Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Rajankäynti !!

Tontti ja kiinteistö

Kysytty: 6.1.2022 klo:20:16
   Tervehdys !!!  Naapuri kulkee pihaansa talonsa takaseinustaa pitkin jossa on tonttijaon mukaan omaan tonttiini nähden kiilamainen raja.Talon ja rajan väliin jää vähimmillään reilun kolmen metrin kaistale mutta ilmeisesti aikaa myöten liittymä on päässyt leviämään ja oikenemaan kun nyt pyykkikivi on toisen rengasuran alla eli kulkee tonttini yli.Pyykin kohdalta rajaloukkaus on pari metriä ja ohenee kulkusuunnassa talon pihaan.

 Ostin tontin rasitteettomana että mitä kautta minun pitäisi ruveta asiaa ratkomaan??

 Kuuluuko tuo rajaloukkaus kaupungille vai maaoikeudelle vai käräjäoikeudelle??

  Kuinka paljon pitää tieleveyttä olla tonttitiellä??

 Ja onko tuntumaa kuinka kauan virhe pitää olla "pimennossa" että hovioikeus katsoo annetun hiljaisen myöntymyksen rikkeelle??

 Ja onko minulla oikeus pyytää korvausta jos tonttini osa jää naapurin hallintaan??

  Naapurin talon toisella puolella on parikymmentä metriä tienvartta että tontille on mahdollista tehdä tieliittymä muualtakin että onko kohtuutonta pyytää tie menemään sieltä kautta vai voiko minun tontin nurkan pakkolunastaa??

  Ja voinko syyttää naapuria roskaamisesta kun hän puhaltaa lehtipuhaltimella tuosta tieltä puista varisseet lehdet minun tontille??

    

 Virallinen vastaus
Vaikea asia naapurisovun kannalta. Naapurisuostua nodattamaan tontien rajoja jo kertakeskustelulla.  Mutta toimenpiteitä, joihin mielestäni kannattaa ryhtyä:
Tilata tontin kulman virallinen merkintä maastoon kunnan viranomaisilta ja tarkastaa mitä viralliseen tonttikarttaan on asiasta merkitty.  Jos ei ole, niin tehdä tontin osasta kulkukelvoton esimerkiksi istutuksilla, jos alue on viheraluetta.  Viimeistään tässä vaiheessa naapuri tulee juttelemaan, jos hänellä mielestään on oikeuksia asiassa.

Arvostele vastaus kysymykseen "Tontti ja kiinteistö / Rajankäynti !!":
profiilikuva
OH
Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi

Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia: