Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

ulko oven lukko

Taloyhtiön rakennusoikeudelliset kysymykset

Kysytty: 27.9.2012 klo:1:03
hei.
Asunto osake yhtiössämme on noin 20 asuntoa. kuullin että eräs asukas vaihtoi ulko oveen lukon, vanha oli täysin toimiva, mutta uusi piti saada. (taloyhtiö maksoi uusimisen.) Nyt tähän kyseiseen lukkoon ei käy yleisavain, asunnon ommistaja ei suostu kenellekkään luovuttamaan avaintaan. Onko laillista että taloyhtiössä on asunto johon ei yleisavain sovi, ja kenelläkään muulla kuin omistajalla ei ole sinne avainta? jos tämä on laitonta, mistä löydän kyseisen lain kirjallisena, jotta voin sen asunnon omistajalle näyttää, ja kuka maksaa uuden lukon ulko oveen?Virallinen vastaus
Asunto-osakeyhtiölaissa (AsOYL) ei ole säännöstä, jonka perusteella osakkeenomistajalla olisi velvollisuus luovuttaa huoneistonsa avain yhtiön edustajalle. AsOYL:ssa on määräykset siitä mitkä osat huoneiston kunnossapidosta kuuluvat yhtiön ja mitkä osakkaan vastuulle, miten tällaisista töistä pitää ilmoittaa sekä yhtiön oikeudesta valvoa kunnossapitotöiden suorittamista. AsOYL 8 luvun 1§:n mukaan yhtiön hallituksen jäsenellä ja isännöitsijällä sekä hallituksen tai isännöitsijän valtuuttamalla on oikeus päästä osakehuoneistoon, kun se on tarpeellista osakehuoneiston kunnon ja hoidon valvomista tai osakehuoneistossa suoritettavaa kunnossapito- tai muutostyötä taikka niiden valvomista varten. Käynti osakehuoneistossa on järjestettävä osakkeenomistajalle ja osakehuoneiston haltijalle sopivana aikana, jollei työn kiireellisyys tai laatu sitä estä. Jos pääsy huoneistoon kielletään tai osakasta ei tavoiteta, on hallituksen jäsenellä ja isännöitsijällä, mutta ei hallituksen valtuuttamalla henkilöllä, oikeus saada poliisilta virka-apua asuntoon pääsemisessä. Osakas on velvollinen korvaamaan yhtiölle sen vahingon, jonka hänen kieltäytymisensä aiheuttaa. Tämän lisäksi tulee ongelmia esimerkiksi pakkotilanteissa, jossa kyseinen asukas on saanut sairaskohtauksen ja tarvitsisi apua tai asunnossa on vesivahinko tai asunto palaa eikä asukasta saada heti kiinni. Tällöin pelastuslaitos voi rikkoa oven ja asukas saattaa joutua maksamaan siitä aiheutuneet kustannukset. Huomioon voisi ottaa myös mitä voimassa olevien asunto-osakeyhtiön ottamien vakuutusten ehdot asiasta mahdollisesti määräävät, onko esimerkiksi asunto-osakeyhtiön pelastussuunnitelmassa tai huolto- tai isännöitsijäsopimuksessa jotain mainintaa asiasta sekä miten asukas saa ovensa auki, jos omat avaimet ovat hukassa eikä vara-avainta ole. Näillä seikoilla voisi yrittää perustella avaimen luovutuksen aiheellisuutta kyseiselle henkilölle. Avaimen säilytyksen osalta tulee tietenkin tehdä tarvittavat suunnitelmat ja järjestelyt, vaikka yhdessä omistajan kanssa, siltä osin ettei avain joudu vääriin käsiin ja miten avaimen käyttöä voidaan seurata/tarkistaa. Avainta voidaan säilyttää esim. erityisessä sinetöidyssä avainrasiassa, jolloin on nähtävissä jos avain on rasiasta poistettu. Eeva Vesterbacka oikeustieteen maisteri JuriNet Espoo - Asianajotoimisto Voutilainen Oy

Kysymykseen/vastaukseen on liitetty lisäinformaatio linkki ->>
Arvostele vastaus kysymykseen "Taloyhtiön rakennusoikeudelliset kysymykset / ulko oven lukko":
Jäsenen antama (28.9.2012 klo:14:35) kommentti

Osakas maksaa, jos lukko ei ole ollut rikki. Tämä ei lopulta eroa paljon tilanteesta, jossa osakas asennuttaa oveen lisälukon. Ei senkään avainta ole pakko antaa kenellekkään. Käytännössä yleisavain helpottaa elämää, mutta ilmankin voi tulla toimeen.Lakia As Oy:n yleisavaimesta ei ole. Asuntoyhtiölain 8.luvun 1§ käsitellään hallituksen, isännöitsijän tai näiden valtuuttaman henkilön pääsystä huoneistoon. Jos ei ole yleisavainta, niin pääsy toteutuu kiireettömässä tapuksessa, kun asunnon omistaja avaa oven. Kiireellisessä tapauksessa voidaan joutua menemään sitten oven läpi. Osakkaan kotivakuutus mahdollisesti maksaa sitten uuden oven.

Jäsenen antama (28.9.2012 klo:21:04) kommentti

Se asunto kuuluu yksityisyyden ja kotirauhan piiriin. Ei sinne tarvitse kenellekkään pääsyä järjestää avaimia jakamalla.Asuntoon ei mennä ilman asukkaan lupaa, poislukien hätätapaukset. Ja silloin mennään vaikka ovesta läpi (viranomaistoiminta).

Jäsenen antama (29.9.2012 klo:6:28) kommentti

Huoneiston ´ulko`-ovi ja lukko on yhtiön vastuulla ja sarjoitetaa yleisavaimella avattavaksi.
Lisä/turvalukitus on asukkaan avaimilla avattava ja asukkaan oma hankinta.     

Ps. Huoltomiehellä pitää olla mahdollisuus tarkistaa tilat joissa on vesipiste/vesipatteri (keskuslämmitys)

Jäsenen antama (29.9.2012 klo:9:22) kommentti

Missä tuo on sanottu/todettu virallisemmin?

Jäsenen antama (29.9.2012 klo:9:47) kommentti

Sudenpentujen  käsikirjassa !     

Jäsenen antama (29.9.2012 klo:10:21) kommentti

No niin, nythän ne ohjelähteet paljastuivatkin, mistä luolasta ne ovat lähtöisin, joten niihin on suhtauduttava sillä tavalla.

Jäsenen antama (29.9.2012 klo:15:46) kommentti

"Ps. Huoltomiehellä pitää olla mahdollisuus tarkistaa tilat joissa on vesipiste/vesipatteri (keskuslämmitys)"

Mahdollisuus tarkastukseen on, kunhan se tehdään lain määrittämällä tavalla.
Omin luvin ei kannata mennä tarkastelemaan kenenkään kotiin.

Jäsenen antama (1.10.2012 klo:11:00) kommentti

Eikös tämä kaikessa yksinkertaisuudessaan ole niin että niistä säännöllisistä tarkastuksista ilmoitetaan asukkaille hyvissä ajoin, ja jos ei itse ole paikalla tänä ajankohtana, niin yleisavaimella mennään sisälle, turvalukko on jätettävä auki, tai sitten annettava sen avain k.o henkilön käyttöön.
Äkillisen vuodon y.m.s sattuessa pitäisi olla itsestään selvää että asukasta mahdollisuuksien mukaan informoidaan siitä mitä on tapahtunut, jos ei ole paikalla!Pitäisihän kaikkien asukkaitten puhelinnumerot olla taloyhtiön tiedossa? Jos sisälle täytyy päästä niin mennään kyllä siinä tapauksessa! Turhalla miettimisellä ja aikailulla voidaan aiheuttaa suurempia vahinkoja, puhumattakaan esim. sairauskohtauksista! Hätähän ei tunnetusti lue lakia...! Näin se ainakin ennen suurinpiirtein oli, en tiedä liekkö sekin sitten muuttunut...?

Jäsenen antama (1.10.2012 klo:13:09) kommentti

Nyt on nyt eikä vain luuta ovenpäällä - täällä.

Jäsenen antama (1.10.2012 klo:13:45) kommentti

Se luuta oli vain hyvä lukko ennenvanhaan; siellä ja täälläkin, jo matkan päästä näki ettei ole ketään kotona, niin ei tarvinnut  mennä suotta edes toisen pihapiiriin kurkkimaan,mutta nythän sitä liikkuu kaikenkarvaista kulkijaa, joita ei pidättele mikään, jopa sielläkin? Olisi tuon vinoilun sijasta ollut kiva tietää mikä se oikea käytäntö sitten on "siellä"? Jos et itse tiedä' niin kai joku muu...?

Jäsenen antama (1.10.2012 klo:14:04) kommentti

Mitähän vinoilua tuolla oli havaittavissa, sillä "nyt on nyt" niin kuin itsekin toteat.Ja vielä rautalankaa: Yleisavainta ei tarvitse antaa ellei sitä ole yhtiöjärjestyksessä (AsOy:ssä)tai vastaavassa määrätty. On taloja, joissa ei ole edes "yleisavainta" alkuunkaan siis ensimmäistäkään. Näin se vain menee. Jos on yleisavain,joka on "pakko" sopia omaan lukkoon, niin sen käytön eli sisäänpääsyn voi laillisesti estää asentamalla toisen lukon, jota joskus turvalukoksi sanotaan. Näin täällä vastaa "joku muu..."!

Jäsenen antama (1.10.2012 klo:15:20) kommentti

No niin, tuleehan sieltä vähän valoakin, kun lypsetään, mutta voiko siis laillisesti estää sisäänpääsyn edeltäkäsin ilmoitetun tarkastuksen yhteydessä tuolla omalla lukolla....?

Ja onko tosiaan asukkaan määrättävissä, milloin tarkastus voidaan suorittaa? Ja kuka vastaa, jos vesivuoto tai muu vaurio todetaan johtuvan viasta joka tarkastuksessa olisi huomattu, ja täten voitu estää, mutta tarkastusta ei ole voitu suorittaa (asukas poissa kotoa, avaimia ei ole?)

Jäsenen antama (1.10.2012 klo:15:57) kommentti

Kyllä se tosi on. Minä voin estää sisäänpääsyn, vaikka olisin avannut itse ovenkin. Vain poliisin avulla silloin pääsee, mutta en tietenkään ole ainakaan minä, niin järjetön, ettenkö päästä laillista tarkastusta suorittamaan, mutta silloinkin määrään minä olenko paikalla vai en
.
On taloyhtiöitä, joissa huoneiston avain on vain huoneiston omistajalla ja/tai vuokralaisella. Näin se vain menee. Sitten jos on taloyhtiö, niin muitten pääsy huoneistoon on estetty toisella lukolla. Tämä on varmaa tietoa. Näin se vain voi myöskin mennä.

Jos on "hätätila", niin tunkeutuja vastaa teoistaan tavalla tai toisella, jos käynti ei ole ollut sen laatuinen, että huoneistoon ei välttämättä olisi tarvinnut tunkeuta/murtautua. 

Tässäkin pätee: työ tekijäänsä neuvoo.

Jäsenen antama (1.10.2012 klo:17:21) kommentti

En oikein vieläkään usko tällä syönnillä että esim. palotarkastajan tai

nuohoojan pääsy asuntoon voidaan estää ainoastaan sillä että "valitettavasti en voi olla valvomassa..."

Jäsenen antama (1.10.2012 klo:18:01) kommentti

>mutta silloinkin määrään minä olenko paikalla vai en<

Kyllä kyllä jokainen voi itse päättää onko paikalla ja läsnä.   

Jäsenen antama (1.10.2012 klo:21:21) kommentti

Kerrankin aivan oikea oivallus!

Niin minähän voin ovella ollessani, siis avatessani oven sisältä päinkin sisäänpyrkijälle sekä päättää että sanoa sisäänpyrkijälle, että en nyt ole paikalla tai olen paikalla, mutta sisälle ei tulla ja sulkea kylmän rauhallisesti oven joko sisäpuolelta tai ulkopuolelta käsin.
 
No mutta minähän voin myös rauhallisesti sanoa sisältä päin sisälle pyrkijälle, että "en ole paikalla" tai sitten "olen paikalla", mutta ovea en avaa.

Voin tunnustaa, että kerrankin pyrkiessäni erääseen huoneistoon aivan oikealla asialla huoneiston omistajan kutsusta/pyynnöstä/käskystä, niin silloin oven takaa kuului aivan selvästi lausuttuna suomen kielellä: "Täällä ei ole ketään". Ilmoitin siotten kyllä oven takaa kohteliaasti esittäytyen ja sanoen kuka olen sekä miksi olen ja kenen pyynnöstä pyrkimässä huoneistoon, mutta huoneiston sisällä oli sitten hiljaista eikä ovikaan auennut. Ilmoitin huoneiston omistajalle sitten tapauksen ja ilmoitin myös hänelle, että tehtävä osaltani on suoritettu ja laskua ei lähetetä.

Hyvin yksinkertaista! Tekevälle tai ehkä paremminkin tekemättömälle sattuu.

Hyvä ruosu! En ole "sutari" enkä myöskään palotarkastaja. Uskottava se on, että ainakin minäkin voin sen pääsyn estää. Syöpä lisää ja hifistele vielä. Osoita faktaa, niin ei tarvitse ainakaan liikaa välillä syödä.

Minulla ei ole omaan kantaani muuta kuin mutua. Vain virkavallan edessä on taivuttava, sillä työ tekijäänsä neuvoo.

Jäsenen antama (2.10.2012 klo:11:20) kommentti

Niin että mitenkä JR 454... sitten tulkitsee tämän oikeustieteellisen vastauksen? Minä tulkitsen sen siten että se palotarkastus tai vastaava
tehdään ennemmin tai myöhemmin,vaikka sitten poliisin avulla! Palotarkastaja ei ole "hallituksen valtuuttama"! Tässäkinhän nyt jankataan periaatteita, harvemminhan se nyt noin pitkälle käytännössä menee, mutta saattaahan niitä jääräpäitä olla,"vain virkavallan edessä..."? Meikäläinen lopettaa tämän keskustelun tähän, koska ei oikein enää koske tuota alkuperäistä kysymystä, ja siihen on mielestäni jo tyydyttävä vastaus saatu, en tiedä kelpaako kaikille?

P.S Sitten ihan vihonviimeseksi kaneetiksi : Vaikka tuosta avaimien luovutuksesta sun muista ei ole lakeja, niin palotarkastuksista on! PaloVIRANOMAISET noudattaa niitä!

Jäsenen antama (2.10.2012 klo:12:38) kommentti

ruosu hyvä!Ymmärrä lukemasi ainakin minun jutuissani, sillä olen sanonut, että en ole niin jääräpää, ettenkö päästä järkevillä asioilla liikkuvia huoneistoon tarkastamaan ”sitäsuntätä”, mutta minulla on mahdollisuus siihen harkintani mukaan. En ole myöskään sanonut, että vain virkavallan avulla päästän huoneistoon (olipa oma tai toisen, jos se on hallinnassani) tarkastamaan. Sehän on minun vallassani miten toimin.Nyt minä liikuin teoriassa enkä omalta osaltani käytännössä, vaikka puhuin/kirjoitin ”minä”-muodossakin.Siis Sinulla ei ollut mitään kättäpitempää? Ei minullakaan muuta (tässä asiassa) kuin työ tekijäänsä neuvoo.Pyöräytetään MORAA haavassa vielä:"

P.S Sitten ihan vihonviimeseksi kaneetiksi : Vaikka tuosta avaimien luovutuksesta sun muista ei ole lakeja, niin palotarkastuksista on! PaloVIRANOMAISET noudattaa niitä!"Saahan paloviranomaiset noudattaa ja pitääkin noudattaa niitä lakejaan, mutta ne tulevat ja menevät vain ja ainoastaan viimekädessä poliisiviranomaisten avustamina. Siis tämä oli tässä.

Jäsenen antama (2.10.2012 klo:16:34) kommentti

Hyvähän se on sitä puukkoa ruveta heiluttamaan kun lupasin, etten enää kommentoi, eikä voi puolustautua??! Enkä siis kommentoi, sanani pidän..? Tulkitkoon muut miten haluaa!P.S Tämä ei siis ole kommentti...?!


Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Palo-oven asentaminen..

Miten saa asennettua uuen palo-oven sisälle ja vaihettua siihen  lukko itse?...

Ulko-oven tiivistys

Minulla on vaikeuksia autotallin käyntioven tiivistämisesä. Ostin eristetyn oven, josta tiiviste puuttui. Nyt kun olen sen itse asentanut, ei ovi tahdo mennä kiinni, kosk...

Ulko-oven lukko

Meillä maalaistalossa vaihdettiin ulko-ovi. Vanhan oven Abloy lukossa oli rullasalpa päiväkäytössä ja ovea käytettiin päivisin tyyliin "läppä". siis ovesta kuljettiin kym...

Hankala lukko

Asun kolmen rivitalon yhtiössä. Asuntojen ulko-ovissa on lukot, joita ei saa sisäpuolelta auki kuin avaimella. Ovatko tällaiset lukot enää laillisia? Mielestäni lukko on...

Ulko-oven maalaus

Kuuluuko asunnon ulko-oven sisäpuolen maalaus osakkaan vastuulle ja vain ulko-oven ulkopuolen maalaus taloyhtiölle?...

Lohja Talvikki maakellari ulko-ovi jäätyy

Lohja Talvikki maakellari ulko-ovi jäätyy niin että ei saa maakellarin ulko-ovea avattua. Pitääkö asentaa maakellarin sisäeteiseen ( ul...

Abloy lukko toimii, ei toimi, toimii...

Meillä on 4 vuotta vanhassa ovessa huonosti toimiva lukko. Välillä ovi aukeaa ongelmitta kahvaa käännettäessä ja toisinaan taas kahva kääntyy ihan tyhjää vaan.. Kesällä l...

Uusien rakenteiden mitat

Kun uusitaan rakennuksessa ikkunat ja ulko-ovet. Kenelle kuuluu, että uudet rakenteet tulevat oikean mittiset. Esim, ettei ulko-oven korkeusmitta ei pienene, jolloin oven...

Lasitiilet ulko-oven pieliin

Olen rakentamassa pientaloon ulko-oven pieliin (molemmin puolin) 2 riviä lasitiiliä. Paljonko tarvii varata tilaa oven lisäksi harkkoseinään. Eli minkäläisiä ratkaisuja o...

Kuinka korkea kynnyksen pitäisi olla?

Kuinka korkealle ulko-oven tai terassin oven kynnyksen pitäisi nousta valmiista lattiapinnasta? Löytyykö tähän jotain määräystä, ohjetta tai nyrkkisääntöä?...

Oven karmin ja karmin tiivistys

Mikä on paras tapa tiivistää ulko-oven karmin ja rungon väli? Onko vaahtomuovi kaista, jota käytetään mm. autokatoksen valun ja seinän välissä sopiva tarkoitukseen? Se ei...

Oven hikoilu

Hei!Ongelmanani on, että pienen asuntoni ulko-ovi, joka siis aukeaa ulkoilmaan, on alkanut sisäpinnaltaan "hikoilla" erityisesti sen jälkeen kun laitatin sisäoven.Mitä pi...

Ulko-ovi kynnyslistan tiivistys sisäpuoli

Hei, ulko-oven listan alapuolelle tullut rako ja entinen tiivistys lähtenyt melkein kokonaan. Mikä olisi sopiva massa? Siis ulko-oven kynnystä vasten on li...

Kynnyksen tiivistäminen

Hei, millä saunan ulko-oven kynnys kannattaa tiivistää?...

Ulkoovi

Ulko-oven karmin kumitiiviste rikki. Voiko tiivisteet vaihtaa?...

Ulko-oven maalaus

Kuuluuko ulko-oven sisäpuolen maalaus taloyhtiölle?...

Invaluiska

Invaluiska, mikä on invaluiskan minimileveys 90 asteen kulmassa ulko-oven laatalta pihalle kerrostalossa....

Aukkojen korot

Mikä on normaali ulko-oven korkeus kun huonekorkeus on n.2600 entä ikkuna aukkojen yläläidan korko?...

Ulko-oven asennus

Meillä vaihdettiin v.1977 rakennettuun ok-taloon uusi ulko-ovi.Kysyisin että miten paljon saa oven "lukkopuolelta "näkyä lukkoa oven ja karmin välistä?Meillä tämä rako on...

Ulko-oven tiivisteiden vaihtaminen

Voiko ulko-oven tiivisteet vaihtaa myös talvella, eli toisin sanoen tarttuuko liima kylmään ovenkarmiin tarpeeksi hyvin?...

alumiinikynnys

Hei! Osaatteko kertoa mistä voi hankkia alumiiniset suojakynnykset ulko-oven ulkopuolelle?...

Teknisen tilan vaatimukset

Voiko öljylämmitteisen talon teknisestä tilasta tehdä suoraan oven ulos samasta tilasta jossa pannu/poltin sijaitsee? Eli voiko ulko-ovi toimia palo-ovena?...

Vanha ovi väliaikaiseen käyttöön

Mistä voisi Tampereen seudulla kysellä vanhoja ulko-ovia, jonka voisi asentaa väliaikaiseeen käyttöön? En haluaisi uuden oven vahingoittuvan rakennusaikana....

ulko-oven pintakäsittely

miten kannattaisi tiikkiisen ulko-oven pinta käsitellä? ovi on auringon vaalentama ja ajan myötä tullut laukkuiseksi....

Sisäoven koko?

Minkäkokosia nykyään täytyy olla sisäovet tai ulko-ovet.Tarkoitus olisi tehdä keittiöstä ovi kodinhoitohuoneeseen.Voiko oven koko olla 8x21?...