Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Määräyspankki - Lattia- ja sisäkattorakenteet

Rakennusoikeudelliset kysymykset

Kysytty: 1.12.2011 klo:0:06
Kysymys koskien Määräyspankistanne löytyvästä määräyksestä:(http://www.rakentaja.fi/index.asp?s=/otsikkosivut/TM_1421_maarayspankki.htm) --> Lattia- ja sisäkattorakenteet --> Sisäkaton pintarakenteet --> Alakatot.

- Kohde jossa pesuhuoneen varsinainen katto (yläpohja) on tehty ontelolaatasta (toiminee ilmeisesti suoraan ilman käsittelyjä höyrynsulkuna) ja jonka alapuolella on alaslaskettu puupaneelikatto. Alaslasketun katon ja yläpohjan välissä on tuulettuva tila (ymmärretäänkö välipohjana?) jossa viedään ilmanvaihto- ja vesiputket sekä sähköistykset. Pesuhuoneen jatkona on sauna jossa on myös alaslaskettu puupaneelikatto ja tämän päällä alumiinipaperinen höyrynsulku sekä eristevilla. Saunan alaslasketun katon yläpuolinen tila tuuletetaan pesuhuoneen (välipohjaan?) alaslasketun katon päälle mutta kun pesuhuoneen alaslasketussa katossa ei ole höyrynsulkua tuuletetaan sauna kokonaisuudessaan pesuhuoneeseen. Pesuhuoneen (välipohjasta?) alaslasketun katon päältä on reitit myös viereisiin huoneisiin joten tuuletus tapahtuu välitiloista ja pesuhuoneesta myös suoraan huoneistoon.

Pitäisikö tämän määräyksen mukaan siis pesuhuoneen alaslasketussa katossa olla höyrynsulku?

- Miten tämä määräys suhtautuu Suomen rakentamismääräyskokoelmaan C2?

- Milloin tämä määräys on tullut voimaan?

Sipilä Käyttäjä on mies
Kysymyksiä: 3 kplVirallinen vastaus
Yläpohjassa ja ulkoseinissä on höyrysulku. Alaslaskussa ei höyrysulkua pesuhuoneessa tarvita. Alaslasku selostuksesi mukaan tuulettuu viereiseen kuivaan tilaan. Se riittää.

Arvostele vastaus kysymykseen "Rakennusoikeudelliset kysymykset / Määräyspankki - Lattia- ja sisäkattorakenteet":
Jäsenen antama (8.12.2011 klo:20:00) kommentti

kelloddd

Jäsenen antama (8.12.2011 klo:21:56) kommentti

Yo. vastaus osoittaa vastaajan lukeneen kyllä määräykset mutta ei välttämättä sitä että hän olisi ymmärtänyt niiden tarkoituksen. Vastauksen useat väärinkäsitykset ja virheet herättävät kysymyksiä...

1. Tarkoittaako vastauksen laatija pesuhuoneen olevan viereinen kuiva tila, jonne saunan välikaton päällä oleva oikein rakennettu tuuletusväli liittyy??

2. Muodostaako pesuhuoneen alas laskettu höyrysuluton panelikatto. joka vielä on reunoilta avoin, yläpuolella olevan tiiviin betonikaton kanssa kuivan tuuletusvälin, joka voidaan yhdistää tuuletusraoilla tai aukoilla saunan tuuletusväliin ja viereisiin asuintiloihin??

---Muistutan, että höyry on kaasu, jonka paine jakautuu tasaisesti käytettävissä olevaan tillaan ja jonka paine ylittää moninkertaisesti ilmanvaihtopuhaltimien paineen.


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Tiilinen ulkosauna

Pihassamme on vanha (yli 40v.) tiilinen pihasauna, n. 3m x 3m. Sitä ei liene käytetty kymmeneen vuoteen. Seinät ovat kotipolttoista tiiltä, lattia betonia. Haluamme jättä...