Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Voiko yhtiökokous päättää asunnon sisäpuolisesta siivoamisesta ja tavaroiden pois viennistä?

Rakennusoikeudelliset kysymykset

Kysytty: 19.5.2014 klo:13:38
Voiko yhtiökokous päättää asunnon sisäpuolisesta siivoamisesta ja siellä olevien tavaroiden pois viennistä?Kyseessä on jo vuosia jatkunut asuntokauppa riita, jossa yhtiö on kiistänyt asunnon lukuisia virheitä jotka on todettu mm. olemassa olevaksi useilla tutkimuksilla ja käräjäoikeuden tuomiolla (myyjien kanssa käyty oikeuskäsittely). Lopulta yhtiö aikoo korjata kylpyhuonetilat asunnosta, joka on ollut tyhjillään jo kohta 3 vuotta. Kylpyhuoneremontin ja sen jälkeisen asunnon siivouksen jälkeen heidän mielestään asunto olisi kunnossa ja sisäilmaongelma poistettu. Voiko yhtiökokous päättää, että asunto täytyy siivota esim. sisäilmamittausta varten, jos asunnossa on muita korjaamattomia vaurioita? Asunnossa on todettu useita kosteus/mikrobivaurioita ympäri asuntoa mm. alapohjassa ja kaikkialla asunnon lattioissa ja näistä johtuva sisäilmaongelma. Korjauksien onnistumista mittaava sisäilmatutkimushan tulee suorittaa kaikkien vaurioiden poiston jälkeen ja myös ilmanvaihto puhdistaa. Muita vaurioita emme itse, eikä myöskään yhtiö aio tässä vaiheessa korjata, sillä käräjäoikeus päätyi tuomiossa kaupan purkamiseen, mutta asiaa tullaan jatkamaan hovioikeudessa. Hovioikeutta varten tullaan asunnossa pitämään todennäköisesti katselmus ja kaikki tavarat/huonekalut, jotka sinne ovat jätetty ongelmien vuoksi, tulee säilyttää asunnossa todisteena, jonka jälkeen ne kuljetetaan kaatopaikalle toimestamme. Yhtiö ilmeisesti vaatii asunnon tyhjennystä myös näistä. Voiko yhtiökokous velvoittaa meitä asunnon siivoukseen, tai palkata firman tekemään siivouksen (homesiivous) tässä vaiheessa ja poistamaan asunnosta omistamamme sisäilman mikrobeista pilaantuneet huonekalut ilman, että vauriot on asianmukaisesti korjattu? Meillä itsellämme on olemassa korjaussuunnitelmat vaurioille ja siivousohjeet korjauksien jälkeen, mutta yhtiö ei kommentoi näitä, tai esitä ongelmia poissulkevaa dokumenttia. Olemassa on myös lausunto, että asunto ei ole siivoton vaan siellä on säilössä tavarat. Emme haluaisi joutua maksamaan turhia kuluja sivouksista ja tutkimuksista.

Decor
Kysymyksiä: 2 kpl
Jäsenen antama (19.5.2014 klo:19:09) kommentti

Mahdotonta varmasti on mittauksissa erottaa mitkä mikrobit ja missä määrin ovat peräisin rakenteista, mitkä säilössä olleista tavaroista. Kun asunnon kuntoa mitataan, sen on syytä olla tyhjä irtaimen mahdollisista mikrobilähteistä. Irtain on teidän, asunnon omistaa taloyhtiö. Teillä olevat osakkeet oikeuttavat asumisenne siinä, tai vaikkapa varastonanne pitämisen, kun niin haluatte. Mielestäni tyhjennyskehotus on perusteltu.


Virallinen vastaus
Pitäkää puolenne tässä asiassa jos mielestänne olette oikeassa. Suosittelen, ett...

Nähdäksesi vastauksen kokonaan sinun on oltava >>sisäänkirjautunut<< palveluun.
Liity jäseneksi >>tästä<< Jäsenyys on maksuton, eikä velvoita sinua mihinkään.
Jäsenenä voit myös itse kysyä kysymyksen palstalla.


Arvostele vastaus kysymykseen "Rakennusoikeudelliset kysymykset / Voiko yhtiökokous päättää asunnon sisäpuolisesta siivoamisesta ja tavaroiden pois viennistä?":

Kysymykseen vastasi:

MARKUS TALVIO
Toimitusjohtaja, OTM
Kiinteistölakimies
Jurinet Oy Lakiasiaintoimisto

Markus on erikoistunut asuntokauppaan-, rakentamiseen-,
ja kiinteistönvälitykseen- sekä asunto-osakeyhtiö- ja
kiinteistöoikeuteen liittyviin riita-asioihin.
Talvio on arvostettu ja kokenut kouluttaja. Markus on luennoinut
vuosia myös Rakentaja.fi ja Omataloyhtiö.fi seminaareissa ja
messuilla.

Jurinet Oy on perustettu vuonna 2011 Tampereella
15 asianajotoimiston yhteenliittymäksi. Vuodesta 2015 lähtien
Jurinet on ollut valtakunnallinen itsenäinen toimisto.
Ota tästä yhteyttä Markukseen.


Ota yhteyttä

Jurinet Markus Talvio-218x700

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Osakeyhtiön hallitus

Yhtiöjärjestyksessä lukee että hallituksessa  pitää olla 3 jäsentä. Nyt on yksi jäsen sanoutunut irti tehtävästään muuton vuoksi (hallitus hyväksyi irtisanomisen). Onko...

Isännöitsijän toimenkuva.

Hei.Kyse anopin asuttamasta taloyhtiöstö.Anoppi itse ei kykenevä hoitamaan  kyseistä asiaa.Taloyhtiö, 7 asuntoa, yhdessä huoneistossa,  ei anopin, putkirikko.Voiko isännö...