Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Sähköasennus valmistaloissa

Sähköistys

Kysytty: 18.6.2013 klo:9:56
Aiemmin keväällä oli uutisissa, että:

Turvallisuusviraston TUKESin edustajat törmäsivät kevään rakennusmessuilla talotehtaiden käyttämiin seinäratkaisuihin, joissa sähköasennuskaapelit ja - putkitukset oli sijoitettu 5 senttimetriä eristevillan alle eli paksun ja ohuen eristekerroksen väliin.

Asennustapa on jyrkästi kielletty, koska se altistaa kaapelit lämmöstä aiheutuvalle vaurioitumiselle ja voi pahimmassa tapauksessa sytyttää jopa rakennuspalon.

Toistaiseksi ei tiedetä, mitä talotehtaita ja mitä talomalleja virheelliset sähköasennukset koskevat. Tämä varmistuu toukokuun lopussa. Siihen mennessä talotehtaiden on selvitettävä sähköasennustapansa Tukesille.


En ole löytänyt nyt uutista, missä nämä talotehtaat olisi mainittu, jotka käyttävät tätä vaarallista tapaa. Onko teillä tietoa?
Virallinen vastaus
Keskustelua käytiin julkisessa sanassa Vapun tietämissä. Tukesin sivuilta en löytänyt vastausta ongelmaan, mutta jossain vaihe...

Nähdäksesi vastauksen kokonaan sinun on oltava >>sisäänkirjautunut<< palveluun.
Liity jäseneksi >>tästä<< Jäsenyys on maksuton, eikä velvoita sinua mihinkään.
Jäsenenä voit myös itse kysyä kysymyksen palstalla.


Arvostele vastaus kysymykseen "Sähköistys / Sähköasennus valmistaloissa":
Jäsenen antama (18.6.2013 klo:15:29) kommentti

Paljon tuota tapaa on käytetty,koska yksi peruste sille aikoinaan oli, että höyrynsulkumuovia ei tarvitse reijittää. Näin ajat ja käsitykset muuttuvat, hyvästä tuleekin huono.

Jäsenen antama (18.6.2013 klo:17:32) kommentti

Tuossa 50-villa hs.sisäpuolella rakenteessa ne sähköt saapi samalla vaivalla myöskin levyn takapintaan eli villojen pintaan johon ne pitäs laittaakkin tuossa...
Paras mitä oon kuullu nuista jutuista on tarina saunan kiukaan syötöistä, jotka oli villottaja työntäny puurunkoseinässä saunanpuoleista levyä vasten Kiukaan kohilla vielä tietenki!

Jäsenen antama (18.6.2013 klo:20:21) kommentti

Ok, kiitokset! :)

Jäsenen antama (19.6.2013 klo:7:54) kommentti

Taas on yritetty tehdä kärpäsestä härkästä!!

Jäsenen antama (19.6.2013 klo:8:08) kommentti

Erilaisia asennustapoja! Asennusputkeen asennettu johdot/kaapeli  ja  ilman asennusputkea asennettu kaapeli.
 "Toimivilla aivoilla kyllä ymmärtää näiden asennustapojen erilaisuuden"  

Jäsenen antama (19.6.2013 klo:9:28) kommentti

Onko kellään tietoa että kyseiselle "vaarallisella" tavalla asennettu johto olisi kärähtänyt?

Kuullostaa näin maallikosta aika utopistiselta.

Mutta TUKES:in insinöörit varmaan tietävät

Jäsenen antama (19.6.2013 klo:9:51) kommentti

>Kuullostaa näin maallikosta aika utopistiselta.
Mutta TUKES:in insinöörit varmaan tietävät.<

Jäsenen antama (19.6.2013 klo:13:29) kommentti

Kyllä se johdin siellä putkessakin lämpenee, kuten on jo aiemminkin mainittu. Samaa referenssiasennustapaa A käytetään sekä putkitetussa että putkittamattomassa uppoasennuksessa. Sen sijaan pinta-asennuksessa käytetään putkitetulle (B) ja putkittamattomalle (C) eri asennustapoja. Itse asiassa putkitettu pinta-asennus on kuormitettavuudeltaan putkittamatonta heikompi. Toki asia ei välttämättä ole niin yksiselitteinen uppoasennuksessa...Eli edelleenkään se eristeiden sisään asentaminen ei ole sallittua (tai kyseiselle asennustavalle ei ole standardissa määritelty referenssiasennustapaa) _läpivientejä_ lukuun ottamatta, olivat johtimet/kaapelit putkessa tai kaapeli putkittamattomana.

Jäsenen antama (19.6.2013 klo:13:34) kommentti

Kuinka monessa valmistalossa on muuten _kaapeleita_ ulkoseinien asennuksissa? Ainakin suurelementtitaloissa nuo tehdään kyllä putkittamalla, sillä kaapelointi etukäteen on vähän hankala homma. Ihan kaikki valmistajat eivät edes putkita valmiiksi, koska tuo on _mainospuheiden mukaan_ jotenkin huonompi tapa kuin kaapelin ujuttaminen jälkikäteen naulattujen kipsilevytysten taakse. En nyt mainitse nimiä, mutta jotkut tietänevät kyllä tapauksen.

Jäsenen antama (19.6.2013 klo:18:22) kommentti

Precut on jonkinsortin valmistalo myöskin johon tuo johdotuksien asennus on ihan villotajan ja sähkärin yhteistyöstä kiinni! asennukset saapi tehtyä ihan samoin kun pitkästäkin rakentaessa..

rakennutajasta on sitten kiinni miten valmiiks nuo lopulta tehhään eli tuleeko avaimet kouraan vai jatkaako isäntä ominvoimin tönön etiäpäin valmiiks asti..


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Onko maakaapeli pakollinen?

Porakaivon reikä on 1,8m seinästä ja lämmitetty + lämpöeristetty muovinen vesijohto kulkee vain noin 20cm maahan upotettuna (kallio lähellä). Kaivetun uran päälle laitan...

Koneellinen ilmastointi jälkiasennuksena?

Kyseessä on 110 m2 suorasähkölämmitteinen (varaava takka) talo, jonka yhteydessä on 50 m2 autotalli + lämmin varasto yhdessä kerroksessa. Ilmastointina on koneellinen poi...

vesijohdon lämmityskaapelin tiivistysliitos

Hei ! Talomme rossipohjassa kulkee vesijohto, jonka sisällä on litteä, ei aivan pyöreä lämmityskaapeli. Toissa talvena unohduksen johdosta vesijohto pääsi jäätymään, jol...