Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

rivitalon palokatko

Tulisijat ja hormistot

Kysytty: 25.11.2010 klo:10:49
Suunnittelen takkaa rivitaloon.
Ilmeisesti vaaditaan toimenpideluvassa palokatko vintille?
Riitttääkö pelkkä hormin ympärille tehtävä cyproc laatikko vai kattotuolien
väliin tehtävät seinämät, ja varmaan pitää niissä olla ovet läpi kulkua varten?
Kokemuksia kellään?Virallinen vastaus
Rakennustarkastus määrää toimenpideluvassa, millainen palosuojauksen pitää olla. Jos paloseiniä ei nyt ole määrätty, tuskin määräystä annetaan nytkään. Piipun läpivienti palosuojataan, mutta ullakkotilassa piipun palosuojaus riittänee.

Arvostele vastaus kysymykseen "Tulisijat ja hormistot / rivitalon palokatko":
Jäsenen antama (25.11.2010 klo:10:53) kommentti

Rakennusvalvonta tietää.

Jäsenen antama (25.11.2010 klo:16:10) kommentti

Takka sinänsä ei edellytä mitään palokatkoa. Eikä kuulosta oikealta että taloyhtiö teettää tällaisia ylimääräisiä töitä osakkaalla.

Jäsenen antama (25.11.2010 klo:16:28) kommentti

Juuri ei niin eli päinvastoin! Kaikki on ko. huoneistohaltijan maksettava teki sen sitten kuka tahansa. Halavalla ei hyvää eikä edes käytökelpoista saa! Ja siis rakennusvalvonta ei ainoastaan tiedä, vaan määrää miten se on tehtävä, joolon luvat on oltava sen mukaiset suunnitelmineen. Halpakorjaus ei määritä mitään!

Jäsenen antama (25.11.2010 klo:17:46) kommentti

Palokatko vaaditaan uusiin rivitaloihin. Taannehtivasti niitä ei saa vaatia taloihin, joihin rakentamisvaiheessa ei sellaista edellytetty. Rakennusvalvoja ei voi omasta päästään keksiä määräyksiä, vaan hänenkin pitää noudattaa lakia. Mutta totta on taloyhtiön puheenjohtaja ja hallitus ovat niin "isoja herroja" että he voivat vaatia palokatkon rakentamista hallitsemaansa taloon. Mutta oikein se ei ole, koska näin hankaloitetaan osakkaan takkahanketta.

Jäsenen antama (25.11.2010 klo:19:22) kommentti

halavalta tulee taas sitä höpönlöpön tekstiä ts. hän taas asettautuu rakennusvalvonnankin yläpuolelle ja toisekseen näissä asioissa määrää nimenomaan rakennusvalvonta eikä mitkään "isoja herroja"-yhdistys mukaan lukien halpakorjaus.

Jäsenen antama (25.11.2010 klo:20:33) kommentti

Käsitteet ovat vähän sekaisin. Tarkoitettiin kai palo-osastointia, koska ovesta (kulkuaukosta) kysytään. Itsekin tarkoitin vastauksessani palo-osastointia. Hormin ympärille tulee läpivientiin tietenkin 10 cm vuorivillaa (eli se palokatko), mutta ei sitä ainakaan pidä koteloida.

Rivitalossa pitää saada taloyhtiön hallituksen hyväksyntä hankkeelle.

Jäsenen antama (25.11.2010 klo:23:27) kommentti

"Rivitalossa pitää saada taloyhtiön hallituksen hyväksyntä hankkeelle."

Voi pyhä jysäys! Ei ei riitä, vaan ensi kädessä taloyhtiön hyväksyntä aikeelle ja siitten rakennusvalvonnalta lupa. Miksi pitää sekaantua juttuun, kun ei ainoastaan "Käsitteet ovat vähän sekaisin." vaan hyvin paljon! Kaiken maksaa se hankkeeseen ryhtyvä ja taloyhtiö ei mitään, jos ei halua.

Jäsenen antama (26.11.2010 klo:8:46) kommentti

Rivitalossa pitää saada sekä taloyhtiöltä että rakennusvalvonnalta lupa.

Jäsenen antama (26.11.2010 klo:8:49) kommentti

Niin ja palo-osastoinnin rakentamista voi vaatia taloyhtiön hallitus, mutta ei rakennustarkastaja. CE-määräykset täyttävä piippu asennetaan valmistajan ohjeiden mukaisesti, ja ohjeissa ei ole mitään palo-osastoinnista.

Monta on yhdessä asiassa osittain oikeassa: kaiken maksaa se hankkeeseen ryhtyvä.
 
Mutta vaikka taloyhtiö haluaisikin maksaa jotain, niin hallituksella ei ole valtuuksia käyttää taloyhtiön rahoja tällaiseen armeliaisuuteen. Tässä on siis Montalla virheajattelua.

Jäsenen antama (26.11.2010 klo:10:01) kommentti

Ei ole mitään virheajattelua, sillä lausuinpahan:” Kaiken maksaa se hankkeeseen ryhtyvä ja taloyhtiö ei mitään, jos ei halua.”

Täydennän hieman lausetta, jotta se menee yksinkertaisesti perille myös aina halvalla korjaajallekin (muuthan sen käsittivät)
”Kaiken maksaa se hankkeeseen ryhtyvä ja taloyhtiö ei mitään, jos taloyhtiö ei halua.”

Ja vielä nimenomaan halvalla kalliisti kirjoittavalle: hallitus ei ole taloyhtiö, mutta taloyhtiö on samalla hallitus laajassa kokoonpanossa.
Miksi Sinä Halpakorjaus annat ohjeita sellaisista asioista, joista itsekin olet aivan lievästi sanottuna itse värillisine linsseineen sitä mieltä ” Käsitteet ovat vähän sekaisin.”

Nehän eivät ole vain vähän, vaan paljon.

Naisen logiikkakin yrittää meikaten näyttää samaa kuin halavalla korjaaja: ” Rivitalossa pitää saada sekä taloyhtiöltä että rakennusvalvonnalta lupa. Ei ei! Vaan:
taloyhtiö ei anna/myönnä ainakaa näissä asioissa mitään lupaa, vaan antaa hankkeelle hyväksynnän. Siis kansanomaisesti näin rahvaanomaisesti yksinkertaisena sanottuna:

”näyttää hankkeelle vihreää valoa”, jos hyväksyy kyseisen hankkeen tai vain siltä osin kuin hyväksyy hankkeen ja tietenkin sitten tarvittaessa avustaa hankkeeseen ryhtyvää, mutta tällöinkin siis taloyhtiö perii/maksattaa hankkeeseen ryhtyvältä siltä osin, mihin sillä on oikeus ja halu. Tämäkin ”perintä” on sitten taloyhtiön omassa vallassa eikä missään tapauksessa alemman ”portaan”.

En puutu tässä enää siihen, miltä osin taloyhtiö itse antaa teettää/tekee sitten ”hankkeeseen ryhtyvän hommia", sillä taloyhtiöllä on melko laaja ”harkinta ja valta” näissä hommissa kaikenlaisia nippeleitä myöten.

Taloyhtiön ei kannata koskaan tehdä mitään halpakorjausta, sillä se tulee aina kalliiksi.
On muistettava, että näissä rakennusasioissa vain rakennusvalvonta antaa luvan, muut esittävät tai ehdottavat, jolloin toiset sitten vain myötäilevät, mutta eivät anna/myönnä mitään lupia.

Muuten mitähän halavalla korjaaja tarkoittaa:
"Monta on yhdessä asiassa osittain oikeassa: kaiken maksaa se hankkeeseen ryhtyvä."

Tuo on sitä halavalla korjaajan halpakorjausta, josta ei saa mitää tolkkua.

Miten osittain? Höh? Tarkoittaakohan se halavatun korjaajan kielellä sitä, että korppi on täysin musta, mutta se on kuitenkin osittain valkoinen.

Jäsenen antama (26.11.2010 klo:11:01) kommentti

Taloyhtiö ja hallitus ovat aina vuoden kerrallaan sama asia. Yhtiökokous valitsee hallituksen, joka käyttää taloyhtiön valtaa, ts. edustaa yhtiötä as.oy.lain mukaisesti. Taloyhtiö voi asettaa ehtoja myöntäessään luvan takkahankkeelle, esim. voi vaatia että osakas rakentaa palo-osastoinnin ullakolle. Näihin molempiin, takan asentamiseen ja paloseinien rakentamiseen taloyhtiö hankkii rakennusluvat ja laskuttaa niistä osakasta. As.oy.lain mukaan taloyhtiön rahoja ei hallitus saa jakaa perusteettomasti osakkaille, siksi hallituksella ei ole valtuuksia maksaa osakkaan puolesta rakennuslupia.


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

palokatkot

pitääkö 10 asunnon rivitalossa jokaisen asunnon välissä ullakolla olla palokatko...

Paritalon palo-osastointi

tarvitaanko paritalon asuntojen väliseinään ja sen yläpuoliseen ullakkotilaan aina palokatko ja millainen?...

Palokatko rivitalon kattoon, kun talossa ei ole vinttiä lainkaan?

Vuonna 1954 rakennetussa rivitalossa on pulpettikatto, mikä on sisällä huoneistoissa auki "ylös asti", ts. yläpohjassa ei ole mitä...

Sisäseinien välissä ei ilmarakoa

Hei kyseessä rivitalo asunto ja suihkun takaseinä naapuriin päin. Tein takaseinään uuden 66mm rungon että sain suihkut siirrettyä siihe...

Omakotitalon yhteydessä olevan autotallin palo-osastointi

Olemme laittamassa villoja ja levyttämässä omakotitalon yhteydessä olevaa autotallia, millä materiaaleilla ja miten meidän tulee toteuttaa k...

Saunan ja kuivien tilojen kattoratkaisu

Kysyisin kuinka toutetaan vanhan hirsitalon sauna/kylpyhuone remontti?Talon alta kaivettiin 80 kuutioa maata ja sitten muurattiin lecaharkosta seinät.Ulkopuolelle asian m...

hirsirunkoisen talon rossialapohja ja palokatkojen aiheuttama iv- toteutus ?

1800-luvun hirsirunkoisen talon sokkelitilaan on käyttötarkoituksen muutoksen takia muurattava palokatko kahden eri toimitilan väliin. miten toteuttaa riit...

E30 väliseinä

Uudistalon toiseen päähän tulee asuintiloja vasten pannuhuone ja autotalli,joiden ullakko on samaa tilaa asuin huoneitten kanssa.Kyseessä 11/2 kerroksinen talo,jonka yläk...

ullakon palokatko

Milloin ja minkälaisiin taloihin ullakon palokatko on vaadittu? ...

Aurinkopaneelit rivitalon katolle

Voiko rivitalon osakkeenomistaja asennutta osakkeensa kohdalle rivitalon katolle aurinkopaneelikentän. Katto on kattohuopapäälysteinen matala harjakatto. O...

Rinne rakentaminen

Rinne rivitalon piirustuksia...

Sähkömittarikaappi

Pitääkö rivitalon sähkökaappi pitää lämpimänä....

vanha parkettilattia

voiko 70luvulla rakennettun rivitalon vanha parkettilattia haista....

ulkovarasto rivitalon pihalle

Saako rivitalon pihalle rakentaa pihavaraston, jos saa niin millä ehdoin ja minkä kokoisen....

Luvat

Tarvitaanko rivitalon yhden sisäseinän purkamiseen (oh-mh väliltä) lupaa?...

Kylmän varaston perustukset

Olisin tiedustellut minkälaiset perustusvaihtoehtoja on rivitalon erilliselle kylmälle varastolle (koko 2 x 1,8)?...

Vesieristyksen kustannus

olen harkinnut rivitalon pesuhuone+sauna remonttia. kuuluvatko vesieristys kustannukset itselleni vai taloyhtiölle??...

rivitaloasunnon sisäsein änäänieristys

Mikä olisi paras lisäeristys v.-66 rakennetun rivitalon kahden asunnon välisen kiviseinän pintaan? Makuuhuoneemme ovat toinen naapurin olohuoneen ja toinen keittiön kohda...

IKKUNATARRA

Miten saisin 80-luvulla rakennetun rivitalon saunan sekä pesuhuoneen ikkunoissa olevat "näkösuoja"tarrat irti? Tuntuvat olevan aika tiukassa, onko jotain erityisainetta o...

Äänieristys

Tarvitseeko rivitalon tai paritallon ulkosinän ala ja yäohjauspuu katkaista huoneistojen väliltä äänieristyksen parantamiseksi ja onko siitä hyötyä äänieristykseen.Jos on...

patterit

patterit pitää kovaa huminaa,vaikka sulkee kokonaan.melu jo häiritsee ,varsinkin makuuhuoneessa.Kaukolämmitys;rivitalon päätyhuoneisto kysymyksessä.Keittiön patteri on hi...

Kylpyhuoneen seinien ja lattian laatoitus.

Rivitalon kohde. Onko parempi purkaa  entiset laatat pois seinistä ja lattiasta/vai saako laatotaa entisten päälle?Kumpi on parempi vaihto ehto?...

Kylpyhuoneremontti

Rivitalon kylpyhuoneen kaakelit osittain irronneet ,remontissa laatat poistetaan laitetaan vesieristys ja uudet kaakelit .kuuluuko taloyhtiön ottaa osaa kustannuksiin...

Mistä saan selville seinän kantavuuden?

Onko jokin taho, johon voisin rakennuspiirustuksen lähettämällä vielä varmistaa, että rivitalon purettavat väliseinät eivät varmasti ole kantavia?...

kosteus prosentti valesokkelin alajuoksussa

paljonkohan tulisi uudet salaoja ja sadevesijärjestelmän teettäminen vastauksen mukaisesti maksamaan?Kaivamista tulisi rivitalon ympäri 150 metriä...