Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Pintakosteusmittauspöytäkirjan lukuja ?

Suunnittelu, työnjohto

Kysytty: 4.7.2009 klo:8:10

Pöytäkirjassa on huoneeesta kahdesta kohtaa merkintä (Lattia normaali. lukema 70-75. kosteusarvio normaali). (toisesta kohtaa merkintä.lukema 70-135. ja kosteusarvio normaali).Kysymyksessä on normaali laatoitettu betonilattia lattialämmityksellä. Mitähän nämä luvut tavalliselle maallikolle kertoisivat? Onko aihetta vakavaan huoleen.ja jos on , mitä olisi järkevin tehdä ,järkevin kustannuksin? Onko olemassa taulukoita mitä nämä luvut tarkoittavat ja mitä niiden osoitusten perusteella pitäisi tehdä,jos on niin missähän olisi?
Virallinen vastaus
Kukahan nuo mittaukset on tehnyt, ja millä mittarilla? En uskalla...

Nähdäksesi vastauksen kokonaan sinun on oltava >>sisäänkirjautunut<< palveluun.
Liity jäseneksi >>tästä<< Jäsenyys on maksuton, eikä velvoita sinua mihinkään.
Jäsenenä voit myös itse kysyä kysymyksen palstalla.


Arvostele vastaus kysymykseen "Suunnittelu, työnjohto / Pintakosteusmittauspöytäkirjan lukuja ?":
Jäsenen antama (5.7.2009 klo:18:01) kommentti

Mittaus on suoritettu Gann Hydromette-kosteuden osittimella.Nyt itsekin ymmärrän miksi kukaan ei ymmärrä,eikä kukaan sivullinen saakkaan ymmärtää pöytäkirjasta mitään koska kysymyksessä on vakuutusyhtiön tilaaman "puolueettoman" vahinkotarkastajan raportti,eikä kysymys ole rakennustekninen.

Jäsenen antama (5.7.2009 klo:18:21) kommentti

Suoritti se mittauksen vaikka ukko ylinen jumala pintakosteusmittarilla, niin tulokset eivät kerro mitään ainakaan suhteellisesta kosteudesta. Sellaista taulukkoa ei löydy, mikä kertoisi sen totuuden niistä suhteellisista kosteuksista.Eikä niistä tuloksista ole niille vakuutusyhtiön herroille ja hidalgoille mitään hyötyä muuta kuin, että ovat maksaneet turhaan ja mittaaja saanut hyvät suolarahat turhasta.
Kyllä pelaajat ovat nyt vain kahvilla. Ei ole sellista kristallipalloa, josta voi päätellä/nähdä pintakosteusmittarilla mitatut tulokset suhteellisiksi kosteustuloksiksi. Että silleen.


PS! Tuolla toisaalla CV:ssäsi kerrot


"näin eläkeikään asti "raksalla"pyörineenä tuntuu kuin hölmöläisen leipomiselta".


Niinpä tuntuu myös kysymyksestäsi päätellen.


Jäsenen antama (5.7.2009 klo:21:43) kommentti

Olen MONTAN kanssa täysin samaa mieltä mittaustavasta.

Pintatunnistin on ainoastaan kosteusmittaajan apuväline, jolla voidaan haarukoida kosteuseroja rakenteessa. Sen jälkeen vasta aloitetaa mittaukset muilla menetelmillä jos on tarpeen.

Em mainitun mittaustavan esittäminen on mielestäni täyttä huijausta, koska siitä eivät saa selvää edes kaikki mittaajatkaan.

Jäsenen antama (6.7.2009 klo:8:56) kommentti

Joo, olen nähnyt kuntotarkastajan mittaavan puurakenteisen omakotitalon välipohjaa aulatilassa??. Ihmetteli kauhiasti mitä täällä on kun mittari soi ja värisi. No, olihan siinä rutikuivaa muovimatto,foliopäälysteinen lastulevy ja sahanpurut. Se folio oli siellä turhaa ja aiheutti vain hämennystä tarkastajalle.Sama tarkastaja oli kyllä merkannut alavälipohjan betoniseksi vaikka purueristeinen puurakenne se oli. Että semmoista jne.

Jäsenen antama (6.7.2009 klo:8:58) kommentti

Nyt alan ymmärtää nykyajan hienouksia,elikä jos on laatoitettu betonilattia jossa ei ole kosteuseristettä ja se kostuu alkaa homerihmat kasvaa ja elää.Mutta jos on välissä vesieriste ja se kastuu ,niin laatoituksen ja vesieristeen välissä home kuolee.Sisältääkö se vesieriste jotakin kasvismyrkkyä vai miten se toimii? Onko laatoitetut vanhemmat uimaaltaat homehtuneet,onko kenelläkään tietoa?Missä näitä mittaajia koulutetaan ja mistä näiden mittaajien oppimateriaalia on saatavilla? Kyselemiltäni vanhemman polven rakennusinsinööreiltä/mestareista puhumattakaan eivät osaa sanoa mittauksista oikein yhtään mitään.Ja vielä yksi ihmetykseni aihe on,että nämä vesi ongelmat tuntuu vaivaavan etupäässä tiettyä asuntoasiakasryhmää.

Jäsenen antama (6.7.2009 klo:11:35) kommentti

Tilanne johtuu pitkälti siitä, että "vanhempi" kaarti ei ole saanut koulutusta asian tiimoilta, ellei ole sitä itse hankkinut.

Uudempi sukupolvi saa AMK:ssa perustietdot rakennusfysiikasta, mutta sillä ei vielä pitkälle pötkitä näissä hommissa.

Kosteusmittaajia koulutetaan, mutta en uskalla tässä paikaa mainostaa.

Sen pohjalta saa VTT:n sertifikaatteja, mutta eihän sekään aina takaa oikeaoppista mittaamista. Pohjatietoa pitää olla vankasti mukana ja tietenkin kymmenien vuosien kokemus ja tietämys esim. vanhemmasta rakennekannasta.

Palaan vielä myöhemmin aiheeseen.

Jäsenen antama (6.7.2009 klo:11:49) kommentti

Kun minä mittaan pintakosteusmittarilla, ymmärrän täysin mitä se näyttää.

Jäsenen antama (6.7.2009 klo:12:13) kommentti

Niin, että viisari väräjää tai diginumeroita näkyy tai valo vilkkuu? Ne eivät kerro suhteellista kosteutta. Ei sitten pätkän vertaa. Joka niin väittää, on taatusti on väärässä tai se on sitä lottoamista. Saahan sitä ymmärtää, mutta se ymmärrys on sitä sun tätä.


Jäsenen antama (6.7.2009 klo:13:19) kommentti

En väittänytkään, että ymmärtäisin mitä se näyttöön tuleva numero tarkoittaa.

Jäsenen antama (6.7.2009 klo:21:59) kommentti

Veljet asiaan!!

Jäsenen antama (7.7.2009 klo:10:59) kommentti

Rakennusalallakin tulee "pelisilmää" vuosien mittaan ja muutaman kosteusvaurio rempan nähnyt-tehnyt ikään kuin haistaa mahdolliset kosteusongelmat kiinteistöistä.

Kokenut suunnistajakaan ei paljoa kompassia tarvitse tutussa maastossa.


Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Injektoritakka

Hei,kiinnostaisi Nunnauunin injektoritakka.Nykyinen varaava tiilitakka on aika voimakkaasti halkeillut,vielä on nuohoojan lupa käyttää,mutta purettavahan tuo varmaan on k...

Kiinnitysruuvien koko

Hei,pitäisi kiinnittää uudelleen puoli vuotta vanha UPO liesituuletin, aktiivihiilisuodatinmallia ja leveys 50cm. Mutta pultit ovat lopullisesti kadoksissa enkä tiedä, mi...

Kosteusvaurio

Hei, miten tulkitsen kosteus mittaustuloksen lukuja 110  kun vertausarvona on saman kylpyhuoneen lukemat kuivasta seinästä ja kuivasta nurkasta 45 ja 55? ...

Rakennusvirheitä?

Hei,Ostimme 2,5 vuotta sitten vuonna 2004 valmistuneen talon, kyseessä pienelementtitalo. Kuntoarvioinnissa ei tuolloin havaittu mitään ihmeellistä, paitsi kävi ilmi ette...

Ilmanvaihdon ilmamäärä

Talossani on koneellinen poistioilma ja korvausilma tulee ikkunaventtiileistä. Joskus puhutaan litramääristä / tunti jota määrää ohjeistuksen mukaan sisäilmaa pitäisi va...

Savuhormin kondenssiveden neutralointi?

Asennutin öljylämmityskattilan (Arimax 17 S) hormiin haponkestävän sisäputken kattilasta katolle (1+11 m). Putkessa on vedenkerääjä. Kattilassa on paikoillaan viidestä sa...

Vedeneristys riittämätön?

Ostimme hiljattain 1950 rakennetun rintamamiestalon, johon edellinen omistaja on teettänyt mittavan pesuhuoneremontin 2005. Nyt me olemme muuttamassa lämmitysjärjestelmää...