Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

betoniportaiden askelmien päälystäminen ja askelsyvyyden leventäminen?

Väliseinät ja portaat

Kysytty: 30.3.2011 klo:10:26
Meillä on vanhassa rintamamiestalossamme kellariin menevät betoniportaat jotka on valettu vähen erilevyisiksi. Seinään on tehty aikanaan lisäeristys joka kaventaa porrasta leveästä päästä ja toinen pääty kapenee todella kapeaksi. Portaat on valettu siten että niden toinen sivu muodostaa suihkuhuoneen seinän. Haluaisimme päälystää portaat samalla leventäen askelsyvyyttä mutta onko sellainen mahdollistakaan?
Nyt portaat on maalattu ja ne ovat hieman epätasaiset pinnastaan.
Onko mitään mahdollisuutta esim jollain puulevyllä leventää vaikka 5 cm portaiden askelsyvyyttä vai onko ainoa vaihtoehto maalata vanhat portaat? Ihan äkkiä emme ala hajottamaan sitä portaikkoa suihkuhuoneen seinän takia.

Kysyjä
Kysymyksiä: 1 kplVirallinen vastaus
Kun kiinnität portaiden pintaan puulevyn, se voi tulla enintään pari senttiä yli vanhan portaan reunan. Jos reunusta tehdään enemmän, siihen kompastuu.

Arvostele vastaus kysymykseen "Väliseinät ja portaat / betoniportaiden askelmien päälystäminen ja askelsyvyyden leventäminen?":
Jäsenen antama (1.4.2011 klo:10:52) kommentti

Portaita voi leventää oman maun mukan, joskin homma tulee sitä työläämmäksi mitä leveämmiksi portaat haluaa tehdä.Keskeistä onnistumisen kannalta on tarkastella sitä tilannetta jos portaita lähtee leventämään, hankaloituuku liikkuminen portaikossa siten, että huonekorkeus ei riitäkkään kun kulkijan pää saattaa napsahtaa käytävän kattoon. Samalla pitää katsoa riittääkö portaikkohuoneen pituus portaiden alapäässä suunniteltuun leventämiseen.

Jäsenen antama (1.4.2011 klo:12:50) kommentti

Jos ymmärsi oikein, tarkoitus olisi lisätä askeleen etenemää. Onko näin ?Jos, niin tuo ratkaisu ei ihan helposti onnistu.

Se etenemä muuttuu vain siinä ylimmässä askelmassa. Seuraavassa (alemmassa) askelmassa se etenemän lisäys vähentää askelman etenemää saman verran (alas päin kujettaessa). Ylöspäin kuljettaessa muodostuu "kompastuslippa".

Jäsenen antama (3.4.2011 klo:9:44) kommentti

Noin se juuri menee, eli jos etenemää haluaa muuttaa, joutuu muuttamaan portaiden profiilia ja muutos on sitä suurempi mitä alemmas mennään.Ne äijät jotka on bykannu rintamamiestaloja ovat kyllä useimmiten osanneet hyödyntää porrashuoneet parhaalla mahdollisella tavalla tilankäytöllisesti katselet portaita tai tilaa itseään miltei kantilta kuin kantilta, mikä kyllä tarkoittaa sitä, että vaikka kysyjällä olisi timpurin taitojakin, tilaan ei kuitenkaan tule saamaan nykyistä parempaa ratkaisua.Tästä näkökulmasta katsoen rakentajat.fi vastaajan ehdottama 10-20 mm levennys on nopein ja edullisin tapa saada jotain korjausta asiaan. Itse kiinnittäisin portaiden otsapintaan riman esimerkiksi 16 x 40 mm s.e. askelleveys kasvaisi tuon 16 mm, mikä on muuten tapa, mitä on käytetty jo alkujaankin rintamamiestaloissa ja toimii. Otsapinnan 40 mm on sopiva korkeus ja mahdollistaa toisaalta alemman askelman koko askelleveyden hyödyntämisen kuten myös estää kompuroinnin rappusissa. - optinen harhako ? ehkä mutta kompuroinnilta vältytään.

Jäsenen antama (3.4.2011 klo:11:49) kommentti

Kysyjälle! Otetaas parlaakia pakkia! Askelten leventäminen käy aivan hyvin. Siinä on korkeintaan vain kaksi ongelmaa riippuen siitä miten toteutat leventämisen.

Otetaas parina esimerkkinä sen leventäminen:

Tapa 1: laita ylimmästä porrasotsasta lukien toisesta (2.) lähtien jokaisen porrasaskelman otsaan haluamasi vaakasuunnassa sen levyinen ”plankutus” proppaamalla kuin haluat lisätä sitä askelman leveyttä. Kulloinkin se ”plankutuksen” korkeus on mielellään sen kulloisenkin otsan korkuinen. Näin etenet aivan alimpaan porrasotsaan saakka ja se on siinä.

Tämän voit tehdä myös betonivalullakin, mutta siinä tämä valu on oltava hyvin sopivasti raudoitettu ja paksuus minimissään 50 mm ja sitten hyvin tartuntoja propattuna alkuperäiseen otsaan.

Tässä menetelmässä kapenee siellä alalattialla tila vain sen yhden eli ensimmäisen askelman leventämisen verran. Ei yhtään enempää eikä vähempää.

Ei mitään ongelmaa!

Huomaa, että ”plankutuksen” voi tehdä ”maassiivipuusta” eli vain normaalilla lankulla tai sitten liimapuusta. Molemmissa tarvitset puun halkaisusahaa ja sahajälkien siistimiseen sopivia työkaluja.

Tapa 2: Tämän leventämisen voit tehdä myös sekä askelman pintaan asennettavalla ”plankutuksella” että otsaan sen pintalankun alle mielellään ”korotusta” vaakasuunnassa jättäen askelman lipaksi noin yksi sentti.

Levennys lähtee tietenkin ylälattiatason seuraavasta eli ensimmäisestä askelmasta edeten alhaalta lukien ensimmäiseen askelmaan.

Tässä on ne kaksi heikkoutta, jotka ovat sallittuja eli alimman ja ylimmän porrasaskelman korkeus eli nousu muuttuvat. Tässä on lisäksi se huomioitava, että ensimmäisen askelman nousu ei tule/ei saa tulla liian korkeaksi. On ”sallittu”, että ensimmäinen ja/tai viimeinen nousu on poikkeava muista nousuista.

Tämänkin tavan voi tehdä betonilla, mutta huomattavasti vaikeampi kuin tapa 1:ssä.

On huomattava, että mistään huonekorkeudesta ei tule ongelmaa, jos ei ole ollut aikaisemminkaan eli päätä ei lyö sen kummin kuin ennenkään ja tila alhaalla pienenee samalla tavalla kuin tapa 1:ssä eli "tyhjän verran"!

Tietenkin se portaitten viuhkamaisuus aiheuttaa vaikeutta Tapa 2:ssa, mutta kun hallitsee "kolmiomaisen" sahauksen, niin ei sekään ole ongelma.

Tässä Tapa 2:ssa voit tietenkin aivan hyvin jättää sen otsalankutuksen pois, jolloin se muttuu ikään kuin "avoportaaksi", mutta sitähän se ei todellisuudessa ole, vaan tavallaan askelluksen käytön kannalta, jolloin ei mitään kompurointivaaraakaan toisaalta ole, koska silloinhan ns. avoportaissa kompurointivaara olisi suuri eli ne olisivat täysin kiellettyjä. 

Jos kysyjälle ei tullut tämä ymmärretyksi, niin väännän sen rau…gasta ei ku veistän puusta.


Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Betoniportaiden päällä olevien karkeiden betonilaattojen saumaus

Millä aineella ja miten saumaan vanhat betoniportaiden päälle kiinnitetyt karkeat betonilaatat, kuvassa?...

kierreportaiden pintaremppa

80-luvun puunväriset portaat kaipaavat uuden pinnan. Ajattelin maalata ne,mutta ongelmaksi nousivat askelmat, joiden astumiskohdat on päällystetty "matolla". Onko kokemus...