Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Kuiva wc - vesieristys

Kylpyhuone ja sauna

Kysytty: 13.6.2012 klo:10:15
Hei,

Meille tehdään pikkuvessan remontti syksyllä. Kyseessä on noin 2 m2 tila jossa ei ole lattiakaivoa. Talo on vm1970 täystiilitalo maanvaraisella laatalla. Ajattelimme että urakoitsija vesieristäisi vessan, voiko siitä olla haittaa tämäntyyppisessä talossa? Kellaria ei ole, 1-tasoinen talo. alapohjarakenne on tällainen:

Tiivistetty sora, lämmöneristys, teräsbetonilaatta, lattiapinnoitteet.

Repanen
Kysymyksiä: 44 kplVirallinen vastaus
Kuivaa wc-tilaa ei tarvitse vesieristää. Jos joku seinistä on ulkoseinä, sitä...

Nähdäksesi vastauksen kokonaan sinun on oltava >>sisäänkirjautunut<< palveluun.
Liity jäseneksi >>tästä<< Jäsenyys on maksuton, eikä velvoita sinua mihinkään.
Jäsenenä voit myös itse kysyä kysymyksen palstalla.


Arvostele vastaus kysymykseen "Kylpyhuone ja sauna / Kuiva wc - vesieristys":
Jäsenen antama (13.6.2012 klo:13:09) kommentti

Eipä siitä haittaa ole, mutta ei hirveästi hyötyäkään. Mutta voitte kyllä vesieristää sen vessan, jos haluatte.

Jäsenen antama (14.6.2012 klo:15:47) kommentti

Meillä on ajatuksen ensi vuonna uusia kph+sauna. Kylpyhuoneen yksi seinä on ulkoseinä, eikö sitä sitten voi vesieristää? Seinän rakenne on tiili+villa+tiili ilman tuuletusrakoa. En tiedä mitä nykyisten kaakeleiden ja tiiliseinän välissä on, ehkä se on vain tasoitettu.

Jäsenen antama (14.6.2012 klo:17:18) kommentti

Tottakai voi, ja täytyykin, vanhat kaakelit lähtee kohtuudella pois, sitten vaan pinta tasaiseksi ja sääntöjen mukaiset vesieristeet. Toivottavasti siellä on jotakin ennenkin välissä ollut,ettei ihan vaan tasoitetta!

Jäsenen antama (14.6.2012 klo:22:01) kommentti

Rakenteesta veikkaillen siellä on jonkin sortin kosteussulku, tasoitteen päällä.

Jäsenen antama (17.6.2012 klo:1:27) kommentti

ulkoseinään kohdistuvan laattapinnan voi vesieristää jos väliin laittaa tuulettuvan kerroksen. Vaikka silloin onkin kaksi tiivistä pintaa, niin välitilan tuuletus hoitaa mahdollisen väliin joutuvan kosteuden tuulettamisen pois.Yleinen rakenne tähän on muurattu seinä kylpyhuoneessa (sis. vesieriste), ilmarako ja höyrynsulku. Mutta mikään ei estä tekemästä vastaavaa kipsillä.

Jäsenen antama (17.6.2012 klo:7:15) kommentti

Siis aivan täyttä soopaa tuokin neuvo!

Mistä kumpuavat täysin päättömät "neuvot"? Minkälainen on se ihmisen aivotoiminta? En tietenkään kohdista kysymyksiäni tähän tapaukseen, sillä siinähän aivot ovat toimineet aivan normaalisti, vaikka ei pidäkään.

Näissä asioissa ei kannata olla pelkästään vain mielikuvitus rajana, sillä ne rajat määräytyvät aivan tyystin muuten. Fakta on se, mikä rajat ratkaisee, vaikka sitä kuvitusta on käytettykin.

Kyllä ilmarako on tuolloin aivan väärässä paikassa ja huoneiston arvokkaat neliöt hupenevat ja myydessäkin saa pienemmän hinnan.

Kaiken lisäksi tuulettuva rako/väli on oltava aina alta auki. Jos ei ole, niin se väli ei tuuletu. Tuulettava ilma kulkee vain alhaalta ylös.

Pieni vertaus: milloin olette nähneet savupiipun olevan vaakasuorassa, vaikka siinäkin olisi reunatkin auki? 

Tuolla pashalla neuvolla tehty rakohan on vain ylhäältä auki. Miten sammiosta "vesi" poistuu/tyhjenee, kun sitä sinne jatkuvasti tuodaan/viedään? 

Jäsenen antama (17.6.2012 klo:20:10) kommentti

Talo oli täystiillitalo, silloin myös sisäpuolen ulkoseinä on tiilestä.Jos on näin, niin siinä ei ole höyrynsulkua, joten voi laittaa vesieristeen.

Jäsenen antama (17.6.2012 klo:22:22) kommentti

Se vedeneriste tulee laittaa / toteuttaa, oli kyseessä mikä rakenne tahansa.

Jäsenen antama (18.6.2012 klo:17:53) kommentti

Luehan vaihtoehtoja alkuperäinen kysymys!Ei tarvitse.

Jäsenen antama (18.6.2012 klo:22:57) kommentti

"HTT", kyllä tuon alkuperäisen kysymyksen olen lukenut, ja siihen "Mestarin" antaman tyhjentävän vastauksen."Repanen" esitti aiheesta uuden kysymyksen, johon monet ovat kommentoineet, kuten minäkin.- Alkuperäinen kysymys, ja jatkokysymys on samalta kysyjältä.Kenenkähän pitäisi lukea, mistä milloinkakin on kyse, - eikä naljailla.Kirjoitit: Ei tarvitse. - Väitän että tarvitsee.Kysymys 1. Kts. "Mestarin" vastaus.

Kysymys 2. Seison sanojeni takana.

Jäsenen antama (19.6.2012 klo:0:20) kommentti

Ilmaraollinen rakenne ei ole tarpeen täystiilitalossa, erillisen hörynsulun puuttuessa, mutta ns. puutalossa se voi olla ulkoseinällä hyvinkin järkevä jos sisäpinta vesieristetään. Näin muovi voi mennä yhtenäisenä kylppärin ohi. Tuuletuksen varmistaminen on varsin yksinkertaista 2-kerrosrakenteen yläkerrassa (niissä usein levyrakenteinen kylppäri ylhäällä), mutta eipä se hankalaa ole alakerrassakaan.Ylimääräinen tilankulutus on levyseinän kyseessä ollessa varsin minimaalista. Esim. wc-suihkuyhdistelmä, ulkoseinää 2m: koolaus tehdään 22mm laudasta ja seinään tulee yksi ylimääräinen 13mm gyproc -> "hukka"neliöitä syntyy (0,022m+0,013m)*2m = 0,07m2, joka on mitättömän vähän. Ja jos on oikein nuuka, tästäkin voi karsia jättämällä koolauksen alla olevan gyprocin pois, jolloin säästyy 13mm - mutta ei kannata omasta mielestä, sillä gyproc tukee hyvin joko muovia tai villoja - uretaanitalossa ilmarako onkin usein jo omasta takaa jos on puurunko.

Jäsenen antama (19.6.2012 klo:0:53) kommentti

OI! Voi! Voi! Yritystä on ja kovasti, jotta tuntuisi pätevältä, mutta mitään esitystä ei ole, vaan sekavaa höpötystä.

Jäsenen antama (19.6.2012 klo:6:42) kommentti

Rakentajan alkuperäinen vastaus on aivan oikein,muu tässä ketjussa on pelkkää höpinää.

Jäsenen antama (19.6.2012 klo:9:22) kommentti

"...,muu tässä ketjussa on pelkkää höpinää.""HTT":llä ainakin, = Taas meni turha työ hukkaan.

Tuo lukemisen ymmärtäminen, tai ymmärtää edes lukea ! Herätys !Kysyjältä 2 hyvää kysymystä, joihin on tullut kannanottoja ja mielipiteitä, - niin harrastelijoilta kuin asiantuntijoiltakin.
Jäsenen antama (19.6.2012 klo:9:38) kommentti

Tarkennan omia kirjoituksiani tässä ketjussa, sillä ne totuudet on kohdistunut vain ja ainoastaan ”osaaja-neuvoja ” ..Pro-fessionaali:n kirjoituksiin. Varokaa tuollaisia sepustuksia. Ne ovat täysin sieltä ”syvältä”, kun kirjoittaja ei tajua asioista mitään, mutta yritystä ei puutu. Näissä asioissa sekään ei ole plussaa, sillä joku tietämätön/hölmö voi ottaa ohjeeksikin. Eihän sitä koskaan tiedä, että kaikenlaista.Pitää paikkansa, että tällä kertaa Rakentaja.fi kirjoittaa asiaa ja samoin vaihtoehtoja, muihin en ota kantaa, siilä ne eivät ole niin vaarallisia kuin ..Pro(fessionaali):n. Voi helvetti!


Jäsenen antama (19.6.2012 klo:19:50) kommentti

Onhan se hyvä että näinkin vaikeat pulmat voidaan asiantuntijoitten avulla ratkaista! Peruskysymykseenkin tuli kerrasta oikea vastaus korkeimmalta taholta:KUIVAA tilaa EI tarvitse VESIERISTÄÄ jos ei halua! Voiko sen paremmin enää asian ilmaista! Muut keskustelijat ovat kohta näköjään pääsemässä yhteisymmärrykseen siitä että MÄRKÄ tila pitää AINA VESIERISTÄÄ ! Aivan loistavaa!
Jäsenen antama (19.6.2012 klo:22:14) kommentti

Ja siitä vesieristämisestä ei ole mitään hyötyä ennenkuin tilassa on lattiakaivo, paitsi tietysti uima-altaassa.

Jäsenen antama (19.6.2012 klo:22:56) kommentti

Taas tulee lisää noita "höpö-höpö" - juttuja.

Jäsenen antama (19.6.2012 klo:23:03) kommentti

Tiesittekö että hiljalleen tiputteleva bideesuihku on aika yleinen lievien ja joskus pahempienkin vesivahinkojen aiheuttaja!! Putkarikaverin kans just hiljakkoin aihetta puitiin ja siihen tulokseen tultiin ettei se vesieriste ns. kuivassa wc-tilassa ainakaan haitaks oo ;) allekirjottaneella piikkuutti koko lattian veke ja väliseinät osittain just kyseisen hommelin takia.. toki remppaa tehtiin muutenki niin ei ahistanu liikaa :D

ei se eriste sitä vahinkoo ilman kaivoo kokonaan estä mutta rajoittaa ainakin ja antaa vuodon ilmi aikasemmin ja lattialämmön kera jopa estääkin pienet tippasuvahingot!!

Jäsenen antama (21.6.2012 klo:18:07) kommentti

Kyllä nuo "hiljalleen tiputtelevat" vuodot voi pistää oman huolimattommuuden piikkiin! Ja jos "tulvan" tullessa lattiakaivoa ei ole niin silloin täytyy esim. kynnysrakenne olla sellainen ettei vesi pääse valumaan rajoittuviin tiloihin.Sen tulvanhan voi lapset esim. helposti aiheuttaa tukkimalla vessanpöntön paperilla ja sitten hätäpäissään huuhtelevat hullun lailla! Siis oikeastaan lattiakaivo ja vesieriste tuohonkin! Mutta kysymyshän ei oikeastaan ollut siitä! Tuohon lisäkysymykseen ei ole tullut muuta kuin näitä joopajoo kommentteja!Mielestäni ensimmäinen kommenttini on "asiantuntijavastaus"

miksei näin voi tehdä; hypätkää tasaselle!

Jäsenen antama (23.6.2012 klo:15:24) kommentti

joopajoo mut edellisen asukin huolimattomuuteen et voi vaikuttaa ;) ite korjasin tiputuksen veke heti ekalla asumisviikolla, mutta myöhemmin ilmenneistä vaurioista päätellen oli tiputellu jonkin tovin ennen sitä jo!!


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Vanhan kaakelin päälle levytys ja uusi kaakeli

Kyseessä vuonna 1991 valmistunut paritalo. Haluaisin muuttaa tilavan kuiva-wc:n suihkulliseksi wc:ksi. Seinät kyprocia, joissa kaakeli lattiasta kattoon. Vä...

wc

tarvitseeko nyky määräysten mukaan kuiva wc (ei lattiakaivoa) vesieristää....

Maalattu betonilattia

Miten vesieristys tehdään lattiakaivoon jos betonilattia maalataan ?   Kyseessä kodinhoitohuone jossa pesukone lavuaari  wc ....

LATTIAKAIVO JA VESIERITYS

Jos on wc,jossa ei peseydytä ja silti sinne tulee lattiakaivo, niin voiko rakennustarkastaja itse ehdottaa että sinne ei tarvita vesieristystä vaikka eikos lain mukaan si...

Wc:n lattian laatoitus

Hei! Olemme vaihtamassa wc:een laattoja.Wc:ssä ei ole kaivoa ja on ns.kuiva alue. Lattiassa on lattialämmitys,joten kysymys kuuluu,voiko vanhan laatan päälle laatoittaa u...

vaneri muovien välissä

Moi onko myöhemmin odotettvissa ikävyyksiä jos fixaan joustavan kuivan  wc n  lattian laittamalla vanhan muovimaton päälle paksun vaner...

WC:n muovimattoseinien maalaaminen tai muu remontoitnivaihtoehto

WC:n (kuiva) seinissä on muovimatto, jonka haluaisin maalata, jos mahdollista (tavoitteena pienipintaremppa) tai onko sen poistaminen ja esim gyprocin asentaminen pa...

Haperoa lastulevyä.

Wc-rempan yhteydessä tuli ilmi, että yhden seinän levyn alaosa on joskus muinaisuudessa pässyt kastumaan ja hiukan heikompaa kuin kuvana pysynyt sienän osa, nyt kylläkin...

Kuivan kylpyhuoneen uudistus

Uudistamme 80 luvulla asennetun olohuoneen ja makuuhuoneen välistä pikku-WC:tä , lattialaaatoituspoistettu enään laastia betonilaatan pinnalla ja lastulevyseinissä oli la...

kopolaatat

Hei,Laatat ovat irroneet pesuhuoneen seinästä noin neliön alueelta.Ne saa irti käsin.Ovat olleet kiinni saumauslaastin liitoksella.Kiinnitylaastissa on kamman jäljet.Kaak...

Vesieristys putkiremontin yhteydessä

Kerrostalo vm.-68.Käyttövesiputkisto uusittu,viemärit kuvattu.Tarkoitus olisi pinnoittaa tai sukittaa viemäriputket n.10vuoden päästä.Osalla on nyt suihkukaappi tai alkup...

hirsiseinän eristäminen ulkoa

20-luvun talossa olisi tarkoitus jättää sisäseinät hirsipinnalle.osassa hirret rumat joten ne levytän esm. cyprocilla tai puukuitu levyllä ja kysyisin että mikä rakenne o...

Seinä wc kylpyhuoneeseen, missä vaiheessa asentaa wc:een kehikko?

Olisi tarkoitus asentaa seinäwc kylpyhuoneeseen johon tulee vielä lattialämmityskaapeli,tasoite ja vesieristys. Wc tulee pintaan koteloinnilla. Asennetaanko tuo wc:een ke...

Suihkuremontti

Hei,teen hirsitalo suihku wc remonttia.Suihkutilat levytin ja vesieristys normaalisti. Wc:n puolelle haluaisin jättää hirsiseinän näkyviin.Kannat...

Suihkukaappi vanhaan vessaan

Olen ostamassa asuntoa, jossa ei ole suihkua. WC on kuitenkin niin iso, että sinne mahtuisi suihkukaappi. Lattiassa on vanha muovimatto ja seinissä myös. Tilassa on latti...

Wc:n lattian kaadot

Asunnossani juuri valmistui kylpyhuoneremontti. Kylpyhuoneeni ja wc on samassa tilassa. wc ja suihkutilan välissä on 3cm kynnys. Molemmissa tiloissa on lattiakaivot. Suih...

Wc : lattialämmitys hirsitaloon

Tarkoitus tehdä wc:hen lattialämmitys ja laattalattia; nykyinen lattia ponttilankusta, villa ja sen alla valu ns rossipohja. Takaseinä on pyöröhirttä joka ois tarkoitus s...

wc-pöntön

Hei!Meillä taannoin kävi niin että huomasin että wc.pöntön kaula/jalka vuoti vettä..Huomasin sen kun rupesin seuraamaan kun takana sauma alkoi olla taajakseen kostea,Siis...

Uuden talon märkätilojen sauma-aineessa reikiä

Uudessa omakotitalossamme on saunan pesuhuoneen ja wc:n lattiasaumauksessa muutamia reikiä lattialaattojen välissä olevassa sauma-aineessa. Miten kannattaa...

lattiakaivo WC:ssä

Asunnossamme on Wc:ssä asennettu lattiakaivo ja siitä tulee paha viemärihaju. Vessaan on piirustuksissa piirretty suihku mutta sitöä ei ole asennettu ja nyt kaivo on kuiv...

sähkökeskuksen sijainti

Muutamme vanhassa rm-talossa kellarin tiloja asuinkäyttöön ja tilojen käyttö askarruttaa. Voiko sähkökeskus sijaita kodinhoitotila+wc kanssa samassa tilassa erotettuna es...

vesivahinko

Talossamme pääsi hanan ja muoviputken liitoksesta vettä vuotamaan jonkin verran lattialle, ilmeisesti liikkumisen seurauksena (mutama päivä vähän) Vettä pääsi ulkoseinän...

Lattialaatoitus

Tervehdys!Rakensin talomme v.2002. Lämmitysmuotona varaava lattialämmitys (Laatan paksuus n.12cm.)Pari vuotta myöhemmin laatat alkoivat "kopisemaan" ja nyt laatat "työnty...

Ilmasulku/höyrysulku

Käykö bitumipaperi ilmasuluksi puulattiarakenteeseen seuraavanlaisessa tilanteessa? WC:n lattian, viemärien ym. uusimisen yhteydessä poistin vanhasta rakenteesta purut ja...

lattialämmitys

Onko lattialämmitys pakollinen saunassa ja kylpyhuoneessa, kun tulee vesieristys ja laatat? Onko wc:ssä jossa on viemäri ja jossa ei käydä suihkussa pakko olla vesierist...