Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Puurungon päädyt

Talopaketit ja rungot

Kysytty: 25.3.2013 klo:2:54
Onko rakennusteknisesti (kuormansieto, lujuus jne.) merkitystä tekeekö rakennuksen päätyrungon:

a) Runkotolpat yhtenäisinä, kattoristikon yläpaarteiden pintaan asti täysipitkinä.

b) Päädyn runkotolpat tasakertaan asti, eli samoin kuin pitkät seinät. (Kaikkialla runkotolpan yläpäät samalla tasolla)

Omaa pohdintaa... Pitkiä runkotolppia hankala asentaa. 5 metriä pitkä tolppa lisäksi hankalampi saada vatupassiin. Silti ihmetyttää miksi tuo päädyn teko pitkillä tolpilla tuntuu olevan yleisempi (luulisi, että yleisimmässä menetelmässä on joku paremmuus). Riippuu tietysti suunnitelijasta, mutta omien havaintojeni tuota ratkaisua ei yleensä merkitä suunnitelmiin, vaan kirvesmies ratkaisee asian paikan päällä...

Kattoristikkoa en jättäisi ulommaksi rakenteeksi rungon päässä (voisiko näin kuitenkin tehdä, ilmeisesti voisi?), vaan tekisi siihen pätkillä päätykolmion, samalla runkopuu paksuudella ja kk 600 jaolla (hyvä kiinnitysalusta tuulilevylle).

Teräs Käyttäjä on mies
Kysymyksiä: 161 kplVirallinen vastaus
Rakennuksen rakennesuunnittelija määrittää myös päädyn rakenteen ja talo toteutetaan sen perusteella. Itse et voi päätyrakennetta ratkaista. Molemmat esittämäsi vaihtoehdot onnistuvat, mutta kattorakenteiden tuentatapa on erilainen.

Arvostele vastaus kysymykseen "Talopaketit ja rungot / Puurungon päädyt":
Jäsenen antama (25.3.2013 klo:9:13) kommentti

Jatkappa sitä omaa pohdintaa...; eihän tuossa ole kuin kaksi vaihtoehtoa; että kumpiko vahvistaa ja sitoo sitä kattorakennetta enempi,se pitkistä vai pätkistä tehty? Ja kumpi on mielestäsi nopeampi...? "Vatupassiin saantia" ei kannata pohtia sen enempää, okuläärisesti suoriksi todetuista lankuista lyhyehköllä passilla onnistuu kyllä!

Jäsenen antama (25.3.2013 klo:10:54) kommentti

Pohdiskelija on täysin väärässä. Etpä ole tainnut tehdä edes koiran koppiakaan koskaan. Kuten tuossa edellä lahden takaa sanottiin, niin jatkapa omatoimisesti siellä tykönäsi sitä pohdintaasi. Siinähän aikasi kuluu. Tuollaiseen ei kannata muiden uhrata aikaansa.Miksi rasitat ammattilaisia tuollaisilla ja muillakin vastaavilla kysymyksilläsi? Annapa tilaa järkeville kysymyksille.

Jäsenen antama (25.3.2013 klo:11:52) kommentti

Justihin... Yllä olevasta kirjoituksesta en ollut huomaavinani rakennusteknisiä asioita, mutta siinä tuskin suuri vahinko käy, sillä viesti tuosta häipynee mikäli vanhat merkit pitää paikkaansa...Henkilö, joka käyttäisi valkoista kipsilevyä nykyaikaisessa pesutilassa, on ehkä itsekin hiukan "haavoittuvainen" liittyen rakennustekniseen tietämykseen. Eikä täten omaa riittävää uskottavuutta leikkiä palstapoliisia, arviomassa kysymysten hyödyllisyyttä... Vielä kun saataisi mukaan JV, joka näkee suurena ongelmana julkisivun kiinnittämisen tavanomaiseen pystyrimoitukseen - Niin alkaisi olla kovin asiantuntijakopla koossa.Elementtitaloissa tuo nyt tuntuisi olevan aika pääsemätön juttu ainakin. Tiedä sitten onko niiden kattorakenteiden sitovuus täten heikompi...

Jäsenen antama (25.3.2013 klo:12:09) kommentti

"Miksi rasitat ammattilaisia tuollaisilla ja muillakin vastaavilla kysymyksilläsi? Annapa tilaa järkeville kysymyksille."Palstalla on valvojat ja keskustelijat erikseen. Mun mielestä näiden "rivikirjoittelijoiden" ei tarvitsisi leikkiä kuuluvansa ensiksi mainittuihin...

Jäsenen antama (25.3.2013 klo:12:49) kommentti

Pyynnöstäsi olen eo:ien kanssa täsmälleen aivan yhteneväistä mieltä. En vaivaudu enempään.

Jäsenen antama (25.3.2013 klo:13:21) kommentti

"olen eo:ien kanssa täsmälleen aivan yhteneväistä mieltä."

- Niin mitä mieltä? Toisessa (Jr) kirjoituksessa kun ei ole mitään rakennusteknisyyteen liittyvää mukana. Se on vähän tyhjä arpa myötäiltäväksi. Myös alkuperäinen kysymys on pitkälti puolueeton molemmille ratkaisuille. Ehkä siinä on  joitain vääriä sanavalintoja, jotka tietysti nousee keskusteloille aina oleellisemmiksi (pilkkuvirheiden kyttäys).

Oma näkemys on, että pitkillä mieluummin, jos työmaalla edes 2 tyyppiä tekemässä. Olosuhteiden mukaan... Jos yksin, niin se antaa syyn tarkastella myös tasakertaratkaisua. Molempia käytetään = molemmat ovat käyviä ratkaisuja, otaksun. Sekä paikalla rakennettaessa, että elementtiratkaisuissa.

Otaksun toki, että jos pitkä runkotolppa muodostaa yhteissidonnan kattoristikon kanssa, pääty on jäykempi. Mutta jos käyttää lyhyttä tolppa, käytössä lienee sitten muitakin keinoja joilla päätyä jäykistetään.

Jäsenen antama (25.3.2013 klo:14:28) kommentti

Sieltähän niitä oivalluksia alkaa tulla! Periaatehan on yksinkertainen:jos katkaistusta lankusta halutaan tehdä katkaisemattoman veroinen, niin tarvitaan niitä "muita keinoja", ja ilman muuta riippuu vähän tilanteesta, mutta olipa miten oli, kyllä työmaalla pitäisi aina olla vähintään "kaksi tyyppiä"! entäs jos on yksin ja sattuu se pätkistä kyhätty päätykolmio tulemaan niskaan! Silloin on hyvä olla kaveri. Voi vielä pystyä pelastamaan sen millä ajatellaan...!

Jäsenen antama (25.3.2013 klo:14:36) kommentti

Ei mielettömään kannata mitään teknikkaa sekoittaa. Jääpä herran rauhaan.

Jäsenen antama (25.3.2013 klo:23:25) kommentti

Täällä saa aiheen vierestä(kin) näkemyksiä. Päädyn pystyrunko pitää tehdä "ylipitkänä" puutavarana vesikaton alapintakorkeuteen asti. Katkaistaan ja muotoillaan korkeusaseman mukaan. Tolppien päihin lovetaan lapekaltevuuden mukaan sopivalle korkeudelle juoksu päätyräystään ulokekannattajille (kukkopuille).  Päätyä lähin kattoristikko määrittää sinulle päädyn räystäsulokkeiden korkeusaseman ja sen mukaan päätytolppien katkaisu-/ loveuspituudet. Käytä kukkopuille (45*95 ?)sopivia naulausheloja niiden kiinnityksessä päätyä lähinnä olevaan kattoristikkoon.
 

Jäsenen antama (26.3.2013 klo:10:52) kommentti

"Itse en jättäisi kattoristikkoa ulommaiseksi..." Jos tekee/tilaa kattotuolin siihen päätyynkin ja kiinnittää sen niitten "ylipitkien" sisäpuolelle, niin aika ulommaiseksi jää. Silloinhan siiinä on niitä muita keinoja ihan tarpeeksi, kyllä tulee tukeva, ja helpottaa sitä määritystä ja katkaisua aikalailla, eikä tartte loveta! Mutta "suunnittelija määrää"...?

Jäsenen antama (26.3.2013 klo:11:18) kommentti

"...eikä tartte loveta!"
Ohoh! Mitäh?

Jäsenen antama (26.3.2013 klo:12:12) kommentti

"Ohoh Mitäh...."

Yskän ymmärrän vaikka ei tuon enempi rykästykää!Riippuen kattorakenteesta pitää tietysti tarvittaessa ottaa huomioon ne "kukkopuut" sitä viimeisen ristikon korkeutta laskiessa!

Jäsenen antama (26.3.2013 klo:12:31) kommentti

Siis joo. Kyllä mä kattoristikon laittaisin kiinni suoraan niihin ylipitkiin tolppiin. Ehottomasti. Sehän jäykistää koko päädyn (ainakin mun logiikalla)...

Vaan jos tehään lyhyillä, niin "moni" jättää ristikon aivan ulommaiseksi, ettei siinä oo edes sitä pätkistä tehtyä kolmiota... Tässä tapauksessa taas itse tekisin päätykolmion runkopuilla...

Kyllä mä tuon pitkän tolpan kannalla oon, ja ristikko heti siihen yhteen, jos ei mun suuhun sitten syötetä muita sanoja. Ainut vaan että tasakertamallin pystyy tehdä yksin, tai ainakin helpompi... mutta se on järjestelykysymys. 

Jäsenen antama (26.3.2013 klo:12:59) kommentti

ja ennen kaikkea se, että vaihtoehtoja on... ja niitä paljon. Varmaan yhdessäkään talossa ei oo samalla lailla tehty päädyt... pitäisi vaan ymmärtää, että se mitenkä itsellä on tehty, ei oo se ainut oikea, saati edes paras välttämättä.

Jäsenen antama (26.3.2013 klo:13:14) kommentti

Tuohon edelliseen senverran että ei niitä vaihtoehtoja periaateratkaisuissa niin monta ole, jos sitä parasta jäykkyyttä/tukevuutta haetaan! Yksityiskohtien toteutus sitten riippuu tekijästä! Ja väittäisin että kyllä niitä aivan samallalailla tehtyjä päätyjä sun muita on aika paljon; vähän siellä sun täällä! Mutta jos "mulla on Skoda ja naapurilla samanlainen Skoda, niin kumminkin mulla on useimmiten se paras! Se on kumma se...!

Jäsenen antama (27.3.2013 klo:9:46) kommentti

http://www.rakentaja.fi/indexfr.aspx?s=/tv/tvtulostus.asp?id=34

tuossa ylälinkissä näkyy hyvin ilmeisesti tuo "kukkopuujuttu". Näyttäis olevan aika tekemällä tehty (hyvin).

Ja sitten kuvassa eri tapaus... Tyylejä on monia, vaikka kaikki muut kuin itselle tehdyt on tietysti sutta ja väärin, minä yksin vastaan muu maailma. Kuvassa ei oo kyllä lovettu mitään, vaan puut on ristikon kyljessä.


Jäsenen antama (27.3.2013 klo:9:56) kommentti

uusi kuva


Jäsenen antama (27.3.2013 klo:11:51) kommentti

Teräs`n koirankoppityömaan pelkkää ja silkkaa sutta tehtynä hyvästä materiaalista, joten sekin pilalla.

Jäsenen antama (27.3.2013 klo:17:38) kommentti

Jotenkin minusta "Ilmavan näkönen" tuo alakuvan rakenne, kun on tuosta päästä alettu...,siis tyhjästä päästä!, lienevätkö saman sepän tekemiä nuo..., etsii silloin vielä sitä "omaa malliaan", kumpikaan noista ei oikein ole...! Tuossa linkin kuvassa nyt alkaa jo olla vähän tyyliä!

Jäsenen antama (27.3.2013 klo:18:30) kommentti

"Teräs`n koirankoppityömaan pelkkää ja silkkaa sutta tehtynä hyvästä materiaalista, joten sekin pilalla."

Opettele tavanomaisen julkisivun kiinnitys, tavanomaisiin pystyrimoihin, ennen kuin alat kovin suurta meteliä pitämään... Tämän jälkeen saat omille mielipiteillesi enemmän uskottavuutta, ns. "vakavasti otettavuutta". Ennen sitä, olisi parempi kuin keskittyisit omaan osaamiseesi: piilomainonnan ja pilkkuvirheiden kyttäämiseen... Sanavarastoa kannattaisi koittaa myös vähän laajentaa. Pahoittelen asiasta sivuamista, mutta eipä tuo lainauskaan aivan asian ytimessä ole...

Kuvilla ei taida olla yhteyksiä keskenään... Hataraltahan noissa kuvissa näyttää, ainakin Rakentajat.fi videoon verrattuna, mutta saattaa täyttää silti tehtävänsä...

Jäsenen antama (27.3.2013 klo:20:13) kommentti

"...täyttää silti tehtävänsä..."miksikäs ei ehkä, mutta kun rupeaa ajattelemaan, kumpi on helpompi ja halvempi työn ja tarvikkeiden suhteen; onhan se nyt vaikeampi noista pätkistä värkätä noin kun että tehdään jotakuinkin oikein! Nauloja ja ruuveja ja vinkkeleitä ja mitä siihen nyt sitten meneekään ihan turhaan, ja kumminkin jää ne liitokset vääriin paikkoihin kuormituksen jakautumista ajatellen, vaikka siitä nyt

"kestävä" tulisikin.Ja kyllä tuon eka kuvan palkki olisi pitänyt ainakin

vähän upottaa siihen tolpan kylkeen! Ja se jumalaton naula ja ruuvimäärä

saattaa joskus jopa heikentää! Onpa olemassa aika tarkat ohjeet esim. liimapuun suhteen, että miten ruuvataan. naulataan ja tehdään sidokset;

jos siis kunnolla tehdään! Mutta kuten huomaat, niin onneksi on tuo päädyn perusrakenne tehty sillä oikealla tavalla; ei siis mistään pätkistä, mutta noissa "yksityiskohdissa" on vähän parantamisen varaa...

Kuka kutsuu niitä "kukkopuiksi" kuka "pojiksi" voisipa niitä kutsua vaikka "kukonpojiksi"; kun eivät vielä täysmittaiseksi ole kasvaneet...!

Jäsenen antama (29.3.2013 klo:13:02) kommentti

Aivan sama onko tolpat samaa puuta ylös asti vai ei.
Suomessa hirmumyskyjä esiintyy sen verran vähän.

Jäsenen antama (29.3.2013 klo:13:32) kommentti

HUOM! HUOM! OBS! "Lentävät lauseet" ketju on sopivasti auki! Sitä on kiva pitkästä aikaa täydentää! Uusia vitsejä näkyy olevan...!

Jäsenen antama (14.4.2013 klo:9:10) kommentti

Montako omakotitalon kattoa tai koko taloa on sotien jälkeen sortunut siitä syystä, että talon pääty
on tehty muulla tavalla kuin yhtenäisillä pystytolpilla ?  Kuka tietää?

Jäsenen antama (14.4.2013 klo:10:07) kommentti

Tyhmiä kysymyksiä!
Vai oliko tämä se oikea ketju? Oli!

Jäsenen antama (14.4.2013 klo:11:02) kommentti

jos jaakko laukka ei parempaan pysty niin jätä kynä penaaliin. Kyseessä on keskusteluketju.
Jäsenen antama (14.4.2013 klo:11:48) kommentti

Ei ole tyhmiä kysymyksiä, on vain...tyhmiä ihmisiä?

Oho, väärä ketju.

Jäsenen antama (14.4.2013 klo:12:36) kommentti

"...on vain...tyhmiä ihmisiä?"

Niin tuntuu olevan, saatikka "...jätä kynä penaaliin". Oho tyhmä käsityshän tuo on. Täällä ei kynällä kirjoitella kuvaputkelle, kuten siellä, jossa jälkikin on sitäsun tätä.

Jäsenen antama (14.4.2013 klo:15:11) kommentti

Aziasta# pUheennnollen oNK o TippEXiä keLään varAstosza?

Jäsenen antama (14.4.2013 klo:15:58) kommentti

"Täällä ei kynällä kirjoitella kuvaputkelle"

Tällä lauseella jaakko laukka on mun puolesta sitten sanonut viimeisen sanan ketjuun, ja täten lyönyt jauhot suuhun vaikka allekirjoittaneella. Nimeä en viitsinyt tässä asia yhteydessä kirjoittaa isoin alkukirjaimin, mutta suotakoon anteeksi.

Jos jollain on jotain rakentamiseen tai aiheeseen liittyvää, en toki halua olla esteenä... Tai vastaus siihen että montako taloa on historian aikana sortunut lyhyt-tolppa -mallilla.

Jäsenen antama (14.4.2013 klo:16:48) kommentti

Eihän siitä ole kysymyskään, etteikö "lyhyt tolppamallilla" voi tehdä taloa, mutta se/hän on hyvin "lyhyellä kiinni", jos niin tekee. Eipä tarvihe pyydellä anteeksi!

Antaa tulla vettä tupaan ja jäitä porstuaan! (Tulikohan oikeaan vitjaan?) 

Eiköhän hyvin varustetusta puutavaramyymälästä löydy pitempiäkin kalikoita kuin vain lyhyttavaraa. Kannattaapa kysellä pitkätavaraliikkeestä ja asioida siellä. Niistä pitkistä saa tarvittaessa sitä lyhyttavaraa, kun/jos omistaa jonkinlaisen karkeareunaisen viilan, jota sahaksikin sanotaan.

Jäsenen antama (14.4.2013 klo:18:54) kommentti

"Aina sen pitkän lyhentää; mutta lyhennäppä pitkä!"

Väärä ketju...!


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Kesäsaunan ponttilauta lattia

Hei,Olen uusimassa kesämökki saunan ponttilauta lattian. Millä voisin käsitellä ponttilaudan päätypuun. Lattia on rakennettu siten kaato vesikouruun on laudan pituussuunn...

Pannuhuone, uudisrakennus

MOI !  Suunnittelen uutta hakepannuhuonetta, johon tekisin 5" puurungon. Uusi, erillinen uudisrakennus tulee yli 8m lähimmästä korjaamohallista j...

Kellarikerroksen sokkelin lämpöeristys ulkopuolelta?

Tasamaalle rakennettu rintamaniestalo jossa kellarikerros. Tarkastuksen yhteydessä ilmeni kellarikerroksen seinien alareunoissa lievää kosteutta. Ko sein&a...

Äänieristyksen kaksinkertainen kipsilevytys

Hei,Olen ajatellut kerrostalohuoneistooni äänieristysseinän rakentamista. Kun useasti suositellaan kaksinkertaista kipsilevyä äänieristykseen niin tarkoittaako tämä käytä...

Saunan ovi ja vedeneristys...

Tuleeko saunanoven karmien taakse vedeneristys?Jätetäänkö pois? Saunan ovi 1,5m suihkusta...Voiko siis puusta tehdyn rungon vedeneristää suoraan vai pitääkö puurungon ja...

Runkoratkaisuiden vertailu

Pitäisi pitää aiheesta puurunko(paikalla tehtynä) esitelmä koulussa, ja siinä pitäisi vertailla kyseistä runkotyyppiä muihin ratkaisuhuin. Joten löytyisikö teiltä tietoa...

onko muovi tarpeellinen

talossani on kylpyhuoneen katossa tervapahvi ja sen ylä puolella lauta kannattaako terva pahvi korvata muovilla. seinään tulee kaksinkertainen kipsoniitti puurungon pääll...

Rakennuslupa?

Kysymys koskee Vantaan alueella sijaitsevaa 12 huoneiston rivitaloyhtiötä, joka on suojelukohde (A1). Vantaan kaupungin rakennusjärjestyksen mukaan alle 5 m2 suuruisen va...

Tummuneet tiilisaumat

Oliskohan mitään konstia millä tummuneet tiilisaumat sais takasin harmaaksi? Eli talo on kellertävästä tiilestä muurattu ja tiilisaumat ovat harmaat. Saumat ovat tummunee...

Terassin rakenne

Rakennan 3x5 m kokoisen terassin 6 pilarille. Etu- ja tasivut, sekä päädyt ajattelin tehdä 150x50 kestopuusta, välipalkit 125x50(=3 m pitkät), ja kansilaudat 28x95. Kestä...

Lisälämmön eriste vm.-75 omakotitaloon

Olen remontoimassa (keittiöt, lattiat, osa katoista ja seinäpinnat) juuri ostettua peruskuntoista 1975 rakennettua omakotitaloa, talo on L-muotoinen, päädyt ja 1 pitkäsiv...

sdp38 vai 0verhead?

Kumpiko olisi parempi ovi lämpimään tilaan? Joku myyjä sanoi, että overheadin lamellien päädyt ovat muovia kun taas sdp:n terästä. Pitääkö paikkansa?...

vaakahormi

Aion rakentaa 1 1/5 kerroksisen talon.Keskeltä korkeampi(harjalle 6.5m)ja päädyt matalemmat(5.5m).Talossa olisi öljylämmitys matalassa osassa ja seinän toisella puolella...

lisätilaa kattoremontin yhteydessä

olemme uusimassa profiilipeltikattoa -76 valmistuneeseen omakotitaloon. Samalla ajattelimme laajentaa 1-kerroksisesta (krs-a 105m2) 1½krs.een. Julkisivut ovat lautaverhoi...

reunalautojen ja ikkunalautojen päätyjen maalaus

reunalaudat ja ikkunalaudat ovat asennettu. Kaikkien näiden lautojen päädyt ovat maalaamatta. Onko olemassa sellaista suoja-ainetta, jota voi maalata roiskumatta ja pila...

Päätyräystään mitta

Tarkoitus laittaa korkeaan autotalliin (kattokaltevuus 1:1,5) reilun mittainen päätyräystäs. Talliin tulee tiilikate. Päädyt ja kukkopuut on tehty 5" puutavarasta. Kukkop...

pesuhuoneen katon eristys

Tarvitseeko pesuhuoneen alaslaskettuun kattoon (aivan panelin yläpuolelle) laittaa vielä eristettä kun "tyhjän " tilan yläpuolella on 20 cm eristettä? Meneekö kosteus/ves...

Miten vanha punatiiliverhous uudelleenpinnoitetaan

Vanha aumakattoinen punatiilinen OK-talo halutaan pinnoittaa uudelleen. Osa tiilipinnasta on maalattu valkoiseksi ja päädyt on punatiiltä. Halutaan modernisoida talo sama...

rintamamiestalo v65

olen eristämmässä yläkertaa ja sivukkaat jätän kylmäksi mut muut seinät eristän mutta mitä vaihtoehtoa suosittelisitte?eli siis päädyt ja sivukkaan sisäpuoli.nyt on ulkoa...

Kivitason lyhentäminen

Onko olemassa yrityksiä (pääkaupunkiseutu), jotka voisivat lyhentää siististi ja turvallisesti keittiön kivitasoa paikan päällä kohteessa?MuTarkoitus olisi katkaista yksi...

Tiiliseinän maalaminen/pinnoittaminen

Terve, keväälä pitäisi maalata/pinnoittaa -69 rakennetun talon päädyt, jotka on valkoista tiiltä (ilm. Kahitiiltä).Mikähän siinä pysyisi? Voinko hakea kaupasta ainakin tu...

karaattilevyn vaihto paneliin

talo rakennettu 79 ,päädyt tiiltä etu ja takaseinä karaattilevyä.levyt ehjät eikä kivet varisseet,etu puolella sokkeli maan pinnan ylä puolella 7-15cm, eikä levyn alapääs...

Piipun peltien ylimääräiset saumat

Piipun pellitys uusittiin äskettäin. Kysyisin, että onko harjapellin keskelläolevilla peltien "ylimääräisillä" jatkoksilla/saumoilla jokin rakenteellisesti hyväksyttävä s...

Uusi talo vanhojen perustusten päälle ja kellarin tekeminen

Kyseessä rakennus, joka valmistunut 1970, ns. Puutalo, päädyt tiiltä, julkisivut lautaa, runko puuta.Perustukset kiertävät 160 cm syvyydessä jokaisen rakennuksen seinän a...

eristäminen

Vielä askarruttaa että pilaanko pyöröhirsimökkini,jos laitan uretaania kattoon lisäeristeeksi.Toiset osaavat pelotella että ei missään nimessä URETAANIA.Eli paneeli-ureta...