Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Valaisimen poistaminen

Valaistus

Kysytty: 14.1.2012 klo:0:35
Kylpyhuoneen peilikaapin halogeenivalaisimeen vaihdettiin palaneen tilalle uusi lamppu,100 w.Edellinen asukas oli pärjännyt kattovalaisimella,joten ei tietoa,oliko lamppu aiemmin ollut kunnossa.Sulakkeet alkoi parin päivän välein palaa ja aluksi luultiin vian olevan jääkaapissa,mutta pistorasiat on vikavirtasuojattu.Valaisimen johto meni vikavirtasuojaan,mutta ei sammunut,kun vikavirtasuojaa testattiin,peilikaapin pistorasioihin ei silloin tullut sähköä,eli ilmeisesti se oli jakorasiana valaisimelle.Lopulta halogeenivalaisin kärähti.Nyt johto on katkaistu valaisimen juuresta ja sokeripala päässä ja teippiä.Voiko johdon jättää noin joksikin aikaa,kun miettii uutta valaisinta?Paikka on hankala,kun peilikaapin syvyys on vain 20 cm ja läpällinen vikavirtasuoja on seinässä aivan kaapin yläpuolella,eli valaisin ei mahdu suoraan kaapin päälle.

ritu-73 Käyttäjä on nainen
Kysymyksiä: 9 kplVirallinen vastaus
Asennukset ovat palovaaralliset. Kutsu sähköasentaja paikalle selvittämä...

Nähdäksesi vastauksen kokonaan sinun on oltava >>sisäänkirjautunut<< palveluun.
Liity jäseneksi >>tästä<< Jäsenyys on maksuton, eikä velvoita sinua mihinkään.
Jäsenenä voit myös itse kysyä kysymyksen palstalla.


Arvostele vastaus kysymykseen "Valaistus / Valaisimen poistaminen":
Jäsenen antama (15.1.2012 klo:7:17) kommentti

Kysyjän tapaus kuulostaa hieman siltä, jotta kannattaisi kutsua nopeasti sähkömies paikalle tutkimaan tilanne. Näyttää nimittäin siltä, että vikaa ei ole ainoastaan valaisimessa vaan pommeja saattaa olla myös sisäisessä kaapeloinnissa ja vikavirtasuojauksessa.Sokeripalan teippaus suojakeinona kostean tilan ( kylppäri ) asennuksessa edes tilanteessa, missä teippaus on tehty eristyskykyisellä "sähkötepillä" on vähintäänkin kyseenalainen. Oikeampi menettelytapa olisi katkaista virta irroittamalla piirin sulake.

Jäsenen antama (15.1.2012 klo:10:35) kommentti

Peilikaapissa 100w halogeeni?

Jäsenen antama (15.1.2012 klo:12:33) kommentti

Suketta ei voinut jättää pois,kun sitten olisi ollut pimeänä puolet asunnosta,sekä pakastin,jääkaappi ym. sulaneet.Sähköt on uusittu kaksi vuotta sitten.Ja ongelma on myös se,että seinä kytkimestä tulee valo sekä kylpyhuoneen kattoon,että halogeeniin.Roiskevettä ei peilikaappiin asti tule,kun suihku on seinämän takana.Katkaistussa johdossa on vain kaksi erittäin ohutta johtoa sisällä,ihan hengettömiä.Että ajatus oli,että sähkömies ottaisi samalla pois entisen johdon ja laittaisi uuden valaisimen.

Jäsenen antama (15.1.2012 klo:16:40) kommentti

Hyvin on sähköt uusittu jos koko kämppä on kahden sulakkeen takana..kylmälaitteet on tapana laittaa ihan omalle sulakkeelle ja nimenomaan ilman mitään vikavirtoja niin ei tule sulamisongelmia...

Jäsenen antama (15.1.2012 klo:18:26) kommentti

Kerrostalo asunto,joten oletan sähkötöiden olevan asialliset,tai ainakin taloyhtiö ottaa vastuun.Ja sulakkeita on viisi.Eiköhän pistorasiat pitäisi olla kaikki vikavirtojen takana,mutta valaisimet siis ei.Vikavirtasuojaa on vain käytetty ilmeisesti jakorasiana halogeenille,ei vikavirtasuojana valaisimelle.Tietysti jos sähköt kummittelee,sulakkeet palaa jatkossa jne.taloyhtiö tutkii,mutta eiköhän valaisin kuulu osakkeenomistajan korjattavaksi.

Jäsenen antama (15.1.2012 klo:20:26) kommentti

Taloyhtiön vastuunotto kattaa alkuperäiset asennukset ja sellaiset uudisasennukset, jotka on tehty taloyhtiön määräämän valvojan tarkastusvastuulla, eli kun tilaat sähkömiehen, niin hoida tilaaminen taloyhtiön isännöitsijän kautta s.e. varmistat taloyhtiön ottavan tehtävät työt yhtiön vastuulle, niin varmistat ao. toimenpiteellä ehkä kaikista kivuttomimmin sen, että sitten kun joskus myyt asunnon, mahdolliset sähköistä tulevat jälkikäteismölinät pysyvät taloyhtiössä, eivätkä seuraa perässäsi.

Jos yhtiön papereista ei löydy kuittausta tehdyistä tarkastuksista, ja käy esimerkiksi niin, että kämppä palaa ja tutkimuksissa löytyy virheellisesti mitoitetut johtimet tai asennustavat, kääntyy tarkasteleva katse helposti osakkeen omistajan suuntaan, kun syyllistä etsitään, joka taasen voi yrittää kääntää katsettaan edellisen omistajan suuntaan jne...

Käsite roiskevesitiivis tai kosteatila määrite tulevat sähköturvallisuusmääräyksistä, millä tähdätään henkilöturvallisuuteen eikä niinkään yksittäisten henkilöiden tulkinnoista onko jokin paikka kostea tai roiskeille altis. Tässä sokeripala eristyksessä ongelmakohta ei muodostu suihkusta roiskuvasta vedestä niinkään, vaan suihkukäynnin aikana nousevasta ilmankosteudesta, joka vesihöyryn muodossa tunkeutuu uskomattomiin paikkoihin.

Nyt kun kysyjä sanoo jotta saman sulakkeen takana on mm. pakastin jääkaappi ja puolet kämpän valaistuksesta, sekä se että peilikaapin valaisimeen tulee erittäin ohutta johtoa, tarkoittaa tämä sitä, että johtimet on mitoitettu väärin Pakastimella ja pistorasioilla johdinpoikkipinta pitäisi olla 2,5 mm2 varustettuna 16A sulakkeella ja johdon tulisi tulla saman poikkipintaisena myös valaisimelle saakka.

Arvaan jotta kysyjän tapauksessa puhutaan vanhahkosta talosta 40 - 60 luvulta jolta ajalta sähköt pääasiassa ovat. Veikkaan jotta tämä tarkasteltava piiri on 10A:n sulakkeen takana ja vuosien saatossa piiriin on tehty väli-jakorasioita ym. rytöjä. Olisiko vielä niin, että siinä pari vuotta sitten tehdyssä sähkörempassa asentaja on huomannut tilanteen ongelmallisuuden, eikä ole korjannut rytöä sieltä mistä se olisi tullut tehdä,kun on pelännyt jotta vanhat eristeet murtuvat, vaan on varmuuden vuoksi kylvänyt irrallisia vikavirtasuojija sinne tänne, jotta ainakin henkilövahingoilta vältyttäisiin mahdollisissa vikatilanteissa.

Eli ehdotan edelleen jotta sähkömies tutkimaan tilanne ja ehdottamaan tervehdyttämistoimenpiteitä. Jos tilanne on oikeasti niin paha kun tässä arvelen, niin odotettavissa on melkoinen kokonaisurakka, eikä ainoastaan lampun vaihto.

ja sit meinas unohtua tärkein,  eli kun menet suihkuun, kannattaa kumisaappaat pitää visusti jalassa...

Jäsenen antama (15.1.2012 klo:20:27) kommentti

Tosi hyvä tarina.

Jäsenen antama (15.1.2012 klo:21:13) kommentti

Ilmeisesti joku aiempi asukas on asentanut lampun vastoin määräyksiä ottaen virran vikavirtasuojarasiasta. Valaisinjohto (valaisimen liitäntäohto) voi olla ohuempaakin. Voi olla että sähköjohdoissa ei ole mitään vikaa vaan vika on vain tuossa valaisimessa ja sen liitäntäjohdossa. Tuohon ei siis saisikaan asentaa lamppua vaan on tultava toimeen kattolampulla.

Isännöitsijän kuulu hankkia tuohon korjaaja, tuo kuuluu taloyhtiölle. 

Jäsenen antama (15.1.2012 klo:21:22) kommentti

Luulen kyllä,että tässä on nyt tehty kärpäsestä härkänen,vikavirtasuojia on 2 kpl,ei niitä ole kylvetty ympäriinsä ja eikös ne ole pakolliset,kun pistorasioille tulevia johtoja uusitaan.Puolet asunnon valoista ei määrällisesti vaan tarpeellisuuden mukaan,eli kylpyhuone,wc ja keittiö.Vähän on vaikea viikonlopun yli olla ilman niitä ja jääkaappia.Ja se ohut johto on valaisimen rakenteessa kiinni,siis ei sitä kukaan sähköasentaja ole valaisimeen liittänyt ja valaisin on tyypiltään kylpyhuoneeseen sopiva.Johto noin 25 cm pitkä.Ja en todellakaan aio vastaavaa laitattaa vaan perinteisen loisteputki tyyppisen,vähemmällä sähkön kulutuksella ja kytkimellä.Jos kytkin olisi ollut tässäkin halogeenissa,tätä ongelmaa ei olisi.Mutta eihän sitä valaisinta heti huomenna välttämättä löydä ja sähköasentajakin voi olla varattu.Niin peruskysymys edelleen,että mikä on sitten parempi ensiapu,kuin sokeripala ja teippi?

Jäsenen antama (15.1.2012 klo:21:36) kommentti

Halpakorjaus osaa vastata mieleiselläni tavalla :),en huomannut lukea aiemmin.No osaako joku sanoa,voiko tilalle laittaa sen perinteisemmän valaisimen ja niin,että vikavirtasuojaus toimii myös valaisimessa?Siis ymmärtäisin,että se on mahdollista,jos johto on oikeanlainen.

Jäsenen antama (16.1.2012 klo:1:06) kommentti

Taloyhtiö vastaa: Vesijohdot+kalusteet (sekoittajat/hanat ja pönttö), lämpöjohdot+´kalusteet`,
sähköjohdot+kytkimet/pistorasiat/ryhmäkeskus-mittari.
Taloyhtiö ei vastaa "lisävarusteluista"   
 ´Sokerinpala` ja teippi sopii hyvin tilapäiseen suojaukseen.  

Jäsenen antama (16.1.2012 klo:8:39) kommentti

Niin koska edellinen omistaja on tehnyt tuon virheen, taloyhtiö joutuu sen korjauttamaan. Uusi omistaja ei vastaa entisen omistajan virheistä. Tämä on periaate taloyhtiössä. Jos asut vuokralla ja vuokraisäntäsi tuon teki, kulut peritään häneltä. Ilmoita asiasta isännöitsijälle. Johdotuksessa on hengenvaarallinen vika joka on korjattava. V. 2007 lähtien myös valaisimeen on vaadittu vikavirtasuoja, mikäli tehdään lisäyksiä vanhaan johdotukseen.

Kattovalaisimen tilalle voi panna jakorasian ja viedä siitä sähköt peilikaapin päälle.

Jäsenen antama (16.1.2012 klo:9:52) kommentti

´Halpakorjaus`  kerroppa mistä olet saanut kristallipallosi?  (Etteivaan Honk honk kaupasta)    

Jäsenen antama (16.1.2012 klo:10:09) kommentti

As.oy.-laista ja  oikeuden ennakkopäätöksistä. Standardi SFS 6002

Jäsenen antama (4.2.2012 klo:15:27) kommentti

Ilmoitin isännöitsijälle,sähkömies kävi parin viikon päästä ja otti johdon pätkän pois.Ei ole laskua tullut,liekö edellinen omistaja ja lampun asentaja saanut laskun.Vuokralainen sanoi pärjäävänsä pelkällä kattovalolla.

Jäsenen antama (4.2.2012 klo:19:32) kommentti

Taisipa olla huoltomies"sähkömies" joka hoiti "ongelman" pois.   

Jäsenen antama (4.2.2012 klo:21:39) kommentti

Oikea sähkömies paikallisesta sähköliikkeestä.Soitti ja kysyi,tiedänkö kuka virityksen on tehnyt.

Jäsenen antama (4.2.2012 klo:22:33) kommentti

Oikea sähkömies kirjoittaa myös laskun työn tilaajalle isännöitsijä/taloyhtiö?   

Jäsenen antama (5.2.2012 klo:11:27) kommentti

No niinhän tuo Halpakorjaus kristallipallostaan näki.Näkyy täällä asiallisiakin neuvoja saavan,toiset on kuin Suomi 24:stä,kumisaapaiden kanssa saunojia ym.Voisikohan kysymyksen lukita niin,että siihen ei voi vastata muut,kuin virallinen vastaaja,kun ainakin viikonloppuna näyttää runosuoni sykkivän niin monella ja kaikenlaisia arvaajia ja veikkaajia on liikkeellä,herkemmiltä varmaan menee yöunet oikeaa vastausta odotellessa.


Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Saunavalaistus ja määräykset

Pitäisi saada saunaan valaistus ja yhtenä vaihtoehtona olen pohtinut valaisimen sijoittamista lauteiden alle. Lauteiden alle tulee myös alumiinen...

Kytkentä: valaisin L/N johdot & katossa ruskea/sininen/keltavihreä johto

Ostin uuden valaisimen jossa on L ja N merkinnällä johdot (sokeripalassa). Katossa on kolme johtoa: ruskea, sininen ja keltavihreä. Johtojen päiss&aum...

Riippuvalaisin korkeaan tilaan

Mistäköhän saisi ostaa riippuvan (ruokapöydän) valaisimen, joka sopisi korkeaan tilaan? Meillä on katto n. kuudessa metrissä ja valaisimien johdot/vaijerit yleensä vain n...

Ilmalämpöpumppu ja jää

Ilmalämpöpumpun alle muodostuvan jään määrä yllätti. Talon sokkeli ja pumpun alusta on paksun jään peitossa. Jään poistaminen tässä vaiheessa on vaikeaa, Mikä on käytännö...

Autotallin väliseinä

Omakotitalon autotallin ja varaston välisen gyproc väliseinän poistaminen, mitä lupia tarvitaan ja muuttuuko käyttötarkoitus?...

Ledlamput uppohalogeenipolttimoiden tilalle

Tarkoitus olisi laittaa remontin yhteydessä kylpyhuoneen kattoon upotettavia spottivaloja, ja vaihtaa näihin kaupasta valmiina ostettaviin halogeenispotteihin halogeenipo...

Valaisin pistorasia 2-vaiheinen

Terve! Tilanne: Kerrostalo, jossa katossa roikkuu (edellisen asukkaan jäljiltä?) neljä sähköjohtoa valaisimen edesmenneestä rasiasta (sininen, musta, ruskea, sini-keltain...

Kylpyhuoneen valaistus

Olen laittamassa kylpyhuoneeseen muuntajalla varustettuja halogeenivalaisimia IP20. Kylpyhuoneen korkeus lattiasta kattoon on 2,4m. Voiko halogeenivalaisimia laittaa pore...

saunan valaisin

Minkälaisen valaisimen voi saunassa laittaa lauteiden yläpuolelle, yli 100cm korkeuteen. Koska yleinen ohjehan on ettei tuon korkeuden yläpuolelle voisi seinä valaisinta...

sähköjohdot

tarkoitus on liittää uusi kattovalaisin katossa olevaan sokeripalaan,katossa on kaksi vihreää ja yksi harmaa johto,valaisimessa on kolme johtoa,sininen ruskea ja maadoite...

Gybroc kattoon lampun kiinnitys

Olen ostanut sellaisen pingoitettavan kangas valaisimen olohuoneeseemme.Ongelmana on se kun katto on gybrocia ja maalattu sellaisella rosomaalilla. Kuinka kiinnitys kanna...

Millainen työtasovalaisin astiakaapin alle

Millainen IP -luokitus tulee olla keittiössä astiankuivauskaapin alle asennettavalla loisteputkivalaisimella? Riittääkö IP 20, jos valaisimen suojaa tippuvalta vedeltä va...

ip-luokituksesta

HAFAN sivuilla on: Alue 1. Kylpy- tai suihkualtaan yläpuolinen alue (enintään 0,6 m suihkusta). Luokitus IP 44 tai korkeampi. Alue 2.Yli 0,6 m kylpyammeesta tai suihkualt...

Sähköjohdon suojaus

Huoltomaalasimme kesähuvilamme. Seinällä oleva ulkovalaisin piti irrottaa rimojen vaihdon takia. Takaisin laitettaessa rikkoontui valaisimen posliininen? kiinnityssuojus....

Kattolampun johdon lyhentäminen

Tervehdys. Olen lyhentämässä kattovalaisimen johtoa, jonka päässä normaali lamppu roikkuu. Johdossa on kaksi saman väristä (väritöntä) johtoa. Jos irrotan johdon pään val...

Savusaunan sähköistys

Haluaisin laittaa vanhaan savusaunaan lauteidenalle valaisimen. Pitääkö millainen kotelointiluokka olla valaisimessa joka jää alle metriin?Riittääkö tavallinen IP 44 saun...

Keittiön valaisimet ja pistorasiat

Hei!Suunnittelen keittiöremonttia ja pistorasioita on ennestään jo tarpeeksi, mutta halusiain teitää että jos vaihdan valaisimet kaappien alla + pistorasiat suunnitelmass...

Liiketunnistimella varustetun halogeenivalaisimen kytkentä

Ostin liiketunnistimella varustetun halogeenivalaisimen, jossa ei ole lainkaan mukana virtajohtoa, vaan se pitää kytkeä itse. Myyjän neuvomana ostin lisäksi kaupasta ulko...

Valaisin ongelma

Keittiössä on kattovalaisin jossa on kaksi 36 W putkea. Joudun vaihtamaan valaisimen. Minkä tehoisella led valaisimella saavutetaan sama valaistus kuin on...

Halogeenin tilalle LED entiseen runkoon

Vaihdoin halogeeni valaisimen a 40W 4 kpl lamppua tilalle led lamput airamin 4711030 230lm 385mA 12v ac/dc 24w/20 2700k 3,5w   kaksipiikkisellä kannalla, p...

Kattovalaisimen kytkentä

Hei, miten kytken valaisimen jossa on keltavihreä suojamaa johto kun kyseessä vanha rintamamiestalo jossa vain kaksi johtoa jakorasiassa laitanko keltavihre&aum...

Kattovalaisimen asentaminen

Hei! 80-luvulla rakennetun talon makuuhuonen katossa on kuvan 1 mukainen johdotus valaisimelle. Valaisimessa on kuvan 2 mukaiset johdot. Saako kyseisen valaisimen asentaa...

seinävalon asennus

Hei. Vaihtamassa talon seinävalaisinta. Seinävalaisimen suojausluokka II.  Seinästä tulevassa johdossa on myös kevi.Jätetäänk...

Huuvan ledvalaistus?

Meillä on juuri tehty keittiökalusteiden päivitys ja sen myötä asennettiin myös ledvalaistus välitilaan. Puuhellan ja sähköli...

Keittiönremontin etenemisjärjestys

Hei,olen tekemässä pientä remonttia vuonna 2002 rakennettuun rivitalohuoneiston keittiöön. Tarkoituksena on vaihtaa pöytätasot, tiskiallas, välitilanlaatta sekä vaihtaa l...