Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Epäselvyyttä urakkalaskutuksesta

Rakennusoikeudelliset kysymykset

Kysytty: 17.11.2011 klo:8:52
Teimme urakkasopimuksen kylkpyhuone- /saunaremontista. Urakkahinta 12835 €, piti sisältää mm. putki- ja sähkötyöt tarvikkeineen. Meidän maksettaviksi piti jäädä pintamateriaalit, mahdollisesti löytyvät home- + muut ongelmat sekä erikseen suullisesti sovittu erillisen WC:n lattian laatoitusurakka hintaan 800 €. Sopimuksessa oli sovittu urakoitsijan ja tilaajan noudattavan YSE98 ehtoja.
A) urakoitsija käytti aliurakoitsijoita, joiden piti kuitenkin esiintyä meille urakoitsijan työntekijöinä.
B) urakoitsija laskutti lisätöinä sähkö- ja putkitöitä vaikka sellaisista ei meille ilmoitettu eikä oltu erikseen sovittu.
C) Kokonaisuudessaan urakoitsija laskutti mielestämme yli 3000 € liikaa.

Urakan viimeinen erä on vielä maksamatta. Laskutusta on selvitetty kuluttajaoikeusneuvojan kanssa. Hänen neuvonsa oli, että lasku maksetaan ja laitetaan sitten asia kuluttajariitalautakuntaan selvitykseen. Kysymykseni kuuluu, kannattaako noin toimia vai pitäisikö viimeinen erä jättää maksamatta ja laittaa asia kuluttajariitalautakuntaan tällaisenaan?Virallinen vastaus
YSE 1998 sopimusehtojen mukaan lisätöistä tulee aina sopia kirjallisesti erikseen. Käytännössä tästä saatetaan poiketa, mutta lisätöistä on joka tapauksessa sovittava tilaajan kanssa. Kysymyksestä ei selviä yksilöidysti se, millä peru...

Nähdäksesi vastauksen kokonaan sinun on oltava >>sisäänkirjautunut<< palveluun.
Liity jäseneksi >>tästä<< Jäsenyys on maksuton, eikä velvoita sinua mihinkään.
Jäsenenä voit myös itse kysyä kysymyksen palstalla.


Kysymykseen/vastaukseen on liitetty lisäinformaatio linkki ->>
Arvostele vastaus kysymykseen "Rakennusoikeudelliset kysymykset / Epäselvyyttä urakkalaskutuksesta":
Jäsenen antama (17.11.2011 klo:9:31) kommentti

Onko lisätöistä esitetty laskelma ysen mukaisesti ennen sen tekoa ja onko se tilaajan puolelta hyväksytty.

Jäsenen antama (17.11.2011 klo:9:39) kommentti

Ei ole esitetty laskelmaa, lisätöistä ei edes mainittu meille ennen kuin laskussa.

Jäsenen antama (17.11.2011 klo:10:23) kommentti

Urakoitsijalla ei ole oikeutta laskuttaa noita lisätöitä jos niistä ei ole kirjallisesti sovittu etukäteen. ilmoita urakoitsijalle että et maksa lisälaskutusta koska siitä ei ole kirjallisesti sovittu etukäteen. Itse en maksaisi mitään muuta kuin sovitun urakkahinnan.

Jäsenen antama (17.11.2011 klo:12:03) kommentti

Lopputarkastuksen yhteydessä kirjataan mm erimielisyydet. Onko pidetty?

Jäsenen antama (17.11.2011 klo:12:06) kommentti

Kun et maksa, niin olet "paremmalla" puolen kuin maksamalla, sillä näin ollen urakoitsijalle jää toditusvelvollisuus ja lähteä perintää suorittamaan. Jos maksat niin homma kääntyy Sinun kannaltasi päin vastaiseksi.

Sitten vielä: Älä vie sitä kuluttajariitalautakuntaan, koska sieltä tulee parivuoden päästä päätös:"emme tutki, koska asia on riidan alainen ja vaatii "kuultavaksi" kumpaakin osapuolta".

Tuonhan kr-lautakunta osoitti jo eo. vastauksessaan, että on täysin poissa ajantasaltaja ja ei tiedä mitään. Vastaa vain urakoitsijalle, että lasku on perusteeton ja et maksa. Tähän sinun ei kannata kytkeä mitään juristia, sillä itse pystyt hyvin vastaamaan ja on yhtä pätevä ja sinä tiedät mitä on sovittu ja miten, kun taas juristilla ei niistä asioista ole mitään muuta tietoa kuin kertomasi.

Jäsenen antama (17.11.2011 klo:12:37) kommentti

Jos sinulla ei ole sitä Yse 1998 sopimus ehtoja,hommaa ne jostakin ja lue kuten pi... raamattua, sitä julkaisua ja toimi sen mukaan. Onhan se kirjattu siihen sopimukseen,että noudatetaan Yseä?? Jäikö puhumisen asteelle.

Jäsenen antama (17.11.2011 klo:14:52) kommentti

On kirjattu sopimukseen näin: "Urakoitsijaa ja tilaajaa velvoittavat rakennusalan yleiset sopimusehdot (YSE98)." Tosin mitään YSE98 liitteitä ei sopimuksen mukana ollut vaan olen itse sen kaivellut netistä ja lueskellut.

Jäsenen antama (17.11.2011 klo:14:56) kommentti

No kyllä tuon pitäisi riittää,koska se on vapaaehtoinen sopimusmuoto, jos sovitaan että sitä noudatetaan niin silloin sitä noudatetaan,muuten ei.Tosin olisi ollut hyvä laatia se sopimus sellaiselle valmiille sopimuspohjalle, siinä olisi olleet tarvittavat asiat kirjattuna valmiiksi..

Jäsenen antama (17.11.2011 klo:15:15) kommentti

Kerran kun kohdalle osui samantapainen yrittelijä, tulin konsultoineeksi tuttua lakimiestä, jonka ohjeet olivat:

Jos (lisä-)laskusta joku osuus on sellaista, että sinä sen katsot oikeutetuksi ja hyväksyt, maksa se pois ajallaan. Laita lisäksi esim. kirjattuna kirjeenä vastine perusteluineen, jossa kiistät tuon ylimääräisen osan. Jos, niinkuin ymmärsin on laita tässä tapauksessa, pidät koko laskua perusteettomana, laita vain tuo vastine menemään.

Tällä tavoin "perusteluvelvollisuus" siirtyy yrittelijälle, ja sinun asemasi on selvästi parempi.

Älä missään tapauksessa jätä tuota kirjallista vastinetta tekemättä ja yksinkertaisesti heitä laskua roskikseen. Silloin pelitilanne kääntyy sinulle epäedulliseksi.

Jäsenen antama (18.11.2011 klo:7:53) kommentti

Niin, jos se lasku on tullut, siitä pitää reklamoida, lasku pitää riitauttaa.Tämän jälkeen on laskun lähettäjällä velvollisuus esittää ne laskun perusteet.

Jäsenen antama (18.11.2011 klo:8:18) kommentti

Tilanteeni on sellainen, että olen tuon lisälaskun jo maksanut (tosin pitkällisen väännön jälkeen urakoitsijan kanssa) ja maksamatta on enää urakkasumman viimeinen erä. Olen kuitenkin ilmoittanut urakoitsijalle kirjallisesti, että maksaminen ei tarkoittanut sitä että olisin hyväksynyt laskutusperusteet. Väsyin vain vääntämiseen ja heikkona hetkenä maksoin ko. laskun.

Jäsenen antama (18.11.2011 klo:9:06) kommentti

Hiukan on selkeys "kisassa" hämärtynyt, mutta minä toimisin näin:

Viimeistään nyt kirjallisena tuo reklamaatio eli ilmoitus että kiistät laskun. Voit myös ilmoittaa että maksamasi summa voidaan käsittää etumaksusi viimeisestä urakkalaskusta, joka toivottavasti on isompi kuin tuo lisälasku. Minähän siis kirjoittelen miten minä tekisin. Jos päätät ottaa ohjeeksi, muista erityisesti tuo reklamaatio kirjallisena ja toimitus kirjattuna kirjeenä (=> todistettava vastaanotto).Niin, ja vaikka tätä eivät kaikki kirjoittelijat ymmärrä; nytkin olisi mielenkiintoista tietää kuka tuokin "urakoitsija" on?

Jäsenen antama (18.11.2011 klo:13:02) kommentti

Voit myös laittaa sen reklamaation haastemiehen kautta.Vievät kirjeen varmasti perille ja maksaan. 30 €.

Jäsenen antama (18.11.2011 klo:14:16) kommentti

Mestarilta hyvä ehdotus. Viesti haastemiehen kautta voisi jo hiukan ravistella "urakoitsijaa".

Jäsenen antama (18.11.2011 klo:14:39) kommentti

Eiköhän tuossa ammuta jo yli, mutta taksassa on taas ilmeisesti ammuttu ali?

Jäsenen antama (18.11.2011 klo:15:07) kommentti

Taksasta en tiedä, mutta eiköhän tuossa muuten ole ristikko kohdallaan.

Jäsenen antama (19.11.2011 klo:14:02) kommentti

Ihmettelen kuluttajaneuvojan kantaa. Tekisin kuten nakertajanax.

Jäsenen antama (21.11.2011 klo:10:33) kommentti

Minä en maksaisi, jos urakoitsijan pyytämä maksu on sopimuksen vastainen. Tälläisissä tapauksissa liian usein vastapuolen mielenkiinto asian selvittämiseen loppuu, kun rahat ovat omalla tilillä.


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Kylpyhuoneremontin vastuunjako

Olemme ostaneet 1976 rakennetun rivitalohuoneiston. Kuntokartoituksessa todettiin kylpyhuoneen kahdessa seinässä ja lattiassa suihkun kohdalla kosteutta.Nyt on epäselvyyt...

kenelle kuuluu kylpyhuoneen ppintaralenteiden uusiminen jos hometta

Kerrostaloasunnossamme on todettu mikrobivaurioita, ja korjaustöihin ollaan ryhtymässä. Nyt on herännyt epäilys että myös kylpyhuone saattaa olla homeessa. Näytteenottaja...

Mistä hyyvät neuvot

Onko olemassa jokin taho, josta kiinteistön ostaja tai myyjä voi kysyä neuvoja epäselvissä tilanteissa, kun he ovat hiukan eri mieltä joistakin asioista? Kiinteistö on va...

Vesieristemateriaali, tarvitaan tietoa 15 vuoden takaa

Tarvitaan vanhentunutta tietoa eli mikä on ollut vuonna 1993 vaadittu vesieristystapa kylpyhuoneessa ja millä laajuudella (vain suihkun alueella? vai koko lattia? seinät?...