Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Luvaton lämpöpumppu paritaloyhtiössä

Taloyhtiön rakennusoikeudelliset kysymykset

Kysytty: 15.10.2009 klo:7:08
Miten tulisi toimia, kun 4 asunnon pt-yhtiössä yksi osakas on asennuttanut ilmalämpöpumpun ja rumasti pintavetona tehdyn putken talon julkisivuun? Lupaa ei ole haettu yhtiökokoukselta, hallitukselta eikä seinänaapurilta, jonka kodin julkisivussa, noin 30cm päässä väliseinästä tuo kone nyt on. Lupaa on kysytty ainoastaan suullisesti puhelimessa maallikkoisännöitsijältä, joka oli todennut, että "taloyhtiöllä ei varmaan ole mitään konetta vastaan, mutta kysykää naapurilta". Osakas ei esitellyt yhtiön hallinnolle tarkempia suunnitelmia koneen sijoituspaikasta tai asennustavasta. Työtä ei myöskään valvottu mitenkään. Taloyhtiössä ilmalämpöpumpuista ei ole aiemmin edes keskusteltu. Onko laillisia perusteita vaatia koneen siirtämistä?

Tapanila Käyttäjä on mies
Helsinki, 
Kysymyksiä: 15 kplVirallinen vastaus
Kysymyksestä ei ilmene, onko kyseessä asunto-osakeyhtiömuotoinen paritaloyhtiö. Mikäli kyseessä on asunto-osakeyhtiö, sovellettavaksi tulee asunto-osakeyhtiölain 7 luvun 77 §. Vastaus perustuu olettamaan, että kyseessä on asunto-osakeyhtiö. Ilmalämpöpumpun asennusta voidaan p...

Nähdäksesi vastauksen kokonaan sinun on oltava >>sisäänkirjautunut<< palveluun.
Liity jäseneksi >>tästä<< Jäsenyys on maksuton, eikä velvoita sinua mihinkään.
Jäsenenä voit myös itse kysyä kysymyksen palstalla.


Kysymykseen/vastaukseen on liitetty lisäinformaatio linkki ->>
Arvostele vastaus kysymykseen "Taloyhtiön rakennusoikeudelliset kysymykset / Luvaton lämpöpumppu paritaloyhtiössä":
Jäsenen antama (15.10.2009 klo:10:11) kommentti

Isännöitsijä antoi luvan puhelimitse. Muuta lupaa ei tarvitakaan. Ei voi vaatia siirtämään, ja sitä paitsi oman asunnon seinässä ne putket kulkevat. Jos koneesta on haittaa (meluhaitta muistaakseni yli 40 db) niin konetta voi vaatia siirrettäväksi tms.

Jäsenen antama (15.10.2009 klo:10:45) kommentti

Yleensä talon ulkopuolelle tulevat muutokset vaativat aina ainakin hallituksen päätöksen, ei isännöitsijällä ole valtuuksia antaa lupaa.

Tämän 'luvan' jälkeen jokainen muu asukas voi asentaa oman pumpun minne huvittaa ja periaatteessa ilman lupaa, näin ei ole järkevää toimia taloyhtiössä.

Taloyhtiössä kaikki on yhtiön omaisuutta, ei ole omia seiniä.

Jäsenen antama (15.10.2009 klo:11:52) kommentti

Isännöitsijän tulee tietää valtuutensa yhtiön asioita hoitaessaan.

Periaatteessa hänen lupansa riittää, kunhan se kirjataan ylös.Käytännössä ilman yhtiön lupaa ILP:a ei saa asentaa. Jos näin on tehty, yhtiökokous käsittelee, ja päättää toimenpiteistä viime kädessä. Myös hallitus voi tehdä oman ratkaisunsa asiassa, josta se taas on tilivelvollinen yhtiökokoukselle (kaikki osakkaat)."Halpakorjaus":lle: Se on yhtiön seinä, ei osakkaan oma!Asennuksen saa suorittaa vain "valtuutettu" kylmälaite-, ja sähköasentaja.

Jäsenen antama (15.10.2009 klo:15:02) kommentti

Hallituksen ja isännöitsijän välillä on sovittu miten asioita hoidetaan. Jos isännöitsijä ylitti valtuutensa, hän korvaa vahingon, esim. siirtokulut. Hallituksen olisi siis pitänyt sopia isännöisijän kanssa pelisäännöistä, ja jos näin ei ole tehty, on hallituskin vastuullinen. Osakas on oman osuutensa hoitanut (=kysynyt lupaa isännöitsijältä). Ja tuskin Suomessa voi enää olla taloyhtiötä joka kieltäisi ilpin asennuksen. Tuo ulkonäköasia ei riitä perusteluksi. Paikka pitää tietenkin valita niin että se vähiten häiritsee.

Jäsenen antama (15.10.2009 klo:15:35) kommentti

Selvästi vain yhtiön hallituksen päätettävistä asioista ei tarvita pelisääntöjä, ei niitä voi isännöitsijä päättää. Tietysti jos näin on sovittu voi päättää kuka tahansa aivan yksin, mutta epäilen. Minä en ainakaan valtuuta ketään päättämään hallituksen puolesta asioita yksin, jos ei ole selvät pelisäännöt myös vastuista. Jos isännöitsijä on ns amatööri, tuskin on tehty edes sopimusta, varmaan vain hallituksen päätös, jonka puitteita ja vastuita ei kumpikaan osapuoli ymmärrä ja joku toinen amatööri haluaa välttää byrokratiaa.

Jäsenen antama (15.10.2009 klo:16:23) kommentti

Joopa joo. Happamia, sanoi kettu pihlajanmarjoista.


Asennuta itsellesikin ILP niin ei enää harmita, että naapurilla on.


Jäsenen antama (15.10.2009 klo:16:40) kommentti

Isännöitsijän olisi siis pitänyt vastata lupakyselyyn, että tämän asia päättää hallitus (tai yhtiökokous) ja sille pitää lupapyyntö esittää. Osakkaan pitää kuitenkin voida luottaa isännöitsijään koska häneltähän nämä luvat yleensä taloyhtiössä kysytään (ja suullinen lupa on yhtä pitävä kuin kirjallinen). Harrastelijoille on nyt tullut kai virheitä eri portaissa mutta osakasta ei asioiden sotkemisesta pidä syyllistää. Ei ole ollenkaan selvää että edes hallituksella on tuossa asiassa sen enempää valtuuksia. Yhtiökokouksen pitäisi kenties tehdä ensin periaatepäätös, sallitaanko ilpit. Hallitus nyt ei ole ehkä valvonut isännöitsijän toimintaa riittävästi ja hallituksellekaan eivät nämä toimintavaltuus-asiat ole täysin selviä. Mielestäni yhtiökokouksessa asiasta pitää keskustella, mutta vaatimus siirtämiseen on osakkaan kannalta kohtuuton, ja siirtokulut maksaa sitten joku muu kuin osakas, jos tuosta laitteesta on meluhaittaa naapurille. Ulkonäköhaitan ammattiasentaja ottaa kyllä yleensä huomioon, olisiko sen voinut sitten parempaan paikkaan asentaa.

Jäsenen antama (15.10.2009 klo:17:08) kommentti

Jos taloyhtiössä on esim. vesikiertoinen keskuslämmitys on syytä alkaa riitely siitä, miten ILP:illä tuotettu lämpö korvataan osakkaalle;)

Jäsenen antama (16.10.2009 klo:9:14) kommentti

Kiitos muutamista asiallisistakin kommenteista. Odotellaan nyt vielä sitä oikeusoppineen lausuntoa.

Ja valvoja-Pm:lle terveisiä, että jos oma sloganisi on "Veljet, asiaan", niin miksi itse lyöt läskiksi keskustelun, jossa joku aivan asiallisesti yrittää selvittää omia oikeuksiaan?

Jäsenen antama (16.10.2009 klo:11:27) kommentti

Minun käsityksen mukaan homma menee yksinkertaisesti näin:

1.Kysytään lupaa hallitukselta tai isännöitsijältä.

Kysymys on enempi periaatteellinen, onko muutos yleensäkään mahdollinen. Tähän myöntävä vastaus ei ole lopullinen lupa, vaan nyt hakijan on syytä kertoa ja mielummin vielä kirjallisesti , lyhyt selvitys muutoksesta, rakenneselostus yms, asiaan liittyvää , mitä taloyhtiö vaatii päätöksensä tueksi.

Laissa on lueteltu aika tarkasti, mitä asukas saa tehdä itsenäisesti, kaikki muut vaativat yleensä luvan, mieluusti aina kirjallisen, hallituksen päätöksen. Puhelimessa sovittu on aina näyttökysymys, mitä yleensä sovittiin, jos käsitykset menevät ristiin..2. Hallitus päättää kokouksessaan hakemuksen ja taloyhtiöpolitiikan yms pohjalta ja vasta tämän jälkeen voi asukas aloittaa , jos päätös on positiivinen.

Jos muutos on laaja tai hallitus katsoo sen kuuluvan yhtiökokouksen päätettäväksi, niin jatkot sen mukaan.


Jäsenen antama (16.10.2009 klo:13:09) kommentti

Hyvä Tapanila. Sangen monissa rivitaloyhtiöissä lämmityskustannukset sisältyvät yhtiövastikkeeseen eli talossa on yhteinen lämmitysjärjestelmä. Kun nyt joku laittaa ilmalämpöpumpun, tulee sen tarvitsema sähkö osakkaan maksettavaksi. ILPin tuottama lämpö vähentää ko. osakkaan lämmöntarvetta. Sama on tilanne, jos osakas laittaa sähköllä toimivia lattialämmityksiä. Korjataan aikaisemmassa puheenvuorossani sana "riitely" sanalla "neuvottelu" niin eiköhän läski muutu asiaksi.

Jäsenen antama (16.10.2009 klo:13:27) kommentti

No sinä Pm käännät nyt kyllä alkuperäistä asiaa ihan päälaelleen. Ainakin tässä meidän tapauksessamme lämpöpumpun asennuttaja on ollut se aloitteen tekijä, joka on koko prosessin hoitanut siitä näkökulmasta, että hän saa koneesta mahdollisimman suuren hyödyn kantamatta kuitenkaan vastuuta koneen tuottamista haitoista. Suojaisampaan paikkaan (esim. pihan puolelle) ei kuulemma voinut ulkoyksikköä sijoittaa, koska HEIDÄN asuntoonsa sisälle olisi sitten tullut putkia ym. rumia elementtejä. Nyt siis tilanne on se, että ainoastaan heille on koneesta hyötyä (jos on), ja meille ainoastaan haittaa.Ja Pm, jos joku nyt oikeasti päättää laittaa pumpun osakkeeseen, jonka lämmitys maksetaan yhtiövastikkeessa, niin syyttäköön itseään. Siitä valittaminen olisi verrannollista tähän minun tapaukseeni vain siltä osin, että osakas ottaisi päätösvallan asioista itselleen, mutta vaatisi, että seuraukset on kannettava kollektiivisesti.

Jäsenen antama (16.10.2009 klo:19:10) kommentti

Tuo kirjallinen lupamenettely tulee vasta uuteen as.oy.-lakiin 2010. Vielä mennään vanhoilla säännöillä eli kirjallista lupaa ei tarvita jos suulinen lupa on annettu. Pihan puolelle ei pumppua pidä asentaa: kuka haluaa oleskelupihalleen tuollaisen härvelin puhaltamaan. Rumia putkivetoja sisätiloissa ei voi hyväksyä. Ulkoyksikkö tulee tästä eteenpäin kuulumaan tavalliseen rakennusmaisemaan, jopa kerrostaloissa.

Jäsenen antama (17.10.2009 klo:11:04) kommentti

Aika törkeää, mutta ei harvinaista, menettelyä yksittäiseltä osakkeenomistajalta. Laittaisi ilmalämpöpumpun edes mahdollisimman kauas naapurista ja siististi julkisivuun sopivasti.

Jäsenen antama (18.10.2009 klo:11:08) kommentti

Ilmalämpöpumpun ulkoyksikkö ja varsinkin siitä lähtevät putket ovat rumia. Jonkin verran auttaisi, mikäli putket vietäisiin seinän läpi sisälle taloon koneen takaa ja koteloitaisiin siellä.

Jäsenen antama (18.10.2009 klo:12:25) kommentti

Ihan siistejä kotelointi-kouruja, mutkineen ja läpivientikappaleineen on saatavissa, joita on ihan hyvä käyttää yleensäkkin putkituksen suojana. Myös ulkopuolella.Tosin se "siisteys" on katsojan silmissä, ja niitä silmäpareja yhtiössä löytyy jos jonkin laisia, ja kuka milläkin tuulella.Jäsenen antama (25.1.2010 klo:7:47) kommentti

Nyt on yhtiökokous päättänyt, että pumpun ulkoyksikkö on siirrettävä. Isännöitsijällä ei ollut valtuuksia luvan myöntämiseen. Lisäksi pumppu tuottaa haittaa naapurille.

Jäsenen antama (25.1.2010 klo:13:52) kommentti

Ei hitto, onko kateus noin paha? Eli sua oikeasti ärsyttää kun naapurisi hommasi ilmalämpöpumpun. Häpeäisit

Jäsenen antama (25.1.2010 klo:15:22) kommentti

No eihän se Perhoangervoa voi ärsyttää,on liian etäällä.

Jäsenen antama (25.1.2010 klo:20:51) kommentti

Kannattaa ottaa huomion myös se, että usein seinäasennus aiheuttaa melkoisesti runkoääniä, jotka johtuvat toisiin asuntoihin, eli ainakin asennus pitää olla maatelineellä. Jurina kompuran huutaessa täysillä -20 pakkasessa, jolloin myös kumiseokset menevät koviksi, voi olla aika korvia huumaava.Ymmärrän melusta syntyvän yskän, mutta esteettinen haitta on naurettava peruste.

Jäsenen antama (26.1.2010 klo:7:24) kommentti

Mikä vehje niistä edes käy -20 pakkasella ja mitähän hyötyä siitä olisi?

Jäsenen antama (26.1.2010 klo:7:31) kommentti

Kateudella ei ole tämän tapauksen kanssa mitään tekemistä. Osakkaana minulla on lain turvaama oikeus olla mukana päättämässä siitä, millaisia muutoksia kotitaloni ulkonäköön ja rakenteisiin tehdään. Käytän sitä oikeutta jälkikäteen, kun en etukäteen saanut mahdollisuutta.

Ennusteeni on, ettei tämä riita ollut, eikä valitettavasti tule olemaan mitenkään ainutlaatuinen taloyhtiöissä. Eivät nuo lämpöpumput kuitenkaan niin yksiselitteisen hyödyllisiä ja autuaaksi tekeviä laitteita ole, että niiden asentajille ja asennuttajille pitäisi vapaat kädet antaa tai sallia mikä tahansa ja mihin tahansa tehty viritys.

Jäsenen antama (26.1.2010 klo:11:38) kommentti

HTT: Valtaosa laitteista tuottaa yli 1 COP:lla lämpöä vielä -25:ssä. Hyötyä noista on liki kaikista, jotka vain toimivat. Koko talvi menty pelkällä pumpulla 70-lukulaisessa talossa ja öljyä on tarvittu vain taaimmaisessa makuuhuoneessa lisänä. Ylimitoitus on tänä talvena avainsana, koska pakkasilla se lämpöteho toki laskee, mutta jos laitteessa rahkeet riittää, niin -20 pakkanen ei ole ongelma. Huonelämmöt pysyy 22-20 haarukassa. Ja tuo "rotisko" on vielä kiinan ihme, ei mikään laatupeli. Cop pyörii 3:ssa nollakeleillä ja -20 ollaan noin 1,7 kieppeillä.Joissain etelänmaan laitteissa on pakkasestoja, eli sammuvat yks-kaks kun pakkasta on tarpeeksi, käsittämätön "ominaisuus", jos kuitenkin laitteen pitää lämmittää.

Jäsenen antama (26.1.2010 klo:12:12) kommentti

Niinpä.Juuri julkaistiin tutkimus ja sen mukaan noin 25%:sta vehkeistä on todella hyötyä ja noin 10%:ssa energiankulutus kasvaa.Laitteita ja käyttäjiä on tietenkin monenlaisia.

Jäsenen antama (26.1.2010 klo:12:58) kommentti

Tämähän ei liity millään lailla alkuperäiseen kysymykseen, mutta tuompahan oman kokemukseni ilpistä esille.


Ulkona on tällä hetkellä pakkasta -18

Lämpötilan asetusarvo 18

Ilpin ottoteho 550W. Katsottu energiankulutusmittarista, joka on liitetty ilpin pistorasiaan.

Huonelämpötila toisessa honeessa noin 10 metriä sisäyksiköstä 18,5.

COPista en tiedä, mutta luulisin sen olevan yli 1.

Ulkoilman ollessa -25 ottoteho oli 950W samoilla asetuksilla.

Jäsenen antama (26.1.2010 klo:14:02) kommentti

Kannattaa vilkaista vuoden takaista TM:n Rakennusmailmaa, siellä oli

testiraportit Ilpeistä. 4kpl oli selvästi parempia lämmöntuottajia, ehkä hyvä valita joku niistä.

Jäsenen antama (26.1.2010 klo:15:36) kommentti

HTT:n kertoma on vain ja ainoastaan käyttäjä vika, kaikki, jopa halvemmat toimivat varmasti säästäen, jos ei puhuta takaisinmaksuajasta. Jos joku "turo tomera" asentaa ilppinsä surkeaan paikkaa ja ei osaa sitä käyttää, sekä vielä kaveriksi korventaa sähköpattereilla samaan aikaan, niin laitteessa ei silloin ole vika.Missäs tuollainen tutkimus on ollut?

Jäsenen antama (26.1.2010 klo:16:00) kommentti

Tutkimus kertoo sen mitä on tapahtunut.Sähkölämmityksen tehostamisohjelma (Elvari)tutki ja pelkistetysti tulokset olivat:Viidenneksellä energiankulutus väheni jopa viidesosalla,neljänneksellä säästövaikutus oli pienehkö ja 10%:lla kulutus hieman kasvoi.Tarinat on tarinoita..........

Jäsenen antama (26.1.2010 klo:17:24) kommentti

Tuossa on vierekkäin kaksi omakotitaloa,jotka ovat valmistuneet 2009.Toisessa (pa 104 m2)on kaksi ilmalämpöpumppus ja toisessa (pa 146 m2)poistoilmalämpöpumppu joka ottaa lämpöä veteen (lattialämpö).Arvatkaapas kumpi kuluttaa vähemmän??No tietenkin se isompi!!Ilmalämpöpumppujen omistaja myy ja huoltaa alueella ilmalämpöpumput,eli pitäisi osata.Ja tämä tarina on tosi!!

Jäsenen antama (26.1.2010 klo:17:46) kommentti

Juu, tulokset kertovat sen miten pumppuja käytetään (eli väärin). Pumppu pitää pitää sellaisilla asetuksilla, että se oikeasti lämmittää, ja kyllä ne pakkasessa lämmittää, muut puheet on sitten lähinnä legendaa.Konsultti, mittaapa sen pumpun imu ja poistolämpöjä aukkojen suulta, pistä kone täydelle puhallukselle ja asetus lämpö kaakkoon. Ohjekirjasta saa suuntaa antavan puhallusmäärän, mitattuna saat lämpöeron, mittaristasi näät hetkellisen energiankulutuksen. Noilla saa laskettua COP-arvon karkeasti, tarkka se ei ole, mutta kyllin tarkka.PILP ja ILP ei usein ole toisensa pois sulkevia tai edes toistensa vaihtoehtoja. ILP ei vaihda ilmaa, eli ILP talossa täytyy jotenkin kuitenkin olla lämmön talteenotto hoidettuna, tai se puskee lämmöt harakoille aika tehokkaasti.

Jäsenen antama (26.1.2010 klo:19:20) kommentti

Niinhän se on,naapurin auto on aina rikki ja mulla ei ole mitään vikaa.Voihan nenä ne on vielä samaa merkkiä!!

Jäsenen antama (28.1.2010 klo:15:05) kommentti

on muuten omakotitalo aika hieno keksintö! Mua ei ole kertaakaan vituttanut naapureitten puuhailut, eikä nekään ole koskaan ilmaisseet tyytymättömyyttä mun toimintaan.

Jäsenen antama (14.2.2010 klo:20:02) kommentti

JOS TALOSSA ON VESIKIERTOINEN LÄMMITYSJÄRJESTELMÄ,EI SEN PUMPUN

ASENNUKSESTA OLE MITÄÄN HYÖTYÄ,PÄIN VASTOIN.OSKKEEN OMISTAJANA AINAKIN

MINUA NYPPII,JOS KAIKKI MITÄ TEET PITÄISI KYSYÄ AINA LUPA.

Jäsenen antama (14.2.2010 klo:20:14) kommentti

EI TARTTE HUUTAA!!!!

Jäsenen antama (14.2.2010 klo:20:18) kommentti

"on muuten omakotitalo aika hieno keksintö! Mua ei ole kertaakaan vituttanut naapureitten puuhailut, eikä nekään ole koskaan ilmaisseet tyytymättömyyttä mun toimintaan."Tämä on kyllä totta.

Ja aivan turha siellä takarivissä valittaa ettei muka ole varaa.

Ite oli totaalisen perse auki kun hankkeeseen lähdin mutta sisukkuus ja tarmo ovat lopulta palkinneet. Ja kyllä siltä näyttää edespäinkin että saadaan asua ihan rauhassa eikä vouti ovelle koputtele.


Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Onko vuoto aiheuttanut tuhoa?

Muutimme vuonna 93 valmistuneeseen hirsitaloon noin kaksi kuukautta sitten. Vesi tulee omasta kaivosta. Lämpöpumppu on kodinhoitohuoneen työtason alla. Perustuksena talos...

lämpöpumppu

kuinka paljon lämpöpumppu voi säästää sähkölaskussa? talossa on suora sähkölämmitys...

Rakennuslupa ja vakuutus

Yrityksemme tarjoaa terveyspalveluja. Rakensimme yrityksemme tiloihin (kerrostaloon) asiakkaita varten saunan, johon saimme luvan isännöitsijältä. Emme tienneet, että sau...

luvaton mökki

Taitaa olla juridiikkaa. Mites. Luvaton mökki lammen rannalla. Muodostuukohan tuolloinkin pihapiiri, eli lampeen ei voi mennä uimaan jokamiehenoikeudella, ohi-samoillessa...

Mikä lämmitysjärjestelmä/lämpöpumppu rakennettavaan omakotitaloon?

Hankkimassamme avaimet käteen talopaketissa on sähkölämmitys lattialämmityksenä + varaava takka. Sähkölämmitys on mahdollista muuttaa vesikiertoiseksi lattialämmitykseksi...

Hajua hellesäällä

Asun paritaloyhtiössä ja ongelmani on seuraavanlainen: Jos kesällä laittaa alakerrasta lattialämmön (vesikiertoinen) pois tai jos ulkona on hellettä, jolloin lämpö kytkey...

imeytysmaa

Asumme paritaloyhtiössä missä jätevedet menevät kaikki samaan kaivoon.Tässä kaivossa on kolme erillistä säiliötä. Kolmannesta kaivosta vedet menevät putkea pitkin imeytys...

Puolilämmintä tilaa ullakolle

Mitkä edellytykset sekä toimenpiteet mahdollistaisivat puolilämpimän tilan ullakolle paritaloyhtiössä? Mitä tarvitsee selvittää? Naapurin lupa, taloyhtiön lupa, rakennusl...

Korvausilma

Olemme laajentamassa taloamme ja korvaamme suoran sähkölämmityksen vesikiertoisella patterilämmityksellä lämmönlähteenä maa+poistoilma lämpöpumppu. Kysymykseni liittyy ko...

Maalämpöpumpun ja putkiston tilatarve

Mikä on maalämpöpumpun ja tarvittavan putkiston todellinen tilatarve? Onko totuus lähempänä lvi-insinöörin näkemystä vai mainoskuvien esimerkit siististä apukeittiöstä, j...

Maalämpö

Rakennamme omakotitalon (huoneistoala 251m2), jossa on vesikiertoinen lattialämmitys + poreamme. Lämmitysmuodoksi olemme valinneet maalämmön (porakaivo). Minkä kokoinen l...

lämmitys muodon valinta

uusi vapaaajanasunto 63neliötä yksikerroksinen kyseessä.sähkölattia lämmitys ja ilmalämpöpumppu tulee sekä puuhella.nyt en tiedä ottaisinko kevyen puukamiinan vai n.1000k...

nurinkurista

olen laitamassa vesikiertoisen lattialämmityksen ja maalämpöpumpun. Nyt lähes kaikki lämpöpumppu ja lattialämmitys myyjät kehuskelevat, että maalämmölle eduksi on alhaine...

autotalli/verstas energiatodistus?

Olen rakentamassa autotalli/verstas rakennusta samalle tontille missä omakotitaloni on.Autotallista tulee lämmin tila omalla lämmitysmuodolla maalämpö,lämpöpumppu etc.Tal...

Rakennusluvasta poikkeava toteutus

Onko mahdollista toteuttaa uudisrakennuksen lämmitysratkaisu erilaisena kuin se myönnetty rakennusluvassa? Eli lupa on myönnetty maalämöpumppu lämmönlähteenä ja tarkoitus...

Omakotitalon lämmitysjärjestelmä

MoiKyse on omakotalon lämmitys järjestelmästä. Talon valmistuu tänä syksynä, neliöitä on (sisätila) noin 110. Lattiakiertoista vesilämmitystä ollaan mietitty, mutta ei ku...

Vesivahinko luvattoman suihkun seurauksena.

Ostin maaliskuussa asunnon, jossa tapahtui viikko sitten vesivahinko. Alakerran asuntoon tuli vettä katon läpi, kun olin suihkussa. Nyt on selvinnyt, että edellinen omist...

Rivitalon katokset/terassit

Rivitaloyhtiömme on rakennettu 1973 ja on nykyisin suojelukohde (A1). Edellinen hallitus antoi parille osakkaalle luvan rakentaa raskasrakenteisen terassin kestopuusta (k...

Mahdollisen rasitteen ilmoittaminen asuntoakaupassa

Paritaloyhtiössä paritalon naapurin puolella noin 20 cm päässä huoneistojen väliseinästä ja samalla noin 2,5 m naapuria lähimmän huoneemme ikkunan puolivälistä on naapuri...

Aidanrakentaminen piha-alueen rajalle

Paritaloyhtiössä kahden talon väli on 12 m, porrastettu 0,6 m + 0,6 m piha-alue. Asukas A haluaa rakentaa/rakennuttaa piha-alueiden rajalle omaa asuntoa 0,6 m alempana ol...

Oikeus ja velvoitteet aidan rakentamiseen

 Paritaloyhtiössä kahden talon väli on 12 m, porrastettu 0,6 m + 0,6 m piha-alue. Asukas A haluaa rakentaa/rakennuttaa piha-alueiden rajalle omaa asuntoa 0,6 m alempana o...

Taloyhtiön vastuu luvattomasta tulisijasta

Tilanne: as.oy.-muotoisessa 4 asunnon paritaloyhtiössä yhteen asuntoon on vuonna 2001 asennettu tulisija ja kevythormi. Työn on tehnyt ammattilainen, mutta hankkeelle ei...

Ilmalämpöpumpun melu

Paritaloyhtiössä naapuri asensi ilmalämpöpumpun ulkoyksikön omalle puolelle n 15 cm päähän paritalon väliseinästä (ja muutaman metrin päähän seuraavan talon makuuhuoneist...

Matalat äänet talossa

Asun puurakenteisessa talossa, jossa kuulen matalaa huminaa tai kuin diselmoottoria käytettäisiin ulkopuolella taloa. Tämä ääni häiritsee öisin enkä ole saanut selville,...

Autotallin painovoimainen ilmanvaihto ilmalämpöpumpun kanssa

Minulla on autotalli jossa autotila on n. 40 m2 ja sen lisäksi kaksi n. 12 m2 huonetta. Toiseen huoneeseen tullaan ulkopuolelta ja toiseen on kulku sekä ulkopuolelta että...