Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Sokkelikysymys

Perustukset

Kysytty: 25.7.2014 klo:3:38
Kyseessä on 80-luvun lopun kahitiilivuorattu puurunkoinen talo jossa kolmen harkon sokkeli. Yhdellä seinällä on nostettu tiilivuorausta ylöspäin lisäämällä kapeampi harkko sokkelin päälle. Kuva on piirretty rakennuspiirustusten mukaan, joten  kapeamman harkon ja tuulensuojalevyn välistä ilmarakoa, sokkelin sisäpuolen eristystä eikä huopakaistojen paikallaoloa lattiakoolauksessa ole päästy varmistamaan. Tiiliverhouksen takana ilmarako on, mutta jonkin verran se on laastilla täyttynyt.Sokkelin rouhepinnoitteessa näkyi keväällä kalkki/suolahärmää parissa kohdassa (ei kuitenkaan seinällä jossa tuo harkkokorotus. Joissain paikoissa on ollut salaojat, mutta ne on anturan sivustalla ja toteutettu taipuisalla putkella. Maanalaisilta osin sokkeli on ollut slammaamaton, mutta paikoitellen on suojana ollut jonkinlainen bitumihuopa naulaamalla. Huovan taustassa oli valkoisia pieniä palluroita, joten ilmeisesti tarkoituksena on ollutkin, että se ei ole sokkelissa tiiviisti kiinni? Kosteutta oli auki kaivettassa sokkelissa jonkin verran. Täyttömaana oli tiivistä hienoa hiekkaa/soraa.Nyt salaojat yritettiin laittaa anturan alapuolelle, anturaan tehtiin viisteet ja harkkopinta tasoitettu 137-oikaisulaastilla. Anturan puolivälistä sokkelin ensimmäisen harkon yläosaan bitumikermi ja patolevy. Näkyvä osa rouhepinnoitetaan uudelleen. Sokkelin vierustat täytettiin salaojasepelillä. Sokkelista on maanpinnan yläpuolella 1,5 harkkoa eli n 30cm, paitsi "valesokkelin" kohdalla kuvan mukaisesti. Aiemmin maa on ollut 5-10cm korkeammalla.-Onko harkkokorotus tuolla yhdellä seinällä riskirakenne?

-Nyt tiilien kaikki pystysaumat on ummessa, kannattaako niitä avata? Jos kannattaa niin alimmaisesta vai toiseksi alimmaisesta? Pitäisikö tuon yhden seinän kohdalla tehdä tuuletusreiät vastaavasti kuoriharkkoon?

-Täytyisikö patolevyn ylälista jättää maan alapuolelle vai kannattaako se jättää näkyviin? Tämä mietityttää etenkin tuon "valesokkelin" tapauksessa, eristääkö oikaisulaasti ja rouhepinnoitus mahdollisen veden riittävästi jos lista jää maan alle? Sadevedet johdetaan kyllä asianmukaisesti pois joten pääsääntöisesti talon ympärystä on kuiva.

-Onko jotain muuta mitä tulisi huomioida?Kiitos vastauksesta!

 
Virallinen vastaus
Harkkokorotus ei ole riskirakenne, mutta harkkokorotuksen ja perustusharkkojen liitoskohdassa samoin kuin alimman tiilirivin ja perustusharkkojen liitoskohdasta ylöspäin pystysaumoissa, pitää olla tuuletusrako, jotta tiilimuurauksen taakse mahdoll...

Nähdäksesi vastauksen kokonaan sinun on oltava >>sisäänkirjautunut<< palveluun.
Liity jäseneksi >>tästä<< Jäsenyys on maksuton, eikä velvoita sinua mihinkään.
Jäsenenä voit myös itse kysyä kysymyksen palstalla.


Arvostele vastaus kysymykseen "Perustukset / Sokkelikysymys":
profiilikuva
PN
Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi
Jäsenen antama (30.1.2016 klo:18:54) kommentti

Onko raot pakko tehdä kuoriharkon saumaan. Eikö sitä voi tehdä myös itse kuoriharkkoon. Kuoriharkon paksuusjhan on vain 8 cm.
Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia: