Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Sähköinen lattialämmitys ja sen asennus.

Lämmitys

Kysytty: 6.7.2012 klo:10:11
Terve! Kyseessä on vuonna 1976 valmistunut omakotitalo. Laittaisin eteiseen, kylpyhuoneeseen ja WC:hen sähköisen lattialämmitysmaton. Hion vanhat liimat yms pois ja laitan primerin lattiaan sen jälkeen lämmitysmaton ja asiaan kuuluvat tasoitteet päälle. Lattiarakenne on 50mm styrox ja 50mm teräsbetoni. Voinko itse tehä lämmitysmaton asennuksen lattiaan. Pitääkö lattiaan tehdä muuta muutoksia? Tarvitsenko rakennuslupia yms..? Sähkökytkennät tekisi tietysti ammattilainen.

NiksiNikkari Käyttäjä on mies
Kylpyhuoneet, eristäminen,pintaremontointi.
Suunnitelmasta toteutukseen.
Kysymyksiä: 2 kplVirallinen vastaus
Keskustele asennuksesta kytkennät tekevän sähköasentajan kanssa. Jos hän hyväksyy asennuksesi, voit sen tehdä. Selostuksesi perusteella lattiaan ei tarvitse tehdä muutoksia eikä rakennuslupaa tarvita. Lämpöeristeen määrä on pieni, mutta ilmeisesti sitä ei pysty lisäämään.

Arvostele vastaus kysymykseen "Lämmitys / Sähköinen lattialämmitys ja sen asennus.":
Jäsenen antama (7.7.2012 klo:9:18) kommentti

Lämpöeristeen määrä on vähäinen mutta talon reunoista sisään päin noin metrin matkalta on kaksinkertainen eristys 50mm+50mm. Keskustelen vielä sähköasentajan kanssa. Kiitos paljon vastauksesta!

Jäsenen antama (8.7.2012 klo:8:25) kommentti

"Keskustele asennuksesta kytkennät tekevän sähköasentajan kanssa. Jos hän hyväksyy asennuksesi, voit sen tehdä. "

Tuolle neuvolle löytyy varmaan jostain lähdeviite josta jokainen kengänkuluttaja voi tarkistaa mmuutoinhan se on virheellinen neuvo palstanpitäjältä. Toivoisinkin että kun "virallinen" neuvoja antaa "luvan" maallikolle johonkin kiinteän asennuksen sähkötyöhön niin hän myös perustelee neuvonsa. Sähköasentajalla ei ole lupaa teettää sähkötöitä asiakkaallaan vaikka asiakas haluaisikin niitä tehdä.

Jäsenen antama (8.7.2012 klo:10:01) kommentti

Itse olin ymmärtävinäni, että kysyjä tiedustelee nimenomaan maton asennusta lattiaan, ei sähköasennusta. Eli kytkennät pitää jättää sille sähköasentajalle.

Jäsenen antama (8.7.2012 klo:10:05) kommentti

Eihän se ole ihme, että nuo "virallisten" vastaajien neuvot ovat "sitäsuntätä", sillä nekihän ovat ilmaispalveluna saatavia halpakorjaajia.  Päättelyni johtuu: halvalla ei hyvää saa!

Jäsenen antama (8.7.2012 klo:10:27) kommentti

Jos sähkömies on "vain" sähkömies ei vastuu pohjatöistä kuulu hänelle!

Tuota lämpömaton asennusta voisi verrata siihen että pesukone kannetaan nurkkaan! Ne pohjatyötkin vaatii vähän tietoa ja taitoa, ja jos ne on osannut huolella tehdä niin voi sen matonkin siihen päälle painella kiinni! Sähkäri kutsutaan paikalle tämän jälkeen, siis ennen tasoitusta/pinnoitusta! Suoritetaan tarkastus ja mittaus ja todetaan toimivuus! Otetaan valokuvat kriittisistä kohdista (alku, loppu, anturit, y.m.s)Kun lattia on valmis, suoritetaan uusi mittaus ja lopullinen käyttöönotto! Näistä toimenpiteistä täytyy saada todistus, jota tarvitaan takuuehtojen täyttämiseksi. Edelläoleva kyllä yleensä selviää niistä maton mukana olevista papereista!

Jäsenen antama (8.7.2012 klo:10:34) kommentti

"Itse olin ymmärtävinäni, että kysyjä tiedustelee nimenomaan maton asennusta lattiaan, ei sähköasennusta"

No, jos kysymyksessä todellakin on esim.räsymaton asennus niin ohjehan on ihan ok, mutta ymmärsin että asia koski kiinteän sähkölaitteen asennusta ja se on eri juttu. Pohjatyötä tietysti tekee rakennusalan osaaja mutta kiinteät sähkölaitteet kuuluu tarpeelliset luvat omaavalle urakoitsijalle joka vastaa asennuksista asianmukaisesti.

Jäsenen antama (8.7.2012 klo:10:38) kommentti

"Tuota lämpömaton asennusta voisi verrata siihen että pesukone kannetaan nurkkaan!" Pesukone on yleensä pistotulppaliitäntäinen laite eikä sen tulpan työntäminen rasiaan tarvitse sähköalan ammattipätevyyttä mutta jos se pesukone asennetaan puolikiinteästi kuten isommat niistä usein tehdään niin silloin jo tilanne on toinen.

Jäsenen antama (8.7.2012 klo:11:00) kommentti

Vaikka pesukone asennettaisiin miten, ei sen koneen sisäänkantamiseen sähkäriä tarvita, mutta on hyvä keskustella sen sähkärin kanssa asennuksesta, ennen kuin kantaa sen koneen siihen asennusta vaikeuttamaan.Eli, lämmitysmaton voi asentaa itse, siitä on turha vääntää, kunhan tekee sen huolellisesti ja valmistajan ohjeen mukaan. Jos on epävarma, kannattaa hommata ammattilainen apuun. Mutta ei se mitään ihmeellistä ole. Ammattilainen voi asentaa sen kytkentää vaille valmiiksi ilman sähkäriäkin, mutta harrastelijan on hyvä jutella sen sähkärin kanssa alkuun tai viimeistään ennen tasoitteen levitystä, kun piuhan pää ja anturit on paikallaan. Eli kuten Ruosu totesi.Se on lienee kaikille selvää, että tämä harrastelija, tai ammattilainenkaan ei saa sähköjä kytkeä, ellei satu olemaan luvat omaava sähköalan ammattilainen.

Jäsenen antama (8.7.2012 klo:11:42) kommentti

Jaahas. Se on sillätavalla että matto tulee 1m2 alueelle vessaan. Revin vanhan muovimaton irti ja ystävällisesti vien sen jäteasemalle. Sen jälkeen alkaa hiontahommat. Hion kaiken vanhan liiman ja tasoitteen pois viimeistä milliä myöten. Lattia puhdistetaan kaikesta liasta ja ***kasta.Menen rautatavarakauppaan ja ostan starttiprimeria, jota kyllä löytyy autotallista litrakaupalla jo ennestääkin mutta taitaa jo vanhaksi mennyttä olla. Ohennan primerin ohjeiden mukaan ja annan kuivua ihan rauhassa, hätäisimmät käyköön tarpeillaan vaikka lähimetsässä. Sitten alkaa itse maton paikalleen suunnittelu (mattoa pysyy kätevästi muotoilemaan liimaverkkoa leikkaamalla).Kun matto on paikallaan kutsun sähköasentajan paikalle ja sitten ihmetellään sitä hienoa mattoa siinä lattian päällä ja ihmetellään miten kauniisti pohjatyöt on tehty.Sähköinsinööri tai mikä lie kanditaatti "toteaa" lattiaan junttaamisen olevan ok, tietenkin sähköinen mies on ennen sitä suorittanut tarvittavat omat mittauksensa ja työnsä. (En tiedä mitä tekee, koska en ole sähköinen asentaja tai siis sähköasentaja)Sitten voin rueta tunteella valmistamaan lattialämmitystasoitetta (50mm kantavuudella riittää varmaankin...) tasoitetaan ja tasoitetaan.. Sitten odotetaan kuivumista, EIKÄ HÖTKYILLÄ siiten.Keraprimerit pintaan ohjeen mukaan ohennettuna ja odotetaan kuivumista. Vesieristettä kunnolla (Kerafiber) Kannattaa kaikki tasoitteet ja eristeet ja pohjustin aineet olla sitten samaan tuoteperheeseen kuuluvaa. Ei kitsastella sen kanssa sitten. Ja kuivumisen odottelu on mukavaa. Ja kyllä! Ihan itse teen eristyksen, enkä ole mikään sertifioitu hömpän pömppä. Ku huussissa ei ole lattiakaivoa niin vesieriste ei näin olisi eden pakollinen, mutta teen sen silti.Laatat on valittu ja jako laskettu. Sitten ruetaan saneerauslaasti valmistamaan, ihan vain sen verran mitä kerkeää käyttämään. Paakkusella laastilla on epämukava tehdä hommia ja tuskimpa taruntatehokaan on enää samaaluokkaa. Laatoitus alkaa (saumaväli 4mm! Voi tulla 4,5mm jos on roska silmässä). Laattojen annan asettua paikalleen ihan rauhassa. Ja odottelen vielä 3päivää ennen lattialämmityksen testausta. Siinä välissä hoidan saumauksen.Sähköasentaja tulee ja mittailee ja tuskailee ja sitten vaikka kytkee lattialämmityksen sähköihin ja sitten voi jo ehkä nauttia lattialämmityksen ihanuudesta. Jotakin tärkeää unohdin varmasti ;) Mutta pääpiirteet tuossa. Suunnittelu on kaiken tärkein osa projektia ja totetus on siten helpompaa.Ja itselläni tuli virhe kysymyksen. En ole laittamassa lattialämmitystä kylpyhuoneeseen, tarkoitin pukuhuonetta.

Jäsenen antama (8.7.2012 klo:11:56) kommentti

Kyllä se oli virhe, että toit tämän asian tänne kusiaispesään. Näissä asioissa kannattaa olla kusiaispesän ulkopuolella ja käyttää aivan normaalia järkeä, jota varmaan tälläkin kysyjällä ja monella muullakin on aivan riittämiin. 

Näitä juttuja kysyä saa ja pitääkin, kun on tarvetta, mutta ei kusiaisilta. Kysyä pitää niin kauan, että itse varmasti ymmärtää ja käsittää saadut vastaukset suodattamisen jälkeen käyttökelpoisiksi tervellä järjellä.

Näillä palstoilla on pilvin pimein niitä pätemisen tarpeessa olevia, joilla se terve järki katoaa sinne helevetinmoiseen kaipuuseen siitä pätemisestä ja pilkun viilaamiseen.

Jos aina mennään lakien mukaan, niin elämä on hankalaa - suorastaan mahdotonta. Usein paras laki on terve järki, joka kumma kyllä noudattaa myös lakia ja asetuksia - useimmin.

Jäsenen antama (8.7.2012 klo:12:36) kommentti

Luin ketjun läpi ja en löytänyt Jvjne asiallista ohjetta,mistähän se johtuu!?

Jäsenen antama (8.7.2012 klo:13:03) kommentti

Mutta pääasia on se että lattialämmitysmaton lattiaan laittamiseen ei tarvitse sähköalan ammattilaista tai muutakaan ammattimiestä jos itsellä löytyy tietotaitoa ja ennenkaikkea sitä OSAAMISTA. Mutta sitten sähköjen vetämiseen ja liittämiseen tarvitaan ammattilainen, jotta hommassa olisi jotain laillista. PISTE. Kunpa en olisi kysynytkään täältä mitään alunperin :) Ei pahalla. Oli täällä asiallisiakin kommentteja.

Jäsenen antama (8.7.2012 klo:14:40) kommentti

"Eli, lämmitysmaton voi asentaa itse, siitä on turha vääntää, kunhan tekee sen huolellisesti ja valmistajan ohjeen mukaan. "

" lämmitysmaton voi asentaa itse" lukeeko siellä valmistajan ohjeessa todella noin että lämmitysmaton voi asentaa itse ilman ammattitaitoisen sähköasentajan mukanaoloa ? Jos ohjeessa todella lukee noin niin silloin olen väärässä ja perun moitteeni alkuperäisen vastauksen antajaa kohtaan. Monissa niistä valmistajan ohjeissa nimenomaan lukee että asennuksen saa suorittaa vain ammattitaitoinen sähköasentaja mutta saatan olla väärässäkin ,tuskin kuitenkaan tässä asiassa.

Esim. DEVI:n asennusohjessa

devimat™ lämpömaton asennus

Betonilattiat

(devimat™ 100 tai 150 W/m2):

1. Suunnittele lämpömaton asennus

huolella. Piirrä itsellesi levityskuva,

josta selviävät sekä maton että

kylmäliitoksen paikat

5. Uraan liimataan termostaatin anturin

suojaputki (esim. deviflex lattiaanturin

asennusputki, halkaisija 10

mm, SSTL 3531029) ja sen pää tulpataan.

6. Seinään tehdään tarvittaessa myös

kaksi uraa lämpömaton liitoskaapelin

ja termostaatin anturin suojaputkille.

Lämpömaton asennuksen saa tehdä

vain sähköalan ammattilainen.

Asennuksessa täytyy noudattaa

voimassa olevia rakennus- ja

sähköalan määräyksiä ja ohjeita.

Jäsenen antama (8.7.2012 klo:15:35) kommentti

Sivutolkulla taas jäkätetään pätö asiasta! Urien teolla, suojaputken pään tulppauksella ja maton lattialle levittämisellä ei ole sähkön kanssa mitään tekemistä! Mekaaninen asennus ja sähköasennus on kaksi eri asiaa!Asennuksella tarkoitetaan maton liittämistä termostaatin kautta verkkoon! Siis SUUNNITTELE, PIIRRÄ j.n.e, minkä käsityksen noista sanamuodoista saatte?

Jäsenen antama (8.7.2012 klo:16:27) kommentti

Hyviä lomailmoja pidellyt...

Mutta asiaan...

Eiköhän sovita, että keskustelijoiden nimittely loppuu tähän...
Kysyjäkin oli sitä mieltä, että keskustelu tästä aiheesta riittää PISTE.


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Betonilaatta rossipohjaan

Talossani on rossilattiat valaisin pesuhuoneeseen viiden sentin laatan voinko jättää laatan alle sen vanhan muovimaton laatan päälle tulisi sähköinen lattialämmitys ja kl...

sähköinen lattian lämmytys/asennus

Hei! Olemme korjaamassa yläkerran kylpyhuonetta jossa on koivuvaneeria pohjana. Sen päälle on tarkoitus saada sähköinen lattialämmitys ja päälle laatat. Kallistukset on j...

lattialämmitys

HeiSähkölattialämmitys mattojen ja kaapeleiden asennus ohjeissa taitaa olla huomautus ettei niitä saa asentaa kiintokalusteiden alle.Miten voidaan asentaa suihkukaappi ta...

pihasauna

MorotRakennamme pihasaunan jokanon tarkoitus pitää talvisin pää asiassa kylmänä kuitenkin niin että esim jouluna voisi kylpeä pihasaunassa.Kantovesi ja sähköinen lattialä...

Lattialämmitys

Talviasuttavassa kesämökissä on sähköinen lattialämmitys. Betonilaatan päällä on puulattia ja sen päälle edellinen omistaja oli vielä laittanut laminaatin. Lattia on epät...

sähköisen patterilämmityksen muuttaminen sähköiseen lattialämmitykseen

Moi.vuonna 85 rakennetussa talossa on sähköinen patterilämmitys ja nyt olisi tarkoitus tehdä remonttia, siinä samalla muuttaa lattialämmitykseen.kysymykset kuuluukin.kann...

Klinkkerilattian päälle laminaatti?

Tällä hetkellä kaksikerroksisen rivaritalon alakerrassa on maapohjainen betonilaatta, jonka päällä on sähköinen lattialämmitys ja sen päällä klinkkerilaatta. Toiveena oli...

kuistiin lattia lämmitys

onko tarvetta laittaan lisä erisys kun olemme laittamassa siihen sähköinen lattialämmitys, nykyinen lattiarakenne on seuraava:lastulevy, koolaus 15cm ja villa eristys sen...

kylpyhuoneen lattiarakenne

laittaisin nykyisen lautalattian päälle kipsilevyt 1 tai 2 kerrosta näiden päälle sähköinen lattialämmitys ja valu kallistuksineen sen päälle vesieristys ja laatoitus.K...

kylpyhuoneen vedeneristys

Kylpyhuoneen lattiassa on kosteutta, mutta seinät ovat kuivat ( virallisen mittauksen mukaan )ja lattialaatat irtoilevat. Rakenne on lähes vuosikymmen sitten tehty siten,...

Mikä varaaja/lämmitys?

Elikkä olis tarkotus kesällä rempata -57 vuoden talosta -76 valmistunut elintasosiipi pesutiloiksi. Talossa tulee muuten olemaan sähköinen lattialämmitys mutta kannattais...

Puulattia sähköisen lattialämmityksen päälle?

Meillä on mökki, joka on rakennettu valetulle betonilaatalle ja siihen on laitettu sähköinen lattialämmitys. Alunperin on ollut suunnitelmissa laittaa laattalattia sähköi...

Lattilämmitys

HeiMinulla oli lattialämmityksen asennus vanhaan purueristeiseen keittiön lattiaan. Lattia on purettu ja purut poistettu vesivahingon takia. Lattian alla on maavarainen l...

Lattialämmitys vanhan puisen lattiamateriaalin päälle

Ajatuksena on asentaa 1998 valmistuneesen taloon lattialämmitys sähköllä. Tekniikkana asennus- ja eristyslevy 12 mm eriste jossa on 1 mm lämmöntasauslevy ja sen päälle la...

Kipsilevylattia

Olen tekemässä kipsilevylattiaa. Nyt on eka kerros harvalaudotusten päällä. EK 15 lattia kipsilevyä. Mitä kipsilevyä kannattaa käyttää muissa kerroksissa? Voiko laittaa n...

Käykö alumiinipaperi pesuhuoneen valun alle?

Vanhan hirsitalon pesuhuoneen lattiarakenne on seuraava:-tuulettuva alapohja-laudoitus-sammal- ja savitäyte-vanha lattialaudoitus (jossa kulunut lattiamaalikerros)-alumii...

Lattialämmitys vanhan vesieristeen päälle?

Moi, remontoin asuntoa, jossa on melko isot pesutilat. Suihkuhuoneen lattiapinta-ala on 14m2. Tilassa on vanha rikkoutunut sähköinen lattialämmitys noin 50mm syvyydessä....

Lattialämmitys tuulikaappiin??

      Kyseessä on rintamamiestalo ja tuulettuvapohjainen tuulikaappi.   Tarkoitus olisi asentaa sähköinen lattialämmitys tuulikaappiin siten että suoraan puulattia päällä...

mistä voi johtua kylmä lattia?

Rakensimme lisäosan 2007, jossa on sähköinen lattialämmitys. Lisäosa koostuu 2 huoneesta, aulasta ja kylpyhuoneesta. Toinen huoneista on kuin jääkaappi. Molempien huoneid...

Yhdistetty lämmönjako maalampöpumpusta

Meillä on tarkoitus rakentaa omakotitalo Etelä-Lapin alueelle. Lämmitysmuodoksi tulisi maalämpö. Onnistuuko ja millaisin ratkaisuin, jakaa maalämpöpumpusta tuotettava läm...

Saunamökin saunan alapohja

tereSaunamökin joka jää talvisin kylmäksi alapohja on tarkoitus tehdä alhaaltapäin seuraavasti:tuulensuojalevy150mm runko villoitettuna9 mm filmivaneri30 mm finnfoam ( sa...

Kylpyhuoneen lattialla vettä, onko syytä huoleen??

Hei,kylpyhuoneen lattialle jää jonkun verran vettä seisomaan neljän laatan risteämäkohtaan suihkun jäljiltä. Kylpyhuuoneessa on asianmukaiset vedeneristykset ja sähköinen...

Lattialämmityksen laajentaminen

Olen aikeissa laajentaa taloani ja tässä yhteydessä laajenee myös kodinhoitohuone ja pesuhuone. Vanhoissa tiloissa on sähköinen lattialämmitys. Kysymys kuuluu voidaanko l...

saneerauskohde / lattialämmitys

Saneerattavassa kohteessa lattian rakenne on seuraava: Konetiivistetty sora (lattian pinta nostettu noin 50-70 cm korkeudelle), 100 mm solumuovieriste, muovikelmu, betoni...

Mikä puulaji lattialämmityksen kanssa

Meillä on sähköinen lattialämmitys. Laatan paksuus noin 10 cm ja tarkoitus lämmittää lähinnä yösähköllä (lisänä muita lämmönlähteitä). Nyt haluaisimme laittaa olohuonetil...