Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Patolevyn alaosa

Perustukset

Kysytty: 18.8.2011 klo:7:49

Onko patolevyn taivuttaminen anturan päälle ja reunaan asti huono ratkaisu kylmän kulkeutumista ajatellen? Ajatuksena vanhan, hienoa ja kosteaa hiekkaa vasten olleen 20 cm korkean anturan ja täyttöhiekan tuulettuminen ao kohdalla. Sokkelin ja anturan kulmaan tehty viiste ja bitumoitu + kermi laitettu anturan päällysosalle, sivulle ei laitettu juuri tuon kosteuden haihtumisoletuksen vuoksi. Entä routaeristeen asennus juuri anturan ja taitetun patolevyn osan päälle, anturan korkeudelle saakka tulisi sepeliä jonka päälle suoraan routaepsit vaakaan ja pystyyn. Huomautettavaa?Virallinen vastaus
Kun patolevy taitetaan vaakasuuntaan, usein ilman virtaus tai johtuminen heikkenee tai loppuu kokonaan. antura kuivuu aikanaan, kun salaojitus toimii. Anturan päälle ja sivulle tuleva bitumihuopa ohjaa ylhäältä tulevan veden salaojaan. Routaeriste voidaan asentaa anturan päälle.

Arvostele vastaus kysymykseen "Perustukset / Patolevyn alaosa":
Jäsenen antama (18.8.2011 klo:18:30) kommentti

Eli haittaakaan ei olisi patolevyn taittamisesta anturan päälle? Anturan (15-20 cm) viiste on tehty siten että viistoutta on koko matkalla reunasta sokkeliin ja pyöristetty nousu sokkelia vasten joten ihan vaakaan ei levy tulisi, lähinnä mietitytti tuo ilmaraon ulottuminen anturan reunaan saakka että kuinkas se tulipalopakkanen käyttäytyy siinä välissä. Toisaalta, kulketuuhan siinä kohti ilmaa patolevyä käytettäessä vaikka anturan päällä olisi sepeliäkin.

Jäsenen antama (18.8.2011 klo:22:11) kommentti

sei oo tuuletusta varten se patolevy... sen listoitetun yläreunan saa jättää vaikka hieman maanpinnan alapuolellekkin tai pinnan tasaan ja toimii siltiki oikein. sen levyn nappulat imasee lämpötilaeroista johtuvan kosteuden siihen levyn sileelle pinnalle ja se valuu vetenä alas anturan viisteen yli alas salaojiin... Mielestäni olis parempi jos anturan sivuki olis pitumilla kun ei se ainakaan "tuulettumalla" kuivu kunhan täytöt on tehty. erimieltäki saapi olla ;)

Haittaakaan tuosta levyn alemma viennistä tuskin on mutta ei varmaan olettettua tuulettumisefektiäkään ole luvassa.. Teet vaan normin mukkaan niin priimaa tuloo niinki..

Jäsenen antama (18.8.2011 klo:23:19) kommentti

"Kun patolevy taitetaan vaakasuuntaan, usein ilman virtaus tai johtuminen heikkenee tai loppuu kokonaan."

Kylläpäs on asiantuntijalla taas soopaa, siis "asiantuntija". Mistähän noita "asiantuntijoita" siunaantuu? Niin! Halvalla ei asiantuntijaa saa!

Jäsenen antama (19.8.2011 klo:19:40) kommentti

Patolevyä ei kuulu taittaa anturan päälle.

Jäsenen antama (20.8.2011 klo:7:56) kommentti

Miksi ei anturan päälle? Perustelut.

Jäsenen antama (20.8.2011 klo:8:23) kommentti

Nyt se halpa taas meni halpaan ja pisti päänsä patolevyn ja sokkelin väliin. Sieltä se luiskahtaa anturan alle selitelmineen:"minä tiesin se ensimmäisenä!". Jäädäänpä mielenkiinnolla odottamaan sepitelmiä, että saadaan nauraa, mutta toisaalta rakentaminen ei ole naurun aihe.

Jäsenen antama (20.8.2011 klo:8:38) kommentti

Lukekaa valmistajan asennusohjeet.


http://193.242.126.30/manuals.asp?Section=8411&Item=10166

Jäsenen antama (20.8.2011 klo:9:28) kommentti

Levyn taittamisessa koko leveydeltä viistetyn anturan reunaan saakka pointtina olisi se että aiemmin selvästikin liian hienosta täytöstä on johtunut kosteutta anturaan ja johtunee edelleen kun perustäyttö anturan allakin on samaa tavaraa. Eli nyt yritetään pitää perusmuurin alaosaa mahdollisimman kuivana ja anturan sivun paljaaksi jättäminen salaojasepeliä vasten ja se oletettu tuulettuminen levyn reunan kautta on ajatuksena.Jos patolevyn ja sokkelin pinnan/ylä- ja alaosan välillä on lämpötilaero niin eikö ilman liikettä pitäisi tapahtua? Ja jos levyn yläreuna ei ole tiiviisti suljettu niin onko "tuulettuminen" edes teoriassa mahdollista? Tietenkin paras vaihtoehto olisi nostaa talo perustuksineen ilmaan ja vaihtaa hiekka kunnon soraan mutta jotenkin mutu on sellainen että ao toimenpide ei ole mahdollista joten tyydyn poistamaan vanhat massat niin jyrkästi anturasta poispäin viistäen kuin mahdollista ja täyttämällä kaivannon salaojasepelillä ja asianmukaisella salaojituksella.

Jäsenen antama (20.8.2011 klo:9:51) kommentti

Lista siellä patolevyn yläreunassa kyllä estää tuuletuksen jos sinne jostainsyystä sitä ilman liikettä tulee.. Viime syksynä tehtiin kyseinen revohka varmaankin aikalailla samantyyliseti täyteltyyn perustukseen.. toteutustapa oli muuten aika lailla sama:)

"tyydyn poistamaan vanhat massat niin jyrkästi anturasta poispäin viistäen kuin mahdollista ja täyttämällä kaivannon salaojasepelillä ja asianmukaisella salaojituksella."

kunhan vaan huolehit että anturan kylkee vasten on pelkkää sepeliä ilman nolla-ainesta niin hyvä tulee!

Jäsenen antama (20.8.2011 klo:10:09) kommentti

Tottahan se on, että patolevy voidaan asentaa tuolla tavalla kuin se valmistajan ohjeissa on. Onhan se kaunista, mutta mikään ei kiellä eikä huononna tulosta, jos se patolevy "taitetaan" anturan päällekin.

Valmistajat tuijottavat aina omaan napaansa. Ne laittavat myyntiesitteensä siten, että se heidän tuote näyttää "kauniilta". Tästä on hyvänä esimerkkinä: mm. eriste- ja harkkovalmistajat väärine ohjeineen ja kuvineen. Näitä sitten poloiset luulijat noudattavat ja luottavat pässeinä suuriin sarviin.

Tuntuu täällä pässejä riittävän! Kun ei ole tietoa eikä taitoa edes ajatella - järjellä! Pirukin lukee raamattuaan paremmin!

Jäsenen antama (20.8.2011 klo:13:17) kommentti

Varmasti ei oo huonompi silleen taitettunakaan mutta saavutetaanko sillä mitään... vrt "normisti" asennetuun. vedenpainetta ei ulkoapäin pitäisi enää tulla kun täytöt on salaojiin asti asianmukaset. Nyt jos jättää sen pitumin siitä anturan kylestä veke, niin eikö ole vaara että ylhäältä anturan viisteen yli valuva kondensiovesi päinvastoin kastelee sitä anturaa ja näin saadaan päinvastanen tulos kun on haluttu? tää nyt menikin sitte jo hieman ohi alkuperäsestä kyssäristä mut menköön..

Nää on täysin maalasijärkipohjalta pähkäilyjä joten vastuu on lukijalla ja voin olla väärässäkin monelta osin. kuhan herättelen ajatuksia aiheesta;)

Jäsenen antama (20.8.2011 klo:14:43) kommentti

Hmm... Jätin kermiä parit sentit menemään ohi anturan reunan juuri ajatellen tuota pisaroiden kulkua niin että ihan suoraan ei siitä pitäisi lorista vettä anturan kylkeen, isommin hienoon perustäyttöön kulkeutuessaan vetehinen tietenkin siirtyy kapillaarisesti anturaankin mutta pääsisi ainakin haihtumaan paljaan anturansivun kautta paremmin kuin umpioidun. Olen huomannut joissakin taloissa tuon patolevyn yläpään olevan näkyvissä ja täysin auki ilman mitään suojaa, lieneekö heilläkin ollut tuota "tuuletususkontoa" tai sitten ei ole kallista suojalistaa viitsitty hankkia. Yläreunassa kulkevan listan voisi kuvitella olevan mahdollista asentaa niinkin että siihen jää (maanpinnalle) ilmarako. Onkos kukaan pohtinut sitä kuinka herra Pakkanen viihtyy siinä raossa, levyhän aiheuttaa raon myös routaeristeen ja sokkelin väliin?

Jäsenen antama (20.8.2011 klo:14:48) kommentti

Hmm... Jätin kermiä parit sentit menemään ohi anturan reunan juuri ajatellen tuota pisaroiden kulkua niin että ihan suoraan ei siitä pitäisi lorista vettä anturan kylkeen, isommin hienoon perustäyttöön kulkeutuessaan vetehinen tietenkin siirtyy kapillaarisesti anturaankin mutta pääsisi ainakin haihtumaan paljaan anturansivun kautta paremmin kuin umpioidun. Olen huomannut joissakin taloissa tuon patolevyn yläpään olevan näkyvissä ja täysin auki ilman mitään suojaa, lieneekö heilläkin ollut tuota "tuuletususkontoa" tai sitten ei ole kallista suojalistaa viitsitty hankkia. Yläreunassa kulkevan listan voisi kuvitella olevan mahdollista asentaa niinkin että siihen jää (maanpinnalle) ilmarako. Onkos kukaan pohtinut sitä kuinka herra Pakkanen viihtyy siinä raossa, levyhän aiheuttaa raon myös routaeristeen ja sokkelin väliin?

Jäsenen antama (20.8.2011 klo:19:15) kommentti

Tai sitten joku ei ole vielä ehtinyt asentaa sitä listaa...

Jäsenen   antama (2.4.2015 klo:19:34) kommentti

Tuskin siellä anturan päällä koskaan vettä valumalla valuu, oli sitten bitumikermi tai ei. Kun anturan allakaan ei kermiä ole, niin kosteus nousee altapäin anturaan, varsinkin mursketäytöllä. Betoni kestää kosteutta, onhan siltojenkin tolpat vedessä koko ajan. Teki miten tahansa, niin se antura on ja pysyy kosteana altapäin, eikä se mitään haittaa. Ennenvanhaan kaikki anturat valettiin koskemattoman maan päälle ilman mitään täyttöjä ja talot ovat kestäneet vuosikymmeniä niillä anturoilla.Mutta jos muuratun perustuksen tekee, niin kun laittaa bitumikermin anturan ja harkon väliin, niin harkot pysyvät kuivana, kosteus ei pääse harkkoihin nousemaan. Näin olen todennut kun laajesin aittarakennusta ja jouduin kaivelemaan maata pois.Mutta haittaako sekään mitään, jos alin harkko vaikka vähän kostuisikin.Jäsenen antama (5.9.2018 klo:9:22) kommentti

Tumppilainen puhuu täyttä asiaa. Juuri noin!! 


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Patolevyn asennus anturan ylle

Salaojaremontin yhteydessä uusitaan sokkelin (ml. kellarikerroksen maanvastaisen seinän) patolevyt. Tulisiko antura ja perusmuurin alaosa suojata bitumikermill&...

Olisiko pitänyt patolevyn alle jäänyt halkeama sokkelissa korjata, KUVIEN LISÄYS

Hei, eka kuva oli ennen salaojaremonttia, tässä remontin jälkeinen kuva, missä patolevy hiukan näkyykin, ja vauriot siis jääneet hoitam...

Sokkelin kastuminen

Kuukausi sitten kyselin neuvoja sokkelin kastumiseen sateella. Tein neuvojenne mukaan ja kaivoin patolevyn esiin. Nyt kosteus ei enää sateella nouse sokkelia pitkin alhaa...

Sokkeli kostea

Omakotitalomme valmistui 2016. Kyseessä on Lakan harkoista tehty kivitalo, tehty massanvaihto, maanvarainen betonilaatta. Pohjoispuolen sokkelin alaosa on usein kost...

Miten sokkelin alaosa ja liitoskohta kallion/ moreenimaan kanssa kannattaisi käsitellä salaojaremontissa

Hei,Asennan 50-luvun taloon salaojia. Sokkeli on rakennettu kolmelta sivulta suoraan kalliolle ja yhdeltä sivulta moreenille. Anturaa ei ole. Laitan patolevyn ja eristeen...

Patolevyn alle jäävän harkkosokkelin pinta

Perustus on tehty Leca-lämpöharkoista ja maata vastaan on patolevy. Patolevyn alla oleva harkkomuuraus on kuitenkin slammaamatta ainakin siltä osin, mitä patolevyn reunas...

Patolevyn peitelista

Kaupoissa myytävät patolevyn peitelistat ovat yleensä muovisia, voisiko patolevyn peitelistana käyttää oikeaan muotoon särmättyä alumiinilistaa?...

Edelleenkehitelty jatkoidea koskien sitä talon ulkoseinän ja EPS:n välistä patolevyhommaa

Pienen mittailun perusteella saattaisi olla että ehkä saisin mahdutettua uutta patolevykaistaa jo olemassaolevan patolevyn ja EPS:n väliin, luonnollisestik...

Pönttöuunin suojaetäisyys

Harkinnassa pönttöuunin hankinta mutta suojaetäisyys mietityttää - sehän on 150 mm sivusuunnassa. Uuni mitoiltaan 650 - 750 mm eli alaosa (tulipesän alla oleva renkula) o...

Rintamamiestalo 52 salaojat / sokkelieristys ulkopuolelta.

Elikkä tuli painovirhepaholainen edelliseen kysymykseeni, piti kysyä jos ilmarako jää PATOLEVYN ja SOKKELIN  väliin eikä patolevyn ja f...

Patolevyn toimintaperiaate

Josko joku voisi kertoa ihan oikeasti patolevyn oikean toimintaperiaatteen, kun tuntuu olevan kaikenlaisia tietäjiä tälläkin palstalla. Eli onko tarkoitus johtaa kondenss...

Sokkelin salaojat ja pinnoitus

Sokkelin pinnassa on styrox- eriste. Pitääkö tuo eriste poistaa ennen patolevyn asentamista. Jos se poistetaan patolevyn alle/sivuun jää käs...

eri eristeet rakennusosassa?

Haittaako mielestänne jos esim. seinien alaosa on xps -eristeestä ja yläosa vanhempaa mineraalieristettä?...

savustuspöntön teko

olen tekemässä savustuspönttöä missä alaosa muurataan tiilestä ja yläosa puusta. onko kyseisestä rakennelmasta piirrustuksia tai tietoa?...

Pimeän hormin tuuletus?

Kaksikerroksisen talon tiilipiipun kolmesta reiästä yksi liittyy yläkerran tulisijaan.Kyseisen hormin alaosa on tietysti käyttämätön ja muurattu ontoksi.Tuleeko tälle osu...

Patolevyn alaosa - lämmöneritys ?

Tervehdys, Kysymykseni liittyy vähän saman tyyppiseen asiaan, kuin teiltä aiemmin kysytty kysymys ( patolevyn alaosa ). On siis kyse sokkelin alaosasta...

Rintamamiestalon patolevyn korottaminen?

Omistamaani rintamamiestaloon on vuonna 1991 tehty salaojat ja samalla sokkelin ulkolaidalle on asennettu patolevy ja 2 cm styrox-levy. Patolevyn yläreuna jää noin 20 cm...

PAtolevy + maanpäälninen xps sauma?

Jos laitan maan alle patolevyn + xps eristeen, routasuojauksen ja maan yläpuolisen eristeen, kuinka tämä sokkelia vasten oleva patolevy tulee maan yläpuoliseen eristeese...

Patolevyn yläpään listan asennus

Kuinka patolevyn yläpäähän tuleva n, 4 cm lista on tarkoitus asentaa eli tuleeko listan yläreuna vai esim. keskikohta samalle korkeudelle patolevyn yläreunan kanssa? Mill...

Routasuojaus

Hei. Aion uusia salaojat ja laittaa samalla patolevyn. Nyt lattiat olleet talvisin kylmät. Kumpi routasuojaustapa lämmittää lattioita paremmin, patolevyn viereen pystyyn...

patolevy lista

Saako patolevyn päällä oleva lista olla listan verran näkyvissä maan päällä,vai pitääkö sora nostaa listan päälle?Kuuluuko listan olla patolevyn päällä,eli kiertääkö ilma...

patolevy ja kivet

Patolevyn ja sokkelin välin tulisi kaiketi tuulettua. Miten tulee toimia kun haluja olisi laittaa pihakiveys (laattoja) alkamaan aivan sokkelin reunasta? Voiko patolevyn...

patolevyn ja styroxin järjestys

Ostimme 53 rakennetun omakotitalon, jota edelliset omistajat olivat korjailleet. Salaojittamisen yhteydessä oli myös laitettu styroxia perusmuurin viereen ja patolevyä st...

Patolevyn peitelista

Hei Paritalomme etupihan sokkelin oli ilmaantunut kalkkihärmää n.viiden metrin pituudeltaan sekä rappaus alkoi rapista siitä kohtaa pois .Talo r...

Sokkelin vierustäytön vaihto (13.5.) lisäkysymys

Kysyin 13.5. sokkelin vierustäytön vaihdosta.Tarkoitus siis oli vaihtaa tiivis hiekkamaa ja pihakivet kosteana pysyvän sokkelin (harkkojen) vierestä kapillaarikatkokiviai...