Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Ammattityöt

Rahoitus ja vakuutus

Kysytty: 25.9.2005 klo:15:41
Koti-Optimi kustannuslaskurissa mainitaan oman työn osuus kohdassa ammattityöt. Mitä nämä työt käsittävät? Tietenkin sähkö- ja LVI-työt, muuraukset, perustukset ja maatyöt varmaankin. Entä väliseinien teko, laminaatin asennus ym. sisätyöt tai kattopeltien asentaminen. Ovatko nämä ammattitöiksi laskettavia? Eli jos suunnittelemme tekevämme itse talopaketin sateelta suojaan asennuksen jälkeen kaiken itse paitsi luvanvaraiset työt (mitkä kaikki ovat luvanvaraisia?) paljonko silloin temme ammattitöistä itse? Puolet?

Marisa
Kysymyksiä: 1 kplVirallinen vastaus
Sähkö- ja LVI-töitä ohjelma ei edes salli itse tehtäväksi, eli nämä työt kulkevat aina urakoituna. Ammattitöitä katsotaan olevan oikeastaan jokaisessa työvaiheessa on se sitten muurari, kirvesmies tai maalari. Kaikissa työvaiheissa on siis olemassa oma ammattimiehelle ja apumiehelle laskettava osuutensa. Netissä ilmaisena oleva kustannusarvio-ohjelma ja ostettava kustannusarvio-ohjelma ovat hieman erilaisia. Ostettavassa ohjelmassa määrittelet jokaisessa työvaiheessa erikseen omien töittesi osuuden joten siinä saadaan huomattavasti tarkemmin selville omien töiden osuus. Netissä täytettävään ohjelmaan sinun on valittava tuo puolet ammattitöistä. Luvanvaraisia ei oikeastaan ole muut kuin sähkötyöt ja tietenkin mahdollisen öljylämmitysjärjestelmän liitostyöt. Työmääräsi on siis huomattava minkä toivottavasti huomioit myös rakennusaikaa suunnitellessasi, eli älä missään nimessä laita sitä alle vuoden mittaiseksi.

Arvostele vastaus kysymykseen "Rahoitus ja vakuutus / Ammattityöt":

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Mitä saa tehdä itse?

Nimimerkin "töitä tiedossa" kysymys siitä, mitä kaikkea omatoimirakentaja saa tehdä itse, jäi käytännössä kokonaan ilman vastausta. Vastauksen mukaan ammattiurakoitsijoit...