Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

pesuhuoneen lattiaviemäri.

Kylpyhuone ja sauna

Kysytty: 21.11.2009 klo:13:33

ostimme -80 rakennetun omakotitalon ja kylpyhuone remonttia tekiessä huomasin vähintäänkin epäilyttävän näköisen viritelmän eli kuvassa näkyvä putki on pesukoneen poistovedenputki ja aikaisemmin se oli tiivistetty silikonilla joka oli jo hiukan irronnut. otin sen irti ja laitoin butyyli massaa tilalle. pesukoneen tyhjentyessä veden pinta nousee hetkeksi putken yläpinan tasolle ja varmaan on vuotanu jonnekkin mutta minne? en tiedä lattiarakennetta missä putki kulkee ei ainakaan valun sisässä koska se liikkui kun otin silikonit pois. onko tuo ihan yleinen vitelmä ollut joskus? Ja toinen kysymys koskee saunaa eli miten toimia kun on saunan ja kylpyhuoneen välinen seinä(puuseinä) jossa on nyt kylpyhuoneen puolella kosteuseristys ja saunan puolella on folio. onko tämä rakenne vääriin? kyseessä on kiuas seinä joka on tarkoitus laatoittaa ja käykö seinä materiaaliksi ihan normaali ek-gyprokki?


simppa1 Käyttäjä on mies
Kysymyksiä: 2 kplVirallinen vastaus
Olettaisin, että putki on tuotu läpi lattiakaivon valmiin yhteen. Silloin siinä on tiiviste. Jos toteutus on tehty ilman tiivistettä, liitos on kyseenalainen. Vuodon saa selville teettämällä kosteustutkimuksen syvemmältä lattiassa. Seinän rakenne ei ole väärin, kun vesieristys ja alumiinipaperi eivät nouse alaslaskun yläpuolelle. Uudeksi materiaaliksi riittää kova gyproc ja vesieristys laatoituksen alle.

Arvostele vastaus kysymykseen "Kylpyhuone ja sauna / pesuhuoneen lattiaviemäri.":
Jäsenen antama (21.11.2009 klo:20:19) kommentti

Ei kiva viritelmä,jos putken yläpinta on n. 50 mm lattiapinnan tasosta ja liikkuu, putki on styrox-eristeisiin roilotettu.Lattiakaivosta näkee, ettei siinä ole 32:sen liitintä, on vaan tyrkätty reikä kylkeen.En halua peloitella mutta vesi etenee lineaarisuunnassa pirun pitkälle eristeiden välissä. Kosteusmittaus eka!Todennäköinen toimenpide _ lattia auki.

Jäsenen antama (21.11.2009 klo:21:16) kommentti

"nyt kylpyhuoneen puolella kosteuseristys ja saunan puolella on folio. onko tämä rakenne vääriin?"On (siis väärin), mutta valitettavasti se tehdään (lähes) aivan 100 % tuolla tavalla.

Jäsenen antama (21.11.2009 klo:21:25) kommentti

Onko tuo valurautakaivo jossa korokerengas?

Eihän tuo aivan loistava kytkös ole. Olisi pitänyt vaihtaa kaivo liitännälliseen malliin tai korokerengas missä 32 liitäntä. Tuo veden pinta on siinä ja siinä onko liian ylhäällä läpivientiä nähden. Kyllä kunnon massat pitää läpiviennit tiiviinä, mutta sekin vaatii alustan aika hyvän puhdistuksen. Sitä lattiakaivon vedenpintaa pystyy hiukan laskemaan, jos ollaan ihan hilkulla, mutta se ei kyllä kaikista paras ratkaisu ole. Hieman vaatisi tarkempaa tutkimista.

Se saunanseinä on ihan ok vaikka folio onkin saunassa. Kun laatoitat sen niin jätät sen folion seinään ja sitten ilmarako koolaus ja levy, johon kiinnität laatat ilman vesieristettä.

Jäsenen antama (22.11.2009 klo:8:27) kommentti

Periatessa se rakenne on väärin, mutta se tehdään kumminkin. Melkein kaikissa märkätila/sauna(seinärakene) suunnitelaan juuri näin. Veden eriste kylpyhuoneessa ja folio saunassa ja se toimii melkein aina.Suosittelen lattiakaivon vaihto ja kosteusmittaus. Se on likaista vettä joka on ehkä mennyt lattiaan ja se täytyy. A) kuivata pois. B) viemäriveden pöpöt saneerata C) estää uutta tunkeutumaan lattiaan.

Tuntuu tarpetonta mutta home tarvii a) kosteutta (on ehkä sillä) b) ravinto (viemärivettä) c) lämpö (lattialämmitys), jos ei lattialämmitys. Kyllä on olemassa hometta jonka kasvaa myös kun lämpö on alhainen.

Jäsenen antama (22.11.2009 klo:12:35) kommentti

Kannattaa vaihtaa kaivo, ei ole loppupeleissä järin iso homma.

Jäsenen antama (22.11.2009 klo:13:16) kommentti

"ei ole loppupeleissä järin iso homma."

Jaaa.. mikähän sitten on se iso homma.? Mitä kaikkea sitä puretakaan lattiakaivon vaihdon johdosta, - kannattaa miettiä....Mutta kyllä se kaivo on syytä vaihtaa, ja rakenteet kuivattaa, sekä desifioida sen mahdollisen (todennäköisen) homekasvuston varalta/takia. Eli aika pitkälle (näkemättä) "kaikki purkuun", ja uusiksi.

Jäsenen antama (22.11.2009 klo:13:23) kommentti

Uusiksi menee alle 1m2 laatoitusta, saman verta vesieristystä sekä pikkunen betonivalu. osaava piikkari jättää lattialämmityskaapelitkin ehjiksi.
Viemäriputket lienee jo muovia, eli ei liitosongelmia.
Vesieristyksen paikkailusta voi tietysti olla montaa mieltä.

Jäsenen antama (22.11.2009 klo:13:40) kommentti

Joo..., pelkän lattiakaivon kuvan perusteella määritellään jo urakkarajat ja työselityskin.

Meneppä korjaamaan itse tuo homma. Päivässähän tuon tekee, tai parissa. Honkkaristakaan ei kamat paljoo maksa.

Ja asiakas meni taas halpaan, sekä on onnellinen !?Vakavasti ottaen : Tuo korjaus ei ole paikallinen paikkaustyö, eikä sellaiseksi se muutu. Ei sitten käräjilläkään.

Jäsenen antama (22.11.2009 klo:14:23) kommentti

Jos tuon kaivon vaihdon tekee itse, ei ole mitään ongelmaa. Asia pitää vain kertoa taloa myydessä uudelle omistajalle. Kannattaa laatia itse kauppakirjaan kirjallinen kuntoraportti liitteeksi, johon tuokin asia kirjataan. Näin ei asiaa tarvitse käräjillä käsitellä. Hyvähän siitä osittaiskorjauksella tulee.

Jäsenen antama (22.11.2009 klo:14:59) kommentti

Tehdään vaan "halvalla", ja pois silmistä - pois mielestä - periaatteella. Kirjataan vain papereihin ylös, jos muistetaan, niin ongelmat on ratkaistu. (teinhän sen ihan itte).

Mahtuuhan tänne maan kamaralle noita mätiä rakennuksia, jotka takaavat täystyöllisyyden kaikille helpon rahan perässä juokseville, -"tiedän ja osaan kaiken rakentamisesta" -alan ammattilaisille.Lukekoon siinä kauppakirjassa mitä tahansa, se ei muuta sitä tosiasiaa, että virhe on 1.)korjattu kunnolla, tai 2.)sitä ei ole korjattu, niin kuin pitäisi.

Jäsenen antama (22.11.2009 klo:16:47) kommentti

Oliko lattiakaivoon tuleva pesukoneenletku?.

Jäsenen antama (22.11.2009 klo:23:17) kommentti

juu eli täytyy nyt aluksi poistaa tiiviste liima ja katsoa mitä sieltä näkyy kun muistaakseni tuohon viemäriin putkelle tehty reikä on vähän isompi kuin putki. sinällään jännä homma ettei kuntotarkastaja sanonut eikä raporttiin kirjoittanut mitään tuosta vaikka viemärit tarkasti.

Jäsenen antama (23.11.2009 klo:12:38) kommentti

Siis lattiakaivoon tuleva putki on pesukoneen poistoletkua,vai.Onko tuo luvallista nykyisin.

Jäsenen antama (23.11.2009 klo:15:03) kommentti

juu on pesukoneen poistoletku ja näyttää pesukoneen harmaalta haitariputkelta joka kylläkin lähtee pesukoneen päästä mustana 32mm putkena mutta jossain muuttuu tuollaiseksi ohuemmaksi putkeksi ja tehty vain kaivoon reikä josta tulee ulos. en sit tiedä millanen liitos ja missä se on.

Jäsenen antama (23.11.2009 klo:16:58) kommentti

Taitaapa olla viisainta poistaa se käytöstä. Jos mahdollista niin saako poistovesiä ohjattua muualle, eli löytyykö koneen läheltä altaanviemäriä tai wc pönttöä?

Jäsenen antama (23.11.2009 klo:21:45) kommentti

ei ole muuta kun lattiakaivo.. pitää ilmeisesti vetää pinnassa poistoputki suoraa kaivoon. ilmeisesti viemäri täytyy piikata sitten auki ja tutkia mitä sieltä löytyy. täytyypi vain kysellä hintoja mitä kustantaa piikkaus ja uuden kaivon asennus. harmittaa vaan kun ehti uudet laatat laittaa.

Jäsenen antama (23.11.2009 klo:22:59) kommentti

Kädet kyynerpäitä myöden ristiin, että lattiarakenne olisi sellainen, ettei kosteus pääse siinä leviämään / suurempia vaurioita aiheuttamaan, jos kun viritys on vuotanut.

Jäsenen antama (24.11.2009 klo:0:55) kommentti

Miten se 32 putki on pesukoneeseen liitetty?

Voisko mitenkään olla mahdollista, että putken sisälle on vaan työnnetty pesukoneen oma poistoputki?

Jäsenen antama (24.11.2009 klo:7:51) kommentti

alunperin 32 putki tuli vain ulos seinästä johon pystyi ilmeisesti työtämään pesukoneen putken. nyt siinä on liitäntä.

Jäsenen antama (24.11.2009 klo:11:57) kommentti

Siellä on ilmeisesti 32-putkea seinässä ja siitä jatkettu pesukoneletkulla lattiakaivolle. Vaikka pesukoneletku mahtuu 32-putken sisään niin 32 mutkissa tökkii.

Suosittelisin,että lattiakaivo pesukoneputkineen uuusitaan eihän talokaan ole vielä kovin vanha.

Jäsenen antama (24.11.2009 klo:16:45) kommentti

Tai sitten oikeaoppisesti 32 kokomatkan. Koneen poistoputki vaan työnnetty loppuunasti, ettei ylimääräinen ole silloista asukasta häirinnyt. Uutena sen ujuttaminen on onnistunut, mutta vanhetessaan sit ei pois ehkä saa. Kannataa kuitenkin yritää poistaa se lerppa ensin. Sit tutkii asiaa edelleen ennen kuin piikkaa lattian auki.

Jäsenen antama (24.11.2009 klo:16:55) kommentti

Eiköhän sen tutkimimen onnistu alkuu ilman sen lattianpiikkausta. Vesi pois kaivosta ja siitä läpiviennin kautta tutkimaan onko päässyt rakenteisiin vesi. Jos kaikki ok, sen lattiakaivon( muovinen ) pystynee korjaamaan. Muovi on ihan hitsattavissa. Tällä säästäisit lattian piikkauksen, Tai jos samoja laattoja löytyy eikä muitakaan estettä löydy sen kaivon vaihto on pykälää varmempi ratkaisu.

Jäsenen antama (24.11.2009 klo:22:59) kommentti

juu täytyypi tutkia ja vetää se ylimääräinen pätkä pois kaivosta ensin jos tulee. mutta reikä joka on kaivon kyljessä on sen näköinen et on puukotettu eli ei mikään tehdastekoinen juttu ole. ei se kaivon vaihtokaan mikään mahdoton ajatus ole.

Jäsenen antama (25.11.2009 klo:0:21) kommentti

Vaihda kaivo suosiolla. Korjaat sitten sitä kaivon ympäristöä niin paljon ja pitkälle kun antaa aihetta. Ja lähtee samalla helpolla nuo tökerösti jätetyt kiinnityslaasti-purseetkin.On muuten ollut huolellinen asentaja, kun noin pieneen tilaan on saanut mahtumaan noin ison mokan, ja päälle vielä tuon helposti putsattavan "kauneuspilkun". - Taitolaji.

Jäsenen antama (25.11.2009 klo:0:47) kommentti

Tämän päivän kaivoissa on kaksi 32:n lähtöä joita ei tehtaalla avattu valmiiksi. Ja sen uudenkin kaivon saa tuherrettua puukolla kuten haluaa. Eli tutki älä hutki. Jospa se kaivo olisikin täysin ok kuten kosteusepäilytkin.

Jäsenen antama (26.11.2009 klo:0:53) kommentti

Jotain on hukassa. Kysyjähän kertoi, että kaivoon tuleva putki heilui, kun poisti epämääräisiä silikoneja siitä liitoksesta. Silloin ei ainakaan liitos ole kunnossa, eikä tehtaan valmistamassa liitäntäkappaleessa. Tapaustahan ei käsittääkseni voi korjata kaivoa irrottamatta.

Jäsenen antama (26.11.2009 klo:8:38) kommentti

no niin harmaa putki on poistettu. sellainen 10cm pätkä sieltä tuli. ja sormella kun kokeili niin tuntui siellä olevan sivuliitäntä. oiskohan niin että että tuolla harmaalla putkella se vesi on vaan ohjattu paremmin kaivoon ettei roisku mihin sattuu koska tuohon kaivoon tehty reikä ei ole ihan sen sivuliitännän kokoinen vaan pienempi.

Jäsenen antama (26.11.2009 klo:23:30) kommentti

Se reikä on pienempi sen kaivon sisäpinnassa. Sulla saattaa olla kaikki jopa ok(täältä en sitä kyllä näe), mutta voisit varmistaa sen saamalla kuvaa liitoksesta hieman eteenpäin. Näkisi tuleeko se oikealla putkella ja onko kaivossa oikea liitos.

Jäsenen antama (27.11.2009 klo:20:56) kommentti

ok..pitääpi katsoa jos sinne pääsis näkemään tai sitten vuokrata letkukamera. mut nyt tämä hanke jää jäihin viikoksi. välillä pitää lomailla :)


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Lattiaviemärin puuttuminen

Ostin n. kuukausi sitten rivitalokolmion. Märkätiloista (sauna/pesuhuone) puuttuu lattiaviemäri kokonaan. Pesuhuoneessa on suihkukaappi, josta vedet menevät putkea pitkin...

Viemäri laatoituksen sisässä...

Ostamassamme rivitaloasunnossa oli edellinen omistaja tehnyt remonttia ja kaakeloinut wc:n ja kylpyhuoneen. Wc:ssa pöntön lattiaviemäri on jäänyt laattapinnan alapuolelle...

WC-pöntön hajulukko tyhjenee sattumanvaraisesti

WC-pöntön hajulukko tyhjenee sattumanvaraisesti ja käytöstä täysin riippumatta. pari kertaa viikossa/kuukaudessa/harvemmin päivittäin. Välillä vedenpinta alenee joitakin...

Pesuhuoneen katon höyrynsulku

Meillä on rakenteilla kaksikerroksinen omakotitalo. Detaljeissa sanotaan, että saunan ja pesuhuoneen katossa tulee olla höyrynsulku. Höyrynsulkumuovi...

höyrynsulun paikka.

Rakennamme taloa, jonka kosteat tilat on muurattu tiilestä. Ulkoseinän kohdalla on höyrynsulkumuovi, 3cm:n tuuletusrako ja muurattu tiili. Talotoimittajan rakennepiirustu...

Kylpyhuoneen valut

Kylpyhuonetta rempataan , -66 omakotitalo. Purkuvaiheessa huomattiin alajuoksut lahonneiksi. Kaksi seinää ulkoseinää vasten. Alajuoksut olleet pesuhuoneen lattiapintaa al...

väliovien asennus

saunan/pesuhuoneen ja pukuhuoneen/pesuhuoneen väliovien asennuohje 17,5cm paksuun väliseinään....

Sauna ja pesuhuoneen välinen seinä

Kysymyspalstalla on useassa kohdin selvitetty, ettei yhdessä rakenteessa saa olla kahta höyrysulkua, minkä vuoksi esim. pesuhuoneen kohdalla ulkoseinässä ei saa olla höyr...

höyrynsulku

Sauna ja pesuhuoneen välille tulee lasiseinä, ja katosta yhtenäinen. kuinka toteustan saunasta höyrynsulun katossa? voinko ns. katkaista kattopaneloinnin ja "tuulettaa" s...

Pesuhuone

Onko ilmoitettava taloyhtiölle kirjallisesti pesuhuoneen seiniin tehdyistä kiinnityksistä . ( pesuhuoneen seinissä ja lattiassa laillinen vesieristys...

Höyrysulku vai ei

Tuleeko höyrysulku puurunkoisessa talossa pesuhuoneen kohtaan kun pesuhuoneen sisä seinät muurataan kahi harkolla? Sisä pintaanhan tulee jo kosteus sulku...

Ilmanvaihdon mitoitus

Mistä saisin selkeät ohjeet mökkisaunan, pesuhuoneen ja pukuhuoneen ilmanvaihtokanavien mitoituksesta ja sijaintisuosituksesta? Nyt pesuhuoneen kuuma patavesi aiheuttaa...

Kaakelilujalevyn vuoto ja tuuletus

Hei!Asun 80- luvun omakotitalossa. Neljä vuotta sitten on tehty pesuhuoneen ja saunan remontti, jonka yhteydessä pesuhuoneen pintamateriaaliksi valikoitui puurungon pääll...

Saunan ja pesuhuoneen seinän pinnoitus 9 mm lujalevyllä

Hei!Saunan ja pesuhuoneen 150 mm harkkoseinässä puukiukaan vieressä on vaakasuuntainen hiushalkeama, joka on alle 1mm.Halkeama on muuraussaumassa,ulottuen seinän molemmil...

Saunan ja pesuhuoneen ilmansulku ?

Mikä on oikea linjaus alumiinifolio asentamiseen märkätiloissa? Saunan puolella hirsitalossa ilman muuta se tulee kattoon, mutta entä pesuhuoneeseen? Osa on sitä mieltä,...

kylmävesiputki saunassa

Meille asennetaan saunaan lauteiden alle lämminvesivaraaja. Käyttövesiputket tulevat pesuhuoneen puolelta. Jakotukki on pesuhuoneen katossa saunan ja pesuh...

Pesuhuoneremontin laatoitustyöstä taloyhtiölle kuuluva osuus

Asukas on toteuttanut oma-aloitteisen pesuhuone- ja saunaremontin. Remontista on tehty asianmukaiset ilmoitukset taloyhtiölle ja taloyhtiö on myös osaltaan...

Hirsimökin saunan katon alaslasku

Hirsimökki, jossa päätykolmiot tehty kappaletavarasta. Saunan ja pesuhuoneen katto rakennetaan alaslaskulla kattovasoista. Kattovasojen välissä villat sekä villojen alapu...

Pesuhuoneen katon höyrynsulun korjaaminen

Jouduin uusimaan pesuhuoneen alaslasketun katon paneloinnin, samalla huomasin, että höyrynsulku on paneloinnin yläpuolella pahoin rikkoontunut. Kysymys onk...

Kipsivalulattian valuesteen täyttö

Yläkerran pesuhuoneen lattia on erotettu muusta lattiasta puukaistaleella kipsivalun ajaksi. Pesuhuoneen lattia on n. 1cm alempana jotta kaadot saadaan tehtyä s...

pesuhuone ja saunaremontti

Ajattelimme tehdä saunaremontin ensin, ja pesuhuoneen myöhemmin,ehkä kesällä.Miten saunan vesieristys pitäisi tehdä saunan oven ja pesu...

Höyrynsulkumuovi kylpyhuoneen ja varaston ja ulkoseinän välissä

Hei, tuleeko höyrynsulkumuovia käyttää pesuhuoneen ja ulkoseinän välissä, seinän rakenne sisältäpäin olisi: kaakeli...

saumoihin silikoni vai ehkä sikasil

Tarkoitus uusia pesuhuoneen saumat. Nurkkasaumoissa ollut pohjalla saumauslaasti ja päälle vedettynä väritön silikoni. Silikoni kellastunut ja halkeillut samalla kun saum...

Rantasaunan hormin liittyminen harkkoväliseinään

Löylyhuoneen tilan säästämiseksi voidaanko saunan ja pesuhuoneen välinen tiili- tai harkkoväliseinä rakentaa siten, että kiukaan h...

Pesuhuoneen väliseinän ja katon liitoskohdan kosteussulku

Kyseessä 1 1/2 kerroksisen omakotitalon yläkerran pesuhuoneen väliseinien ja katon liitoksen kosteussulku. Katossa höyrynsulkumuovi (jonka päällä puhallusvilla) ja alla k...