Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Puurakenteisten ulkotelineiden rakennusohje

Turva-/ muu tekniikka

Kysytty: 10.9.2012 klo:17:50
Löytyykö ohjetta puisten, 2-kerroksisen talon katon, räystäiden , ulkoseinien lisäeristyksen sekä vuorauksen remonttiin tarvittavien turvallisten rakennustelineiden rakentamiseen?Virallinen vastaus
En löytänyt internetistä työturvallisuushallinnon puutelineohjetta....

Nähdäksesi vastauksen kokonaan sinun on oltava >>sisäänkirjautunut<< palveluun.
Liity jäseneksi >>tästä<< Jäsenyys on maksuton, eikä velvoita sinua mihinkään.
Jäsenenä voit myös itse kysyä kysymyksen palstalla.


Arvostele vastaus kysymykseen "Turva-/ muu tekniikka / Puurakenteisten ulkotelineiden rakennusohje":
Jäsenen antama (11.9.2012 klo:20:45) kommentti

Uusimmat ohjeet täyttävä puinen julkisivuteline löytyy kirjasta:

"RIL 142-2010 Työtelineet ja putoamisen estävät suojarakenteet"Kyllä tuo nykyaikaa on, jos itse rakentaa ja tarvitsee telineitä pitkän aikaa. Jos telineitä tarvii lyhyen aikaa, niin vuokraaminen on halvempaa. Mutta heti jos telineitä tarvitseekin kuukauden tai kaksi, niin on jo edullisempaa tehdä itse.Kun katsoo valokuvista ok-työmaita, niin niiden telineviritykset ovat mitä ihmeellisimpiä, joten kyllä itse ainakin kannustaisin tekemään telineet ihan oikein ja virallisten ohjeiden mukaan eikä käyttää viritelmiä. Kun ilmeisesti moni ei jostain syystä kuitenkaan halua vuokrata niitä helppoja telineitä vuokraamosta.

Jäsenen antama (11.9.2012 klo:21:17) kommentti

Kyllä kannattaa ostaa kunnon metalliset telineet jos enemmän tarvii.

Jäsenen antama (11.9.2012 klo:22:17) kommentti

Niin, kunnon telineet kannattaa hankkia.

Mutta esim. yhden noin 3 metriä leveän alumiinisen telineen ostohinnalla saat mitallistetut puutavarat puisiin telineisiin koko talon ympäri.

Toki alumiinitelineitä on sitten kevyt siirrellä paikasta toiseen, mutta vielä helpompaa on vain kävellä puista telinettä pitkin.

Kannattaa miettiä se, mikä on puisen telineen pystytyksen ja purkamisen vaiva suhteessa siihen että metallitelinettä siirtelee kesken työnteon vähän väliä ja valita sen mukaan.

Jos saa seinästä yhden kohdan alusta loppuun kerralla valmiiksi, niin sitten siirreltävä teline on varmaan parempi.

Mutta tuossa kuvatussa remontissa varmaan vuoraus joudutaan vielä maalaamaankin, joten samaa kohtaa seinästä joudutaan käsittelemään ainakin kaksi kertaa.

Jäsenen antama (12.9.2012 klo:8:45) kommentti

Pienenä vinkkinä tähän että kun nuo "burton" rautaputkitelineet ovat väistymässä kevyempien tieltä, niin niitä saa joskus aika edullisesti. Ovat monelta maalaus- ja rakennusfirmalta jääneet nurkkiin pyörimään.

Vähän raskaita on pitemmät putket, mutta niistä saa kumminkin luotettavan kunnon telineen! Ja kyllä se ainakin katon teossa on mielestäni aivan välttämätöntä, että telineet on "täyspitkät", niitten siirrettävien kanssa tahtoo mennä värkkäämiseksi! Eihän siinä tartte kun yhden tason ympäriinsä, eikä maalatessakaan, jos ei mikään hirvittävän korkea tönö ole! Siis kannattaisi ehkä kysellä ja ilmoitellakin vähän! Ja sitten kun tuntuu että ei enää tarvitse, niin vieläkin myymällä eroon pääsee!

Jäsenen antama (14.9.2012 klo:22:10) kommentti

Ei kannata alkaa puusta värkkäilemään osta kevyet alutelineet joita on myös helppo siirrellä edes takaisin. Projektin jälkeen saat ne myytyä vielä varsin hyvällä hinnalla.

Jäsenen   antama (26.1.2021 klo:18:53) kommentti

Miten noiden alutelineiden jalkojen korkeussäätö ... voiko joka jalkaa säätää erikseen ja kuinka paljon ... tarve ois ainakin puolimetriä tai ehkä enemmänkin 3 m telineellä ... 


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

pulpettikattoinen kutukämppä

Tee se itse -sivuston kutukämppä rakennusohje:Onko kutukämpän ohjeita saatavana pulpettikatolla ja ikkunat yhdellä seinällä eli puutarhaan päin.?Ellei, voisiko joku osaav...

halkeama

Omistamme 2 vuotta vanhan 1,5 kerroksisen puurakenteisen elementtitalon. Nyt olemme huomanneet, että ulko-oven yläpuolisessa levyseinässä on n. 0,5 mm...