Jäsenen Tapanila antama (11.9.2009 klo:13:22) kommentti Olen tehnyt puulattiaa 145x28 laudasta suoraan lastulevyn päälle. Olen kiinnittänyt laudat n. 55-millisillä ruuveilla ja hyvin on pysynyt.
Jäsenen vaihtoehtoja antama (12.9.2009 klo:2:38) kommentti Lastulevyn päälle mielummin uivana, ja aluskate alle.
Toinen, työläämpi ja kalliimpi vaihtoehto: Kauttaaltaan liimaamalla alustaan. Naulat sitomaan tartunnan/liiman kuivumisen aikana.
Jäsenen TK antama (8.12.2009 klo:21:34) kommentti Miten uivassa lautalattiassa? Laitetaanko liima, mikä liima epoxy?, vain uros"elimen" alapuolelle. Miten yhteenpuristus? Voiko uivan laittaa ilman levylattiaa suoraan lattiavasojen päälle... tuskin. "tasapontiksi höylätty lattialauta" näkyy lukevan ohjeissa.
Jäsenen vaihtoehtoja antama (8.12.2009 klo:23:47) kommentti Uivassa lattiassa puuliima naaraspontin yläpuolelle. (sinne uraan).
Pidät tavalla tai toisella saumat tiiviinä asennuksen aikana. (Työ tekijäänsä neuvoo.)
Suoraan vasojen päälle tehtäessä, ruuvaat tai naulaat siitä urospontin "juuresta" vasoihin kiinni.
Jäsenen TK antama (9.12.2009 klo:8:47) kommentti Pitääkö tuo naulaus tehdä kevyemmin kuin normaalissa kiinnityksessä, jotta tuo yhteenliimattu suuri levy pääsee uimaan? Tapauksemme on välillä kylmilleen jäävä mökki... onkohan tässä tapauksessa lautojen höyläämökuivatus vähemmän tärkeää. Kosteusolot vaihtelevat!
Jäsenen Monta antama (9.12.2009 klo:9:54) kommentti Uivan lattian voi laittaa suoraan vasojen päälle (vaatii tarkkaa korkoa vasoille). Ei uivaa, eikä liimattavaa naulata. Ei raskaasti, eikä kevyesti.
Jäsenen vaihtoehtoja antama (9.12.2009 klo:11:24) kommentti Uivaa lattiaa ei todellakaan naulata tai ruuvata kiinni. - Liimaus ainoastaan ponteista toisiinsa "yhdeksi levyksi". (ja se elämisvara seinien, ja muiden kiinteiden rakennelmien yhtymäkohtaan). Puutavaran on aina oltava kuivaa asennusvaiheessa.
Jäsenen Tapanila antama (10.12.2009 klo:7:25) kommentti Miksi pitäisi laittaa uiva lattia, jos alla kerran on vasat, joihin laudat olisi helppo ruuvaamalla tai naulaamalla kiinnittää? Helpompaa se on kuin liiman kanssa turaaminen ja ruuvit pitävät kosteuselämisen varmasti paremmin kurissa.
Jäsenen TK antama (10.12.2009 klo:21:09) kommentti Jospa ei lattia sitten rakoilisi kosteusvaihteluissa. Eläminen näkyy vain seinävieriraon elämisenä... vai aukeaako liimasta huolimatta lautojen välit. Epoxia liimaksi?
Jäsenen vaihtoehtoja antama (11.12.2009 klo:0:26) kommentti Unohda epoksi. Kun se puu elää, sitä ei pitele mikään. "Mitä märempi" se on asennettaessa, "sitä enemmän" se kuivuessaan kutistuu. Tavallinen puuliima uivassa lattiassa käy ihan hyvin. Ja se aluskate alle.
Olempa nähnyt märkänä asennetun lattian, joka oli sekä naulattu vasoihin, että ponteista laudat liimattu vielä yhteen. No, kuivumisen saattelemana rakoja oli, ja paljon. Oli niin, että lähti aukeamaaan pontin kohdalta, mutta päättikin jatkaa reittiään laudan keskialueelle puun syiden mukaisesti, jopa puolen lautaleveyden verran. Ja näitä oli paljon.
On siinä niin suuri voima, ettei heti uskoisi, jos ei näkisi.
Uivaa lattiaa ei pidä "ankkuroida" kiini mihinkään. Muuten se ei ole uiva lattia. (vasojen päälle vain ruuvi-, tai naulakiinityksellä).
Ja SE PUUTAVARA ei ole koskaan, heti työmaalle tuotuna, kosteuksiensa puolesta asennuskelpoista. Olkoon kuinka uunikuivaa tahansa, ja muovitettuna lähtiessään, niin perille päästyään tilanne on ihan toinen. Kannattaa olla huolellinen, ja varmistaa hyvä lopputulos.
Jäsenen japi antama (11.12.2009 klo:8:24) kommentti Nyt täytyy muistaa, että kyseessä on ilmeisesti tilanne, jossa huonekosteus on sama kuin ulkokosteus. Puun eläminen on tosiaan aivan eri luokkaa kuin omakotitaloissa. Ja se puun voima sitten on todella valtava. Uiva lattia voisi käydä, jos se on kunnolla liimattu liimalevyksi. En silti itse yrittäisi; jos halkeaa kuitenkin, niin mahdoton korjata, sillä se halkeaisi taas uudestaan korjauksen jälkeen.
Itselleni tein vastaaviin olosuhteisiin lattian, jossa lähtöasetelma oli syntyvien rakojen hyväksyminen. Kun lautojen reunat viistetään sopivasti, niin syntyy vaikutelma tasaisista raoista, vaikka rakojen leveys vaihtelisikin.
Toinen vaihtoehto olisi tehdä lattia samalla tavoin kuin täkki. Ei lainkaan hassumman näköinen ratkaisu sekään.
Jäsenen vaihtoehtoja antama (11.12.2009 klo:9:30) kommentti Kyllä se KUIVANA asennettu lattia pysyy normien sisällä, rakojenkin suhteen, vaikka ko. tila välillä onkin kylmillään (esim. mökillä). Toki kosteusvaihtelut ovat suuremmat, mutta "homma toimii" mikäli lähtötilanne on kunnossa. Ja sen (mökin) rakenne kokonaisuudessaan, lähinnä tuulettuvuus. (myös asumattomana aikana). Ja jos vielä "säädetään", niin lattian pintakäsittelylläkin on oma vaikutuksensa lautojen elämiseen (lähinnä kuperuus, ja sen vaikutus rakojen syntyyn). Tarkoititko "japi" tuolla "täkki"-ilmaisulla "laivankansi-lattiaa", vai mitä? Jos näin oli, se on taas visuaalinen asia, ja vaatii tekijältä jo vähän kokemustakin. Ja silloinhan tuo oma lattiasi olisi ollut toteutettavissa samaan malliin. Noita avosaumoja (viistettyjä) en henk.koht. suosittele. Pintakäsittelyainehan ne silloin täyttää (teoriassa), mikä ei ole oikea tapa tehdä.
Jäsenen japi antama (11.12.2009 klo:13:15) kommentti Juuri laivankansi-lattiaa tarkoitin. Omani olisi tosiaan ollut mahdollista toteuttaa noin, mutta koska kyseessä satavuotias rakennus en halunnut muuttaa alkuperäistä toteutusta. Se täyttääkö pintakäsittely saumat on taas yksinomaan taidosta kiinni. Valitettavasti vanhat kuluneet laudat oli pakko uusia (katto vuotanut liian kauan), mutta yritin tehdä mahdollisimman alkuperäisen näköisen, eli laudat sahattu rungon suuntaisesti. So.toisesta päästä vaikkapa 200 mm ja toisesta 120mm. Kaikki lisäksi eri levyisiä. Naaraspontti molemmissa sivuissa ja lista väliin. Kiinnitys päältä ja puutapeilla peittoon. Toinen tuon aikakauden toteutus olisi ollut tapitus sivusta,-vähän ehkä hitaampi tehdä, mutta koska sitä ei ollut alkuperäisessä lattiassa en sitä tähänkään tehnyt.
Lisää kommentti*