Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

kiukaan koko

Sähköistys

Kysytty: 21.5.2010 klo:12:57
Mikä olisi oikea sähkökiukaan koko saunaan, joka 2.75 m2, korkeus 1.9m ja ovi ilmeisesti lasia tai plexiä.? Nyt saunassa korkea (n.1.5m kivillä täytetty verrko)kiuas, jonka lämmittäminen vie n. 2t ja joka mitä ilmeisimmin aiheuttaa ylikuormitusta siten, että kerrostalon käytävässä oleva päävaroke (ei kiukaan sulakkeet)palaa saunan lämmityksen yhteydessä ja asunto jää ilman sähköä. Kiukaan energiakulutuksesta ei tietoa.Talossa ns.III-vaiheinen (?) sähkönousu puuttuu.Asunnossa tehty täydellinen remontti rakennusfirman ja sen sähköurakoitsijan ja arkkitehdin toimesta. Ostaessamme asunnon (nyt vuokralla) emme olleet tietoisia ongelmista (jatkuva sulakkeen palaminen). Kuka vastaa, jos osoittautuu ettei asunnon remontoinnissa ja suunnittelussa oltu otettu huomioon rajoitettua kapasiteettia.

aveijale Käyttäjä on nainen
Kysymyksiä: 4 kplVirallinen vastaus
Kiukaan valmistajat ilmoittavat tilavuuden perusteella tarvittavan tehon. Tuon kokoisessa sa...

Nähdäksesi vastauksen kokonaan sinun on oltava >>sisäänkirjautunut<< palveluun.
Liity jäseneksi >>tästä<< Jäsenyys on maksuton, eikä velvoita sinua mihinkään.
Jäsenenä voit myös itse kysyä kysymyksen palstalla.


Arvostele vastaus kysymykseen "Sähköistys / kiukaan koko":
Jäsenen antama (23.5.2010 klo:7:52) kommentti

Tuossa voisi vain kytkeä yhden vastuksen pois käytöstä. Ei pitäisi sulakkeen enää palaa.

Jäsenen antama (23.5.2010 klo:9:24) kommentti

Huoneiston ryhmäkeskus muutettava kolmivaiheiseksi ja kiukaan syöttö/kytkentä myös kolmivaiheiseksi 3x16A niin ei tarvi tunti tolkulla lämmittää.  Myös kiukaan tyyppi/malli ja kivimassa kg vaikuttaa saunan lämpeämisaikaan. 
Kenen vastuulla muutostyön teettäminen ja maksaminen on en ota kantaa, taloyhtiön lupa muutokseen tarvitaan. 

Jäsenen antama (23.5.2010 klo:10:02) kommentti

Ostajalla täysi vastuu!

Jäsenen antama (23.5.2010 klo:11:04) kommentti

Vastuukysymys on kinkkinen. Riippuu pitkälti siitä mitä ostotilanteessa myyjää on kertonut. Jos myyjä on kertonut, että osakkeessa on vain 1-vaihe sähkö on tilanne selvä, mutta nykyisin oletetaan, että kaikkialla on jo 3-vaihevirta olemassa. Nämä eivät ole aivan selviä tilanteita. Jos esim. ostajalle on tullut virhekäsitys asiasta ostotilanteessa pitäisi myyjän se oikaista.

Jäsenen antama (23.5.2010 klo:17:58) kommentti

"mutta nykyisin oletetaan, että kaikkialla on jo 3-vaihevirta olemassa."

Luulo ja oletus ovat hyvin sieltä syvältä: Jos ostaja luulee jotakin, niin ei myyjän velvollisuus ole oikaista ostajaa silloin, kun luulo on usein vain siellä ostajan päänupissa. Mistä myyjä silloin tietää myyjän luulon ja oikaista se.

Talo/asuntokauppoja ei kannata tehdä nykyisin luulon perusteella, vaan asiat on selvitettävä. Valitettavasti sitä luullaan ja sitten jälkikäteen aletaan ihmettelemään, että kuinka nyt näin kävikään.

Saattaapa olla sekin, että myyjä on sanonut olevan vain sähkö 1-vaiheisena, josta ostaja ei ole tajunnut loppujen lopuksi tuon taivaallista muuta kuin, että "aha siis sähkö on! No hyvä!"

Vastuukysymys ei ole ollenkaan välttämättä "kinkkinen".

Jäsenen antama (23.5.2010 klo:19:08) kommentti

Maakaari 17§

"4) myyjä on ennen kaupan tekemistä jättänyt oikaisematta havaitsemansa ostajan virheellisen käsityksen jostakin kiinteistön ominaisuudesta, joka vaikuttaa kiinteistön soveltumiseen aiottuun käyttöön; tai"

Ei tietenkään tarvitse ajatuksia lukea, mutta asiosita keskustellaan kuitenkin ennen kauppaa ja niissä keskusteluissa voi tulla virhekäsityksiä ostajalle, nämä tulee myyjän oikaista...

Asia on kinkkinen...., laki koskee vain kiinteistökauppoja...

Jäsenen antama (23.5.2010 klo:21:48) kommentti

Sähköt on ei vaikuta reklamaatioon ostajan taholta, kuin että pitäisi ottaa selvää mitä ostaa. Onhan ko. kerrostalo, joten voidaan olettaa, että on 1-vaihe sähkö. Ns. kohteissa on kíuas saatu yleensä toimimaan, myös 1-vaiheisena. Tot. näköisesti vanhempi kerrostalo nykysin jo kauan , sitten myös kerrostaloissa on 3-vaihe sähkö.

Jäsenen antama (24.5.2010 klo:0:55) kommentti

"Ei tietenkään tarvitse ajatuksia lukea, mutta asiosita keskustellaan kuitenkin ennen kauppaa ja niissä keskusteluissa voi tulla virhekäsityksiä ostajalle, nämä tulee myyjän oikaista..."

Niinpä niin, mistäs tiedät oikaista, jos et tiedä mitä oikaistaan. Usein oikaisuissakin on sitä, että oikaisua ei ostaja ymmärrä pätkän vertaa, mutta on ymmärtävinään tai ei sen koommin kuuntele oikaisua.
Sähkössä 1- ja 3- vaisen ero on useille täyttä hebreaa, sillä 3-vaihe käsitetään sellaiseksi "voimavirraksi", jota tarvitaan/käytetään suurissa "tehtaissa" suuria koneita pyörittämään.

Jos 3-vaihe virtaa tai vaiheen kuormitusta selittää "tavalliselle" aivan maanläheisesti, niin eipä se tahdo mennä sinne hiuksien alle, jos niitä sattuu edes vielä olemaan ja ei aina hiuksettomaankaan päähän. Yleensä mitä pitemmät hiukset, niin sitä huonommin ymmärrys toimii ainakin tässä asiassa.

Jäsenen antama (24.5.2010 klo:9:38) kommentti

Asiaa on kysytty.Ostaja on asiaks, ja myyjän pitää selvittää "tuotteensa" puutteet niin kuin missä tahansa kaupassa. Nyt vastaukseksi saatiin:"Asunnon kaikki tilat ja laittteet ovat tarkoituksenmukaisesti käytettävissä" ja saunan rakentamiseen oli taloyhtiö lupa.Ei lien kovin tarkoituksenmukaista, jos kaikki muut sähkölaitteet pitää kytkeä pois päältä saunanlämmityksen ajaksi.

Jäsenen antama (24.5.2010 klo:10:26) kommentti

"Ei lien kovin tarkoituksenmukaista, jos kaikki muut sähkölaitteet pitää kytkeä pois päältä saunanlämmityksen ajaksi."

Ai! Joudut kylpemään kynttilän valossa? Sehän lisää idylliä! Nykyisin sähkö on kallista, varsinkin suurena laumana sitä hankkiessa.

Jäsenen antama (26.5.2010 klo:14:29) kommentti

Otampa kantaa. Jos itse olisin aloittajan (ostajan) "housuissa" en hyväksyisi annettua vastausta "Asunnon kaikki tilat ja laitteet ovat TARKOITUKSENMUKAISESTI käytettävissä" Jos ja kun asunto on myyty saunalla jossa sähkökiuas pitää sen myös TARKOITUKSENMUKAISESTI TOIMIA.
Remontti urakoitsija on tehnyt virheen asentaessa/kytkiessä sähköt ko kiukaaseen. Myyjän asia on virheen korjaaminen

Jäsenen antama (27.5.2010 klo:8:36) kommentti

"Sähkössä 1- ja 3- vaisen ero on useille täyttä hebreaa, sillä 3-vaihe käsitetään sellaiseksi "voimavirraksi", jota tarvitaan/käytetään suurissa "tehtaissa" suuria koneita pyörittämään.Jos 3-vaihe virtaa tai vaiheen kuormitusta selittää "tavalliselle" aivan maanläheisesti, niin eipä se tahdo mennä sinne hiuksien alle, jos niitä sattuu edes vielä olemaan ja ei aina hiuksettomaankaan päähän. Yleensä mitä pitemmät hiukset, niin sitä huonommin ymmärrys toimii ainakin tässä asiassa."OT.

Melkoisen räikeää muiden ihmisten aliarviointia varsinkin kun väite ei luultavasti pidä yleisesti paikkaansa. Toki on niitäkin jotka ei asiasta mitään ymmärrä, mutta eipä niitä asia edes kiinnosta. Muille asian selvittäminen tuskin aiheuttaa suurempia ongelmia.

Jäsenen antama (27.5.2010 klo:8:53) kommentti

SeppoF! Jos aliarvioin Sinut, niin murhetta en kanna enkä yöuniani menetä. Enkä anteeksi pyydä! Vertaapa kirjoitustasi kirjoittamaani. Louskuta lisää!

Jäsenen antama (27.5.2010 klo:13:02) kommentti

Tuo on ainakin helppo uskoa. Sen minkä taakseen jättää sen edestään löytää, ennemmin tai myöhemmin.

Jäsenen antama (27.5.2010 klo:14:46) kommentti

Omataloyhtiö.fi - palvelussa vastataan lakikysymyksiin ---> Kysy, vastaamme - palstalle voivat jäsenet esittää lakiaiheisia kysymyksiä aina torstaisin.

Jäsenen antama (27.5.2010 klo:16:56) kommentti

Lisätään edelliseen. katso..  muutostyöt asunto-osakeyhtiössä.

"Taloyhtiön mitoituksellisiin rajoitteisiin törmätään kun muutoksia ollaan tekemässä esim. kiukaan suhteen. Kiuasta vaihdettaessa TULEE OSAKKAAN SELVITTÄÄ onko sähköistys huoneistossa riittävä vai pitääkö muutoksia tehdä. Mikäli mitoitus ei ole riittävä, koituu sähköisten muutostöiden kustannukset usein osakkaalle itselleen.

Muutoksien säännönmukaisuus on todennettava yhtiölle!


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Tulenkestävän valumassan laatta savusaunan kiukaan alle

Uuden savusaunan vuolukivirunkoisen kiukaan alle on tarkoitus valaa koko kiukaan mittainen tulenkestävä laatta (95x95x5). Alusta on betonivalua ja kiukaan koko 90x90, tul...

Puukiukaan kiuaskivet

Meillä on kesäkäytössä hyvä savusauna, jonka kiukaan kivet vaihdetaan säännöllisin väliajoin. Nykyiset kivet ovat kaupasta ostettuja, todennäköisesti peridotiittia. Kiuka...

Kiukaan koko

Hei ! Kysyisin, että miten määritellään kiukaan koko/teho saunaan, jossa on myös muuripata. Vaihtaisin kiukaan, mutta en tiedä onko nykyinen kiuas sopivan kokoinen, kos...

kiukaan koko

Saunan koko on pit.1820mm/lev.1670mm/2280mm=7 kuutiota olis tilankoko ja siinä on lasi ovi 620mmx1835mm=1.1neliötä.Olen katsellut sähkökiukaita j...

Lämpiääkö seinärakenne liikaa jos saunan seinät ovat laatta pinnalla?

Kysyisin,että lämpiävätkö saunan seinät kerrostalo huoneisto saunassa niin paljon,että saunaan olisi laitettava lämpöeristys? Yksi seinä on naapuriin ja loput seinistä ov...

Laatta kiukaan alle

Kumpi on oikeampi järjestys valaa koroke kiukaan alle, kun tehdään rossipohjaiseen saunaan kipsilevystä lattia, valetaanko ensin laatta lattiakannattajien päälle laitetun...

Oikutteleva kiuas

Omakotitalomme sauna on n. 8 neliön suuruinen, kiuas on keraamisilla kivillä varustettu 8 kW:n sähkökiuas (Helon Soft Hot). Kiukaan lämpiämisen kanssa on ollut asennukses...

Sopivampi kiuas mökkisaunaan

Meillä on vanhoista, isoista hirsistä koottu sauna,jonka perustuksena on kivet nurkissa.Alusta on avoin.Vesi poistuu saunasta lattiassa olevan kourun kautta.Koko 15 -16 k...

Harve1

Saunan koko n.14kuutiota.Tiiliseinää kiukaan takana n.15% pinta-alasta. Vanhan kiukaan mitat:leveys 43cm,syvyys 50cm,korkeus 81cm.Tehokilpeä ei kiukaasta löydy.Sauna on 1...

Luonnokivilaattojen asennus kattoon

Olen asentamassa luonnonkivilaattoja saunan seiniin ja tarkoituksenani on laittaa muutama isompi kivi myös kattoon kiukaan yläpuolelle. Mitä tulisi ottaa huomioon kiinnit...

Kiukaan suojaetäisyys

Mikä on kiukaan yläpuolelle kattoon kiinnitettävän palosuojalevyn minimi koko, riittääkö kiukaan yläpinnan kokoinen levy esim. 40...

Vanhan puu saunan seinien sekä katon eristys

Saunan kaikki seinät eristetään finnfoam pir-30 levyllä, puukiukaan kohdalla ei ole koskaan ollut paneelia, sekä kiukaan hormikiinnitys seinä...

Oikeat ratkaisut ?

Mökkisaunamme laajennus ja remontointi on meneillään. Lattioiden perustus- ja vesieristys ja lattialämmitys on ok. Lattioiden kaadot ja laatoitusjälki on sellaista, että...

kiuas-seinä

Terve,miten pitäisi toimia kiukaan kiinnityksen/vesieristeen kanssa kun ajattelin laittaa kiukaan yläpuolelle sisustuskiveä.seinä on 100x210 ja tarkoitus laittaa lujalevy...

Pienelle alalle uuutta laattaa?

Millaiset olisivat työtoimet, kun puulämmitteisen kiukaan vasemman tiili sivuseinän puolella on nyt valkoiset kaakelit,ja haluaisin  asentaa siihen tilalle  kivijäljitelm...

Saunamökin lattia

Hei. Hirsisessä saunamökissä on kerrosala 10 m2, rakennusala 17 m2.  Rakennettu 2011. Mökin puulattia on kallistunut niin että kiukaan alle...

Kaakelilujalevy saunan koristelaatan alla

Hei,tiedustelisin "Kaakeliluja"-levyn kestävyyttä jos se asennetaankeraamisen laatan alle tornimallisen sähkökiukaan välittömäänläheisyyteen ( n.2-3cm). Seinät ovat beton...

Kiukaan liittäminen hormiin

Muuraan saunan seinät Kahi -väliseinäpontista. Savupiippu on olohuoneen puolella kahiseinän takana. Saunaan tulee puukiuas. Kuinka liitän kiukaan hormiin, kun on mentävä...

Savusaunan kiukaalle betonilaatta

Aion uusia savusaunamme. Miten pitäisi rakentaa kiukaan alle betonilaatta, kuinka paksu, raudoitus, kuinka kauan kuivatetaan? Kiuas tehdään luonnonkivestä ja sen koko on...

millä kiinni laatat saunaan

Hei,olisi pieni iso pulma.Saunasta on irronnut 4laattaa kiukaan takaa,saunan väliseinät siporeksia ja puulämmitteinen sauna.Saunan koko leveys 1900,pituus 1950,korkeus 23...

verhoilukiveä höylähirsiseinään

Haluaisimme laittaa höylähirsisen saunamökkimme kiukaan taustaksi verhoilukiviseinän. Nyt siinä on siis höylähirsiseinä, jonka päälle haluaisimme siis kivet asentaa. Mite...

Vesieristyksestä

Suunnitteilla saunan ja keittiön väliseksi seinäksi tiili. Puulämmitteinen kiuas on k.o. seinän edessä. Miten hoidetaan kiukaan taakse ja koko seinän matkalle vesi- ja lä...

rantasauna

moi?kysyin viimeksi saunan tuloilmasta ja siitä vielä sen verran että kiukaan ympärille tulee palonsuojalevyt niin voiko ilman otto aukko olla niiden takana seinässä kosk...

Kaakeloidut lauteet

Mikä on asiallisin tapa rakentaa sauna, jossa lattian lisäksi kaakeloidaan seinät sekä lauteet?Entä vesieristys? Ei kuulemma kestä lauteissa...onko jollakulla kokemusta?...

Pihasaunan ilmanvaihto

Rakannen pihasaunaa, johon kuuluu myös 10 neliön tupa. Minulla ei ole siinä erillistä ilmastointisuunnitelmaa, vaan ko. asiat täytyy itse miettiä. Laitan seinästä venttii...