Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Cee kakkoset ja tärkeät sedät ;-)

Suunnittelu, työnjohto

Kysytty: 8.3.2011 klo:9:53
Moi, mikä on märkätilan määritelmä, selkokielellä. En osaa tulkita C2 ja määräyksiä. Voiko olla esim.rakennuspiirustuksissa mahdollisesti määritelty lattiakaivosta/viemäristä riippumatta, kuivaksi tilaksi? Kysymys on uudis pientalo kohteista. Entäs jos asukas vaan haluaa jättää vesieristeet tekemättä, onko kukaan vastuussa jos yleisiä määräyksiä ei noudateta? Tarkastaja? Valvoja, Viranomainen? Käsitteet ovat sekaisin. Esim. kodinhoitohuoneessa jossa on "massapinnoite" (mikälie oikea nimi sillekkin, akryyli ym. hiertopinnoite) maalataan vaan Gyproc seinät tavallisella akrylaattidispersio maalilla. Valvoja totesi että vedä vaikka akryylimassa, lattianoston ja seinämaalin väliin. ?!
Itse haluaisi tehdä priimaa, mutta tilaajat ja valvojat eivät mielestäni määräyksistä piittaa, tai olen ymmärtänyt täysin väärin. Eikä pikkuruisten maalaritätien kitinät paljon isoja setiä kiinnosta. Ja näitä tehdään paljon.

-Mirja

profiilikuva
Mutlari Käyttäjä on mies
Kysymyksiä: 1 kplVirallinen vastaus
Märkätila tarkoittaa huonetilaa, jonka lattiapinta joutuu tilan käyttötarkoituksen vuoksi vedelle alttiiksi ja jonka seinäpinnoille voi roiskua tai tiivistyä vettä (esim. kylpyhuone, suihkuhuone, sauna). Täll...

Nähdäksesi vastauksen kokonaan sinun on oltava >>sisäänkirjautunut<< palveluun.
Liity jäseneksi >>tästä<< Jäsenyys on maksuton, eikä velvoita sinua mihinkään.
Jäsenenä voit myös itse kysyä kysymyksen palstalla.


Arvostele vastaus kysymykseen "Suunnittelu, työnjohto / Cee kakkoset ja tärkeät sedät ;-)":
Jäsenen antama (8.3.2011 klo:13:20) kommentti

Märkätila= pesuhuone.Paikka missä vettä käytetään likimain holtittomasti. Räiskyy pitkin seiniä.Lattiakaivo ei tee tilasta märkätilaa.

Jäsenen antama (8.3.2011 klo:13:23) kommentti

Jatkan omaa kysymystäni, kysyin kuntani rakennustarkastajalta asiaa, totesi että onpa hyvä kysymys,puhui kodinhoitohuoneesta kosteana tilana. Eli,onko märkätilan C2 määräykset siis tulkinnanvaraisia? Ymmärsin joskus että on joko märkätila tai kuivatila.Ja se on selkeä määräys, ei ohje :)

Jäsenen antama (8.3.2011 klo:13:32) kommentti

Juu juu XD

Jäsenen antama (8.3.2011 klo:13:32) kommentti

On märkätila( pesuhuone) kosteatila( kodinhoitohuone) kuivatila( keittiö)Itseasiassa C 2 ei määrittele sitä,mikä tila on märkätila.Vaan siinä kerrotaan,miten märkätila pitää suunnitella ja toteuttaa.

Mutta siitä voi ymmärtää,että kyse on pesuhuoneesta.

Muualla on määritelty märkätila/kostea tila.

Esim. pitkänomainen pesuhuone jonka toisessa päässä on kodinhoitotila,pitää sisällään kaksi erityyppistä tilaa, märkätilan ( suihkun alue) ja kosteantilan kodinhoitotilan alue.

Kattiat pitää kummassakin tilassa vesieristää ja nostaa seinälle 100 mm.

Märkätilassa suihkusta 150 cm puolelleen pitää seinät minimissään vesieristää, loput seinät voidaan käsitellä kosteusulkusivelyllä.

Tämä on hieman monimutkaista, mutta jos ei laske joka sentin päälle, voi vetää vesieristeet läpi asti ja olla tyytyväisin mielin.

Jäsenen antama (8.3.2011 klo:17:02) kommentti

Voisitko vielä laittaa jonkun määräyksen kohdan kosteista tiloista, voin googlailla itse vaikka netistä ja lukea sen määräyksen. Todellakin luulin että joskus vuoden -98 jälkeen poistui käsite kosteista tiloista. Parempi tietää sitten itsekin faktat, jottei tarvitse arpoa :) Sitten olin myös luulossa että uudet määräykset vielä tiukentuivat noista mainitsemistasi. Oon aina niiin väärässä ;-)

Jäsenen antama (8.3.2011 klo:20:06) kommentti

 

Minä tekisin vedeneristyksen aivan niin kuin
märkätila edellyttää.Kustannuksiltaan ei se iso
menoerä ole.Talon pitäisi pysyä"terveenä"kymmeniä
vuosia.

Jäsenen antama (9.3.2011 klo:6:18) kommentti

Saattaapi olla, että muutaman vuoden päästä lattiakaivo, joka kytketään viemäriin on märkätila tai märkäalue, joka tulee vesieristää.

On aika erikoista ja minusta outoa ajattelumallia, ettei tehdä mitään kunnolla muuten kuin "sakkouhan" alla. Ilman muuta on järkevää vesieristää esim. jos keittiöön laitetaan lattiakaivo koneiden alle on järkevää myös vesieristää kaivon vaikuusalue, "ei olohuoneeseen saakka, joka olisi sitten mahdollista nykyisellä ajattelumallilla." Myös tekniset tilat joissa on lattiakaivo ovat sellaisian tiloja joihin kannattaa tehdä vesieristys tai hitsattava lattiamatto.


Jäsenen antama (9.3.2011 klo:9:57) kommentti

Yllättävän vähän ihmisiä kiinnostaa moiset vedeneristeet, kyse kuitenkin on sentään omasta kodista. Kymmenisen vuotta sitten oli paljon tarkempaa ja ihmiset jopa vaativat eristeitä. Siksi kysyn RAKENNUSMÄÄRÄYKSISTÄ, koska silloin kun eristeitä ei vedetä, tilalle laitetaan vaikkapa maali ja sitten kun ongelmia alkaa tulla, niin arvaahan sen mistä haetaan syyllistä, ei suinkaan asukkaasta, joka ei itse halunnut vesieristeitä, vaan TEKIJÄSTÄ joka esim. sen maalipinnan on sinne vetänyt. Ja koska märkätilan määritelmää ilman "mutu" mainintoja ei näköjään ole olemassa, niin todellakin jää varaa tulkinnalle. Eihän kukaan kai koko lattiakaivollisviemärillistä keittiötä eristä, saati jos tila on vielä olohuoneen yhteydessä! Siitä päästään helposti tulkitsemaan toinen ääripää, esim. kodinhoitohuone, maali päälle ja pakoon. Uskon, että silloin kun todella alkaa tulla ongelmia, löytyy myös ne määräykset, vaikka juristin avulla. Onneksi ollaan tilanteessa, että talotehtailijat käyttävät Virolaista ja Puolalaista työvoimaa. Virolaiset ovat hyviä tekemään työnsä ja edullisia, joten mikä jottei. Siinä on sekin hyvä puoli, että virolainen tietää miten tehdä oikein, mutta tekee niinkuin työnantaja käskee, eikä kysele eikä kyseenalaista.
Jos pomo sanoo että vedä kylppäriin tasoite, mutta ei osaa mainita, että MÄRKÄTILAN tasoite, niin...ja asukas on tyytyväinen. Eipä siinä paljon voi puuttua asiaan, koska selkeitä määräyksiä ei ole ja niistä ei piittaa edes itse tuleva asukas. Vastuukysymyksissä ei voi viitata maalaisjärki pykälään. Koska sitä ei ole.

Jäsenen antama (9.3.2011 klo:10:28) kommentti

Suokaa anteeksi, kun en tätäkään osaa oikein käyttää, se pyyntö noista "kosteiden tilojen" määräyksistä oli tarkoitettu ihan toiseen kohtaan, täällä on näköjään toinenkin keskustelu "ketju" samasta aloittamastani kysymyksestä. Sori ihmiset.


Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Mineriittikaton päälle palahuopa?

En löydä palstalta seuraavanlaista kysymystä/ vastausta: Voiko vanhan mineriittikaton päälle asentaa palahuopakaton (ja mineriitin uriin kakkos-kakkoset ja sitten vaneeri...

polttopuut

Jos roudaan metsästä polttopuiksi vähän lahonneita ja toukkien syömiä puita, niin voivatko puissa olevat ötökät lähteä lämpimissä huonetiloissa liikkeelle ja aiheuttaa tu...