Jäsenen Johan antama (23.11.2009 klo:20:47) kommentti Onko myyjällä tässä joku vastuu, hehän eivät ole asuntoon 10v ajan mitään remontoineet eikä ilmeisesti aineesta tietäneet?
Jäsenen merheir antama (23.11.2009 klo:21:06) kommentti Ota yhteyttä asbestipurkuyritykseen ja kysy heiltä tekevätkö he kivihiilipien poistamispurkua. Purku tehdään melko pitkälle samalla tavalla kuin asbestinpurku. Purku ei ole luvanvaraista mutta vaatii erikoisosaamista.
Jäsenen Johan antama (24.11.2009 klo:14:10) kommentti Kyllä näin olen tehnyt ja tulevat ottamaan nyt näytteet jne. ongelma tässä on miten tämä tarkistaja eilen kuvasi on että tulee olemaan todella ongelmallista varmuudella sanoa että saatiinko kaikki aine pois koska pinta on hyvin epätasainen (luonnonkiveä) sekä tietää miten aine on kiveen tunkeutunt. Joten lopputulos voi olla huonompi kun sitä että siihen ei kosketa. Koska aineesta erittyy jos sitä hajoittaa monta kertaa enemmän myrkyllistä kaasua verrattuna siihen joka on ny ollut 60v koskematta... Mitkä ovat mahdollisuudet tehdä ilmamittaus ja sillä saada tietoa miten paljon haitallista kaasua ilmassa liikkuu ennen ja jälkeen?
Jäsenen Betonitohtori antama (24.11.2009 klo:16:54) kommentti Pien poisto olisi pitänyt tehdä alipaineistamalla tila. Jos näin ei ole tehty on mahdollista, että jotain kaasumaisia yhdisteitä on päässyt sisäilmaan. Tuuleta hyvin.
Kivihiilipiessä voi olla PAH-yhdisteitä eli aromaattisia hiilivetyjä, jotka ovat melko vaarallisia terveydelle.
Piki kannattaa poistaa jos se on mahdoolista. Toinen vaihtoehto on kotelointi, eli estää rakenteilla mahdolliset päästöt.
Eräänä nyrkkisääntönä pidetään hajukynnystä. Jos hajua esiintyy sisäilmassa on silloin pitoisuus sisäilmassa noin 1 mikrogramma.
Tutkimus on teetettävä sisäilma-asiantuntijalla. Heillä on tarvittava tietous asiasta.
Jäämme odottamaan tuloksia...
Jäsenen Viisasinsinööri antama (27.11.2009 klo:21:37) kommentti Tehdäänkö kärpäsestä härkänen? Edes työterveyslaitos (joka on tarkka), ei vaadi poistamaan pikeä, vaan se kertoo enemmämn ammattityöntekijöiden suojautumisesta tms., jos rakenteita on purettava tai korjattava. Onko siis ko. rakenteet purettava tai korjattava? Perinnerakentajat jättäisivät ne ennalleen ja uudistajat peittäisivät ne...
Jäsenen Betonitohtori antama (27.11.2009 klo:21:52) kommentti Ei tehdä härkästä, eikä kärpästä... Oleellista on näissä VOC-asioissa se, että tuleeko saneeratuista tai saneerattomista rakenteista sisäilmaan päästöjä. Meillä ei ole esim PAH-yhdisteiden raja-arvoja. Eu on luokitellut tietyt yhdisteet esim syöpää aiheuttaviksi ja sen takia on annettu työskentelyohjeita niiden poistamisesta. Näihin pitää suhtautua asiallisesti, mutta tietyllä vakavuudella, koska kyseessä on ihmisten terveys. Maallikoiden ei kannata ottaa enemmälti näihin kantaa tai ei missään nimessä ruveta levittämään kauhuskenaarioita niiden haittavaikutuksista. Asiantuntijat tehkööt analyysit ja niiden tulkinnat.
Jäsenen Viisasinsinööri antama (27.11.2009 klo:22:58) kommentti Muistan formaldehydikohun 1980-luvulta. Vanhempieni 1970-luvun talon lastulevyissä kun oli sitä. Äiti mittautti silloin 80-luvulla, mutta viisarit eivät oikein värähtäneet... Silti lastulevy haisi aina lomareissun jälkeen. Eli hajukaan ei kerro totuutta. Mielestäni vanhempieni talossa on ongelmana lähinnä sen ajan tuuletussysteemi, eli siis ilmanvaihdón puuttuminen... Kuten betonitohtori totesi, mittauksiin voi luottaa...
Jäsenen Jukka12345 antama (2.3.2011 klo:10:30) kommentti Kuten Betonitohtori sanoi, ei suomessa ole PAH-yhdisteille asumisterveyteen liittyviä raja-arvoja. Maailmalla näitä on määritelty Naftaleenille (Saksa 2 mikrogrammaa, USA 3 mikrogrammaa, EU 10 mikrogrammaa), ja suomessa TTL on määritellyt Naftaleenin raja-arvon puhtaille toimistoympäristöille Saksan mukaisesti (2 mikrogrammaa). Omat muistiinpanoni tuolla http://www.kiirava.com/kreosootti Jäsenen Monta antama (2.3.2011 klo:11:02) kommentti Joka paikkaan sitä ilmaista mainosta on lykättävä, kun ollaan sillä asteella työssä ja teossa, että ei kyetä markkinointiaan hoitamaan sillä työ/hinta-periaatteella. Toivottavasti työn teettäjät ovat valveutuneita ja riittävästi sekä vetävät tietyt oikeat johtopäätökset ilmaismainostajista. Olkaa ainakin hereillä!
Jäsenen Jukka12345 antama (2.3.2011 klo:11:32) kommentti Omat intressini ovat kyllä ihan erilaisia kuin mainostaminen. Omistamme vaimoni kanssa punavuoresta asunnon jossa on kreosoottia varsin vietävästi - kiva ylläri! Taloyhtiö rakentaa asuntoon aika väännön jälkeen keittiön ja eteisen lattiarakenteet / lattiat ja koko kylpyhuoneen - eikä tämä ole ainoa asunto kyseisessä talossa jossa on kreosoottia. Tiedän asiasta jo paljon enemmän kuin koskaan toivoin voivani oppia. Sopii ihailla kuvia! Jäsenen REP antama (2.3.2011 klo:13:25) kommentti Sopii ihailla kuvia! Huh huijaa... Nyt kyllä veti sanattomaksi varsinkin kun ajattelee kyseisen alueen asuntojen hintatasoa!Jäsenen Monta antama (2.3.2011 klo:15:00) kommentti Niinpä ja yleensäkin ne asuntojen hinnat. Siellä ytimessähän on hankala hengittääkin. Eikö olekin?
Jäsenen Jukka12345 antama (2.3.2011 klo:15:34) kommentti Hengitystä hankaloittaa ihmeesti se jos vesiputket paukkuu ja vahinko korjataan seuraavalla tavalla: 1) otetaan lattia pois - Oho, katos: vanha lahovaurio! Mitä tehdään?? No, jatketaan purkamista ja levitetään kaikki mikrobit ympäri kämppää - Oho, katos: kreosoottia! Mitä tehdään?? No, rikotaan se, ja ei muuta kuin kaikki vaikeasti haihtuvatkin mömmöt ympäri kämppää - Oho, katos: turve-eristys! Mitä tehdään? No, jätetään sinne, ei se haittaa, kuivuu se ajan kanssa 2) kuivatetaan - Mikrobit ja kreosoottia sisältävät pölyt eivät ehkä vielä levinnyt vaiheessa 1 kaikkialle, varmistetaan asia nyt - Asukkaat: mitä niistä, tuolla ne nukkuu makkarissa - tää hurina vaan rauhoittaa niitä ... Ei ne koskaan tajua mikä niille syövän aiheutti, ja jos tajuaa, niin meillä on silloin jo uusi firma.. 3) Kevyt eriste + lautalattia päälle - Ja kumma juttu, 6 vuotta myöhemmin keittiön lattiarakenteet ovat pettäneet, keittiön alapohjasta, seinistä, kylpyhuoneen alta ja tietysti eteisestä löytyy kreosoottia .. eteisessä vieläpä metallilapiolla rikottuna! Kylppärin perustuksetkin ovat romahtaneet, joten uutta kehiin vaan... Ja taloyhtiö: ei me mitään tehty. Ei. Ei tullut kreoottia ees näkyviin vuonna 2004 - poistettiin koko roskapermanto mustat lasit silmillä! Se on sun ongelma että kämppäs on poissa käytöstä 14 kk. "Osakas XX YYY oli käynyt yhtiön kanssa mittavaa sähköpostikirjeenvaihtoa, jossa hän epäilee yhtiön toimineen asiassa huolimattomasti mm. vuoden 2004 vesivahinkokorjaustoimien osalta. Yhtiön tiedossa ei ole, että vuonna 2004 kreosootti olisi tullut millään tavalla esiin. Kreosootti tiivisteaineena ei ole asiantuntijoiden mukaan vaarallista, jos siihen ei kohdistu toimenpiteitä." - Yhtiön hallituksen päätös 29.10.2010
Lisää kommentti*