomaapas vielä, että rakennusvalvonnan antaessa luvan tähän operaatioon, niin silloin se antaa periaatteelisen luvan kaikille ainakin ko. talossa vastaavan oikeuden, jolloin se ei välttämättä olekaan pikku juttu. samoin se koskee myös taloyhtiötänne. Ja sitten tällai.


Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

portaitten mitoitus

Kysymyksessä on -24 rakennetun puutalo-osakkeen portaat ullakko- ja kellaritilaan. Ullakolle on rakennettu makuuhuone ja wc, mitkä eivät täytä huonetilan vaatimuksia kosk...

Hirren tukeminen

Hei. remontin yhteydessä olisi tarkoitus ottaa yhdet jälkeenpäin tehdyt portaat pois, jotka joku edellinen on itse tehnyt. Yläkerran ja alakerran lattia/katon väliin on...

Puuportaiden tasoitus

Olen aikeissa päällystää kokolattiamatolla vanhat maalatut puiset portaat. Kaksi satakiloista koiraa kuluttivat portaat aikoinaan niin, että ne ovat monin paikoin syvillä...

betoniportaiden askelmien päälystäminen ja askelsyvyyden leventäminen?

Meillä on vanhassa rintamamiestalossamme kellariin menevät betoniportaat jotka on valettu vähen erilevyisiksi. Seinään on tehty aikanaan lisäeristys joka kaventaa porrast...

Rintamamiestalon sisä pordaiden korjaus

miten voisin korjata vanhat kerrosten väliset portaat.uusien tekeminen on turhan iso projekti,koska seiniä on kasvatettu.voiko portaat päälystää vaikka laminaatilla tai m...

L-portaista u-portaat?

Olen remontoimassa 63- rakennettua omakotitaloa. Yläkerran portaat tulevat tällä hetkellä lämmittämättömälle lasikuistille. Myös portaikko on kylmä, tosin alapuolelta vil...

vanhat portaat

Remontoin 50-luvun taloa. Vuorossa on yläkerta ja portaat. Portaat on tehty aikoinaan raakalaudasta, ja ovat kohtuullisessa kunnossa. Ajattelin pinnoittaa portaat 18mm va...

Laminaatin asennus portaan reisien alle

Vanhasta hirsitalosta on purettu lattiaremontin yhteydessä vanhat ja vaaralliset portaat. Nyt eteisessäkin on uusi lattia (kolminkertainen kipsilevy, vesikiertoinen lämmi...

Yläkerran lattian rakentaminen aukon kohdalle

Kahdeksankymmentäluvun rivitalossamme on kahden kerroksen välissä aukko, joka antaa yläkerrasta luonnonvaloa pulpettikaton kautta keittiöön ja olohuoneeseen. Nyt tämä auk...

sokkelin läpiviennin tiivistys

Meille asennettiin rakenteilla olevaan ok-taloon takalle 160mm korvausilmaputki ja tuuletuspaalu, joka tulee talon ulkopuolelle sokkelista läpi. Sokkelin muurausvaih...

Portaat rintamamiestaloon

Suunnitteilla on portaat rintamiestalon keskikerroksesta sekä kellari- että vinttikerrokseen. Mitähän asioita täytyy huomioida, kun huonekorkeus on sekä kellarissa että v...

Välipohjassa olevan ilmanvaihtokuilun sulkeminen

Meillä on tekninen tila rakenteilla olevan talon kellarikerroksessa. Siellä on katossa (välipohjassa) liittolaatassa 80cmx80cm aukko, josta ilmanvaihtopuket ja vesiputket...

Terassiperustus

Rakennus on perustettu teräspilareille ja ympäri salaojitettu, kun alkuperäinen savimaa oli poistettu ja täytetty murskeella. Nyt rakennukseen kiinteästi liitetään noin r...

Yläkerran portaat

Asumme -61 valmistuneessa omakotitalossa, jossa yläkertaan menee umpiportaat. Edellinen asukas on päällystänyt portaat muovi - ja kokolattiamatolla. Olemme ottaneet matot...

Puuportaiden jääongelma

Meillä on painekyllästetystä puusta tehdyt portaat, jotka avautuvat kolmeen suuntaan. Nyt kun ilmat ovat näin vaihtelevat, portaat ovat jatkuvasti jäällä ja hirmuisen liu...

katsotaanko kerrokseksi

meillä on 1/21 kerroksinen rinnetontti.Suunnittelen lattiat 4tasoon.Talli ja tekninentila alimmaksi pohjoispäätyyn 2m eteen vedettynä.Takkahuone ja sis.käynti 1m ylemmäks...

Vintille rakentaminen

Asun rivitalo osakkeessa jossa on kaukolämpö lämmitys, joten yhtiövastikkeeseen kuuluu lämpö joka määräytyy neliöiden mukaan. Huoneistoon tullaan kuistin kautta (8m2) jok...

Pitkät portaat rinteeseen

Kuinka tehdä rinteeseen puusta kapeahkot pitkät ( 15m ?) portaat, jotka vielä kääntyvät rinteessä n 90 astetta. Kaltevuuskin vaihtelee ja kaide edes toisella puolella au...

ulkoportaat

Mistä löytyisi seikkaperäiset, hyvät ja helpot ohjeet puisten ulkoportaiden tekemiseen? Ostamassamme hirsitalossa on portaana valettu betoninen laatta joka kallistaa vede...

Sisäportaat käyttöullakolle

Onko olemassa joitain määräyksiä sisäportaiden leveyksistä yms. kun kyseessä olisi asunnon ja ns. lämpimän käyttöullakon väliset portaat. Alakerta on varsin ahdas ja tar...

Portaan mitoitus

Mahtuvatko lailliset L-portaat aukkoon, jonka pituus on 275 cm ja leveys on 93 cm, kun huonekorkeus on 257 cm ja yläkerran välipohjan paksuus n. 37 cm? Portaat siis menis...

Mäntyportaiden pinta kulunut

Olemme juuri muuttaneet vuonna 1989 valmistuneeseen kaksikerroksiseen rivitaloon. Mäntyiset, lakatut, hieman kiertyvät portaat ovat kuluneet ja liukuestenauhatkin jo osas...

Sisäportaiden vaihto vai remontti?

Mahtaako olla järkevää teettää puuportaiden hionta, maalaus ja kaiteiden vaihto? Vai teettää kokonaan uudet sisäportaat. Kyseess&a...

Yläkerran rappuset

Hei.Olemme peruskorjanneet vanhan rintamamiestalon. Yläkertaan menee puiset päälystämättömät portaat ja kylmä pieni kellari on nii...

muovimaton poisto portaista

Moi! Haluaisin repiä alkuperäisen muovimaton 50-l rintamamiestalon portaista ja maalata portaat valkoisiksi esim.betoluxilla. Olen pikkuisen kurkannut maton alle, näyttäi...