Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Saunan panelointi

Kylpyhuone ja sauna

Kysytty: 22.5.2008 klo:12:15

Voiko omakotitalon -84 saunan seinien paneelit uusia asentamalla uudet paneelit entisten päälle. Mikä olisi asennustapa tuleeko ilmarako koolauksineen, ja minkä kokoinen rako, entiset paneelit ovat pystyasennossa, uudet ehkä vaaka-asentoon. Tarvitaanko väliin uusi alumiinipaperi, entäs kuinka katonraja tuleeko paneelit kiinni kattoon asti ?
Virallinen vastaus
Ensimmäiseksi pitää irrottaa vanhaa paneelia, ja tarkastaa, onko alla pystysuuntainen tuuletusra...

Nähdäksesi vastauksen kokonaan sinun on oltava >>sisäänkirjautunut<< palveluun.
Liity jäseneksi >>tästä<< Jäsenyys on maksuton, eikä velvoita sinua mihinkään.
Jäsenenä voit myös itse kysyä kysymyksen palstalla.


Arvostele vastaus kysymykseen "Kylpyhuone ja sauna / Saunan panelointi":
Jäsenen antama (26.4.2012 klo:18:58) kommentti

Mistä tiedän, että "ilmarako toimii"? Jos entiset paneelit on vaakaan, voiko uudetkin paneelit asentaa vaakaan?

Jäsenen antama (26.4.2012 klo:20:40) kommentti

Arkkimestari tarkoittaa toiminnan tarkistamisella sitä että ei ole mitään poikkipuita väsätty sinne väliin.ilmarako pitää olla yhtenäinen lattiasta kattoon ja katossakin, siis ympäri saunan.Jos saunalle ei ole mitään tätä ennen tehty, niin kyllä on parasta kun purat
puhtaaksi, sitä ëristekalvon kuntoa kun ei muuten voi koko alalta nähdä. Ja purkamaanhan sen joudut muutenkin jos paneelit vaakaan laitat,sitten ei ole enää niin iso lisäkustannus vaikka sen kalvonkin vaihtaa, verroikin jos näyttää lepattavan jostain, sitten on parasta tutkia niitä alusvillojakin, mutta ei nyt pelotella liikaa.Sitten rimat siihen seinätolppien päälle ja paneelia. Teet seinät ensin ja laudat niin ylös että kattopaneeli reunan peittää.Jos on jotakuinkin taitava, mutta etupäässä tarkka, ja paikat jotakuinkin vinkkelissä,niin
ei tarvitse listojakaan katonrajassa, voi jättää semmosen 5 mm raon ympäriinsä, tulee nätti ja ilma kiertää vielä paremmin!

Jäsenen antama (26.4.2012 klo:20:57) kommentti

Tarkentaisin sen verran, että tottahan sinne on väsätty poikkipuut väliin, jos paneeli kerran pystyssä vanhakseltaan on. Tarkistettava ja toiminnan kannalta ratkaiseva asia on se, että poikkipuiden eli paneelien naulajuoksujen takana on vielä pystykoolausrimat. Itsestäänselvyys, mutta yllättävän usein puuttuvat.

Jäsenen antama (26.4.2012 klo:21:14) kommentti

Tarkennus hyväksytty!

Jäsenen antama (26.4.2012 klo:21:23) kommentti

Meillähän siis on panelointi vaakaan nyt ja myös uusi tulee vaakaan. Sauna on rutikuiva. Panelitkin irtoavat seinästä vain kuivina säleinä, enkä millään voi uskoa siellä olevan mitään kosteusvaurioita. Jos siis jätän vanhan alle, teenkö jonkinmoista koolausta väliin vai vedänkö paneelit suoraan vanhojen päälle saman suuntaisesti? Teenkö ensin seinän ja sitten katon?

Jäsenen antama (26.4.2012 klo:21:36) kommentti

No me vastailimme aloittajalle ja "viralliselle" vastaajalle ja toisillemme muuten, mutta Sali jäi vielä kierroksesta pois. Äkkispäiten ajatellen en kyllä kahta vaakapaneelia päällisin laittaisi (en kyllä omaan saunaan laittaisi yhtäkään, mutta se ei kuulu tähän). Vieroksuttaa vaakasuuntaan syntyvät päistään umpinaiset ontelot. Ja mikäs vaiva se saunaremomtissa on se vanhojen irrotus, jos pinnat ja lauteet kumminkin uusii. Ottaisin ihan rauhassa sen vanhan pois.

Jäsenen antama (26.4.2012 klo:21:41) kommentti

Saunan seinäpaneeli on nykyaikana sitä talon kuivinta materiaalia,kosteusvauriot ovat syvemmällä, sen takia on aihetta repiä vanha paneli pois ja tarkistaa höyrysulun kunto.Löylyä lyödessä syntyy paineaalto joka voi tunkeutua eristeisiin, jos höyrysulku ei ole kunnossa, tarkista siis se!

Nyt meni tosiaan vähän vinkit sekasin kun oli kaksi kysyjää samassa ketjussa, mutta jospa se tästä, on ne päät ollu sekasin ennenkin!

Jäsenen antama (27.4.2012 klo:7:52) kommentti

Taasen vakio vastaus.Voi jättää ja voi paneloida päälle,jos tekee itse itselle, mutta jos tekisi kunnolla, poistaisi ne vanhat paneelit.

Jäsenen antama (27.4.2012 klo:9:21) kommentti

Voisi ajatella että parempi lopputulos tulee kun jättää vanhan paneelin alle. Voi käyttää ohutta 14x120 kuusipaneelia ja kiinnityksiä voi naulata muuallekin kuin koolauksen paikalle. Vaakaontelothan (ja samoin  pystyonkalot) ovat hyvä asia, koska kosteus poistuu niistä hyvin. Paneelit eivät myöskään kuumene (ja vääntyile) niin paljon kuin ohut seinä koska massaa on enemmän.

Työ on myös näin paljon siistimpää, voi tehdä melkein pyhäpuku päällä eikä tule tikkuja käsiin paneeleja pois repiessä.

Ja alumiinipaperikin säilyy ehjänä. Ainut haittapuoli on että saunan lattian pinta-ala pienee n. 0,12 m2

Jäsenen antama (27.4.2012 klo:9:49) kommentti

"Voisi ajatella että parempi lopputulos tulee"....

Onkohan savolaisia tämä "Halpakorjauskin", kun tommosia kirjottelee!

eihän tuollaista huumoria ennen muualla ollut! Vai onko Suomi kehittynyt?Hyvä vitsi, peukutan sitä!

Jäsenen antama (27.4.2012 klo:10:37) kommentti

Millä teipillä folioreikiä on hyvä paikkailla?

Jäsenen antama (27.4.2012 klo:12:44) kommentti

Läämönkestävä alumiiniteippi - harkiten.

Jäsenen antama (27.4.2012 klo:13:23) kommentti

Millä teipillä folioreikiä voi paikata?

Kun ei ole suositeltua mennä paikkailemaan ollenkaan.Tässä hommassa kun on oikeastaan vain 2(kaksi)mahdollisuutta:1)Höyrysulku on asianmukaisesti tehty eikä siinä ole reikiä, mikä on hyvä!

2) Höyrysulku on huonosti tehty ja/tai siinä on reikiä, mikä ei ole hyvä koska silloin on olemassa KOLMAS mahdollisuus: Että reistä on mennyt sinne eristeeseen sitä mukavaa, ja se ei sitten ole ollenkaan hyvä! SIIS: Jos on vikoja niin höyrysulku pois ja tutkitaan ne eristeet,jos on kosteutta ym.kuivatellaan ja pannaan uutta päälle, ei se iso lisäkustannus ole. Maksaahan se kunnon teippikin jo melkein saman verran.Sitä tarvitaan kyllä kumminkin sen uuden sulun saumaukseen! Kylläpä tuli taas "kunnolla tehtyä"

Jäsenen antama (27.4.2012 klo:13:31) kommentti

Kaikki reiät on tullut itse tehtyä panelien poistossa, joten teippi riittäköön.

Jäsenen antama (27.4.2012 klo:14:03) kommentti

"Kaikki reiät on tullut itse tehtyä panelien poistossa, joten teippi riittäköön."Ihan miten itse päätät.Itse uusisin koko "folion". Samalla näkisi myös tuon eristyksen kunnon.Kustannuksena ei juurikaan näyttele perusteltua syytä jättää tekemättä.

Ajattele kokonaisuutta pitkällä aikavälillä.


Jäsenen antama (27.4.2012 klo:14:29) kommentti

Usko nyt jo hyvä "Sali" hyvällä, kun jo kaksi konkaria kehottaa, vaihda ihmeessä! Ei se foliokaan ikuista ole!Kuinka vanhaa on nyt 15 vuotta? enemmänkin...? seuraavassa remontissa jo tuplaten! Ehkä jo ensi juhannuksena poksahtaa kunnolla puhki löylyä lyödessä! Joutuu aika koville siellä paneelin alla vuosien mittaan.Mitähän siinä kiukaan yläpuolella katossakin olisi lämmintä...? Vakuutusyhtiöidenkin silmissä on jo tuonikäiset materiaalit ihan arvottomia, et saa mitään jos tosivahinko tulee, ja selviää että höyrysulusta se....!

Jäsenen antama (27.4.2012 klo:18:49) kommentti

Jos folio on muuten kunnossa niin turha sitä on vaihtaa (ja kyse on "vain" 15 v vanhasta rakenteesta). Ja jos siis reiät ovat vain omia mokia vanhan paneelin poiston yhteydessä. Jos tuli tehtyä isompi reikä, niin sitten folionkaistale siihen päälle ja alumiiniteippiä reunoille jotta rakenne on höyrytiivis.

Jäsenen antama (27.4.2012 klo:19:50) kommentti

No nythän oikein vitsejä murjotaan. Neuvoksi tuota ei pidä ottaa, ainakaan toteutusmielessä.

Noissa "vitseissä" piilee aina se pieni vaaransa, joten koomikon tulisi tuntea vastuunsa.

Toisaalta eihän sitä aina voi tietää, onko se "koomikko" tosissaan. Silloinpa se ei olekkaan koomikko.

Jäsenen antama (27.4.2012 klo:20:09) kommentti

Ettekös te vielä tiedä että koomikoille on oma foorumi?Osoite on:

http/nakertaja.HEH HEH.(Hölynpölyn ja Turhan Tiedon Palsta)!

Jäsenen antama (28.4.2012 klo:21:09) kommentti

Olisit vain pysynyt siellä koomikoiden kerhossa!

Jäsenen antama (29.4.2012 klo:9:59) kommentti

"Olisit vain pysynyt siellä koomikoiden kerhossa"...

Jotakuinkin asialliset kommentit huumorilla sopivasti höystettynä, ja silkka huumorikin on aina paikallaan. Minusta on kyllä aika lapsellista tuolla tavalla lauantai iltana saunan jälkeen osallistua keskusteluun jossa ei aikaisemmin ole ollut mukana! Olisikohan joku "alias" asialla ?


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Saunan panelointi

Minulla on edessä saunan panelointi ja tarkoitus on panelit kiinnittää viimeistelynaulaimella, millaiset naulat olisi saunaan sopivia, naulojen pituus ja paksuus?...

Saunan ja kylppärin välinen seinä

Hei,Olen aikeissa vaihtaa saunan panelointi, koska parissa paneelissa on sinistymistä ja paneelit muutenkin tummunut. Saunan ja kylppärin välinen seinä on puurungolla ja...

Saunan panelointi

Ostimme talon jossa on tehty sauna / pesuhuone remontti 3 vuotta sitten. Saunan pystypanelointi on tehty siten, että siellä ei ole rakenteessa tuulettuvaa väliä. Remontin...

Hirsiseinän panelointi

Kuinka hirsirakenteisen saunan panelointi tulisi tehdä? Pitääkö alareunan laatoituksen alle tulevan levyn ja hirren väliin jättää ilmarako vai laitetaanko levy hirteen su...

Saunan seinän tasoitus

Kellarikerroksessa olevan saunan panelointi purettu pois ja vastassa on tiiliseinä jonka jälkeen ilmarako ja sitten betonimuuri. Tiiliseinä on epätasainen ja sitä ei ole...

Kylppäristä sauna

Hei Tarkoituksena olisi vaihtaa kylpyhuoneen ja saunan paikka rivitaloasunnossa. Molemmissam osastoissa on ilmanvaihto (koneellinen) ja lattiakaivot valmiina. Pitääkö jo...

Saunan höyrysulun tiiveys?

Muutimme -86 rakennettuun rivitaloon. Sauna sijaitsee keittiön seinän takana. Olen havainnut, että keittiön katto on hieman kostea saunomisen jälkeen. Onko tämä normaalia...

Kauppakirjan sanamuoto

Olemme ostamassa omakotitaloa, jossa kuntotarkastuksessa todettiin kosteusvaurio pesu/saunatiloissa. Kostuneet rakenteet purettiin ja kuivatettiin myyjän toimesta. Myynti...

Puulämmitteisen kiukaan palosuojaus

Hirsirakenteisen saunan nurkkaukseen tulee puulämmitteinen kiuas. Saunan seinään laitetaan saunasatu, koolaus ja panelointi. Pitääkö saunasa...

Pyöröhirsisaunan sisäpanelointi

Mökin saunan seinähirret pihkaantuneet , joten tarvittaisiin tietoa, miten panelointi pitäisi tehdä.Lämmöneristykselle ei tarvetta....

Saunan ulkoseinän oikea rakenne?

Aloitimme tänään saunan paneleiden purkamisen ja paljastui että alumiinipaperi oli kiinnitetty suoraan kipsilevyyn jonka alla oli suoraan kosteussulku...

kylpyhuoneen ja saunan väliseinä

Millainen seinärakenne tarvitaan saunan ja pesuhuoneen väliin, kun seinä liittyy puurakenteiseen yläpohjaan ja betoniseen alapohjaan, kun väliseinä on a) puurakenteinen b...

Vanhan saunan lattia

Kesämökin sauna on 1960 luvulta ja se on rakennettu riihestä puretuista hirsistä. Hirret näkyvät saunaan ja lattia on betoni valu. Hirret ovat mielestäni hyvänkuntoisia m...

Saunan panelointi leveällä mäntypanelilla

Haluaisimme laittaa saunan seinään järeämmän mäntypaneelin. Paneeli on täysipontillista hirsipaneelia, leveys n. 22cm, paksuus 2cm. Tarkoituksena vaaka panelointi. Käykö...

Kellarisauna

-70 luvulla rakennettu rinnetalo jonka alakerta on puoliksi maan alla. Alakerrassa on sauna ja pesutilat. Saunan yksi seinä on puoliksi maan alla. Ulkopuolelta lukie...

Kiukaan taakse lisäeristys?

Saunan seinän rakenne: 200mm kevytsoraharkko/sauna-satu 30mm/ilmarako 20-30mm/panelointi.Tarvitseeko sähkökiukaan taakse laittaa jotain lisäeristystä kuten jokin lujalevy...

Laatoitus saunassa...

Hei!Miten tapahtuu saunan ja pesuhuoneen välisen harkkoseinän laatoitus. Tarkoitus laittaa siis laattaa saunan kiukaan taakse ja samalla koko seinä laatoittaa. Pitääkö se...

Kylpyhuoneen alaslasketun katon höyrynsulku

Kyseessä yksikerroksinen omakotitalo, uudisrakennus. Saunan seinissä ja katon alaslaskussa käytetty saunasatua. Kylpyhuoneen puolella katossa yläpohjasta alkaen: yläpohja...

silikonin laitto

Saunan lattia laatoitettu ja yksi laattarivi (10 cm) nostettu seinälle,jonka yläpuolelta alkaa panelointi. Pystysaumat laitettu saumauslaastilla ja lattian/seinän raja si...

Saunan uudelleenpanelointi

Hei!Olisi tarkoitus uusia v. 1970 valmistuneen saunan seinien ja katon panelointi.Kysynkin: Voiko uuden panelin laittaa suoraan vanhan päälle noin 20 mm koolauksella.Sama...

Alaslasketun katon rakenne/höyrynsulku puukiukaan yläpuolella

Kyseessä 1980 valmistuneen ok-talon märkätilojen remontti. Miten toteutan oikealla tapaa saunan katon rakenteen puukiukaan yläpuolella ja mikä on oikea tapa kiinnittää al...

Miten hinnoitella virheellinen työ?

Äskettäin kysyttiin virheellisestä saunan paneloinnista. Meillä on kokemuksia ikkunoiden kiinni maalaamisesta yms virheellisestä työstä, esim- maalauksen pohjatöitä ei ol...

Saunan katon eristäminen

Hirsisen saunan ja katon eristäminen. Vanharakenne oli päältäpäin seuraavanlainen: huopa,laudoitus, tuulensuojalevy(ruskea), villa 15cm, muovi, ohuttuulensuojalevy, tuule...

Saunapanelit

Perinteisen paneloinnin tilalle olisi suunnitteilla "pieni "urainen panelointi seiniin, ns. sisustuspanelilla. Valmistajien valmispanelien paksuus on kuitenkin vain 9-11m...

Finfoam saunan seinässä

Rakennan n. 60m² piharakennusta, jossa on lämmin autotalli ja sauna. Eristepaksuus on 125mm (runko) + 50mm (sisäpuolinen vaakakoolaus). Voinko jättää vaakakoolauksen saun...