Jäsenen Bauhow antama (14.4.2011 klo:16:58) kommentti Kiitos vastauksesta! - Yritän vielä tutkia asiaa ja kerätä sisua ryhtyä vielä purkuhommiin tässä vaiheessa. Tuskin tuosta tosiaan rakenteille suurempaa haittaa on, kun ovat 55 vuotta kestäneet - kunhan se ulkoilma ei enää pääse virtaamaan sinne eristeen taakse. Ja vain virtaava ilmahan sitä kylmääkin kuljettaa.
Jäsenen Betonitohtori antama (14.4.2011 klo:19:13) kommentti Hieman epäselvästi esitetty kysymys. Jos meinaat eristää kellarin betoniseinän sisäpuolelta tulee siitä riskirakenne ja melko varma homepommi. Mutta kerro onko betoniseinässä lämpöeristettä.
Jäsenen Bauhow antama (16.4.2011 klo:17:25) kommentti No joo sorry, yritin selittää niin tarkasti, kuin tällä humanistin koulupohjalla pystyy. Tässä nimenomaisessa betoniseinässä ei alunperin ole ollut eristeitä, ilmeisesti tuo tiili ilmaraolla on sellaiseksi tarkoitettu. 15 vuotta sitten laitoin tähän edellisen remontin yhteydessä 50mm villaa ja alupaperin päälle, olihan se sinne alle pienet homeet kehittänyt, sikäli tosiaan "homepommi". Oletin tosin, että olisi lauennut noiden ilmavuotojen takia, eikä sitä muissa seinissä näkynytkään. Olen kellarin seinien eristämisestä täysin samaa mieltä, että riskihän se on. Kaikkialla nyt kuitenkin nykyään painotetaan, miten tärkeää ja suorastaan pakollista löylyhuoneen lämpöeristäminen on. Kyllä tässä pieni ihminen on ihmeissään... Pienenä anekdoottina en malta tässä yhteydessä olla kertomatta pienestä kokeilusta, jonka tein purkuvaiheessa: Aloitin purkamisen ylhäältäpäin, kaikki paneelit ja eristeet pois ylälauteita myöden. Ja sitten kiuas lämpiämään. Eihän tämä koskaan mikään nopea ole ollut, mutta sen normaalin reilun tunnin jälkeen mittari näytti about 35 astetta, ei vielä ihan tarennut saunoa. Tammikuun pakkaset oli kyllä menossa, eikä tässä muuta lämmitystä ollut. No olisko ollut n. reilu tunti lisää, kun rohkenimme sinne alasti astua. Kovin lämmin ei ollut vieläkään, mutta kun löylyä jaksoi ahkerasti lappaa, niin johan oli niin miellyttävät oltavat, kuin saunassa ikinä olla voi. Siispä tämän kokemuksen vahvistaman intuition varassa uskon, ettei myöskään saunankaan ylenpalttinen eristäminen kannata, mutta jossain määrin kuitenkin. Ainakaan, jos pitää niistä kuuluisista pehmeistä löylyistä. Se ulkoseinä, johon en silloin 15v. sitten viitsinyt kajota oli kyllä homeesta vapaa. Siellä oli tiilen päällä ohut viipale styroksia, alupaperi, 10mm ilmarako + paneeli. Tuskin ihan alkuperäinen rakenne sekään. Nyt peitin sen ulkoseinän kauttaaltaan Saunasadulla, enkä irti ala enää repimään. Sisäseiniin en lämpöeristeitä laita, paitsi juuri tähän kylmätilaa vastaan olevaan, (yksi siivu siinä jo onkin) - ehkä - vai olisikohan sittenkin parempi laittaa ne sinne liiterin puolelle? Anteeksi monisanaisuuteni, olen ehkä enemmän runoilija, kuin rakentaja, mutta olisin silti rakentavista mielipiteistänne kiinostunut.
Jäsenen antama (16.4.2011 klo:18:01) kommentti Itselleni tulee mieleen termi "rivinteeraus" tuosta tiiliseinästä, jonka takana on ilmatila ja betoniseinä. Rintamamiestaloissa sellaista harrastettiin, ja oli ihan pätevä systeemi.
Jäsenen Betonitohtori antama (16.4.2011 klo:18:02) kommentti Et muistanut mainita onko siinä kellarin betoniseinän sisällä eristettä?
Jäsenen Bauhow antama (17.4.2011 klo:11:27) kommentti Ai niin betoniseinän sisällä... Sorry, en ymmärtänyt kysymystä näin. - Jos puhutaan siitä puuvarastoa vasten olevasta, niin en todellakaan tiedä varmuudella. Jos yhtään osaan talon alkuperäisistä piirustuksista lukea, niin ei ole. Yhtenäiseltä betonivalulta näyttää + ilmarako + syrjätiili. Se pitäisi kai vielä selvittää onko raossa jotain muutakin, kuin ilmaa. Mahdollisesti sitä "betonivillaa", mitä on ulkoseinässäkin? Ei ainakaan meisselinkärkeen mitään tunnu, kun reiästä kokeilee. Selvitän sen ensimmäiseksi vaikkapa yhden tiilen irrottamalla, kunhan taas hommaa ehdin jatkamaan. "Rivinteeraus" - olen tainnut joskus kuulla nimen, sellainen tämä sitten lienee. Varmaankin toimiva, jos ei olis reikiä...
Lisää kommentti*