Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Tulisiko tontti liian kalliiksi?

Maa- ja pohjarakenteet

Kysytty: 1.4.2011 klo:10:38

Harkitsemme 700 m2:n kaupunkitontin ostamista. Alueella on pienen kukkulan (korkeus105.0) päällä vanha talo, jonka ympärille on lohkottu 9 tonttia. Harkitsemamme tontti on alueen alavimmalla kohdalla luoteiskulmassa. Tontin korkein kohta on 100.0 ja matalin 98.5, eli korkeus muuttuu 1,5 metriä tontilla. Tontin kaakkoiskulmasta noin 100 neliön ala on 1-1,5 metriä muuta tontin alaa korkeammalla.

Tontin pohjoispäässä on leveä, syvä oja ja lännessä pieni oja. talo tulee rakentaa tontin eteläpäähän ja piha jää pohjoispuolelle syvän ojan ja talon väliin.

Itäisellä puolella oleva naapuritontti on hieman korkeammalla; korkein kohta on 102.0 ja matalin 99.1. Tällä itäisellä naapuritontilla on ajateltu nostaa tontti tasamaatalon osalta korkeimmalle kohdalle ja nostoa tukemaan tehdään tukimuuri. Tukimuurin tilalle koilliskulmaan taloa tulee talon alle kellari (n.40 m2). Pihan annetaan laskea talon molemmilla reunoilla tasaisesti kohti tontin alavinta kohtaa, siten että sadevedet valuvat pohjoispäässä olevaan ojaan.

Naapuritontin maaperätutkimuksessa todettiin, että tontille voidaan tehdä tasamaa- tai rinnetalo. maaperä on kovaa savea.

Luultavasti meidän tontillakin pitäisi siis nostaa talo (rakennusala on noin 13.0 x 14.0 metriä) tontille tulevan tien (tie tontille kulkee itäisen naapuritontin reunassa) korkeudelle, eli noin 100.5-101.5 korkeudelle. Millaisiahan kustannuksia tällaisesta maansiirrosta tulisi suunnilleen?

Toinen vaihtoehto kai olisi tehdä kellari, joka nostaa taloa, mutta korkeusmuutos tontilla ei ole riittävä kellarin huonekorkeuteen, joten joka tapauksessa maata pitäisi nostaa siinäkin tapauksessa.

Mistä asioista ja/tai millaisia lisäkustannuksia/riskejä tontin muotoilu toisi?
Virallinen vastaus
Ensimmäiseksi pitää selvittää, millaisen talon paikalle voi rakentaa asemakaavan mukaan. Kellarikerroksen rakentaminen voi ol...

Nähdäksesi vastauksen kokonaan sinun on oltava >>sisäänkirjautunut<< palveluun.
Liity jäseneksi >>tästä<< Jäsenyys on maksuton, eikä velvoita sinua mihinkään.
Jäsenenä voit myös itse kysyä kysymyksen palstalla.


Arvostele vastaus kysymykseen "Maa- ja pohjarakenteet / Tulisiko tontti liian kalliiksi?":
Jäsenen antama (1.4.2011 klo:23:13) kommentti

Asemakaava ei ole tämän tontin suhteen kovin tiukka: 205 kerrosalaneliötä (josta 15% varasto/autotalli) ja kerrosten suhteet 0,5/1/0,5. Kaupungilta ja arkkitehdeilta saimme ehdotuksia, että siihen saisi todnäk tasamaatalon tai rinnetalon, jossa pääkerrokseen noustaisiin pari rappua ylös ja kellarikerros olisi osittain maan alla.Lähinnä tässä mietin siis tasamaatalon mahdollisuutta/kustannuksia, sillä sen rakentaminen muutoin olisi rinnetaloa edullisempaa.

Jäsenen antama (2.4.2011 klo:8:15) kommentti

”Lähinnä tässä mietin siis tasamaatalon mahdollisuutta/kustannuksia, sillä sen rakentaminen muutoin olisi rinnetaloa edullisempaa.”

Tapauksessasi eipä välttämättä, täyttö ei ole aivan halpaa ja se on riskihommaa. Täyttö selviää maaperätutkimuksesta pitkälle, sillä se savi on toisaalta arvaamatonta, kun sitä lähdetään varsinkin rinteessä kuormittamaan. Selostuksestasi ei valitettavasti pääse olosuhteista täysin perille, koska sanat eivät korvaa kuvaa, saatikka paikalla nähtyä ja koettua, joten ne asiat on selvitettävä siellä paikalla. Täältä saat halvalla neuvoja ja tunnetusti halvalla ei hyvää saa, ainakaan näiltä palstoilta.


Jäsenen antama (2.4.2011 klo:17:02) kommentti

"Asemakaava ei ole tämän tontin suhteen kovin tiukka: 205 kerrosalaneliötä (josta 15% varasto/autotalli) ja kerrosten suhteet 0,5/1/0,5."Asemakaava ei ole ratkaisevin, vaan lupavalmistelijan mielipide. Ota häneen yhteyttä ja kysele eri vaihtoehtoja, mitä sihen voisi rakentaa.

Jäsenen antama (2.4.2011 klo:18:06) kommentti

Asemakaava on nimenomaan ratkaiseva ja sen puitteissa rakennusvalvonnan lupavalmistelijalla ei ole mitään sanottavaa muuta kuin suuntaa ja nimenmaan vain vähäisin poikkeamin kaavan sallimissa rajoissa. Oikea asiointipaikka on oma suunnittelija. Suunnittelua ei tee lupavalmistelija. Jos tekee, niin silloin on kuitenkin väärä henkilö ja toisaalta lupavalmistelija ei saakaan suunnitella eli siolloin se ei ole lupavalmistelija.

Joten mene vasta  korkeintaan ensi suunnitelmien jälkeen kyselemään ollaanko kaavan rajoissa, jos ei ole muutoin "selvä peli".

Jäsenen antama (2.4.2011 klo:19:46) kommentti

Asemakaava antaa raamit, mutta koska kiinteistön on sovelluttava tontille yms. (en muista sanamuotoja), niin lupavalmistelija voi sanoa melkein mitä tahansa. Jos asemakaavassa lukee esim, vain tehokkuus, ei se tarkoita, että siihen saa rakentaa mitä vaan huomoiden vain koko.Tästä nyt on niin monta esimerkkiä ihan tiedossa, että en keskustele asiasta sen enempää, eikä Montan kannata sitä kommentoida.

Jäsenen antama (2.4.2011 klo:22:29) kommentti

Mutta minä kommentoin. Joo-o onhan niistä monta esimerkkiä tosiaan, kun ne eivät ole silloin kaavan mukaisia. Näin se vain menee, kun se kaavan paholainen on joka rajoittaa sitä rakentamistä ja mikäs asemakaava se on sellainen, jossa on vain koko määritelty ja mikä koko - palstanko? Vai tulevan rakentajan kumisaappaan koko?  Sanottakoon, että onpa hassu kaava, jota ei ole. Sitten jään odottamaan seuraavia selitelmiä.

Jäsenen antama (2.4.2011 klo:22:47) kommentti

Ap:lle sanoisin nyt kuitenkin, että ota yhteys lupavalmistelijaan.

Jäsenen antama (3.4.2011 klo:9:20) kommentti

Kysyjälle minä en sanoisi, vaan sanon, että ota yhteys omiin suunnittelijoihisi, jotka ovat sekä "maaperä-" että varsinainen "talosuunnittelija". Tee ensin heidän kanssaan ainakin alustavat suunnitelmat ja sen jälkeen, jos vaikuttaa siltä, että suunnitelmasi liikkuvat kaavamääräysten rajoilla, niin silloin menette "talosuunnittelijan" kanssa lupavalmistelijan juttusille. Otapa huomioon se, että useimmat lupavalmistelijat eivät ota sinua vastaan, vaan pääset vain ammattilaisen "siivellä" lupavalmistelijan puheille.  

Jäsenen antama (3.4.2011 klo:13:39) kommentti

Kiitos kommenteista. Kysyin kuitenkin vähän eri asiaa kuin mitä olette nyt kommentoineet. Ajatellaan, että tontille saisi rakentaa mitä vain, niin tuleeko siihen rakentaminen kalliiksi ja mitä riskejä tälle kyseiselle tontille rakentamisessa voisi olla maaperän muotojen vuoksi. Eli tontin alavuus, vesien valuminen tontille, jne. Mietimme vasta, uskaltaisimmeko ostaa kyseistä tonttia. Asia erikseen on, mitä siihen sitten rakennettaisiin. Rakennuksen mahdollisuuksista olemme jo asiantuntijoiden kanssa jutelleet, mutta arkkitehdit tai kaupungin lupatarkastaja eivät osaa ottaa kantaa tontin suhteen kovin vakuuttavasti.

Jäsenen antama (3.4.2011 klo:14:56) kommentti

Mielestäni tuolla edellä olen vastannut siihenkin ihmettelyysi ja toisekseen, kun on savesta kysymys ja varsinkin korkeuseroja, niin riskejä on, vaikka ei täyttöjäkään. 

Jäsenen antama (3.4.2011 klo:15:12) kommentti

"useimmat lupavalmistelijat eivät ota sinua vastaan, vaan pääset vain ammattilaisen "siivellä" lupavalmistelijan puheille. "

-Tämä on totta. VTJ tai arkkitehti varaa tapaamisajan, jos valmistelijalla on sellainen maine, ettei ota rakentaja-Ranea vastaan.Siellä tontilla pitää tehdä ensin maaperätutkimus ja miettiä suurinpiirtein, millaista taloa rakennatte. Sen jälkeen perustussuunnittelija osaa sanoa jonkinnäköistä arvoita (edullinen, keskihintainen, kallis).Ylipäätään naapurit eivät saa johtaa valumavesiään sinun tontille, vaan ne pitää ohjata jonnekin muualle. Minä ennemmin miettisin sitä, että vaatiiko tontti eritasoratkaisun (antaako lupavalmistelija luvan yksikerroksiselle ja lähinnä täytöille), tuo savi (paalutus,laatta?) aihettaa omat kustannusvaikutukset.

Jäsenen antama (3.4.2011 klo:16:26) kommentti

Kun lupapiirustukset täyttävät asemakaavan ehdot, niin lupavalmistelijalla ei ole mitään oikeutta muuttaa niitä, eikä päättävällä elimellä ole oikeutta olla myöntämättä rakennuslupaa. Näin yksinkertaista se on, oli täyttöä tai ei.

Yleensä perustussuunnitelija tietää vain ja ainoastaan perustuksista, ei koko talosta. "Perustukset" ovat vain pieni alku talosta. Ottakaas huomioon vielä, että esim. kakstasoratkaisussa pohjan koko on yleensä puolet ykstasoisesta. Ja kellarin runkokustannukset ovat myös yleensä pienemmät kuin maanpäällisen rakenteet ja täytön hinnalla tekee pitkän pätkän kellaria. maan sisässä olevan rakenteen ulkopuolella harvoin laskee - (miinus) 30 asteeseen.

Jäsenen antama (3.4.2011 klo:17:44) kommentti

"Kun lupapiirustukset täyttävät asemakaavan ehdot, niin lupavalmistelijalla ei ole mitään oikeutta muuttaa niitä, eikä päättävällä elimellä ole oikeutta olla myöntämättä rakennuslupaa. Näin yksinkertaista se on, oli täyttöä tai ei."

-Kuules Monta,kun sen talon tulee sopia ympäristöön, niin sillä lupavalmistelijalla on aikamoinen valta. Tietenkin ensisijaisesti talon pitää täyttää asemakaavan ehto."Yleensä perustussuunnitelija tietää vain ja ainoastaan perustuksista, ei koko talosta."

-Kyllä, mutta perustukset tehdään talolle. Riippuen millaista taloa on rakentamassa, on perustuksissakin eroja. Esim. vrt. täystiilitalon ja valmispuutalon perustuksia.
Jäsenen antama (3.4.2011 klo:18:31) kommentti

Kirjoitin aivan selvällä suomella ja keppikirjaimilla sen vuoksi, koska alkeelliseenkin sivistykseen kuuluu luku- ja kirjoitustaito sekä luetun ymmärtäminen. Tämä on normaalilla noin seitsenvuotiaalla jo hyvin hallinnassa, mutta jos se ei ole vielä ” kuusvitosena” tai ”neliseiskana”, niin on huolestuttavaa. Aikoinaaan TV:ssä seikkaili ”mies-47” vai oliko sittenkin "nainen-47"? Siitä ei oikein selvää saanut, koska kyseinen ei tiennyt kävellessäkään kumpaa jalkaa milloinkin piti siirtää, joten sitten ymmärrän.

Kirjoitin siis:

Kun lupapiirustukset täyttävät asemakaavan ehdot, niin lupavalmistelijalla ei ole mitään oikeutta muuttaa niitä, eikä päättävällä elimellä ole oikeutta olla myöntämättä rakennuslupaa.

Tässä sinä logiikaton nainen yrität pägättää:

”Tietenkin ensisijaisesti talon pitää täyttää asemakaavan ehto.”

Jaahas! Itse todistat sanomiseni, annat ymmärtää, mutta et sittenkään ymmärrä antaa - periksi.

” -Kyllä, mutta perustukset tehdään talolle. Riippuen millaista taloa on rakentamassa, on perustuksissakin eroja. Esim. vrt. täystiilitalon ja valmispuutalon perustuksia.”

Tuossahan taas ihmeellistä pägätystä. Eihän se mitenkään muuksi muuta, kun sanoin:
Yleensä perustussuunnittelija tietää vain ja ainoastaan perustuksista, ei koko talosta.

Taitaapa olla hyvin kireällä se hermokin! Eikö vain? Hieman jäitä - tarvittaessa paljonkin - faustin alle, niin ainakin hilseeseen tulee tajuntaa. Kyllä se siitä korjaantuu.

Jäsenen antama (3.4.2011 klo:18:50) kommentti

Asiaan Monta... Toisten mollaaminen ei kuulu tälle palstalle...

Jäsenen antama (3.4.2011 klo:21:32) kommentti

Juuri niin arvoisa Niger! On syytä muistaa kirjeissäsi: "Toisten mollaaminen ei kuulu tälle palstalle..." Siis kannattaa osata lukea, kirjoittaa ja ymmärtää sen lukemisensa.Asemakaava määrittelee rakennuksen "kaikkinensa" ja luvan myöntäjällä on pienin poikkeuksin harkintavalta poiketa asemakaavasta luvan hakijan "eduksi ylöspäin", mutta ei missään tapauksessa "haitaksi alaspäin". Tämähän on täysin selvää jokaiselle vähänkin rakennusalaa tuntevalle.Rakennusvalvonnasta on turha mennä hakemaan rakennuksen suunnitelmaa ja sieltä ei sitä missään tapauksessa saakaan. Samoin ei saa pohjatutkimustakaan eikä perustamissuunnitelmaa.Siellä hyväksytään tai hylätään haetut lupa-anomukset. Tämäkin pitää olla vähänkin rakennusalaa tuntevan tiedossa.Rakennusvalvonnassa lupa-asioissa asioi vain ammattihenkilö. Tämäkin pitää olla vähänkin rakennusalaa tuntevan tiedossa.


Jäsenen antama (4.4.2011 klo:6:31) kommentti

No niin osaahan MONTA kirjoitaa ilman mollaamista....

Jäsenen antama (4.4.2011 klo:7:31) kommentti

"Asemakaava määrittelee rakennuksen "kaikkinensa" ja luvan myöntäjällä on pienin poikkeuksin harkintavalta poiketa asemakaavasta"

-Kyse ei ole asemakaavan poikkeamisesta, vaan kunnan rakennusjärjestyksen soveltamisesta."Tämähän on täysin selvää jokaiselle vähänkin rakennusalaa tuntevalle"

-jotta tämä pitäisi paikkaansa, pitäisi tuntea kaikki Suomen lupavalmistelijat. Ylipäätän on kovin ihmeellistä mennä laukomaan omia mielipiteitään muiden suulla."Rakennusvalvonnasta on turha mennä hakemaan rakennuksen suunnitelmaa"

-Ei kait kukaan näin kuvittelekaan, saati ole tekemässä??"Siellä hyväksytään tai hylätään haetut lupa-anomukset"

-Kyllä, ja sen lisäksi sieltä saa neuvontaa omaa lupaansa koskien."Rakennusvalvonnassa lupa-asioissa asioi vain ammattihenkilö."

-Pääsääntöisesti näin. Riippuu taas lupavalmistelijasta.Kysyisin, että monenko lupavalmistelijan kanssa olet asioinut??
Jäsenen antama (4.4.2011 klo:8:36) kommentti

Nainen-47 täällä ei saa mainostaa ja sitä en myöskään tee. Jos sanani ei riitä, niin aikaansaannoksillani en lähde kehumaan ja edes kyselemään oletko tehnyt sitä tai tätä. Mieleeni tulee eräälle toiselle nimimerkille kielto lainata toisen sanomisia. Miten nyt? Hämmästyttävää! Siis älä tee niinkuin minä teen, vaan niin kuin minä sanon. Valitettavasti en tee kumpaakaan, koska ne ovat täysin huuhaa-juttuja.

Happamia olivat ketun marjatkin! Niinhän!

Tyhjää saat pägättää vapaasti, kun olisi edes jotakin naisenkin logikkaa. Sekin parempaa kuin ihme jäkäpägätys.

Jäsenen antama (4.4.2011 klo:22:27) kommentti

"Mieleeni tulee eräälle toiselle nimimerkille kielto lainata toisen sanomisia. Miten nyt? Hämmästyttävää! Siis älä tee niinkuin minä teen, vaan niin kuin minä sanon. "

-Nimenomaan. Ilmoitit, ettet kunnoita pyyntöä olla lainaamatta. Minua sen sijaan et ole kieltänyt et Montana etkä nyt uutena miehenä.
Jäsenen antama (5.4.2011 klo:1:39) kommentti

Kysyjä hyvä! Noudattaessasi Nainen-47:n "ohjeita", niin vedät täyden vesiperän ja uhraat turhaan omaa ja suunnittelijasi kallista aikaa, joten ne "ohjeet" maksavat sinulle paljon, jos noudatat niitä. 

Asemakaava määrittää tasan tarkkaan pienin poikkeuksin "ylöspäin" millaiselle rakennukselle myönnetään ja on myönnnettävä lupa, johon lupavalmistelijalla ole mitään sanomista muuta kuin "kyllä". Rakennusvalvonnasta ei saada pohjatutkimusta eikä ohjeita minkäänlaiseen perustamiseen eikä myöskään millaisen rakennuksen rakennuttaja haluaa asemakaavan puitteissa rakentaa/rakennuttaa.
Siis kaikki luvat myönnetään asemakaavan mukaisesti, siis mahdollisesti pienin poikkeuksi aina rakennuttajan eduksi, eikä koskaan rakennuttajan haitaksi "alaspäin" eli heikentämällä kaavamääräyksiä. Näin se menee. Kun itse asioita rakennusvalvonnassa lupa-asioissa, niin sinulla on oltava ammattilainen mukana. 

Jäsenen antama (5.4.2011 klo:14:09) kommentti

Vastaan, vaikka edellinen viesti ei ollut minulle tarkoitettukaan.Rakennusvalvonnasta ei saada pohjatutkimusta eikä ohjeita minkäänlaiseen perustamiseen

-Näin en ole lukenut kenenkään aikaisemmin kirjoittaneenkaan.Ap:n kannattaa nyt itse selvitellä asioita. Hän sitten huomannee itse, miten väljät ne määräykset heidän kunnassa on.

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Maatöiden hinta? / Mikä perustus?

Olemme hankkimassa omakotitalotonttia, joka on loivassa rinteessä ja maapohja näyttäisi olevan kalliota/kiveä. Ainakin tontti oli täynnä valtavan suuria kivimurikoita. Mi...

Rakennuksen perustus ojitetulle suotontille.

Elikkästä, kuinka hankalaksi / kalliiksi vanhalle suopojaiselle maalle tulisi tehdä perustus. Olisi mahtava tontti kiikarissa johon ei ole kaavaa / tie liittymää no ne sa...

Tontin osto mietityttää

Olemme kaavailleet tonttia, joka sijaitsee kahden rinteen välissä. Tontti on pinta-alaltaan n. 1500 neliötä ja siinä on puustoa. Maaperätutkimusta ei ole tehty, mutta maa...

Murtohälytin mökille, jossa ei puhelinta

Mistä löytyy edullisin murtohälytin mökille, jossa ei ole puhelinlinjaa. Mainoksissa puhutaan langattomista hälyttimistä, joka tarkoittaa langattomien lisälaitteiden kytk...

Pihan betonilaatan maalaus

Olemme suunnittelemassa pihan kunnostusta. Etupihalla on nyt punainen betonilaatoitus, jonka väri ei miellytä silmää. Muuten laatoitus on hyväss&...

Rakentamattoman tontin oikeudet

Kiinteistöosakeyhtiössä on yksi rakentamaton tontti. Siitä ei peritä vastiketta mutta peritään tontin osuus kiinteistöverosta. Kii...

Talon sisäpuolinen muutos

Kyseessä on v.1952 rakennettu "rintamamies"  talon tyylinen talo ilman kellaria. Suunnitelmissa olisi keittiön tilalle tehdä puulämmitteinen sauna ja kylpyhuone. Viereise...

vesilammikot tontilla

Harkitsen tarjouksen jättämistä tontista, joka laskeutuu loivasti pohjoiseen ja päättyy puroon. Silmämääräisesti katsottuna tontti vaikuttaa kostealta, sadevesi ja sulanu...

Minllainen perustus!

Teen autotallin, jonka ulkomitat ovat noin 9x6m ja tontti on kallioinen. Humusmaa kaivetaan pohjalta pois ja sit perustus sepelipatjan päälle. Mikä olisi edullsisin perus...

Naapuri liian lähellä

Naapuri rakensi talonsa liian lähelle meidän tonttia (ilmeisesti kaupunki sählännyt rakennuksen sijainti merkkien kanssa) ja nyt pitäs tehdä asialle jotain, koska naapuri...

Kerrosalasta

Hei!Ostamassa vanhaa taloa kunnalta ja alkoi mietityttämään tuo talon koko. Alkup.tontti on lohkottu useiksi tonteiksi, joilla jokaisella sallittu kerrosala 250+50m2. Nyt...

Meillä on omakotitalossamme suora sähkölämmitys öljytäyttöisillä pattereilla.

Meillä on omakotitalossamme suora sähkölämmitys öljytäyttöisillä pattereilla. Lisäksi varaava kaakeliuuni ja puuhella. Mä...

Taloyhtiön remontin maksurajat

Hei! Kysyisin? Mikä on maksuraja.Minkä Yhtiön hallitus voi maksaa remontista. Ilman yhtiökokouksen päätöstä? Kysyisin myös. J...

Hiekkamaalla sijaitsevan rivitalon salaojitus

Hei!Rivitalomme (10 huoneistoa) on rakennettu v. 1983 loivan hiekkamäen alle hiekkamaalle, jolloin on katsottu, että salaojajärjestelmää ei tarvita, koska sadevedet imeyt...

Talo savimaalla, rinne tontilla ja painuu rinteen puolelta.

Eli meillä talo rinnetontilla. Talo on rakennettu -62. Tontti on savimaata ja talo on painunut rinteen puolelta n.8cm. Rinne lähtee laskemaan melko jyrkästi jo noin 1.5m...

sähkökaapin siirto?

Rivitalossamme sähkökaappi on keittiön ja olohuoneen välisellä seinällä, jonka purkamista olemme pohtimassa. Onko sähkökaapin siirto noin puolellatoista metrillä mahdolli...

kaupunki kaavoittaa

vanhemmillani on iso tontti Lahdessa. Tontti kuuluu tulevan kaavan alueelle. kaupunki aikoo rakentaa tien tontin läpi, pilkkoa tontin useammalle ok talolle ja on tehnyt o...

Tontin osto yksityiseltä

Hei! Olen suunnitellut okt- tontin ostoa ja olen nyt löytänyt itselleni täydellisen tontin. Itse olen täysin tietämätön näistä kaikista tontti asiosta.-tontti on yksityis...

laatta vai laminaatti

Apuva! Emme pääse keittiö/sauna/kylpyhuoneremontin kanssa eteenpäin. Remontti tulee v. 1970 rakennettuun rivitaloon, lämmitysmuoto vesikiertoiset patterit ja kaukolämmöss...

omakotitalo liike-ja toimistotontilla

ostamamme omakotitalo sijaitsee espoossa asemakaava- alueella. Tontti muutettu asuintontista liike- ja toimistotontiksi 90-luvulla edellisen omistajan ja kolmen naapurit...

Poikkeusluvan myöntäminen myytävälle tontille

Minulla on tontti, johon on myönnetty poikkeuslupa omakotitalon rakentamiseen. Rakentamissuunnitelmat kuitenkin peruuntuivat ja poikkeuslupa meni vanhaksi. Nyt tontt...

Ilmanvaihtohuolia!

Hei! Ostamamme omakotitalo 103 m2 on rakennettu 1985, Talossa on puuelementtiseinät ja tiilivuoraus. Ilmastointina on koneellinen poisto ja tulo (Jeo-Went, LTO), varaava...

Maapohjan ja perustusten suojaaminen talvirakentamisessa

Meille tulee tilaelementtitalotoimitus joulukuussa. Ennen toimitusta on tehty maatyöt (kantava sorapeti) lokakuussa ja loka-joulukuun välissä tehdään betonielementtiperus...

Mineriittiseinään ilmalämpöpumppu?

Luin, että mineriittilevy ei ehjänä ole vaarallinen terveydelle. Tulisiko ne levyt, joiden reuna on esim. hieman haljennut tai katkennut, vaihtaa uusiin terveydellisistä...

Suunnittelutarveratkaisu/poikkeuslupa

Haimme molempia lupia samaan aikaan ja kyselimme kunnasta aika ajoin missä vaiheessa mennään.Kaavoitus arkkitehti sanoi ,että hyvältä näyttää tontti sijaitsee ekologisen...