Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Mahdolliset kosteusvauriot

Kylpyhuone ja sauna

Kysytty: 7.1.2013 klo:7:31
Hei,

Alan tekemään saunaremonttia tänä vuonna johtuen tummuneista paneeleista. Jos löydän kylpyhuoneen ja saunan välisestä seinästä kosteusvaurion, mitä olen mielestäni oikeutettu vaatimaan taloyhtiöltä?

Kysyin aikaisemmin väliseinän uusimista, joka ei kuulema onnistu ilman kuivatuksia ja purkamisia. kylpyhuone on vesieristämätön, jossa on kaksi kaakelikerrosta. Viimeisin laattakerros on 90-luvun alusta. Myöskin lattialämmitys on puutteellinen, selvitän muilta asukkailta onko heidän asunnossaan toimiva lattialämmitys koko kylppärin alueella. Jos uusitaan koko lattialämmitys, onko se viisasta laittaa myös saunaan jossa se puuttuu?

Lähinna askarruttaa, mitä voisin vaatia taloyhtiöltä? Meillä jotkut on tehnyt omaan piikkiin remontteja, mutta toiset ovat salamyhkäisiä niiden kustannuksista...

Onko kohtuullista vaatia koko kylppäri vesieristykseen saakka, jos kylppärissä on kosteusvaurio? Tässä ei ole tarkoitus ruveta hyötymään, mutta oletettavaa on, että kosteusvaurio löytyy väliseinästä, joka pakottaa minut tekemään kokonaisen kylppäriremontin.Heikki79
Kysymyksiä: 51 kplVirallinen vastaus
Kun omaehtoisesti alat tehdä korjausta, kustannat vesieristykset. Mielestäni kannattaa ensin kartoittaa rakentee...

Nähdäksesi vastauksen kokonaan sinun on oltava >>sisäänkirjautunut<< palveluun.
Liity jäseneksi >>tästä<< Jäsenyys on maksuton, eikä velvoita sinua mihinkään.
Jäsenenä voit myös itse kysyä kysymyksen palstalla.


Arvostele vastaus kysymykseen "Kylpyhuone ja sauna / Mahdolliset kosteusvauriot":
Jäsenen antama (7.1.2013 klo:12:33) kommentti

Kysymyksesi on alkutietojen osalta hyvin puutteellinen, jotta vastuu- ja vaatimuskysymyksistä voi antaa mitään ohjeita, mutta eipä hätää sillä eräs halvalla korjaaja kyllä pystyy vastaamaan ja aivan suvereenisti silmiä räpäyttämättä, joten kalliiksi tulee, jos niitä ohjeita noudattaa.

Jäsenen antama (7.1.2013 klo:14:35) kommentti

"Kysymyksesi on alkutietojen osalta hyvin puutteellinen"Kysyjän antamissa lähtötiedoissa ei ole mitään puutteellista. Hänhän kertoo tarkasti aikomuksensa ja tilanteen.

Jäsenen antama (7.1.2013 klo:17:46) kommentti

Jos rakenteiden kostumisesta on perusteltua epäilystä, Sinulla on velvollisuus kertoa siitä taloyhtiölle, vaikkapa isännöitsijälle, ellet ole sitä vielä tehnyt. Joka tapauksessa tilanne on tutkittava. Sen jälkeen alkaa vasta pähkäily, mitkä kustannukset kullekin kuuluvat. Rakenteet kuuluvat taloyhtiön vastuulle, mutta viivyttelemätön ilmoittaminen niiden epäilyttävästä kunnosta Sinulle.

Jäsenen antama (7.1.2013 klo:17:50) kommentti

Olen ilmoittanut monta kertaa, että epäilen seinän kuntoa. Isännöitsijä on niin saamaton, että olisin saanut tehdä remontteja ihan omin päin ilman ilmoituksia ja isännöitsijä ei lotkauta korviaan.

Jäsenen antama (7.1.2013 klo:18:48) kommentti

On syytä muistaa että osakas voi joutua maksamaan tutkimuskulut, mikäli ilmenee että seinässä ei ole kosteutta eikä ole perusteltua epäilyä kosteuden olemassaolosta, vain osakkaan epäily ilman mitään merkkejä kosteudesta.Isännöitsijän kanssa on tämä sovittava etukäteen, miten tutkimuskulut maksetaan jos kosteutta ei löydykään.

Jäsenen antama (7.1.2013 klo:21:13) kommentti

"On syytä muistaa että osakas voi joutua maksamaan tutkimuskulut, mikäli ilmenee että seinässä ei ole kosteutta eikä ole perusteltua epäilyä kosteuden olemassaolosta, vain osakkaan epäily ilman mitään merkkejä kosteudesta"On syytä muistaa että tuokaan ei ole välttämättä tuolla tavalla."Isännöitsijän kanssa on tämä sovittava etukäteen, miten tutkimuskulut maksetaan jos kosteutta ei löydykään."Isännöitsijän kanssa ei sovita mitään. Sille/hänelle annetaan vain määräykset ensisijassa hallituksen ja toissijaisesti taloyhtiön(=yhtiökokouksen) toimesta. Isännöitsijä on vai duunari, jolla ei ole mitään muuta valtaa kuin nostaa palkkansa.

Jäsenen antama (7.1.2013 klo:22:22) kommentti

"On syytä muistaa että osakas voi joutua maksamaan tutkimuskulut, mikäli ilmenee että seinässä ei ole kosteutta eikä ole perusteltua epäilyä kosteuden olemassaolosta, vain osakkaan epäily ilman mitään merkkejä kosteudesta.Isännöitsijän kanssa on tämä sovittava etukäteen, miten tutkimuskulut maksetaan jos kosteutta ei löydykään."Pakko kysyä, oletko katkeroitunut taloyhtiölle vai miksi aina niin negatiivinen asenne taloyhtiön asukkaita kohtaan?Luitko ollenkaan? Tarkoituksenani on rempata sauna, josta olen löytänyt sinistynyttä lautaa liian pienen tuuletusraon takia (alkuperäinen sauna). Kysymys on siitä, etten haluaisi vielä rempata kylppäriä, mutta JOS väliseinä on hapan, sekin tulisi tietysti tehtäväksi. Uskoisin, että ihmisen silmällä katsominen ei kovin suuria kustannuksia tuota?

Jäsenen antama (7.1.2013 klo:23:21) kommentti

Eikä silmällä näe kuin pinnalla olevat laudat. Mutta ilmoita epäilysi kirjallisesti osoitettuna taloyhtiön hallitukselle ja toimita se hallituksenne puheenjohtajalle. Vanhan saunan paneelien värimuutos ei tosin ollenkaan takaa, että rungossa olisi mitään vikaa. Jos siellä toisaalta koteutta muhii, se alkaa ennenpitkää mahdollisesti käydä terveytenne päälle. Sitä ei taloyhtiö korvaa, joten tutkituttakaa asia itse. Ei sekään tavattomia maksa.

Jäsenen antama (7.1.2013 klo:23:52) kommentti

Olen tutkittanut pintalaudat saunasta, ne on kuivia. Isännöitsijä sanoi joskus vuosi sitten, että pintalaudat korjaan minä ja muut vaurioituneet runkorakenteet taloyhtiö. Pitääpä tehdäkin kirjallin sopimus tuosta! Mitä kuuluu taloyhtiölle ja mitä minulle.

Jäsenen antama (8.1.2013 klo:1:11) kommentti

"Pakko kysyä, oletko katkeroitunut taloyhtiölle vai miksi aina niin negatiivinen asenne taloyhtiön asukkaita kohtaan?"Nyt minun on pakko sanoa, jos kysyit minulta, niin vastaan, että minun asenteeni on se, että "syyllinen" maksaa, sillä isännöitsijät ja hallitus ovat usein täysin onnettomia näissä vastuukysymyksissä.Tapauksessasi ei ole päivän selvää, että Sinä maksat laudatkin. Saattaapa olla , että taloyhtiö joutuu korjaamaan laudatkin, mutta alkutietosi ovat puutteelliset, joten siihen ei voi antaa ohjetta kumpi maksaa.Toisaalta on usein parempi/hermottomampi tyytyä siihen, että itse maksaa laudat, jos taloyhtiö maksaa "pohjat", koska sen "pinnan" maksattaminen taloyhtiöllä saattaa maksaa enemmän kuin itse "pinta".

Jäsenen antama (8.1.2013 klo:8:54) kommentti

As.oy-laissa on pelisäännöt, miten esim. tutkimuskulut korvataan. Tämä periaate jonka esitin on sieltä eikä suinkaan osoitus katkeroitumisesta.

Lakia noudatetaan, muutenhan jokainen voisi keksiä omat lait ja pitää niitä oikeina lakeina tyyliin: "Mielestäni taloyhtiön kuuluu maksaa kaikki tapauksessani."


http://www.om.fi/Satellite?blobtable=MungoBlobs&blobcol=urldata&SSURIapptype=BlobServer&SSURIcontainer=Default&SSURIsession=false&blobkey=id&blobheadervalue1=inline;%20filename=AOYL%20-%20yhteenveto%20ja%20perustelut%20210710.pdf&SSURIsscontext=Satellite%20Server&blobwhere=1296728055512&blobheadername1=Content-Disposition&ssbinary=true&blobheader=application/pdf

"Monesti osakkeenomistajalla ja yhtiöllä voi kuitenkin olla erilainen näkemys siitä, onko korjaustarvetta edes olemassa. Kun selvitystyöstä aiheutuvat kustannukset voivat olla huomattavat, vian korjaaminen saattaa viivästyä sen vuoksi, ettei selvityk-sen tekemisestä päästä yksimielisyyteen. Vian olemassaolon selvittämisestä aiheu-tuvien kulujen osalta on käytännössä osoit-tautunut toimivaksi osapuolten sopiminen siitä, että kustannukset maksaa väärässä ollut taho. (as.oy-lakiopas)

Aivan oikea  ei ole vastaajankaan käsitys että yhtiön pitää asentaa vedeneristeet koko tilaan nykynormien mukaan, mikäli kosteutta löytyy. Tämä johtaisi siihen että koko pesuhuone + sauna pitäisi kunnostaa vedeneristeiltään nykynormien mukaisesti. Yhtiö voi aivan hyvin päättää että vain vioittunut kohta (väliseinä) korjataan ja vedeneristetään nykynormien mukaan. Osakashan oli varustautunut maksamaan vedeneristeet itse ryhtyessään remonttiin ja kyllä tämän mukaan hän maksaa siten muilta osin vedeneristeet itse. Se että vedeneriste puuttuu vaurioituneesta kohdasta  ei edellytä että yhtiön pitäisi nykyaikaistaa vedeneristeet muualtakin, ei edes silloin kun osakas on repinyt pinnat auki omaa remonttiaan tehdessään.

Toki yhtiökokous on voinut tehdä päätöksen että vedeneristeet tehdään yhtiön puolesta niille jotka ryhtyvät omaehtoiseen remonttiin. Hallitus ja isännöitsijä eivät päätöstä voi yksin tehdä koska kyseessä on laajakantoinen ja kallis päätös.

JR... "Isännöitsijän kanssa ei sovita mitään. Sille/hänelle annetaan vain määräykset ensisijassa hallituksen ja toissijaisesti taloyhtiön(=yhtiökokouksen) toimesta. Isännöitsijä on vai duunari, jolla ei ole mitään muuta valtaa kuin nostaa palkkansa."

Isännöitsijän kuuluu asemansa perusteella noudattaa lakia ja menetellä juuri niin kuten kirjoitin. Mikäli hallitus vaatii että ei tehdä lain mukaan, isännöitsijä voi silloin vaatia eriävän mielipiteensä merkitsemistä hallituksen kokouksen pöytäkirjaan.


Jäsenen antama (8.1.2013 klo:12:55) kommentti

Kannattaa sopia hallituksen kanssa kirjallisesti, en ymmärrä mitä tähän isännöitsijää tarvii viestinviejäksi, ei hänellä ole viime kädessä mitään korvausvastuuta eikä päätösvaltaa. Jos asia koskee muitakin huoneistoja tai asiasta halutaan periaatepäätös, asia on syytä viedä yhtiökokouksen päätettäväksi.

Jäsenen antama (8.1.2013 klo:13:22) kommentti

Hallituksen jäsenet eivät saa palkkaa työstään ja tekevät yleensä muutakin kuin ovat hallituksen jäseniä, esim. matkustelevat tai käyvät ansiotyössä jne.

Käytännössä hallitusta edustaa isännöitsijä, jolla on usein parempaa tietämystä as.oy-lain määräyksistä kuin hallituksen jäsenillä. Siksi on oikein että isännöitsijä neuvottelee osakkaan kanssa. Siitähän hänelle maksetaan palkkiokin.

Isännöitsijä tiedottaa sitten yleensä hallitukselle esim. sähköpostitse, millaisen linjan on ottanut osakkaan vaatimuksiin jossain yksittäistapauksessa. Hallituksen pitää kyllä valvoa isännöitsijän toimintaa ja ottaa ohjat käsiin, mikäli isännöitsijä ei osaa tehtäviään.

Osakas voi kyllä esittää vaatimuksensa myös kirjallisesti hallitukselle kokouksessa käsiteltäväksi, mikäli ei luota isännöitsijän ratkaisun oikeellisuuteen.

Jäsenen antama (8.1.2013 klo:13:48) kommentti

Olen sitä mieltä, että isännöitsijä hoitelee juoksevat asiat, jotka hänelle on määrätty tai sovittu. Taloyhtiön/asukkaan vastuista remonteissa vastaa ensikädessä hallitus, joka päättää asian tai siirtää sen yhtiökokoukselle. Niin ja tämä päätös  kirjallisena ennen töiden aloittamista.

Jäsenen antama (8.1.2013 klo:14:27) kommentti

On merkillinen jankuttaja tuo "minä tiedän parhaiten/minä olen paras" = Halpakorjaus, joka ei tiedä asioista oikeastaan mitään (näillä palstoilla aivan loistava ja ylivertainen johtava harhaanjohtaja, niin kuin vain hitunen esimerkki :"...isännöitsijä voi silloin vaatia eriävän mielipiteensä merkitsemistä hallituksen kokouksen pöytäkirjaan."Lyhyesti:Ensiksiksikin isännöitsijä ei yleensä ole hallituksessa kuin vai siinä tapauksessa, että on valittu nimen omaan hallitukseen, mutta kuitenkin siis harvoin.Toiseksi hallituksen kokouksissa ei istu isännöitsijä, mutta vain siinä tapauksessa, että on kutsuttuna, jolloin hänellä ei ole edes puheoikeutta ellei sitä erikseen anneta, saatikka sitten mitään päätösvaltaa tai mitään eriävää mileipidettä kokouksen pöytäkirjaan.Isännöitsijä on vain "juoksupoika/sanansaattaja/lähetti" asioiden hoidossa. Hallituksen tulee hoitaa asioita ja vastaat teoistaan yhtiökokoukselle, jolle hallitus voi viedä tarvittavia periaatteellisia päätöksiä, jos ei itse halua joistakin asioista päättää.Tämä harhaanjohtaja pyörittelee ajan kulukseen asioita sekoillen myös omissa kirjoituksissaakin ollen usein kirjoituksissaan itseäänkin vastaan. Tästäkin ketjusta löytyy niitä hänen ristiin kirjoituksiaan.

Jäsenen antama (8.1.2013 klo:15:33) kommentti

"...isännöitsijä voi silloin vaatia eriävän mielipiteensä merkitsemistä hallituksen kokouksen pöytäkirjaan."

JR:llä ei nyt ole päätä arvioida asiaa. Lain mukaan on kyllä noin eikä se muuksi muutu vaikka JR-jankuttaja täällä sen kiistää.

Sitten on kyllä yleinen käytäntö on että taloyhtiön isännöitsijä on mukana kokouksissa ja hänellä on siellä puheoikeus, mutta ei päätösoikeutta. Ilmeisesti JR sekoittaa nyt päässään nämä kaksi eri asiaa.
Hallitus voi kokoontua tietysti omin päinkin mutta mitäs järkeä on maksaa kallis palkkio isännöitsijälle jos ei käytä sen  palveluja. Päätökset tekee hallitus ja vastaa niistä.

Isännöitsijä hoitaa juoksevat asiat, joihin kuuluu mm. että kertoo osakkaalle, mitkä ovat hänen oikeutensa as.oy-lain mukaan.

Hallitus tosiaan vastaa teoista yhtiökokoukselle. Esim. jos hallitus päättää korjauttaa osakkaan pesuhuoneen yhtiön laskuun ilman perusteita, hallitus voidaan saattaa korvausvastuuseen (=joutuu maksamaan remontin omista rahoistaan).

" yhtiökokoukselle, jolle hallitus voi viedä tarvittavia periaatteellisia päätöksiä, jos ei itse halua joistakin asioista päättää."

Tuossakin JR:n lausumassa on karkea virhe: vaikka hallitus vie jonkin asian yhtiökokouksen päätettäväksi, niin hallitus ei saa kuitenkaan toteuttaa päätöstä joka on lainvastainen. Sellaisessa tapauksessa hallitus joutuu vastaamaan, toisin kuin yhtiökokous joka voi tehdä lainvastaisia päätöksiä.

Jäsenen antama (8.1.2013 klo:16:46) kommentti

"6 §

Hallituksen pöytäkirja

Hallituksen kokouksesta on laadittava pöytäkirja, jonka allekirjoittaa kokouksen puheenjohtaja ja, jos hallitukseen kuuluu useita jäseniä, vähintään yksi hallituksen siihen valitsema jäsen tai kokouksessa läsnä ollut isännöitsijä. Hallituksen jäsenellä ja isännöitsijällä on oikeus saada eriävä mielipiteensä merkityksi pöytäkirjaan. Pöytäkirjat on numeroitava juoksevasti ja säilytettävä luotettavalla tavalla.Osakkeenomistajalla on oikeus saada tieto sellaisesta hallituksen päätöksestä, joka koskee hänen omistamiinsa yhtiön osakkeisiin perustuvaa oikeutta tai velvollisuutta suhteessa yhtiöön tai toiseen osakkeenomistajaan. Osakkeenomistajan pyynnöstä tieto on annettava kirjallisesti." As.oy-laki


Jäsenen antama (8.1.2013 klo:17:10) kommentti

Nyt asiat taas sekoitetaan täysin asiattomasti.

Huom! "...tai kokouksessa läsnä ollut isännöitsijä."

On otettava huomioon, että isännöitsijä on kutsuttu kokoukseen ja hänelle on annettu puheoikeus tai hän on sihteerinä.

Kyllä isännöitsijä voi olla kokouksessa ja istua kuin huutolaispoika-tyttö, jos annetaan edes istumisoikeus, saatikka puheoikeus, mutta päätösoikeutta hänellä ei ole koskaan, siis ei koskaan, jos ei ole hallituksen jäsen.

Hallituksen kokouksessa on oikeus olla vain hallituksen varsinaisilla jäsenillä ja varajäsenellä/-illä, jos häne/heidätt on kutsuttu erikseen kokoukseen, siis kutsuttu.

Isännöitsijää käyttetään usein siksi, että kokoukseen on saatava sihteeeri ja silloinkin vailla mitään valtaa.

Jäsenen antama (8.1.2013 klo:17:49) kommentti

En ole väittänyt että olisi päätösoikeus, vaan oikeus eriävään mielipiteeseen. Minulla on oikeat tiedot (ks. edellä)
JR tai tässä JV ihan pihalla.

Tuon saivartelun lisäksi, odotetaan vielä kommentointia muihinkin virheisiin.

mm.

" yhtiökokoukselle, jolle hallitus voi viedä tarvittavia periaatteellisia päätöksiä, jos ei itse halua joistakin asioista päättää."

Vastuuta ei voi siirtää yhtiökokoukselle laittomista päätöksistä.

Jäsenen antama (8.1.2013 klo:19:29) kommentti

Nyt olen sisällä! Halpakorjaus on pihalla tapansa mukaan kuin lumiukko, mutta sillä erotuksella, että se ei sulaa, joten se on pakatettuna, kuten hänen sanomansakin.Mitä eroa on Halpakorjauksella ja lumiukolla? Katso edeltä!"En ole väittänyt että olisi päätösoikeus, vaan oikeus eriävään mielipiteeseen. Minulla on oikeat tiedot (ks. edellä)

JR tai tässä JV ihan pihalla."Isännöitsijällä on tietenkin oikeus eriävään mielipiteeseen, mutta sillä ei ole mitään merkitystä. Kaikilla on oikeus myös merkityksettömään mielipiteeseen.Halpakorjaushan on aina eri mieltä ja sehän on sallittu, kun joku puhuu asiaa."Tuon saivartelun lisäksi, odotetaan vielä kommentointia muihinkin virheisiin."Tuohan on loputon suo, sillä maailman loppukin on lähempänä." yhtiökokoukselle, jolle hallitus voi viedä tarvittavia periaatteellisia päätöksiä, jos ei itse halua joistakin asioista päättää.""Vastuuta ei voi siirtää yhtiökokoukselle laittomista päätöksistä."Voi siirtää siis voi siirtää, olipa hallituksen päätös mikä tahansa ja yhtiökokous hyväksyy sen, oli laillinen tai laiton, niin yhtiökokous ottaa silloin vastuun ja hallitus vapautuu hallituksen osalta vastuusta, mutta hallituksen jäsenet ovat tietenkin vastuussa yhtiökokouksessa tekemistään päätöksistä. Ei ole merkitystä oliko päätös laillinen tai laiton.Nyt päätän omalta osaltani tämän heti alkuunsa jäkättäjän kanssa.Mitähän sanoo sananalasku vaikenemisesta?

Jäsenen antama (8.1.2013 klo:22:30) kommentti

"vaan oikeus eriävään mielipiteeseen."

Mielipidehän on vain mielipide asioita käsiteltäessä.

Päätösten mukaan toimitaan.

Se, onko päätös laillinen vai laiton - ei kuulu kysymyksen piiriin, ja on turhaa siitä nyt kättä vääntää. Vai oliko päätös jo tehty ?

Ps. siivoa suusi.

Jäsenen antama (9.1.2013 klo:11:10) kommentti

Taitaa olla luetun ymmärtämisessä puutteita.

Ja mitä tulee tuohon tietämättömyyteen - on jo tullut selväksi.

Jäsenen antama (9.1.2013 klo:11:56) kommentti

Vastaan vain ja ainoastaan omista sanoistani, en muiden, mutta "referoin" tuolta edeltä sen verran, että

"Isännöitsijällä on tietenkin oikeus eriävään mielipiteeseen, mutta sillä ei ole mitään merkitystä. Kaikilla on oikeus myös merkityksettömään mielipiteeseen."

Tuohan tarkoittaa sitä, että eriävän mielipiteen voi huutaa missä vain "turuilla ja toreilla", mutta sitä ei merkitä mihinkään ja sillä ei ole mitään merkitystä, kuten Halpakorjauksen kaikki eriävät mielipiteet näilläkin palstoilla. Halpakorjauksen kaikki ”neuvot” ovat eriäviä nmielipiteitä, koska ne ovat aina päin…päin…p…

Näillä palstoilla niillä Halpakorjauksen eriävillä mielipiteillä ei ole muuta merkitystä kuin pilata asioista perillä olevien tahojen neuvoja, koska niitä on niin paljon ja ne tulevat vakaumuksen syvällä rintaäänellä mitä täydellinen tietämättömyys tuo tullessaan, tällöin muitten tietävien aika menee oikaisuihin, jolloin kyselijät joutuva hyvin pahasti kärsimään. Toivottavasti valistuneet lukijat/kyselijät tajuavat tuon tietämättömyyden ja osaamattomuuden. Kun harrastat tätä/näitä palstoja olematta se suuri guru, niin kirjoita ”ohjeitasi” sinne pöytälaatikkoosi, mutta älä julkaise niitä aidosti tietävien harmeiksi näillä palstoilla, jolloin kyselijät saavat parhaan palvelun.

Miksi aina jänkkäät ja jankutat, vaikka ”turpiin” on tullut vai onko sabotointi vain tarkoituksesi? Siinä olet onnistunut. Siinä olet ehdottomasti paras, mutta vain siinä näillä palstoilla! Kyllä näillä palstoilla on osattava myös ymmärtää luettua, jos ei ymmärrä, niin se ei paranna ainakaan ymmärtämättömän imagoa, kun siitä lähtee  vääntämään omaa väärää teoriaansa, on huono ja pilaa vain ennestään sitä vähäistäkin imagoa, jos sitä edes vielä on. Jos ei ymmärrä, niin silloin on kysyttävä ja kannattakin tehdä, jolloin sanoja/kirjoittaja voi muovata sanomansa toisenlaiseen muotoon.

Halpakorjaus hyvä! Harjoittelepa sitä pöytälaatikkokirjoittelua ja opiskele vakaasti täältä mitä aidot tietäjät sanovat. Silloin parhaiten palvelet näitä sivustoja. Kaikillahan on mielipiteen vapaus, mutta ne väärät mielipiteet kannattaa panna sinne vakan alle, jolloin ne tuottavat kaiken kaikkien eduksi sekä sinun että muiden.

Arvaa harmittaako? Vastaan omasta ja vain omasta puolestani:
Kyllä!

PS! Jos kirjoituseni on palstan sääntöjen vastainen, jolloin se poistetaan ja saattaapa saatteena olla bannaustakin, joten tallennan tämän kirjoitukseni, jolloin se puljahtaa uudelleen poiston ja/tai bannauksen jälkeen uudestaan, vaikka olen öitten yli nukkunutkin. Ei sen vuoksi, että tämä hengen tuote olisi hyvä tai paras, mutta harmitukseni on kuitenkin aito, joten sen vuoksi taistelen tuulimyllyjä vastaa ja minullakin on mielipiteen vapaus - toivottavasti.


Jäsenen antama (9.1.2013 klo:19:10) kommentti

Laitetaan nyt tämä asia "pitoon".
Katsotaan mitä jatkossa tehdään.
BT

Jäsenen antama (20.6.2013 klo:8:53) kommentti

kaikki kirjallisena,aivan sama vaikka kuinka monta kertaa kävisit sanomassa epäilyistä..kirjallisena..ja jos mitään ei tapahdu ja hallitus ei aloita tutkimuksia eli on toiminut huolimattomasti...niin sinulla on näyttää että olet ilmoittanut..ja kopiot kaikista itselle.ja hallituksen lupa aloittaa remontti myös kirjallisena..ja purkukatselmukselle valvoja.ja valvontapöytäkirja pitää olla ...isännöitsijä ei voi antaa lupaa..mihin muuten hallitusta tarvittaisiin jos annetaan isännöitsijän päättää.

Jäsenen antama (20.6.2013 klo:12:28) kommentti

Halpakorjaus: "Isännöitsijän kanssa on tämä sovittava etukäteen, miten tutkimuskulut maksetaan jos kosteutta ei löydykään."

Näin uuden as.oy-lain mukaan menee. Hyvä näin, koska jos yhtiö tilaa kalliit kosteus- ym. kartoitukset turhaan, niin silloin osakkaan kuuluu tämä maksaa. Jos osakkaan epäilyn perusteella taas löytyy tosiaan (korjaamista vaativa) kosteusvaurio, niin yhtiö silloin korjaa vaurion. Hallitus arvioi vielä erikseen saatuaan kosteuskartoituksen tuloksen, onko vaurio sen laatuinen että edellyttää toimiin ryhtymistä.

Vaikka raportissa todettaisiinkin, että suositellaan pesuhuoneen täydellistä remontointia, niin automaattisesti isännöitsijän tai hallituksen ei tarvitse sen mukaan toimia. On mahdollista tilata myös toisen  firman kosteuskartoitus asian varmistamiseksi.

Isännöitsijä voi tehdä itsenäisesti päätöksiä sen mukaan mitkä valtuudet hallitus on hänelle  antanut. Yleensä ei kuitenkaan 10000 euron pesuhuoneremonttia ainakaan pienessä yhtiössä  voida tehdä ilman hallituksen kokousta asian tiimoilta                        .


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

kattovuoto?

autotallin kattoon ilmestynyt länttejä niin kuin olisi kastunut ja seinään myös valuma jälki läntit tällä hetkellä kuivan tuntuisia läntit ovat lisääntyneet talven aikana...

Kylpyhuoneen patteri

Asun 70-luvun kerrostalossa. Kylpyhuoneessa on ammeen etuosassa patteri, joka ei toimi eli on täysin kylmä. Minkä mukaan patteri lämpiää ja voiko sitä säätää mitenkään? V...

Suihkun lattiakaivo

Asumme -85 rakennetussa rivitalossa. Suihkun lattiakaivon ritilä ei pysy paikoillaan vaan liikkuu aina sen päälle astuttaessa. Koetin vaihtaa uuden ritilän mutta ostamani...

Miten toimitaan ja korjataan, kun alle 5 v. sitten rakennetun hirsitalon palahuopakatto vuotaa ja kuka vastaa?

Palahuopakatto on Hongan hirsitalossa ja nyt ulkoseiniä pitkin, räystäiden alla valuu vesi, samoin terassin katolta tippuu kauttaaltaan vettä. Aluslau...

Lisäeriste

60-luvulla valmistunut 1-kerroksinen talo: Rakenne puurunkoinen, vinolaudoitus molemmin puolin, sahanpurueriste. Ulommaisena mineriitti ilman tuuletusrakoa, josta seurann...

kynnyslauta laho

Myimme vuosi sitten okt (valm. 1992) ja nyt uusi omistaja ilmoitti meille KHH ulko-oven kynnyslaudan (tehty siis puusta...) olevan laho ja osittain karmikin on lahonnut....

Hometalon lämmitys

Kysyn jo ensisyksyä silmällä pitäen, että kuinka on, tarviiko talossa jossa ei asuta(homevauriot/kosteusvauriot) pitää lämmitys päällä? Kyseessä yksikerroksinen 1977 rake...

Lattiapinnoitteet ja kosteusvaurio

Hei!Kun kosteusvaurio on syntynyt kapillaariveden noususta valesokkelissa ja itselläni on liimattu mosaikkiparketti. Taloyhtiössä puretaan /vaihdetaan ja hiotaan liimat p...

Julkisivutiiliseinän korjaus

Hei,     Kävipä tässä huonoa onnea meillä ja varsinkin meitä vastapäätä tien toisella puolella asuvalle    naapurille, joiden henkilöauto pääsi "karkuun"heidän rinnepihal...

Kylmän autotallin ilmastointi

Moi!Olen rakentamassa kylmää 2 auton autotalli-varastorakennusta. Olen lukenut useita viestejä ihmisiltä, jotka ovat vastaavia toteuttaneet, ja jotka ovat valittaneet, et...

Lumi sokkelia vasten?

Hei,mikä on oikeaoppinen suositus lumesta ja sokkelista; tuleeko -50 luvun rintamamiestalossa lunta kasata sokkelia vasten (lämmöneristys) vai päinvastoin luoda se sokkel...

kellarikerros vai ei

Moi!Olemme suunnittelemassa omakotitaloa Turkuun. Asemakaavan jäykkyyden vuoksi (1+u), arkkitehti piirsi meille kellarikerroksen taloomme. Maa on peltotontti ja pitää paa...

RRRRadon!

Miten ehkäistään harkkoperustaisessa talossa mahdolliset radonhaitat, jos ei käytetä tuulettuvaa alapohjaa?...

Ryömintätilainen talo

Miten ryömintatilaisessa rakennuksessa varmistetaan alapohjan tuuletus ja mahdolliset putkistojen ja muun tekniikan huoltotyöt?...

Hirsisaunan purku uudelleen koottavaksi

Miten onnistuu n.10 vuotta sitten rakennetun hirsisaunan purku, mitä työvälineitä tarvitaan, mahdolliset ongelmat purkamisessa sekä uudelleen kasaamisessa? Sauna on höylä...

höyrysulku muovi/paperi

höyrysulku muovin edut ja haitat verrattuna paperiin,olen ajatellut höyrysulku paperia hengittävyyden takia.paperin mahdolliset haitat verrattuna muoviin???...

Kalkki

Onko mitään keinoa saada mustasta kaakelin saumasta kalkki pois ? Olen kokeillut kaikki mahdolliset pesuaineet, joiden pitäisi poistaa kalkki....

kylmä talo talvella?

 Haluamme jättää hirsitalomme lautaverhoilulla kylmäksi talvella.Tyhjennämme käyttövesi putket, ja lämmitysputket ja patterit. Haluamme tietää mahdolliset haittavaikutuks...

Sammalta huopakatolla

Miten poistan huopakatoilta sammaleen helposti  ja eri työvaiheet sekä mahdollinen egolokinen vaihtoehto vai onko melkein kaikki mahdolliset aineet nyky&au...

Säästö mahdollisuudet ympärivuoden käytössä olevassa loma-asunnossa

Loma-asunnosamme on suorasähkölämmitys, alakerrassa lattialaatassa ja yläkerrassa pattereissa. Lisäksi meillä on ilmalämpöpumpun s...

Kelohirsieriste

Hei, mikä eriste sopii parhaiten ns. kesäsaunan (ei ympärivuotista lämmitystä) kelohirsieristeeksi, jotta ilmankierto ja kosteusvauriot voitaisi...

Vanhan talon ulkoseinissä kosteusvaurio

Hei,Ostin rintamamiestalon, jota ei ole ulkoa juuri laitettu. Katto on ok, mutta ulkoseinissä on pystylaudoituksessa alareuna noin 10 cm matkalta tummentunut ja osin pehm...

Ullakko lämpimäksi

Haluamme ottaa ullakkotilat käyttöön lämpimiksi tiloiksi, mutta miten rakentaminen tulisi tehdä? Peltikaton alla on harva laudoitus ja sen jälkeen tulevat tukirakenteet...

Salaojitus valmiiseen taloon

Osa taloyhtiömme taloista on rinteessä puoliksi maan alla. Maan alla oleva osa on yläkertaa pienempi, joten alakerran maata vasten oleva seinä on talon alla. Maata vasten...

Kenellä vastuu kosteusvaurioissa?

Hei, ostimme vastikään asunnon rivitaloyhtiöstä, jossa tehtiin kosteusmittaukset käsikaupparahan maksumme jälkeen. Omassa asunnossamme ei ilmennyt kosteusvaurioita ennen...