Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Taloyhtiön vastuu luvattomasta tulisijasta

Taloyhtiön rakennusoikeudelliset kysymykset

Kysytty: 17.2.2011 klo:14:40
Tilanne: as.oy.-muotoisessa 4 asunnon paritaloyhtiössä yhteen asuntoon on vuonna 2001 asennettu tulisija ja kevythormi. Työn on tehnyt ammattilainen, mutta hankkeelle ei ole kysytty lupaa taloyhtiöltä eikä Helsingin kaupungilta. Tämän jälkeen osakkeenomistaja on vaihtunut kaksi kertaa.
Kuka/mikä tällä hetkellä vastaa kyseisen tulisijan ja piipun paloturvallisuudesta? Kaupungin edustajan mukaan toimenpidelupaa noin vanhalle asennukselle ei voida saada. Vakuutusyhtiön mukaan tulipalon sattuessa ei ole ongelmaa korvausten kanssa, JOS tulisijassa ei havaita rakennusvirhettä ja se on säännöllisesti nuohottu. Mutta entäs sitten, jos rakennusvirhe havaitaan? Kuka korvaa?
Jos tulisija on nyt taloyhtiön vastuulla, niin mitä taloyhtiö voi tehdä? Voidaanko vaatia tehtäväksi (ammattilaisella) jokin selvitys, onko tulisija asennettu oikein (läpiviennit ym.) ja onko se muutenkin kunnossa? Jos tällainen selvitys voidaan vaatia, niin maksaako sen nykyinen osakas vai taloyhtiö? Jos selvityksessä havaitaan puutteita, kenen laskuun ne korjataan?

Tapanila Käyttäjä on mies
Helsinki, 
Kysymyksiä: 15 kplVirallinen vastaus
Arvostele vastaus kysymykseen "Taloyhtiön rakennusoikeudelliset kysymykset / Taloyhtiön vastuu luvattomasta tulisijasta":
Jäsenen antama (19.2.2011 klo:18:44) kommentti

Vaikea kuvitella että taloon on voitu asentaa piippu ilman että hallitus olisi ollut tietoinen asiasta. Tosiasiallisesti tästä voidaan ajatella että taloyhtiön hyväksyntä hankkeelle on aikoinaan annettu. Kevyttakka + valmishormi on sen verran simppeli juttu että nuohooja pystyy tuon tarkistamaan ja kuuluukin tavallaan nuohoojan normaaliin toimenkuvaan. Jos on noudatettu tulisijan suojaetäisyyksiä sekä hormin valmistajan asennusohjetta ja E3 rakennusmääräystä, kaiken pitäisi olla kunnossa.Eniten huolta aiheuttaakin varmaan hormin kunnossapito ja se että se uusitaan heti kun puhkipalamista on havaittavissa. Taloyhtiöllä on oikeus teettää hormin kuntokatselmus ja laskuttaa osakasta. Yleinen käytäntö on että osakas vastaa kaikista tulisijasta aiheutuvista kuluista (nuohous yms.)

Jäsenen antama (20.2.2011 klo:17:38) kommentti

Taloyhtiön hyväksyntä asialle on, jos (vähintään) hallituksen kokouksen pöytäkirjassa siitä on maininta. Jos ei ole, ei taloyhtiö ole siitä vastuussa. Silloin siitä vastaa asuja.

Jäsenen antama (20.2.2011 klo:20:53) kommentti

Pyydä ne hallituksen pöytäkirjat nähtäväksi, siihen on osakkaalla oikeus.

Jäsenen antama (20.2.2011 klo:22:33) kommentti

Ei ole! Siis ei ole!

Jäsenen antama (21.2.2011 klo:7:43) kommentti

Vuoden 2001 hallitus hoiti huonosti valvontatehtävänsä ja vastaa takasta ja sen säännöstenmukaisuudesta. Myös sen jälkeen hallitusten olisi pitänyt toimia.

Jäsenen antama (21.2.2011 klo:8:43) kommentti

Vuoden 2001 hallitus hoiti huonosti valvontatehtävänsä ja vastaa takasta ja sen säännöstenmukaisuudesta.

-Millä sen todistaa, jos pöytäkirjoissa ei ole mitään mainintaa? Ei voida kuvitella, että hallituksen jäsenet juoksentelevat ympäri yhtiötä tutkimassa asuntoja. Esim. mun aikaisempi yhtiömuotoinen asunto oli sellaisessa paikassa, että tuskin olisivat huomanneet, vaikka sinne millainen takka olisi rakennettu. Ennemmin mä sanoisin, että osakas on toiminut huolimattomasti, kun on asentanut takan ilman taloyhtiön lupaa.

Jäsenen antama (21.2.2011 klo:8:58) kommentti

Kyse oli 4 asunnon paritalosta. Piipun näkee helposti, kun sellainen ilmestyy naapuriasunnon katolle. Aikaisemmin ei kaikkia osakkaan tekemiä muutoksia kirjattu mihinkään, ja tehtiin suullisiakin sopimuksia. Periaate on että jos hallitus huomaa talossa vakavan puutteen tai virheen, ei päätä voi piilottaa pensaaseen, vaan on ryhdyttävä toimiin.

Jäsenen antama (21.2.2011 klo:9:20) kommentti

Millä nuo suulliset sopimukset todistaa? Eikä hallituksen kokouspöytäkirjat voi olla suullisia sopimuksia. On osakkaan etu, että päätökset ovat kirjattuina, hallitus voi pestä yhtä hyvin kätensä sanomalla, ettei mitään ole keskusteltu.

Jäsenen antama (21.2.2011 klo:18:37) kommentti

Paloturvallisuutta voi parantaa,rakentakaa ulakkotiloihin osastoiva
väliseinä,jos sitä ei vielä siellä ole.Rak.lupa siihen on pitänyt hakea
ennen rakentamista,ne dokumentit on jossakin arkistossa ilman
niitä se on laitonta rakentamista


Jäsenen antama (22.2.2011 klo:8:55) kommentti


http://www.korvo.fi/3rakennuslupakynnys/72

Vuonna 2001 ei ollut mitenkään selvää että piti hakea rakennuslupa tulisijalle, kuten linkistä ilmenee. Käytäntö vaihtelee eri kunnissa ja kun käytetään tehdasvalmisteisia osia, voidaan tulisija (esim. kiuas+peltihormi) rakentaa jopa ilman mitään lupaa tänä päivänäkin joissakin kunnisssa. Nuohooja tarkastaa työn sitten kierroksellaan.

Selvitettävä olisikin miten Helsingin kaupunki valvoi tulisijan rakentamista v. 2001 ja mitkä olivat vaatimukset kun käytettiin tyyppihyväksyttyjä valmisosia?

Palo-osastointia ei rakennusvalvonta vaadi jälkikäteen vaan rakentamisen aikana hyväksytyt ratkaisut saavat jäädä ennalleen, vaikka hormi ullakolle rakennetaankin. Taloyhtiön hallitus sen sijaan voi vaatia osastointia.

Kiistatonta tässä on se että noudatetaan v. 2001 säännöksiä. Kiistaa sen sijaan on varmaankin siitä, tiesikö hallitus takkahankkeesta ja miten siihen pitää suhtautua että todennäköisesti tiesi tulisijan rakentamisesta, mutta ei esim. keskeyttänyt hanketta.

Ja onko niin että ainoa lupa mitä tarvittiin v. 2001 olisi ollut taloyhtiön lupa? Ja ihmetyttää tuo kaupungin asenne, että lupaa ei näin vanhalle asennukselle saisi. Virkamiesten tehtäviin kuuluu palvella asiakkaita, joiden maksamilla verorahoilla rakennusvirastonkin palveluja pyöritetään. Vai pitääkö tuo ymmärtää niin ettei v. 2001 mitään lupaa olisi tarvittukaan?

Jäsenen antama (22.2.2011 klo:10:14) kommentti

Näyttääpä siltä, että tuo lakimies on tutustunut jopa oppi-/opetusaineistoonsa hyvin huonosti, koska siellä esim. hormihomma on lakimiehen (onkohan jo kohta peräti tohtori - näillä sivustoilla) käsityksestä poiketen aivan päinvastainen, mutta lakimehethän tulkitsevayt niitä lakeja omalla tavallaan eli miten ymmärtävät, jos ymmärtävät - ei sillä ole väliä, kunhan on tietävinään mitä täydellinen tietämättömyys tuo tullessaan.

Jäsenen antama (22.2.2011 klo:12:22) kommentti

Korvo:
"– mikäli tehdään uusi hormi ja tulisija käyttäen tyyppihyväksyttyjä tuotteita ja ammattiasentajaa, riittää ilmoitus."

Kaikissa kunnissa ei ole 10 vuotta sitten vaadittu edes tuota ilmoitusta, kun käytetään tyyppihyväksyttyjä valmisosia. Kysymys ei ollut siitä mitä rakennuslaki määrää, vaan siitä miten kunnissa rakennusvalvonnassa lakia on tulkittu. Lakiahan saavat tulkita muutkin (esim. nämä rakennusvalvojat) kuin lakimiehet.

Jäsenen antama (22.2.2011 klo:13:53) kommentti

Niinpä tuntuu "Korvo"kin lyövän itseään korville niin kuin tuo tulkitseva lakimieskin:

"3.1.2 Rakennusluvan tarve, jos muutoksella on vaikutusta turvallisuuteen ja terveellisyyteen?"

(kysymysmerkistä huolimatta, mistähän takassa ja hormissa on kysymys?)


Jäsenen antama (22.2.2011 klo:14:53) kommentti

"Kysymys ei ollut siitä mitä rakennuslaki määrää, vaan siitä miten kunnissa rakennusvalvonnassa lakia on tulkittu."

Siteeraan yllä omaa tekstiäni. Sanoma on sama, vain hienostuneemmin ilmaistuna, kuin edellä huutamalla kirjoitetussa viestissä.

Moitteet siis menevät rakennusvalvonnan leväperäisyydelle. Ei voida syyttää asiakasta siitä että saa huonoa palvelua (=valvontaa joka vaikuttaa kielteisesti turvallisuuteen ja terveellisyyteen.) Rakennuslaki antaisi mahdollisuuden vaatia rakennuslupamenettelyä (ei ilmoitusmenettelyä niin kuin on ollut käytäntönä) myös näissä kevythormien asennuksissa. Nythän valvojat ovat heränneet, kun on ilmennyt useita tulipaloja, joihin syynä ovat paitsi omatoimirakentajien tai ammattilaisten tekemät asennusvirheet myös CE-määräysten mukaiset hormit, jotka eivät sovellu Suomen euroopalaisia normeja vahvempiin eristepaksuuksiin.

Sen sijaan palo-osastointiin ei periaatteessa voida vaatia tiukennuksia jälkikäteen.

Periaate lainsäädännössä on että talon pitää kelvata sellaisena kuin rakennusmääräykset edellyttivät rakennusvuonna.

Talossahan voi olla jo vanhempiakin takkoja, mutta niiden vuoksi ei voida jälkikäteen vaatia rakennusmääräysten perusteella palo-osastointia, ei myöskään uusiin takkoihin vedoten. Tästä pitäisi säätää eduskunnassa erikseen oma laki. Toki tässäkin rakennusviranomaiset voivat tulkita lakia  väärin ja vaatia palo-osastointia.

Jäsenen antama (22.2.2011 klo:16:35) kommentti

No no eipäs huudettu, mutta suora lainaus ko. lakimiehen antamasta tekstijutusta. Ei pidä vääristellä aina, kuten tavallisesti.

Jäsenen antama (22.2.2011 klo:17:00) kommentti

Paloturvallisuutta voidaan parantaa osastoivalla väliseinällä.Ei sitä
kukaan ole vaatimassa tässä tapauksessa vaan se oli vaihtoehto tuli-
palon torjunnassa ja sen leviämisessä ulakkotiloissa missä tämä takan
hormi ilmeisesti osaltaan on.Takan paino,lattiarakenteet niiden lujuus
on nekin täytynyt huomioida ennen takan rakentamista.Kuka teki ja
mitä?

Jäsenen antama (23.2.2011 klo:23:37) kommentti

palo-osastointi talossa on, se ei ole ongelma. Olen itse hankkimassa kaupungin lupaa (jälkikäteen, myönnän) omalle uunilleni ja samalla tuli mieleeni, miten vastuuasia menee naapurin luvattoman takan kanssa. Kokemuksesta tiedän että nuohooja ei ainakaan oma-aloitteisesti esim. läpivientejä tutki.

Jäsenen antama (24.2.2011 klo:9:12) kommentti

Jos takka on asennettu takan ja hormin valmistajan ohjeiden sekä E3 määräysten mukaan, naapuri ei vastaa mistään koska hän on tehnyt asennuksen oikein. Ja jos nuohooja on käynyt vuosittain, niin naapuri on oman osansa hoitanut moitteettomasti. Lakisääteinen nuohous on juuri sen vuoksi että nuohooja tarkistaa samalla takan ja hormin turvallisuuden.

Tuo lupakysymys on silloin pelkästään hallinnollinen muotokysymys ja sivuseikka jos esim. tulipalovahinkojen korvausasiaa pohditaan.

Jäsenen antama (24.2.2011 klo:10:18) kommentti

Ja taas omatekoinen lakimies puhuu/tulkitsee lakia "puuta-heinää"-menetelmällä.

Jäsenen antama (24.2.2011 klo:10:54) kommentti

Kuka/mikä tällä hetkellä vastaa kyseisen tulisijan ja piipun paloturvallisuudesta?

-rakentajaMutta entäs sitten, jos rakennusvirhe havaitaan? Kuka korvaa?

-rakentajaJos tulisija on nyt taloyhtiön vastuulla, niin mitä taloyhtiö voi tehdä?

-Ei ole taloyhtiön vastuulla, jos ei lupaakaan ole saatu. Taloyhtiön pitäisi nyt päättää, ottaako sen vastuulleen vai purattaako.Jos tällainen selvitys voidaan vaatia, niin maksaako sen nykyinen osakas vai taloyhtiö?

-Taloyhtiö jos haluaa. Taloyhtiö voi myös velottaa kulut rakentajalta (osakkalta).

Jäsenen antama (24.2.2011 klo:12:22) kommentti

Rakentaja vastaa 10 vuotta siitä että asennus on tehty palomääräysten mukaan (se että ei ole rakennuslupaa ei siis välttämättä tarkoita sitä että olisi paloturvallisuusriski).

Taloyhtiö vastaa talon rakenteista, joihin lasketaan myös tuo takka kuuluvaksi. Siis vastaa siitä että takka on rakennettu oikein ja että sitä pidetään kunnossa.

Osakas vastaa kaikista tulisijasta aiheutuvista ylimääräisistä kuluista (taloyhtiö siis laskuttaa osakasta lupien hakemisesta, kuntokatselmuksesta ja lopputarkastuksesta sekä tarvittavista lisäkorjauksista - tai voihan osakaskin niitä korjauksia tehdä).

Jos taloyhtiö päättää purattaa takan, edessä voi olla vahingonkorvausvaatimus osakkaan taholta, jos hän on sitä mieltä että aikoinaan taloyhtiö on takan hyväksynyt, koska siitä ei ole rakentamisen aikaan eikä sen jälkeenkään vuosikausiin tullut moitetta taloyhtiöltä.

Minun vastaukseni on kyllä täysin samoilla linjoilla kuin vakuutusyhtiön edustaja ja Rakentaja.fi vastaaja (ks. edellä). Ei ole siis "puuta heinää". Taloyhtiö voi vaatimuksissaan lähestyä takan rakentajaa, mutta jos hän ilmoittaa ettei tee asiassa mitään, niin silloin taloyhtiön pitää toimia, jos katsoo asian sitä vaativan. Ainakin tuo rakenteiden paloturvallisuus pitää varmistaa.

Jäsenen antama (24.2.2011 klo:14:37) kommentti

"Minun vastaukseni on kyllä täysin samoilla linjoilla kuin vakuutusyhtiön edustaja ja Rakentaja.fi vastaaja."Vastauksesi on tässäkin ketjussa muuttunut monta kertaa mikä on sinun oma
vastaus(ei kopio).Nuohooja ei ole palotarkastaja,eikä palotarkastaja ole rakennusviranomainen.
Lakimiehen vastaus ei siitä paljoa irti saa mikä siinä ,on lopullinen ratkaisu.
Taloyhtiö jossa on isännöitsiä sieltä saa varmempaa tietoa,jos hallitus vaihtuu vuosittain
Isännöitsiä voi olla saman as oy palveluksessa,hyvinkin pitkään.Miten lienee tässä
kysyjän kohdalla.Toimenpide ym.lupia voi hakea itsekkin kun yhtikokous on tietoinen
asiasta esim,naapurit ja niiden suostumus.


Jäsenen antama (24.2.2011 klo:15:04) kommentti

Halvalla pyörii vastausautomaatti kuin lottopallorumpu.

Jäsenen antama (24.2.2011 klo:16:04) kommentti

Ja toinen lottoaja laskee montako vastausta oli oikein tai väärin...

Jäsenen antama (24.2.2011 klo:16:13) kommentti

Oiotaan nyt näitä karkeimpia virheitä:

"Toimenpide ym.lupia voi hakea itsekkin kun yhtikokous on tietoinen
asiasta esim,naapurit ja niiden suostumus"
Ei näin:
Jotta voi hakea toimenpideluvan, pitää ensinnäkin olla taloyhtiön suostumus sille että saa hakea lupaa takan rakentamiseen. Ei riitä että on tietoinen, vaan pitää olla hallituksen myöntämä kirjallinen lupa hakea toimenpidelupaa.

Naapureiden suostumusta ei taloyhtiössä kysytä, vaan taloyhtiö (hallitus) päättää lupa-asioista. Ja tässä tapauksessa, kun takan rakentaja ei enää omista asuntoa, selkeintä on että taloyhtiö hakee luvan ja laskuttaa nykyistä osakasta. Vastaus on ollut koko ajan sama eikä se ole mikään kopio.

Paloturvallisuudesta: V. 2001 noudatettiin E3 rakennusmääräyksiä  joiden mukaan sai kattopaneelit ja kattoruoteet ulottua kiinni  eristettyyn teräshormiin. Mahdollisesti tässäkin tapauksessa niin on, mikä on paloturvallisuusriski, vaikka onkin rak. määräysten mukainen. Nykyään CE-hyväksytyille piipuille suojaväli kattopaneeliin  on yleensä 100 mm, mutta siitä huolimatta on tulipaloja syttynyt, erikoisesti ylipaksujen yläpohjaeristeiden yhteydessä.

Ja kyllä lakimieheltä saa parempia lakineuvoja kuin isännöitsijältä. Jotkut lakimiehet antavat neuvoja hyvinkin halvalla tai jopa ihan ilmaiseksi kuten Rakentaja.fi -vastaajan neuvo tälläkin sivustolla.

Jäsenen antama (24.2.2011 klo:17:57) kommentti

Omakohtainen kokemus,tein pienen laajennuksen omaan rt kaksioon.Mennettely oli seuraava
-ilmoitus isännöitsiälle
-tieto hallitukselle
-suunnittelmaa/piirustukset
-rak.luvan haku
-rak.luvassa on liite naapurien kuulemisesta(suostumus)
-valmistuttua tuli tarkastus sähköt ja itse laajennus ja pöytäkirjat.
-muutos jonka tein,vaatehuoneetta laajentamalla purin kylmävaraston välisen seinän
ja tein siitä lämmintä lisä tilaa
rak luvassa vaaditaan valvova mestari 
yhtiöjärjestystä ei tarvinnut muuttaa,koska neliömäärä ei ylittänyt 7neliötä
asunto pysyi edelleen kaksiona vaikka tästä tuli tenavien leikkitila mutta oli edelleen vh
Nämä on mielestäni sovittavissa olevia asioita as oy kanssa.
Miksi näitä pitäis vaivata isännöitsijää/ hallitusta kun lopputulos on sama.
tietenkin jos tämä ei kaikilla tahoilla onnistu minkäs teet
eikä tämä ole varmaankaan oikea vastaus,kaikkia voi sopia soveltaa niin että
siitä ei kukaan kärsi ja sopu säilyy.Mielestäni turhanpäiväinen pykälien tulkinta
ja niiden pyörittely on se riidan siemen joka ei välttämättä johda toivottuun
lopputulokseen.

Jäsenen antama (24.2.2011 klo:18:23) kommentti

Tämä kysyjän aihe ei liittynyt mitenkään muuten,kuin mistä sitä as oy historiaa vois kysellä
Toinen asia mikä on mielestäni tärkeä isännöitsiä näkee asiat ulkopuolisena ns.hyväveli
järjestelmän ulkopuolelta.Aina kun tulee as oy alaisia korjauksia kysytään "kuka on isännöitsiä"
"Ja kyllä lakimieheltä saa parempia lakineuvoja kuin isännöitsijält"Tässä oli kyse ja ainoastaan
taloyhtiön historiasta ja mahdollista asiapapereista mistä niitä vois kysellä.Halpakorjauksen
maininta"nyt pitää hallituksen toimia"mitenkä ei ole tietolähteitä toisin kuin isännöitsiöillä
joilla omat tietolähteet mm lakiasioista.Tämä tästä.


Jäsenen antama (24.2.2011 klo:18:42) kommentti

"Mielestäni turhanpäiväinen pykälien tulkinta ja niiden pyörittely on se riidan siemen joka ei välttämättä johda toivottuun lopputulokseen."Miten pykälien pyörittely voi olla turhanpäiväistä? Riitaa tulee pikemminkin siitä jos asiat sovitaan "kyökin kautta" eikä mennäkään pykälien mukaan. Sillä taas onko tieto saatu isännöitsijän tietolähteestä tai jostain muualta, vaikkapa Halpakorjaajan lakitoimistosta, ei ole merkitystä. Vain sillä on merkitystä että tieto on oikea.

Jäsenen antama (24.2.2011 klo:21:53) kommentti

Voisiko jokainen vastata omasta puolestaan ja jätettäisiin vähemmälle se muiden vastaajien kommentoiminen, vaikka kuinka tuntusi omasta mielestä olevansa muiden yläpuolella. VALVOJAT VOISI NÄITÄ ASIOITA KATSOA TARKEMMIN JA POISTAA ASIOTTAMAT KOMMENTIT. Muuten HYVÄ PALSTA.

Jäsenen antama (4.3.2011 klo:18:31) kommentti

>Kuka/mikä tällä hetkellä vastaa kyseisen tulisijan ja piipun paloturvallisuudesta?< 

Osakas vastaa jälkiasennetusta tulisijasta kokonaisuudessaan, vaikka perustuksissa olisi takkavaraus. 


Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

vesivahinko

Tiedän,että taloyhtiön tulee pitää vesieristeet kunnossa.Mutta mikä on asukkaan vastuu vesivahingoissa?meneekö kuivatuskin taloyhtiön piikkiin,vaikka muovimatossa tai kai...

lämmitys

Onkohan teillä mitään tietoa sellaisesta tulisijasta kuin bullerjan. nimittäin omistan sellaisen ja haluan jakaa lämmintä ilmaa myötä taloa, mitenköhän sellainen saataisi...

tiilerin tulipesä

Meille tuli tiilerin takka, huomasin sisäpuolelta tulisijasta että laasti ei ole mennyt joka rakoon. On siis kohtia joissa on rakoa,onko tällä merkitystä ?...

Valmishormit

Hirsimökkiin valmishormi mikä olisi hyvähormi ratkaisu,yhdestä tulisijasta olisi kysymys, olisiko metallihormi, vai elementtihormi (muurattava) pitäisikö hormistossa olla...

vesieristeen asennuksen vastuu

Teen asunnossani kylpyhuoneremonttia ja olemme isännöitsijän kanssa sopineet että voin asentaa eristeet itse ja hyväksyttää ne "taloyhtiön piikkiin" rakennustarkastajalla...

myyjän vastuu putkiremontista.

Minkälainen vastuu rivitaloasunto-osakeyhtiössä on osakkeen myyjällä yllättävästä putkiremontista. Putkistoa tutkittaessa on todettu, että koko talojenulkopuolinen maanal...

Kylpyhuoneen kosteusvahinko

Hei,Kenen vastuulla on kylpyhuoneessa silikonisaumaukset, jotka tulisi uusia 3-5 vuoden välein? Kuuluvatko nämä taloyhtiön vastuulla oleviin tiivisteisiin ja eristeisiin?...

Saunaremontti

Olen valmistelemassa sauna/suihkuhuoneremonttia kerrostaloasuntooni. Sauna on rakennettu 1970-luvulla taloyhtiön luvalla ja korjattu 1995 taloyhtiön valvonnassa. Maksoin...

Kosteusvaurio osakkeessa

Hei olen teetättänyt osakkeeseeni kylpyhuone remontin n.5 v sitten ja myin asuntoni pois nyt on uusi asukas asuttuaan muutaman kuukauden havinnut kosteutta (silikonit tum...

Myyjän vastuu korjauskustannuksissa

Ostin rivitalokaksion kaksi kuukautta sitten ja nyt päätin teettää kosteuskartoituksen. Kylpyhuoneessa on suihkun vieressä ikkuna ja kosteusmittauksissa paljastui, että i...

WC:n vesivahingon korvausvastuu

Taloyhtiössämme rikkoontui vesiputki toisen ja kolmannen kerroksen väliltä. Tätä tarkistettaessa huomattiin että alakerran huoneistossa joka on ollut tyhjillään muutaman...

Asbestia rakenteissa

Asunnossani on suoritettu muutostöitä, joiden yhteydessä paljastui että rakenteissa oli asbestipitoista laastia. Taloyhtiö suostui maksamaan asbestiselvityksen, mutta poi...

lattiakaivon vuoto

Ostimme 02/2007 -85 valmistuneen rivitalon. Kylpyhune remontoitu -99. Nyt yläkerran kylpyhuoneen lattiakaivon paikkeilta tulee vesi läpi. Otimme alakerran wc:n kattopane...

Kylpyhuoneen laatoitus muoviseinän päälle

onko sallittua laatoittaa kylpyhuoneessa muoviseinän päälle? Muoviseinän alla on kipsilevyä. Itse en ole näin tehnyt, mutta havaitsin varjolistoja irroitettaessani, että...

taloyhtiön vastuu

kyseessä on 3.krs kerrostalo,joka tehty 60 luvulla,asunto sijaitsee alim.kerroksessa,asunnon toinen pääty osittain maan alla ja toisessa päässä toinen asunto,asunnon tak...

Pesukone keittiössä, myyjän vastuu

Olemme asentaneet vuonna 2004 omistamamme 50-luvun asunnon keittiöön pyykinpesukoneen. Tilassa ei ole lattiaviemäröintiä. Koneen alla on mahdollisen vuotoveden ohjaava ka...

Remontti uusiksi, kenen vastuu?

Taloyhtiömme (15 asuntoa) teetätti kylphuone remontin kolmeen asuntoon, jotka nyt puolen vuoden käytön jälkeen on todettu susiksi, lattiakaivo on asennettu väärin ja purk...

Kuka vastaa ja kauan

Olen ostamassa rivitalo-osaketta , johon on tehty kuntotarkastus pesutiloihin 1998.Tarkastus on tehty kaikkiin yhtiön osakkeisiin ja varmaan taloyhtiön puolesta. Seurauks...

myyjän vastuu?

myin rivitalo asunnon n. vuosi sitten. nyt sain kuulla jotta kylpyhuoneesta lähtenyt vesivahinko joka johtuu huonosta vesi eristyksetä. asuin itse asunnossa n.5v enkä its...

Häkävaroitin

Miten häkävaroitin asennetaan oikeaoppisesti? Mihin ja mille korkeudelle kannattaa asentaa? Entä etäisyys tulisijasta, jotta saa toimimaan luotettavasti? Meillä on varaav...

Tuvan lämmityksen tehostaminen.

Olen nähnyt kuvia varsinkin amerikkalaisista mökeistä, missä tulisijasta nousee teräksinen liereä putki korkealle huoneessa ennen kääntymistään muurin sisään. Näin kai sa...

Tulisija viemäriputken päällä?

Olisi tarkoitus rakentaa tulisija 2004 valmistuneeseen taloomme. Tulisijalle suunnittelemassamme paikassa menee kuitenkin viemäriputket. Kohdassa on 20cm laattavahvennos...

purettujen tiilien puhdistus

Mitenkä tarkasti vanhasta tulisijasta puretut tiilet täytyy puhdistaa ennen uudelleen muurausta? Osa tiilistä on yhdeltä sivultaan noessa, ja sehän imeytyy huokoiseen tii...

lattialämpö

Hei. kysyisin semmosta asiaa että kun meillä on uuniseppien menuetti puuhella, ja eteen olisi tarkoitus laittaa laatat, niin miksei lattialämpömattoa saa laittaa lähemmäs...

Kylppäriremontin vastuukysymykset

Kuka on vastuussa mahdollisista tulevista vahingoista (vesieristys, osa putkista) jos taloyhtiön asukas tekee vapaaehtoisen kylppäriremontin. Netistä ja jopa asiantunti...