Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Lumityöt

Muut

Kysytty: 13.11.2009 klo:17:41

Kyseessä on pieni neljän huoneiston rivitalo. Lumityöt ovat tähän mennessä tehty vuoroviikoin. Lumityöt vievät aikaa noin 40min. Yhden huoneiston asukkaat lähtevät vuodeksi kahdeksi pois. Kuinka paljon keskimäärin tällaisen pienen yhtiön lumityöt maksaisivat ulkoistettuna tai minkälainen summa teidän mielestänne olisi kohtuullista velottaa poissaolevalta osakkaalta? Onko tuo veloitus veronalaista tuloa?

Toisaalta olen ymmärtänyt, että näin tehdyt pihatyöt ovat "talkootyötä" eikä osakasta voida velvoittaa lisämaksuihin, mikäli tämä ei niitä suostu maksamaan?

Olisin kiitollinen vastauksesta, aihealue hieman hiertää välejä taloyhtiössämme.
Virallinen vastaus
Ulkoistuksen hinnan saa kysymällä sitä paikalliselta kiinteistöhoitourakoitsijalta. Usein hi...

Nähdäksesi vastauksen kokonaan sinun on oltava >>sisäänkirjautunut<< palveluun.
Liity jäseneksi >>tästä<< Jäsenyys on maksuton, eikä velvoita sinua mihinkään.
Jäsenenä voit myös itse kysyä kysymyksen palstalla.


Arvostele vastaus kysymykseen "Muut / Lumityöt":
Jäsenen antama (13.11.2009 klo:17:49) kommentti

Toisaalta jos ei tarvitse lumitöitä, niin miksi niistä pitäisi maksaa? Toisaalta jos lumityöt teetetään ulkopuolisella, niin osakas maksaisi töistä vastikkeessaan. Ehkä teidän kannattaa teettää työt ulkopuolisella, niin ei tarvitse harmitella asiaa. Onkohan tuolta osakkaalta edes kysytty, haluaako maksaa?

Jäsenen antama (13.11.2009 klo:19:01) kommentti

Minusta ei ole mitään perusteita veloittaa yhtä osakasta tekemättömistä lumitöistä, koska ketään ei voi velvoittaa tekemään mitään taloyhtiössä, ei edes talkootöitä. Kaikki ylläpito, huolto yms maksetaan yhtiövastikkeena tai sitten vapaaehtoisesti ilman palkkaa , mutta tehtyä työtä ei voi edes jyvittää sen mukaan, kuka teki ja kuinka paljon. Se että on poissa asunnosta, ei vapauta maksamasta yhtiövastikkeessa mitään taloyhtiön kuluja.

Joko jatkatte nykyistä käytäntöä niiden henkilöiden voimin , jotka ovat paikalla tai teette sopimuksen ulkopuolisen kanssa ja kaikki maksaa yhtiöjärjestyksen mukaisesti lumityöt yhtiövastikkeessa.

Jäsenen antama (14.11.2009 klo:8:22) kommentti

Jo kolmekymmentä vuotta sitten oli AS OY-laissa sanottu,että osakkaalta voidaan periä vain yhtiövastiketta. Talkootyöt on talkootöitä joihin kukin osallistuu halunsa ja voimiensa mukaan.

Jäsenen antama (14.11.2009 klo:9:59) kommentti

"oli" ja on edelleenkin eli päivitäpä vaari ainakin tuo asia, niin pääset lähemmmäs ajastaikaa!

Jäsenen antama (14.11.2009 klo:10:17) kommentti

Missä ja kuinka mainitsin ettei ko.asia olisi nyt enää voimassa?.

Toisekseen muistutan uudestaan,että jos kirjoituksissani ilmenee kirjoitus-tai muita virheitä asian saa oikaista perusteluineen. Perusteluksi en hyväksy tokaisuja "päivitä" ilman viitettä.

Jos henkilööni kohdistuva solvaus ja ilkeämielinen panettelu keskustelupalstalla vielä jatkuu niin ryhdyn asian vaatimiin toimenpiteisiin.

Jäsenen antama (14.11.2009 klo:10:32) kommentti

"Perusteluksi en hyväksy tokaisuja "päivitä" ilman viitettä."

Olipahan viite ja minähän vain oikaisin ja tuossapa taannoin vaari kyseli "suunnilleen", että päivittää, kun tietää mitä pitää päivittää. Mihis se motto on nyt kadonnut? Omaan näppäryyteensäkö?

"Jos henkilööni kohdistuva solvaus ja ilkeämielinen panettelu keskustelupalstalla vielä jatkuu niin ryhdyn asian vaatimiin toimenpiteisiin."

Minkäänlaiset uhkailut eivät vaikuta toimintaani, mutta kaikesta otan oppia, myös uhkauksista, omalla tavallani. Muistan ainakin omalta osaltani aina: "Ei haukkuva koira pure!" eikä "tarkkahipiäisenä" kannata tuoda julki omia näkemyksiään.

Jäsenen antama (14.11.2009 klo:11:35) kommentti

Kun kirjoitin "Jo kolmekymmentävuotta sitten oli...",niin niin eikö tuo lause kieliopillisesti ollut oikein? Mikä vika?.

Jäsenen antama (14.11.2009 klo:11:51) kommentti

Aivan varmasti oli/on oikein, mutta korostin sitä, että se on vieläkin voimassa, joten kannattanee tuoda se nykypäivään, kun ei ole syytä muistella pelkästään vanhoja ainakaan nyt, koska nyt on nyt ja silloin oli silloin.

Käsittääkseni täällä ei olla suomenkielen oikeaoppisuuden parissa, mutta sitäkin tietenkin kannattaa hieman noudattaa.


Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Maanrakennusvaiheen kevätaloitus, II

Jos mahdollista tekisin pienen täsmennykseen aiempaan esitykseen (vastaus oli toki hyvä)Eli voiko PELKÄN LUMIKERROKSEN poistaa jo nyt, tulevan rakennuksen alta? Pintamaat...

taloyhtiön säännöt

Kysymys täysin hypoteettinen; jos taloyhtiössä suoritetaan kiinteistönhoidolliset työt kuten esim lumityöt asukkaiden toimesta ja yksi niistä syystä tai toisesta (esim. k...

Taloyhtiön vastuu talvella

Miten pienessä taloyhtiössä pitäisi hoitaa vastuut ja kuka on vastuussa, jos esim. joku kaatuu yhti-ön tontilla esim. liukkauden johdosta? Lumityöt ja muut kunnostukset h...

Aurausasiaa

Hei, olemme muuttaneet omakotitaloon kaupungin keskusta-alueelle. Meidän vastuullemme kuuluu pitää auki talon editse kulkevaa jalkakäytävää. Kysynkin sitä, mikä vastuu...

kattoterassi

meilla suunnitteilla harkkotalo, jossa alakerran saunaosaston paalle vaihtoehtona rakentaa ylakerrasta kaynti kattoterasille (n 30m2) tai terassin sijasta varsinaisen kat...