Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

lattialämmityskaapelin kytkentä

Sähköistys

Kysytty: 10.7.2009 klo:6:57

Hei. Kylpyhuoneremontti alkaa muuten olla takana mutta vielä vaatisi lattialämmityskaapelin kytkennän, ostin säätimen antureineen ja tuollaisen kaksijohdin lämmityskaapelin erikseen eikä mukana tullut kytkentäohjetta tuollaiselle kaapelille. Pitääkö kytkeä siis alku -ja loppupään samanväriset johtimet saman nastan alle, vai alkupään molemmat -ja loppupään molemmat johtimet yhteen reikään(suojamaata kaapelissa ei ole, sellainen tulee keskuksesta ja sen olen tulpannut huppuliittimellä)
Virallinen vastaus
Et saa itse tehdä sähkökytkentää. Kytkentä pitää teettää urakointioikeuden omaavalla urakoitsijalla. Tästä syystä emme myös anna neuvoja kytkennästä.

Arvostele vastaus kysymykseen "Sähköistys / lattialämmityskaapelin kytkentä":
Jäsenen antama (10.7.2009 klo:14:54) kommentti

Kysymys on mielenkiintoinen ja haastava,näkemättä kohdetta ja tarvikkeita tekoohjeiden antamiseksi pitäisi olla ennustaja.Voi olla vaikka eri jännitteille tarkoitetut komponentit? Vaikuttaisi että voi olla oikosulku lähellä.Suosittelisin ammattilaisen käyntiä paikanpäällä.

Jäsenen antama (10.7.2009 klo:15:14) kommentti

Sinulla ei ole oikeuksia kaapelin asentamiseen, eikä sen kytkemiseen, joten ammattihenkilö paikalla.

Jäsenen antama (10.7.2009 klo:21:44) kommentti

ööh millainen on lattialämmityskaapeli jossa ei ole suojamaata? Ihan vain mielenkiinnosta. En ole tehnyt sähkötöitä kuin about 5 vuotta enkä ole moisesta kuullutkaan.

Jäsenen antama (10.7.2009 klo:23:18) kommentti

Suojajännite varmaankin.

Jäsenen antama (11.7.2009 klo:12:45) kommentti

Pitää muistaa että taito hankinkitaan,mutta oikeudet ostetaan.Jos ei ole rahaa et saa oikeuksia,mutta pane muuntaja väliin niin saat oikeudet.

Jäsenen antama (11.7.2009 klo:23:07) kommentti

Juu rupesin illalla itsekin miettimään niin onhan noita 12 ja 24v kaapeleitakin mutta eipä ole tullut vaan asenneltua koskaan. Niitä perus enstoja ja devejä lähes kaikki.

Jäsenen antama (12.7.2009 klo:8:13) kommentti

Heippa halloo!Tiukkapipoiset! Ottakaas huomioon, että kyseessä on 12V tai 24V piuhoista päätellen ja niitä saa tehdä (mielellään) osaava. Mitään muuta oikeuksia ei tarvita kuin lattian omistajan lupa ja voihan sitä vaikkapa keittiön pöydälläkin asennella tietenkin pöydän haltijan luvalla.


Kysyjä luepa YV:si, niin pohdiskellaan siellä, sillä täällä on liika noita yksinoikeuksin olevia, jotka haluavat apajille ja valvovat mustasukkaisesti, ettei kukaan muu saa luvallistakaan tehdä.


Jäsenen antama (12.7.2009 klo:9:15) kommentti

Onkos Monta alkanu häpeemään kun täytyy yksityisopetusta alkaa antamaan. Kyllä sun neuvot on niin päteviä että niistä voisi oppia täällää yleisessäkin jakelussa. Älä turhaan arkaile.kuuma kuppi


Jäsenen antama (12.7.2009 klo:12:01) kommentti

Kiitos kysymästä ja se kysymys on myös täysin paikallaan. Ja vastaus: Ei ole, mutta eipäs juupas jää vähemmälle, jolloin sabotöörien sijasta voi keskittyä oleelliseen.

Jäsenen antama (12.7.2009 klo:22:54) kommentti

olihan siinä kysymyksessä jo että keskukselta tulee vaiheet ja kevi on tulpattu tjsp... Silloin kyllä liikutaan muualla kuin niillä "jokamiehen oikeudet" alueilla...
Jäsenen antama (13.7.2009 klo:6:04) kommentti

Niin, mutta saattaapa siellä piuhojen päässä olla jo "naarastöpseli" ja jos kysyjä on nainen, niin eihän silloin voi puhua ensiksikään "jokamiehen oikeudet" -alueesta ja toisekseen , koska naisen logiikallahan tehdään ihmeitä, jopa lapsiakin, johon jokamies ei varmasti pysty, siis ei varmasti. Tai ehkäpä tässäkin olen väärässä. Olen sitten, eipä väliä.

Jäsenen antama (13.7.2009 klo:9:57) kommentti

Alkuperäinen kysyjähän kysyi kytkentäohjeita sehän ei lienee luvanvaraista toimintaa?Neuvojen ja ohjeiden antamisesta en tiedä?Ainakin oppilaitokset ja kirjat jakavat tietoa.Jos kysyjän kaapelista tiedot ja mitat ovat kadonneet ,olisiko vaikka ohmin laista ja vastusmittarista apua? kytkentäohjeiden kysyjä lienee saamistaan ohjeista pihalla kuin lumiukko,ölisi mielenkiintoista tietää kuinka neuvot auttaa kysyjää!

Jäsenen antama (13.7.2009 klo:10:19) kommentti

Olen luullut, että neuvot auttavat kysyjää, mutta siinä nyt testerillä testattuna, että luulo ei olekaan tiedon väärtti. Siis neuvot eivät kuitenkaan auta kysyjää, joten pitää teitää, että neuvot auttavat kysyjää. Siinähän sitä ollaan,kun ei tiedä, auttaako neuvot kysyjää? Ollaan siis äimän käkenä.


Mutta testerihän se tuntuu tietävän jopa oomin lainkin, mutta mitähän varten niitä eri värejä ja viivoituksia on niissä piuhoissa. Ilmeisesti sen takia, että ei ole liian yksitoikkoista ja ei mene yhtä ja samaa väriä joka paikkaan.


Jäsenen antama (13.7.2009 klo:14:30) kommentti

Tuotteiden valmistajalta löytyy yleensä ohjeet tarvittaviin kytkentöihin. Vanhoissa kohteissa voi joutua soveltamaan.

Jäsenen antama (13.7.2009 klo:14:56) kommentti

Oomin lakiahan opetetaan kaikille kansalaisile jo ensimmäisillä fysiikan tunneilla,ja lattialämmityksen kaapelin kytkentä on sähkökytkentöjen alimmasta päästä.Ja eri värit johdoissa varmaankin sitä varten ettei tarvitse joka lankaa erikseen soitella ja nykiä.

Jäsenen antama (13.7.2009 klo:16:49) kommentti

"Oomin lakiahan opetetaan kaikille kansalaisile jo ensimmäisillä fysiikan tunneilla,"


Minäpä nyt luulen, että näin ei ole.


"ja lattialämmityksen kaapelin kytkentä on sähkökytkentöjen alimmasta päästä"


Minäpä luulen, että näin varmaan on, sillä se taitaa olla siellä lattiatasolla suunnilleen.


Jäsenen antama (13.7.2009 klo:17:09) kommentti

Onkohan kaapeli vakiovastuskaapelia vai itsestään säätyvää mallia.

Vähän haiskahtaa petokselta, jos kaapelin tyyppi ei ole tiedossa, eikä mukana tullut ohjeita kytkemiseen.

Kaapeli vaikuttaa 24V pienoisjännitekaapelilta, kun siinä ei ole suojamaalle paikkaa.

Juoksujalkaa myyjän luo kyselemään lisää teknistä tietoa, äläkä vaan kytke sitä täältä saamiesi ohjeiden mukaisesti, monella tänne kirjoittavalla ei ole lääkitys kohdallaan, eikä välttämättä mitään tietoa sähkön kulusta.

Jäsenen antama (13.7.2009 klo:18:41) kommentti

Onkohan täällä kirjoitavilla tohtoreilla ja firmojen johtopartaaseen kuuluvilla lääkärin ja peräti erikoistuneen lääkärin eli psykiatrin paperit aivan oikeasti kunnossa vai ovatkohan vain puoskareita, kun tuntuvat olevan joskus huolissaan aivan tavallisten kansalaisten kunnosta. Puoskarointiin viittaa mielipiteitään esittävien lääkitykseen viittaaminen, kun tieto loppuu.


Samalla kyseenalaistetaan kysyjienkin järjenjuoksu, sillä kyllä täällä kysyjien arvostelu- ja ajatuskyky on täysin kunnossa. Ihmettelen suuresti, kun tieto loppuu, niin lähdetään arvostelemaan muiden yläpään kuntoa/terveyttä vai olisiko sittenkin kyseessä se alapää. Oli mikä oli. Sama se. Tuollaiset kirjoittelut eivät kuulu sivistyneeseen tapaan, mutta joillakin se sivistys on ilmeisesti jäänyt sinne johonkin oma edun tavoitteluun.


Täällähän pyörii paljon niitä yhdenasianmainosfirmoja, kun eivät normaaleilla bisnesmarkkinoilla pärjää, vaan pyrkivät kaikin tavoin ilmaismarkkinoilla tuomaan sitä yhtä koijärviasiaa.


Toisaalta joskus tuntuu siltä, että on aivan myös vielä oma lehmäkin niin vahvasti syvällä ojassa, että. Olisiko peräti ayshire vai vain kotikutoinen kytö.

Jäsenen antama (13.7.2009 klo:19:14) kommentti

Osu ja uppos!

Jäsenen antama (13.7.2009 klo:20:08) kommentti

Toivottavasti osui vain sen verran, että pysyy upoksissa.


Jäsenen antama (13.7.2009 klo:20:33) kommentti

jos ymmärsin oikein niin monta ei anna vastausta koska sitä ei noilla lähtötietoilla voi tyhjentävästi antaa... siis uskon ja oletan?...

Jäsenen antama (13.7.2009 klo:21:03) kommentti

Joku on puhunut oikeankäden säännöstä,että peukalo näyttäisi minne sähkö menee,en tiedä onko perää olisiko joku nähnyt?

Jäsenen antama (13.7.2009 klo:22:15) kommentti

Tonttiilmantaloo on täysin oikeassa, sillä neuvotaan ensin, mitä ja miten kysyttävään asiaan tietoa annetaan, jos kysyjä ei osaa edes kysyä. Mihinkään laittomuuksiin ei kehoiteta. Tässäkin tapauksessa heikkovirta asennuksia saa tehdä kuka vain, mutta silloinkin vain se, joka osaa neuvosta ottaen vaarin. Tietenkin ensin selvitetään, onko kyseessä heikkovirta vai ei.


Jäsenen antama (14.7.2009 klo:13:03) kommentti

Tapaus on huvikoominen ,myyjä ei tiedä mitä on myynyt,ostaja ei ymmärrä mitä on ostanut,voi olla vaikka telkkarin johtoa.Ja neuvojat antavat näkemättä kuka minkäkin laisia ohjeita.


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Kattolampun johdon lyhentäminen

Tervehdys. Olen lyhentämässä kattovalaisimen johtoa, jonka päässä normaali lamppu roikkuu. Johdossa on kaksi saman väristä (väritöntä) johtoa. Jos irrotan johdon pään val...

Lattian ilmansulku

Tarvitseeko rossipohjaan ( 40cm purua ) laittaa ennen ponttilastulevyn, lattialämmityskaapelin ja laatoituksen laittamista ilmansulkupaperi?...

lämmityskaapelin paikka

lattialämmityskaapelin paikka laatta,kiinnitysaine,kosteussulku,praimeri valmis betonilattia...

Käytäväkytkin

Omakotitalossa käytävän ja  porrastiloissa 4 kpl sähkökytkimiä joissapalautuva painokytkin ja  jatkuvasti palava glim lamppu. Kytkimiin  tule vain ru ja mu johto.  Millai...

Suunnittelu- ja valvontakustannukset

Kerrostaloasunnon , 40 m2 täys remontti: lattiat, seinät ja katot uusitaan. Keittokomero kokonaan. Putkitöitä vain keittiöaltaan kytkentä, sähkötöitä vain nimeksi.Paljonk...

Energiavaraajan ja puukattilan kytkenta

Minulla on juuri asennettu Aquaterm varaaja johon kytketty Jaspi 40YPV kattila. Latauspakettina on Termovar. Onko kytkenta tehty oikein kun varaajan paluuputki kattilalle...

puukattilan kiehuntajohto

Minulla on 1.5 kerroksisen talon kellarissa puukattila ja n.3500 litrainen varaaja. Avonainen paisuntasäiliö on talon kylmävintillä. varaajasta lähtee paisuntajohto pais...

Usean valaisimen kytkentä samaan kattopistokkeeseen?

Pitkän ruokapöydän yläpuolelle olemme suunnitelleet kolmea erillistä valaisinta asennettavaksi tasaisin välein. Miten valaisimet tulisi kytkeä, kun käytössä on ainoastaan...

Casco ThermoPlan 3652 kuivumisaika vesieristystä varten

Moi! Laitettin kylppäriin juuri 1cm Casco kerros lattialämmityskaapelin päälle. Ohjeen mukaan Casco ThermoPlan 3652 on laatoituskuiva n. 5 tunnissa. Kysymys kuuluukin, ku...

lattialämmtys vesieriste

eli vanha lattialämmitys ei juuri toimi ja tarkoitus asentaa uusi enston tassu kaapeli joka sattu olemaan ylimääräisenävanhat laatat poistin koska vesieristeen alle oli p...

Kysynys RemonttiOptimin ylläpitäjälle

 En löytänyt ohjelmastanne mm.:- pesutilan saneerauksen yhteydessä tehtävän betonilattian jyrsimiseen tai hiontaan sisältyvän työn ja laitekustannuksen arviota!- pesutila...

Kylpyhuoneen lattialämmitys

Terve.Teetimme myymäämme rivitalo-osakkeeseen kylpyhuoneremontin, sillä sieltä löytyi kosteutta sekä muovimattopinnoite oli paikoin "korkannut" irti pohjastaan. Piikkauks...

Lattialämmitys - vikavirtasuojaus

Nykyinen vikavirtasuojaton kytkentä lattialämmityksille on seuraavanlainen: Talon lattialämmitykset on jaettu kolmelle vaiheelle. Lattialämmitys on kuudessa eri huoneessa...

Rasite riidan aiheena

Kaupungin suunnitteluosasto oli määrännyt meille paikan missä talon vesi- ja viemäröinti putket liitettäisiin kunnan vesi- ja viemäröintiverkkoon. Nämä putket menisivät n...

Kunnan vesi/oma kaivo

Hei! Olemme ostamassa omakotitaloa, jossa on oma kaivo ja joka on hiljattain liitetty myös kunnalliseen vesi- ja viemäriverkkoon. Hämmennystä aiheuttaa vesilinjojen ky...

Ilmalämpöpumppu

Olen suunnitellut laittavani ilmalämpöpumpun viime vuonna valmistuneeseen n. 110 m2 eli n. 300 m3 vapaa-ajan asuntoon. Lähinnä tarkoitus pienentää suoran sähkölämmityksen...

Voimavirta jatkojohto

Hei, Löysin käyttööni voimavirtajohdon, missä toisen pään liitin on vanhan mallinen (suorakaiteen muotoinen, 4 napainen) ja toinen "uudella" päällä (pyöreä, 5 napainen...

Talotuulettimen kytkentä?

Tervehdys! Kysymykseni koskee keittiö remontin yhteydessä vaihtamaani talotuuletinta joka on vallox merkkinen. Asumus on vuonna 85 rakentunut rivitalo. Epäselvyys on siin...

Lattialämmityskaapeli vanhan laatan päälle ?

Remonttifirma kieltäytyi laittamasta uusia laattoja vanhojen päälle (takuuta ei silloin ole), mutta Devin lattialämmityskaapelin asennuskuvassa (Rakentaja.fi) valkohihain...

lattialämmitys

hei. talossamme on yläkerran wc keskeneräinen. tällähetkellä lattiana on lastulevy. voiko lastulevyn päälle laittaa lattialämmityskaapelin vai onko kaapelin alustaksi la...

Eristetty rossipohjalattia

Olemme eristäneet rossipohjaisen talomme lattian purkamalla vanhat lattialaudat..lisäämällä kovaa villaa seinien viereen ja puruvillaa keskelle. Sen päälle laitoimme gypr...

lattialämmitys lastulevylattiaan

Olemme tekemässä makuuhuoneen lattiaa uusiksi. Pohjalla on nyt 100mm styroksia + 80mm valu. Tämän päällä kyllästetyt rimat ja 2X4" koolaus. Koolausten väliin tulee 100mm...

Autotallin lattia

Hei,  olen muuttamassa autokatosta ns. puolilämpimäksi autotalliksi. Nyt pohjana on murske, jota poistan 200 mm ja laitan tilalle 100 mm finnfoamia ja 100 mm betonia ja s...

Kylpyhuoneen lattian korotus

Pari päivää sitten kyselin lattiakaivon korotuksesta. Siihen liittyen jatkokysymys. Minulla on suht karheaksi jyrsitty / hiottu betonilattia, jonka päälle laitan praimeri...

Kylpyhuoneen vanha lattialämmitys

Kylpyhuoneemme on remontoitu v. 1990, jolloin lattiavalun sisään on asennettu sähköllä toimiva lattialämmitys. Suunnittelemme nyt kylpyhuoneremonttia, tarvitseeko sen yht...