Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Liesituulettimen ulosvientiputki

Muu ilmanvaihto

Kysytty: 6.7.2013 klo:9:45
Olemme tehneet hirsirakenteiseen, tiiliverhoiltuun seinään ulosvientiaukon liesituulettimen putkelle. reikä on n. 350 mm syvä ja halkaisijaltaan 160 mm. Liesituulettimen putki on halkaisijaltaan 150 mm. Miten putken ympärys pitäisi tiivistää/eristää ja millä putkea pitäisi "jatkaa", jotta se yltäisi riittävän pitkälle? Entä minkälainen ratkaisu kannattaa laittaa talon ulkopuolella olevaan aukkoon kondensio yms. asiat huomioiden?Virallinen vastaus
Reiän tiivistykseen voi käyttää sullottua villaa ja sisäpuolelle elastista massaa. Put...

Nähdäksesi vastauksen kokonaan sinun on oltava >>sisäänkirjautunut<< palveluun.
Liity jäseneksi >>tästä<< Jäsenyys on maksuton, eikä velvoita sinua mihinkään.
Jäsenenä voit myös itse kysyä kysymyksen palstalla.


Arvostele vastaus kysymykseen "Muu ilmanvaihto / Liesituulettimen ulosvientiputki":
Jäsenen antama (6.7.2013 klo:18:02) kommentti

Ilmeisesti pitäisi kuitenkin olla palonkestävää eristettä?

Jäsenen antama (7.7.2013 klo:13:29) kommentti

Liesituulettimen poistoilmakanava vaatii paloeristeen ullakolle. Seinän läpiviennissä ei paloeristettä tarvita. Mitä sitten itse ratkaisuun tulee, on se rakentamismääräysten mukaan kielletty. Vain puhtausluokan 1 jäteilmaa saa johta ulos ulkoseinän kautta. Keittiön jäteilmakuuluu luokkaan 3. Esim. Espoossa tuo ratkaisu ei käy. Käypä ratkaisu saadaan rakentamalla jäteilmalle piippu, joka ulottuu rakennuksen harjan tasalle;)

Jäsenen antama (11.7.2013 klo:0:08) kommentti

Edellisessä Pm:n kommentissa asiasta kaikki oleellinen.

"Tiiliverhoiltu hirsirakenne" antaa aiheen olettaa kysyjän teettäneen rakennuksellaan kaikenlaista luvanvaraista remonttia, joten Hänellä varmaan on myös vast.mestari/pääsuunnittelija? Alan ammattilaisten pitäisi tietää nämä asiat? Jos tämä ansiokas seinäläpivienti on oma ideasi, niin mietitkö seurauksia sen käytöönotosta? Kostea, rasvainen ilma, muutaman 90 ast käyrän jälkeen ulos seinästä räystään alle.. Pilaa seinän pinnan ja lahottaa räystään - mahdolliset raitisilma-venttiilit samalla seinällä oleviin huoneisiin imevät tuota keittiön poistoilmaa. Rasvan tiivistyminen kanavaan tekee siitä palopommin. Kanavan eristäminen seinän ulkopuolella ja läpi vesikatosta olisi kallis, ruma ja huonosti toimiva (nuohous). Lieden päältä ylös ja mahdollisimman loivilla mutkilla(tarvittaessa viistoon harjalle päin,) paloeristys(verkko)villalla ja vesikatosta läpi, on ainoa oikea tapa. Vesikattoläpivientejä löytyy kaikille katemateriaaleille.

Jäsenen antama (11.7.2013 klo:10:18) kommentti

Tuohan saattaa olla ihan asiaakin, ja varsinkin pykälien mukaan. Mitä järkeä sitten taas on pykälässä, jonka mukaan seinän läpiviennissä ei tarvita paloeristystä? Palaako seinä huonommin kuin katto?

Itsellä on tilanne, jossa hella on laitettu keittiön nurkkaan, ulkoseinän viereen 45 asteen kulmaan. Liesituulettimelta lähtee joustava putki (ei niitä pehmeitä haitariputkia), seinän läpi kääntyy kahdella 45 asteen kulmalla(jäykällä). Ulkopuolella putki jatkuu niin pitkälle, että puhallus tapahtuu räystään ohi. Räystään alle putki on koteloitu siististi paneloituun koteloon. Koko putkisto on paloeristetty, myös seinän läpivienti.

Näin toimien putkessa on yksi loiva mutka, koko putkistolla on pituutta n. 2,5 metriä. Mikäli olisin vienyt putken katolle, olisi putkeen tullut kaksi mutkaa, toinen niistä olisi ainakin ollut pakko tehdä jyrkäksi. Pituutta putkelle olisi tullut luokkaa 4-5 metriä.
Kumpiko noista on helpompi nuohota, kumpiko pahempi "palopommi"?
Ainakin tuossa tekemässäni systeemissä on helppo nostaa liesituulettimen kotelon yläosa irti, irroittaa joustava putki, irroittaa ulkopuolelta putken päästä läppäventtiili, ja tarkistaa kummastakin päästä katsoen koko putken matka sisäpuolelta.
Ja ei, tuolla seinustalla ei ole raitisilma-venttiileitä.

Jäsenen antama (11.7.2013 klo:23:14) kommentti

Seinäläpiviennin paloeristyksen tarpeessa/ei tarvita on kysymys seinän läpi johdettavan ilman laadusta. Normaali huoneilman sisään/ulos venttiilit voi tehdä ulkoseinästä läpi ilman paloeristyksiä: puhtausluokka 1. Keittiön liesituulettimelta tuleva ilma on luokkaa 3,jota ei määräysten mukaan saisi asuirakennuksissa johtaa seinästä läpi. Kebab-pizzerioissa näihin seinästä läpituleviin rasvaisen ilman poistokanaviin vaaditaan paloeristysten lisäksi erilliset turvalaitteet.

Jäsenen antama (12.7.2013 klo:10:27) kommentti

Sinällään aika jännä tulkinta, että jos liesituulettimen putki viedään seinän läpi, vaikka ei saisi, sitä ei silloin tarvitse paloeristää? Noin maalaisjärjellä ajatellen paloeristys tarvitaan slloin, jos on vaara, että putkessa voi palo syttyä?

Eiköhän nyt puhuta kuitenkin kahdesta aikalailla eri tilanteesta, jos vertaillaan pizzerian tai kotitalouden liesituulettimia keskenään. Pääsääntöisesti se on kuitenkin enimmäkseen vesihöyryä, jota putkeen menee normaali taloudessa, varsinkin jos suodattimet on kunnossa ja niitä putsataan riittävän usein.

Jäsenen antama (13.7.2013 klo:0:41) kommentti

Nyt ei asia tainnut mennä ihan perille. Sitä liesituulettimen ilmaa ei nyt vaan saisi johtaa seinän läpi. Vaikka sen eristäisit miten, niin se ei ole Rak.määräysten mukaan sallittua. Teknisesti asian voisi ehkä hoitaa erilaisilla palosulkuventtileillä paikallisen viranomaisen hyväksynnöillä, mutta käytännön toimivuus on sittenkin huono. Edullisempi/ toimivampi/ halvempi on hoitaa poisto ylöspäin: vesikatosta läpi.

Jäsenen antama (13.7.2013 klo:0:48) kommentti

"Poistettu viesti  x4" Paljon vaikuttaa kerääntyvän härskiä rasvaa tuohon putkeen jo uudisrakennusvaiheessa; kun noin innokkaasti "nuohotaan"; kyllä nyt kohta pitää olla tupla palovillat...! Olisikohan kumminkin kyseessä joku pimeä kebabbi- tai VIELÄ vahvempaa tavaraa tarjoileva yritys...?

Jäsenen antama (13.7.2013 klo:12:17) kommentti

Rakennusinsinöörille:
Kyllä minulla ainakin meni asia ihan perille.
Pointti oli kuitenkin se, että vaikka sitä ei saisikaan viedä seinän läpi, ei se ole syy jättää sitä paloeristämättä, jos se kuitenkin siitä viedään.
Sinällään en ymmärrä noita palosulkuventtiili-virityksiäsi, miten ne sen ilman laadun muuttaa, jos se kerran on syynä tuohon määräykseen?

Et ole vielä vastannut tuohon kysymykseen tuosta tekemästäni "virityksestä".
Kumpi ratkaisu sinusta on herkempi "palopommi", niinkuin asian ilmaisit?

Väitän vahvasti, että tuo tekemäni systeemi on toimivampi, halvempi, ja huomattavasti helpompi pitää puhtaana, verrattuna siihen että olisin vienyt sen katolle.

Jäsenen antama (13.7.2013 klo:23:11) kommentti

Palosulkuventtilin tarkoitus on katkaista ilmanvirtaus poistokanavaan jos sen alkupäässä (tässä lieden yläpuolelta/ kanavassa) syttyy tulipalo => lämpötila nousee laukeamisrajalle. Tällöin palo ei pääse etenemään kanavassa ja sytyttämään sen varrella /  loppupäässä olevia rakenteita.
Näitä venttiileitä on yleisesti myynnissä. Kanavan sisään asennettavat ehkä LVI-suunnittelijan kautta.
Kukin tulkoon uskollaan autuaaksi - jos joku tekee vaakasuoran poistokanavan liedeltä seinän läpi, niin
paloeristäköön ihmeessä ainakin sen läpiviennin.... ja poistokanavan siitä edelleen.
 Mahdollisen palovahingon jälkeen vakuutusyhtiö ottaa kantaa kyseisen toteutuksen asiallisuuteen.

Jäsenen antama (14.7.2013 klo:0:08) kommentti

Sitä "palosulkuventtiiliä" tavataan kutsua palopelliksi.

Jäsenen antama (14.7.2013 klo:0:52) kommentti

Turha tähän uskonasioita on sotkea. Kyllä meillä mennään ihan maalaisjärjellä tällaisissa asioissa.

Kerro nyt jo tosiaan, millä perusteella vakuuutusyhtiökään voisi väittää tuota tekemääni ratkaisua turvattomammaksi, , kuin että olisin vienyt poiston katolle?Jos olisni vienyt sen katolle, olisin jokatapauksessa joutunut viemään vaakasuorassa, ja jopa 1-2 metriä pitempään kuin nyt. Nyt on yksi loiva mutka, katolle vietäessä olisi 2 mutkaa, joista toinen ainakin olisi jyrkkä.
Jos noista kahdesta jompaan kumpaan pitäisi palopelti laittaa turvallisuuden takia, minusta se olisi kyllä enemmän paikallaan tuossa katolle vietävässä.

Jäsenen antama (14.7.2013 klo:10:15) kommentti

Rasvojen itsesyttymistä kanavissa ei kai ole tapahtunut. Syttymiseen tarvitaan sytytyslähde. Vaikkapa vappuaaton tippaleipien uppopaisto pikkupätkässä oljyn roihahtaessa. Tai vastaava vaikka ei pätkässä olisikaan. Silloin paloturvallisuuden kannalta on aivan yhdentekevää, miten se kanava on ulos johdettu. Pääasia siinä mielessä on, että kanava on paloeristetty syttyviä rakenteita suojaavalla tavalla.

PM tuolla edellä mainitsi, mitä rakennusmääräyksissä asiasta on sanottu. Jos vahinko sattuu, tulipalo siis todella syttyy, vakuutusyhtiö on varmasti kiinnostunut määräysten vastaisesta asennuksesta korvausten kieltämisen tai alentamisen perusteena.

Jäsenen   antama (26.10.2020 klo:16:38) kommentti

Miten sitten pitäisi tehdä kun ullakolla kulkeva liesituulettimen poistoputki "vuotaa", villat kastuu yhden mutkan kohdalta (ei ole ns. taskua), mutta olisiko putkessa reikä tms. ja sieltä pääsee puhaltamaan lämmintä ilmaa ja varsinkin kylmillä ilmoilla tulee tuota kosteutta eriskyksiin.  Onko kellään samankaltaisia kokemuksia?


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

liesituuletin ja kondenssivesi

Mikähän mahtaa olla vialla n. 1 v. vanhassa asunnossamme, koska nyt on tullut seuraavia oireita: Ruuanlaiton yhteydessä kun laittaa liesituulettimen päälle, niin pienen h...

jääkaapin asennus jääkaappikomeroon

Paljonko yleensä jätetään jääkaapin päälle ilmarakoa ennen yläkomeron asennusta tai jos se asennetaan jääkaappikomeroon ja jääkaapin päälle asennetaan peitelevy?Mikä on y...

Liesituulettimen hormi

Remontoimme 50 luvun taloa ja asentaisimme keittiöön liesituulettimen. Voiko liesituulettimen yhdistää vanhaan tiilihormiin vai pitääkö asentaa hormin sisäputki ja millai...

perhospelti

HeiKyse on liesituulettimen asentamisesta omaan poistohormiin. Mihin on oikeaoppisin tapa laittaa ns perhospelti. Ylös katolle vai liesituulettimen päälle vai molempiin p...

Uuden kesämökin liesituulettimen asennus

 Uuden kesämökin savupiipussa on viisi hormia, joista 3 on savuhormeja. Keittiöön tulee korvausilmaa lattian korvausilmaventtiileistä. Muissa huoneissa on ulkoseinissä ul...

Huippuimurin vaihto aktiivihiilisuodattimelliseen liesituulettimeen

Hei, -74 rakennetussa kerrostalossa on huippuimurilla ajastettuna toimiva ilmanvaihto liesituulettimen kautta. Voiko liesituulettimen tilalle asentaa aktiivihiilimallin j...

Liesituulettimen läppäventtiilin reagointi tuulenpuuskiin

 Liesituulettimen poisto (125) on viety suoraan katolle ja heti liesituulettimen jälkeen kanavassa on läppäventtiili.  Melko vähäisetkin tuulenpuuskat saavat läppäventtii...

Liesituulettimen poistoputki ulkoseinään?

Onko mitään estettä laittaa liesituulettimen poistoputki läpi keittiön ulkoseinästä?Nykyinen kanava seikkailee välikatossa ja sen korvaaminen nykyvaatimusten mukaiseksi p...

liesituulettimen liittymä

Liesituulettimen putki katolle ei saa määräysten mukaan olla 'kurttuputkea' ja putki on myös eristettävä. Onko kuitenkin sallittua liittää liesituuletin lyhyellä taipuisa...

liesituulettimen poistoilma

hei,kysyisin voiko liesituulettimen poistoputken viedä vaakatasossa katon rajassa ulos entisestä ilmaritilän kautta seinässä,?vai täytyykö sen mennä suoraan ylös ?sitten...

Liesituulettimen poistoilmaputki

Moi. Uusimme liesituulettimen. Vanha poistoilmaputki on alumiininen kierreputki, joka ilmeisesti on hyvä/pitää korvata kovametallisella. Vanha putki on halkaisijaltaan n....

Savuhormissa reikä liesituulettimelle

 Kesämökin savupiipussa on kolme savuhormia josta yhtä hormia on käytetty liesituulettimen hormina. Olen nyt poistanut liesituulettimen ja aikomuksena on laittaa puukamin...

Liesituulettimen kiinnitys

Uuden omakotitalomme saarekemalliseen keittiöön tulee kattoon kiinnitettävä liesituuletin. Talo on kaksikerroksinen puutalo ja keittiö sijaitsee alakerrassa. Keittiön sis...

Liesituulettimesta

Talossamme hiilellä varustettu liesituuletin, joka tarkoitus korvata "tavallisella". Keitiön katossa on ilmanvaihtoventtiili ihan liesituulettimen vieressä. Voiko siihen...

liesituuletin hormiin

Rintamamiestalon keittiössä on hormin vieressä käytössä oleva puuliesi .Katon rajassa puulieden yläpuolella on aukko/hormi ilmanpoistoa varten .Olen tekemässä keittiöön r...

Liesituulettimen vaihto

Olemme uusimassa paritalomme keittiön kaappeja ja samalla haluaisin uusia liesituulettimen.Nykyinen on Ilmo talotuuletin ja varmaankin alkuperäinen eli vuodelta 1989.Kysy...

Liesituulettimen(moottoroidun) kytkeminen huippuimurin kanavistoon

Huippuimuri teki lakon. Liesikupu pitää vaihtaa moottoroituun liesituulettimeen. Talossa koneellinen ilmanvaihto, mutta lieden höyryt menee omaa kanavaa pi...

Liesituulettimen poistoputki

Hei!  Mitä materiaalia liesituulettimen poistoputken pitää olla määräysten mukaan ja tarvitaanko paloeristystä putken ympäril...

Liesituulettimen korkeus lieden pinnasta

Mikä tulee ollasähkölieden ja liesituulettimen väli...

Liesituulettimen asennus

Liesituulettimen korkeus kaasulieden yläpuolelle.?...

liesituulettimen etäisyys sähköliedestä

Onko aktiivihiilisuodattimella varustetun liesituulettimen etäisyydelle sähköliedestä olemassa jotain viranomaisvaatimuksia? ...

eristys

Miten pitää eristää liesituulettimen katolle menevä poistoputki?Riittääkö karhuntalja vai ?...

Katon läpiviennit

Miten etäällä toisistaan pitää olla seuraavat katon läpiviennit: radonin tuuletusputki, viemärin tuuletusputki, liesituulettimen poisto, ilmanvaihdon poisto?...

Poistoilma

Voiko liesituulettimen yhdistää Nibe fighter 310 P poistoilma lämpöpumppuun...

Liesituulettimen korkeus

Mikä on liesituulettimen minimikorkeus sähköliedestä...