Jäsenen PetteP antama (28.9.2012 klo:14:35) kommentti Osakas maksaa, jos lukko ei ole ollut rikki. Tämä ei lopulta eroa paljon tilanteesta, jossa osakas asennuttaa oveen lisälukon. Ei senkään avainta ole pakko antaa kenellekkään. Käytännössä yleisavain helpottaa elämää, mutta ilmankin voi tulla toimeen. Lakia As Oy:n yleisavaimesta ei ole. Asuntoyhtiölain 8.luvun 1§ käsitellään hallituksen, isännöitsijän tai näiden valtuuttaman henkilön pääsystä huoneistoon. Jos ei ole yleisavainta, niin pääsy toteutuu kiireettömässä tapuksessa, kun asunnon omistaja avaa oven. Kiireellisessä tapauksessa voidaan joutua menemään sitten oven läpi. Osakkaan kotivakuutus mahdollisesti maksaa sitten uuden oven.
Jäsenen vaihtoehtoja antama (28.9.2012 klo:21:04) kommentti Se asunto kuuluu yksityisyyden ja kotirauhan piiriin. Ei sinne tarvitse kenellekkään pääsyä järjestää avaimia jakamalla. Asuntoon ei mennä ilman asukkaan lupaa, poislukien hätätapaukset. Ja silloin mennään vaikka ovesta läpi (viranomaistoiminta).
Jäsenen Ötzi antama (29.9.2012 klo:6:28) kommentti Huoneiston ´ulko`-ovi ja lukko on yhtiön vastuulla ja sarjoitetaa yleisavaimella avattavaksi. Lisä/turvalukitus on asukkaan avaimilla avattava ja asukkaan oma hankinta. Ps. Huoltomiehellä pitää olla mahdollisuus tarkistaa tilat joissa on vesipiste/vesipatteri (keskuslämmitys) Jäsenen Jv20531112 antama (29.9.2012 klo:9:22) kommentti Missä tuo on sanottu/todettu virallisemmin?
Jäsenen Ötzi antama (29.9.2012 klo:9:47) kommentti Sudenpentujen käsikirjassa ! Jäsenen Jv20531112 antama (29.9.2012 klo:10:21) kommentti No niin, nythän ne ohjelähteet paljastuivatkin, mistä luolasta ne ovat lähtöisin, joten niihin on suhtauduttava sillä tavalla.
Jäsenen vaihtoehtoja antama (29.9.2012 klo:15:46) kommentti "Ps. Huoltomiehellä pitää olla mahdollisuus tarkistaa tilat joissa on vesipiste/vesipatteri (keskuslämmitys)" Mahdollisuus tarkastukseen on, kunhan se tehdään lain määrittämällä tavalla. Omin luvin ei kannata mennä tarkastelemaan kenenkään kotiin.
Jäsenen ruosu antama (1.10.2012 klo:11:00) kommentti Eikös tämä kaikessa yksinkertaisuudessaan ole niin että niistä säännöllisistä tarkastuksista ilmoitetaan asukkaille hyvissä ajoin, ja jos ei itse ole paikalla tänä ajankohtana, niin yleisavaimella mennään sisälle, turvalukko on jätettävä auki, tai sitten annettava sen avain k.o henkilön käyttöön. Äkillisen vuodon y.m.s sattuessa pitäisi olla itsestään selvää että asukasta mahdollisuuksien mukaan informoidaan siitä mitä on tapahtunut, jos ei ole paikalla!Pitäisihän kaikkien asukkaitten puhelinnumerot olla taloyhtiön tiedossa? Jos sisälle täytyy päästä niin mennään kyllä siinä tapauksessa! Turhalla miettimisellä ja aikailulla voidaan aiheuttaa suurempia vahinkoja, puhumattakaan esim. sairauskohtauksista! Hätähän ei tunnetusti lue lakia...! Näin se ainakin ennen suurinpiirtein oli, en tiedä liekkö sekin sitten muuttunut...?
Jäsenen Jv20531112 antama (1.10.2012 klo:13:09) kommentti Nyt on nyt eikä vain luuta ovenpäällä - täällä.
Jäsenen ruosu antama (1.10.2012 klo:13:45) kommentti Se luuta oli vain hyvä lukko ennenvanhaan; siellä ja täälläkin, jo matkan päästä näki ettei ole ketään kotona, niin ei tarvinnut mennä suotta edes toisen pihapiiriin kurkkimaan,mutta nythän sitä liikkuu kaikenkarvaista kulkijaa, joita ei pidättele mikään, jopa sielläkin? Olisi tuon vinoilun sijasta ollut kiva tietää mikä se oikea käytäntö sitten on "siellä"? Jos et itse tiedä' niin kai joku muu...?
Jäsenen JR454159223 antama (1.10.2012 klo:14:04) kommentti Mitähän vinoilua tuolla oli havaittavissa, sillä "nyt on nyt" niin kuin itsekin toteat. Ja vielä rautalankaa: Yleisavainta ei tarvitse antaa ellei sitä ole yhtiöjärjestyksessä (AsOy:ssä)tai vastaavassa määrätty. On taloja, joissa ei ole edes "yleisavainta" alkuunkaan siis ensimmäistäkään. Näin se vain menee. Jos on yleisavain,joka on "pakko" sopia omaan lukkoon, niin sen käytön eli sisäänpääsyn voi laillisesti estää asentamalla toisen lukon, jota joskus turvalukoksi sanotaan. Näin täällä vastaa "joku muu..."!
Jäsenen ruosu antama (1.10.2012 klo:15:20) kommentti No niin, tuleehan sieltä vähän valoakin, kun lypsetään, mutta voiko siis laillisesti estää sisäänpääsyn edeltäkäsin ilmoitetun tarkastuksen yhteydessä tuolla omalla lukolla....? Ja onko tosiaan asukkaan määrättävissä, milloin tarkastus voidaan suorittaa? Ja kuka vastaa, jos vesivuoto tai muu vaurio todetaan johtuvan viasta joka tarkastuksessa olisi huomattu, ja täten voitu estää, mutta tarkastusta ei ole voitu suorittaa (asukas poissa kotoa, avaimia ei ole?)
Jäsenen JR454159223 antama (1.10.2012 klo:15:57) kommentti Kyllä se tosi on. Minä voin estää sisäänpääsyn, vaikka olisin avannut itse ovenkin. Vain poliisin avulla silloin pääsee, mutta en tietenkään ole ainakaan minä, niin järjetön, ettenkö päästä laillista tarkastusta suorittamaan, mutta silloinkin määrään minä olenko paikalla vai en . On taloyhtiöitä, joissa huoneiston avain on vain huoneiston omistajalla ja/tai vuokralaisella. Näin se vain menee. Sitten jos on taloyhtiö, niin muitten pääsy huoneistoon on estetty toisella lukolla. Tämä on varmaa tietoa. Näin se vain voi myöskin mennä. Jos on "hätätila", niin tunkeutuja vastaa teoistaan tavalla tai toisella, jos käynti ei ole ollut sen laatuinen, että huoneistoon ei välttämättä olisi tarvinnut tunkeuta/murtautua. Tässäkin pätee: työ tekijäänsä neuvoo.
Jäsenen ruosu antama (1.10.2012 klo:17:21) kommentti En oikein vieläkään usko tällä syönnillä että esim. palotarkastajan tai nuohoojan pääsy asuntoon voidaan estää ainoastaan sillä että "valitettavasti en voi olla valvomassa..."
Jäsenen Ötzi antama (1.10.2012 klo:18:01) kommentti >mutta silloinkin määrään minä olenko paikalla vai en<Kyllä kyllä jokainen voi itse päättää onko paikalla ja läsnä. Jäsenen JR454159223 antama (1.10.2012 klo:21:21) kommentti Kerrankin aivan oikea oivallus! Niin minähän voin ovella ollessani, siis avatessani oven sisältä päinkin sisäänpyrkijälle sekä päättää että sanoa sisäänpyrkijälle, että en nyt ole paikalla tai olen paikalla, mutta sisälle ei tulla ja sulkea kylmän rauhallisesti oven joko sisäpuolelta tai ulkopuolelta käsin. No mutta minähän voin myös rauhallisesti sanoa sisältä päin sisälle pyrkijälle, että "en ole paikalla" tai sitten "olen paikalla", mutta ovea en avaa. Voin tunnustaa, että kerrankin pyrkiessäni erääseen huoneistoon aivan oikealla asialla huoneiston omistajan kutsusta/pyynnöstä/käskystä, niin silloin oven takaa kuului aivan selvästi lausuttuna suomen kielellä: "Täällä ei ole ketään". Ilmoitin siotten kyllä oven takaa kohteliaasti esittäytyen ja sanoen kuka olen sekä miksi olen ja kenen pyynnöstä pyrkimässä huoneistoon, mutta huoneiston sisällä oli sitten hiljaista eikä ovikaan auennut. Ilmoitin huoneiston omistajalle sitten tapauksen ja ilmoitin myös hänelle, että tehtävä osaltani on suoritettu ja laskua ei lähetetä. Hyvin yksinkertaista! Tekevälle tai ehkä paremminkin tekemättömälle sattuu. Hyvä ruosu! En ole "sutari" enkä myöskään palotarkastaja. Uskottava se on, että ainakin minäkin voin sen pääsyn estää. Syöpä lisää ja hifistele vielä. Osoita faktaa, niin ei tarvitse ainakaan liikaa välillä syödä. Minulla ei ole omaan kantaani muuta kuin mutua. Vain virkavallan edessä on taivuttava, sillä työ tekijäänsä neuvoo.
Jäsenen ruosu antama (2.10.2012 klo:11:20) kommentti Niin että mitenkä JR 454... sitten tulkitsee tämän oikeustieteellisen vastauksen? Minä tulkitsen sen siten että se palotarkastus tai vastaava tehdään ennemmin tai myöhemmin,vaikka sitten poliisin avulla! Palotarkastaja ei ole "hallituksen valtuuttama"! Tässäkinhän nyt jankataan periaatteita, harvemminhan se nyt noin pitkälle käytännössä menee, mutta saattaahan niitä jääräpäitä olla,"vain virkavallan edessä..."? Meikäläinen lopettaa tämän keskustelun tähän, koska ei oikein enää koske tuota alkuperäistä kysymystä, ja siihen on mielestäni jo tyydyttävä vastaus saatu, en tiedä kelpaako kaikille? P.S Sitten ihan vihonviimeseksi kaneetiksi : Vaikka tuosta avaimien luovutuksesta sun muista ei ole lakeja, niin palotarkastuksista on! PaloVIRANOMAISET noudattaa niitä!
Jäsenen JR454159223 antama (2.10.2012 klo:12:38) kommentti ruosu hyvä! Ymmärrä lukemasi ainakin minun jutuissani, sillä olen sanonut, että en ole niin jääräpää, ettenkö päästä järkevillä asioilla liikkuvia huoneistoon tarkastamaan ”sitäsuntätä”, mutta minulla on mahdollisuus siihen harkintani mukaan. En ole myöskään sanonut, että vain virkavallan avulla päästän huoneistoon (olipa oma tai toisen, jos se on hallinnassani) tarkastamaan. Sehän on minun vallassani miten toimin. Nyt minä liikuin teoriassa enkä omalta osaltani käytännössä, vaikka puhuin/kirjoitin ”minä”-muodossakin. Siis Sinulla ei ollut mitään kättäpitempää? Ei minullakaan muuta (tässä asiassa) kuin työ tekijäänsä neuvoo. Pyöräytetään MORAA haavassa vielä: " P.S Sitten ihan vihonviimeseksi kaneetiksi : Vaikka tuosta avaimien luovutuksesta sun muista ei ole lakeja, niin palotarkastuksista on! PaloVIRANOMAISET noudattaa niitä!" Saahan paloviranomaiset noudattaa ja pitääkin noudattaa niitä lakejaan, mutta ne tulevat ja menevät vain ja ainoastaan viimekädessä poliisiviranomaisten avustamina. Siis tämä oli tässä.
Jäsenen ruosu antama (2.10.2012 klo:16:34) kommentti Hyvähän se on sitä puukkoa ruveta heiluttamaan kun lupasin, etten enää kommentoi, eikä voi puolustautua??! Enkä siis kommentoi, sanani pidän..? Tulkitkoon muut miten haluaa! P.S Tämä ei siis ole kommentti...?!
Lisää kommentti*